Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2008

Πότε επιτέλους η Αθήνα θα γίνει ελληνική;




(EΙΡΗΣΘΩ, του ΛΑΖΑΡΟΥ ΜΑΥΡΟΥ από Εφ. Σημερινή)

Ενωτικό Δημοψήφισμα
ΣΤΙΣ 22 Ιουλίου 1878 που τερματιζόταν η πρώτη Τουρκοκρατία 307 ετών και η Κύπρος παραδιδόταν στη βρετανική αποικιοκρατία, οι Κύπριοι υποδεχθήκαμε τους Εγγλέζους με την ψευδαίσθηση ότι «η Μ. Βρετανία θα βοηθήση την Κύπρον, όπως έκαμε και με τας Ιονίους Νήσους, να ενωθή με την Μητέρα Ελλάδα». Με τέτοια λόγια υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Σωφρόνιος τον πρώτο Άγγλο κυβερνήτη σερ Γκάρνετ Τζόζεφ Γούσλεϊ.

Οι αυταπάτες μας, έσπαγαν τα μούτρα τους, δεκαετίες και δεκαετίες. Μέχρι και τις αγριότητες της στυγνής Παλμεροκρατίας που επιβλήθηκε μετά τη συντριβή της εθνικολαϊκής μας εξέγερσης των Οκτωβριανών του 1931 υπέστησαν.

Ξαναγεννήθηκαν, όμως, οι ψευδαισθήσεις όταν συστρατευθήκαμε με τους Δυνάστες μας εναντίον του Ναζισμού και του Φασισμού. Και πήραμε τοις μετρητοίς τις υποσχέσεις τους ότι με τη νίκη επί του Χιτλερισμού θα αναγνωριζόταν, όπως σε όλους τους λαούς και σ' εμάς, το Δικαίωμα της Αυτοδιάθεσης.

Μετά από 72 έτη Αγγλοκρατίας, σαν σήμερα πριν από 58 χρόνια τις Κυριακές 15η και 22α Ιανουαρίου 1950, με επικεφαλής την Εθναρχία και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Β΄, οργανώσαμε το Ενωτικό Δημοψήφισμα. Από τους 224.747 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, οι 215.108, δηλαδή το 95,73% υπογράψαμε, με όνομα και επίθετο στις ενορίες, κάτω από το «Αξιούμεν Ένωσιν της Κύπρου με την Ελλάδα».

Κι όταν η εθνική μας πρεσβεία, με επικεφαλής τον μητροπολίτη Κυρηνείας Κυπριανό πήγε τους τόμους με τις υπογραφές του Δημοψηφίσματος στην Αθήνα, η υποταγμένη στους Εγγλέζους συμμάχους κυβέρνηση της Ελλάδος αρνήθηκε έστω και να τους παραλάβει !!! Ο αντιπρόεδρος τής τότε κυβέρνησης Πλαστήρα, Γεώργιος Παπανδρέου, είχε πει, 31η Μαΐου 1950, στον δήμαρχο Λευκωσίας και προσωπικό του φίλο Θεμιστοκλή Δέρβη, το «ζουμί» τής εν Αθήναις Ξενοκρατίας: «Η Ελλάς αναπνέει σήμερον με δύο πνεύμονας, τον μεν αγγλικόν, τον δε αμερικανικόν και δι' αυτό δεν ημπορεί λόγω Κυπριακού, να κινδυνεύση να πάθη από ασφυξίαν»! Αυτή υπήρξε ανέκαθεν η ουσία της κακοδαιμονίας του Ελληνισμού.

Κι όταν ο ίδιος Γεώργιος Παπανδρέου, πρωθυπουργός πλέον με την Ένωση Κέντρου έδειξε, από το 1964, τάσεις ν' αναπνεύσει επιτέλους η Ελλάς με ελληνικούς πνεύμονες, οι Αμερικανοί σύμμαχοι έστειλαν τα τανκς της ανθελληνικής Χούντας κι επέβαλαν την 7χρονη δικτατορία για να φέρουν στην Κύπρο, διά του Αττίλα '74, τη 2η Τουρκοκρατία.
Τα 58 χρόνια από το Δημοψήφισμα έδειξαν, φρονούμε, ότι το κρισιμότερο ερώτημα λάθος τίθεται αν η Κύπρος είναι ελληνική, εκεί που θα 'πρεπε πάντα να είναι: Πότε επιτέλους η Αθήνα θα γίνει ελληνική;



