Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2007

Για το όνομα "Μακεδονία"




Για κάποιους τρίτους είναι αστεία η συζήτηση που γίνεται για το όνομα της Μακεδονίας.

Για την Ελλάδα και τα Σκόπια όμως, το όνομα έχει πολύ μεγάλη σημασία. Η χώρα των Σκοπίων προσπαθεί μέσω αυτού του ονόματος να δημιουργήσει μια εθνική συνείδηση και ταυτότητα των πολιτών της. Το θέμα όμως δεν μένει μέχρι εδώ. Μιλά για μειονότητες σε Ελλάδα και Βουλγαρία, ενώ εντελώς απροκάλυπτα, μέσω του πρωθυπουργού της Γκιόρκι Γκλικόροφ μίλησε για το όραμα της μεγάλης Μακεδονίας με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη!Σε όλα αυτά η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει πίσω ή να κλείσει να μάτια.
Με συντονισμένες ενέργειες και με την απειλή του εμπάργκο απέτρεψε την έκδοση χαρτονομίσματος από τα Σκόπια με τον Λευκό Πύργο και την χρησιμοποίηση του ήλιου της Βεργίνας στη σημαία του νέου κράτους.

Το θέμα της ονομασίας παραμένει ανοικτό. Το FYROM (Former Yugoslavian Republic of Macedonia) που είχε συμφωνηθεί με την έγκριση της διεθνούς κοινότητας δεν χρησιμοποιείται πλέον από κανένα (πλην της Ελλάδος) αφού όλοι οι άλλοι αποκαλούν την γείτονα χώρα Macedonia.
Το internet βρίθει από προπαγανδιστικό υλικό που μιλά για την μεγάλη ενωμένη Μακεδονία.

Με αυτά τα πράγματα δεν παίζουν! Αν η Ελλάδα μείνει απαθής και δεχτεί τα Σκόπια να ονομάζονται Μακεδονία, είναι βέβαιο, με μαθηματική ακρίβεια ότι σε μερικά χρόνια οι σκοπιανοί θα διεκδικούν τη Θεσσαλονίκη!

4 σχόλια:

stefanos είπε...

Τη Θεσσαλονίκη (Solun) θα διεκδικούν όχι μόνο οι Σκοπιανοί, αλλά και οι υπόλοιποι Μακεδόνες... ;-) Με ή χωρίς επεκτατικές βλέψεις, αυτή η ομάδα ανθρώπων θα ονομάζεται όπως έχει επιλέξει να ονομάζεται. Οποιαδήποτε άλλη ονομασία και αν δοθεί για επίσημη χρήση, όλος ο κόσμος θα μιλά για Μακεδόνες και Μακεδονία. Ότι οι FYROMακεδόνες παραποιούν την ιστορία εις βάρος των Ελλήνων δεν το αμφιβάλλω, όπως δεν αμφιβάλλω ότι οι Έλληνες παραποιούν την ιστορία (δια τις αποσιώπησης γεγονότων) εις βάρος των FYROMακεδόνων. Γενικώς, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντοτε, κανείς δεν έχει όλη την αλήθεια και όλο το δίκιο με το μέρος του - άλλως, και οι δύο μαλάκες.

Κωνσταντίνος είπε...

Το ξεκινάς τελείως παραποιημένα. Δεν υπάρχουν "υπόλοιποι" Μακεδόνες. Το να ζεις σε μία γεωγραφική περιοχή που στο παρελθόν άνηκε ή ζούσαν άλλοι λαοί δεν τους χαρίζει το όνομα, σε αυτή την περίπτωση οι Τούρκοι και οι Ενετοί θα ήταν κύπριοι, καταλαβαίνεις το αστείο του επιχειρήματος νομίζω.

Δεύτερο θέμα είναι το αν έχουμε ηττηθεί στο θέμα της Μακεδονίας. Προφανέστατα, ξεκάθαρα! Έχουμε αποτύχει παταγωδώς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παλέψουμε για τα δίκαια μας, αν μη τι άλλο για να ισχυροποιήσουμε την θέση μας για το μέλλον, τα Σκόπια παραμένουν ένα κρατίδιο υπό διάλυση, με ισχυρές μειονότητες και χωρίς την "Μακεδονική" εθνική συνείδηση να έχει επικρατήσει πλήρως ενάντια της γνήσιας τους, της Βουλγαρικής.

Για την παραποίηση της ιστορίας από την πλευρά μας τέλος, τελικά δεν έπαιξε τον προπαγανδιστικό ρόλο που θα θέλαμε. Η σημαντικότητα της ιστορικής προπαγάνδας σε τέτοιες περιπτώσεις αποδείχθηκε μικρή, όταν κάποιος λέει ότι είναι Μακεδόνας το παγκόσμιο κοινό δεν θα κάτσει να βρει πόσο ιστορικά σωστό είναι το κάθε επιχείρημα, θα αποδεχθεί τον αυτοπροσδιορισμό τους.

Από εκεί και πέρα, η παραποίηση από την πλευρά μας ήταν μικρής σημασίας. Χρησιμοποιήσαμε την αντιπάθεια του πολιτισμένου κόσμου κατά των κομμουνιστικών καθεστώτων προπαγανδίζοντας ότι η "Μακεδονική" συνείδηση δημιουργήθηκε εκείνη την εποχή. Αλλάζει κάτι όμως το γεγονός ότι η εθνική τους συνείδηση δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και όχι στα μέσα του 20ου; Μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση σχετικά με την Ελληνικότητα της Μακεδονίας στην αρχαιότητα; Αυτό είναι και το καμπανάκι για εμένα, το όνομα δεν θα με ενδιέφερε άμα δεν καπηλεύονταν και άμεσα την Ιστορία μας μέσω της χρησιμοποίησης του ονόματος.

Andkand είπε...

@παρμπρίτζ, Μην προσπαθείς να κόβεις το καρπούζι πάντα, ακριβώς στη μέση! Αν γνωρίζεις την αλήθεια που αποσιωπούν οι Έλληνες εναντίων των FYROμακεδόνων πες την! Διαφορετικά γίνεσαι και εσύ μαλάκας…

@Κωνσταντίνος, Έβλεπα πρόσφατα ένα ρεπορτάζ για τα σχολικά βιβλία στα Σκόπια. Δεν το συζητώ για το τι προπαγάνδα γινόταν! Αυτό όμως που μου έκανε περισσότερη εντύπωση είναι το αίσθημα που είχαν οι περισσότεροι Σκοπιανοί, ότι η Ελλάδα κατάφερε να τους κερδίσει σε θέματα προπαγάνδας και να επιβάλουν τη δική τους άποψη (περί ελληνικότητας της Μακεδονίας, του Μεγάλου Αλεξάνδρου κλπ).

Και εγώ πραγματικά δεν θα είχα κανένα πρόβλημα, με κανένα όνομα που θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν αν πίσω από αυτό δεν κρύβονταν οι προαιώνιοι πόθοι των Σκοπιανών για επεκτατισμό εις βάρος της Ελλάδας…

Maroulakos είπε...

Πες τα Χρυσόστομε. Και εγώ λεώ τα ίδια και οι φίλοι μου με λένε γραφικό.