Σημείωση andkand:

Προσφωνώντας τον πρώτο Άγγλο κυβερνήτη σερ Γκάρνετ Γούλσλεϊ κατά την άφιξη του στην Λάρνακα στις 22.7.1878 ο επίσκοπος Κιτίου Κυπριανός είπε μεταξύ άλλων:
«Δεχόμαστε την αλλαγή της κυβέρνησης, επειδή πιστεύουμε ότι η Μεγάλη Βρετανία θα βοηθήσει την Κύπρο, όπως έκαμε και με τα Ιόνια Νησιά, να ενωθεί με την μητέρα Ελλάδα, με την οποία είναι φυσικά συνδεδεμένη» (Απόσπασμα από τους Τάϊμς του Λονδίνου στις 7.8.1878.)

Σύμφωνα με τον Λάμπρου (2004), ο οποίος αναδημοσιεύει την δήλωση, (σ.21) το απόσπασμα αυτό λανθασμένα αποδόθηκε από ορισμένους στον αρχιεπίσκοπο Σωφρόνιο.

Ο πόθος των Ελλήνων της Κύπρου για ένωση με την Ελλάδα προϋπήρχε πολύ πριν την άφιξη των Βρετανών. Τα λόγια του Κιτίου Κυπριανού εξέφραζαν το σύνολο του κυπριακού ελληνισμού που ζητούσε Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα!

Πηγές:

- The Times [Newspaper] (7.8.1878)

- Λάμπρου, Γιάννης Κ. (2004). Τα χρόνια μετά την ανεξαρτησία 1960-2004 : ιστορία του κυπριακού, σ.21

12 σχόλια:

Sceptic Anonymous είπε...

«η Μ. Βρετανία θα βοηθήση την Κύπρον, όπως έκαμε και με τας Ιονίους Νήσους, να ενωθή με την Μητέρα Ελλάδα». Με τέτοια λόγια υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Σωφρόνιος τον πρώτο Άγγλο κυβερνήτη σερ Γκάρνετ Τζόζεφ Γούσλεϊ.

Χωρίς να θέλω να σε πληγώσω αλλά ο Αρχιεπίσκοπος Σωφρόνιος ποτέ δεν είπε τέτοιο πράγμα επειδή δεν ήταν καν παρών όταν ο Ναύαρχος έφτασε στο λιμάνι της Λάρνακας. Και αν δεν με πιστεύεις σε προκαλώ να μου βρεις την αρχική ιστορική πηγή που να αποδεικνύει αυτό το γεγονός. Μην μου δώσεις παραπομπή βιβλίου που γράφτηκε κατόπιν εορτής.

Επίσης ρίξε μια ματιά στο George Hill, A History of Cyprus, vol. 4, σελ. 297 και ειδικά την υποσημείωση 8 να δεις τι γίνεται.

Η επόμενη παραπομπή μου δεν θα σου αρέσει αλλά αν όντως θέλεις να μάθεις ιστορία οφείλεις να την εξετάσεις επειδή αυτός, σε αντίθεση με το ίδαλμα σου δίνει τιες παραπομπές του και μπορείς να τις ελέξεις.

Ρολάνδος Κατσιαούνης, Labour, Society and Politics (Nicosia, 1996), σελ. 25-28.

Καλά πόσο δύσκολο ήταν να καταλάβει κάποιος ότι η Ελλάδα ΔΕΝ μπορούσε να ανακινήσει το θέμα Κυπριακό; Αυτή ήταν η πάγια γραμμή της Αθήνας από τον καιρό του Βενιζέλου (τουλάχιστον) την οποία ανάτρεψε ο Παπάγος το 1954 για το πείσμα μου και μόνο και είδαμε τα αποτελέσματα . Και μην μου πεις τώρα για μειοδότες και για τον προδότη Καραμανλή επειδή και ο Καραμανλής κληρωνόμησε την ΕΟΚΑ και έκανε ότι μπορούσε.

Ακόμα και ο Παπάγος δεν ήταν και τόσο σίγουρος για τον αγώνα της ΕΟΚΑ και ούτε χώνευε τον Γρίβα και όπως φαίνεται είχε δίκαιο.

Andkand είπε...

@Sceptic Anonymous
1. Το άρθρο αν προσέξεις καλά δεν είναι δικό μου αλλά του Λάζαρου Μαύρου (το αναφέρω στην αρχή).
2. Στο άρθρο ο συγγραφέας πουθενά δεν ισχυρίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Σωφρόνιος βρισκόταν στο λιμάνι της Λάρνακας την στιγμή που αποβιβαζόταν ο σερ Γκάρνετ Τζόζεφ Γούσλεϊ! Ισχυρίζεται ότι με αυτή την φράση τον υποδέχτηκε στην Κύπρο (ο Αρχιεπίσκοπος μπορεί να βρισκόταν όπουδήποτε όταν την είπε)!
3. Επειδή δεν κατάλαβα ακριβώς την ένσταση σου, επί της ουσίας: Αμφισβητείς το γεγονός ότι λέχθηκε η συγκεκριμένη φράση η όχι; (Αν ναι, γιατί; δεν έχεις ικανό τον Αρχ. Σωφρόνιο να κάνει μια τέτοια δήλωση;, Αν δεν αμφισβητείς αυτό το γεγονός, τότε δεν διαφωνούμε επί της ουσίας…).
4. Δεν ξέρω πιο ακριβώς σημείο της πηγής που αναφέρεις επικαλείσαι (αν θέλεις γράψε μας το συγκεκριμένα).

Λεωνίδας Φιλόκυπρος είπε...

Δυστυχώς, ορισμένοι εδώ στην Κύπρο, πάσχουν από σοβαρής μορφής αλλεργική αντίδραση στη λέξη "'Ενωση", ορισμένοι μάλιστα και στην λέξη "Ελλάδα" ή "Έλληνας". Έχουν επίσης την εμμονή, ότι η ιδέα της Ένωσις, ταυτίζεται αποκλειστικά και μόνο, με το πρόσωπο του Γρίβα!
Λυπάμαι που θα πληροφορήσω ορισμένους, αλλά το ΑΚΕΛ, πρωτοστάτησε στον αγώνα της Ένωσις! Παρεπιπτόντως, ο λόγος που στο Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950 υπέγραψαν και πολλοί Τουρκοκύπριοι, ήταν διότι εδώθηκε γραμμή-εντολή του κόμματος μέσα από τα συνδικάτα. Χαρακτηριστικά, παραθέτω επίσης αυτολεξί, το υπόμνημα του τότε Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ (Εζεκία Παπαϊωαάννου) που απεστάλη στις 26 Νοεμβρίου 1949 προς τον Πρωθυπουργό Αλέξανδρο Διομήδη, που έλεγε πως ήλπιζε ότι «Ελληνική θα είναι εκείνη η φωνή που πρώτη από το βήμα του ΟΗΕ θα σηκωθή για να υποστηρίξη τον πανελλήνιο πόθο για την Ένωση της Κύπρου με τη Μητέρα Ελλάδα».
Τελείωνοντας, αφιερώνω σε όλους τους ¨"αλλεργικούς", τον τελευταίο στίχο του ποιήματος "Καρτερούμε μέραν νύχτα " του Δημήτρη Λιπέρτη: "Τζι αν περνούσιν μαύρα χρόνια σγιάν τζιαί τζιείνα που περάσαν,
πο μας ένας έν τζιαί βκαίνει που την στράταν της τιμής.
Μήτ’ επλάστηκεν ποττέ του. Τζι αν πλαστή τζι αννοίξει στόμαν,
νεκρόν εν να τον ηξεράση τζιαί του τάφου του το χώμαν.»

Sceptic Anonymous είπε...

Ο Σωφρόνιος μάλλον δεν είπε τέτοιο πράγμα, ήταν μάλλον ο επίσκοπος Κιτίου που το είπε. Αλλά και πάλι αυτό ειπώθηκε πολύ πιο μετά την άφιξη των Άγγλων. Ελπίζω ως την Παρασκευή να βρω και τις δύο παραπομπές και να μεταφέρω εδώ για να δεις τι εννοώ.

Sceptic Anonymous είπε...

@ Λεωνίδα
Είπε κανένας ότι το ΑΚΕΛ δεν ήθελε την ένωση; Τωρά ποιος έχει αλλεργία. Μην θυμώνεις που σου έθιξα τον στρατηγό, εγώ απλώς μεταφέρω τί είπαν άτομα που ήξεραν το Γρίβα. Αν δε σου αρέσει δεν φταίω εγώ.

Αλλά θέλω να μου πεις πια πηγή μαρτυρεί ότι όντως Τουρκοκύπριοι εψήφισαν στο δημοψήφισμα. Αν εψήφισε και κανένας κατα λάθος μπορεί, αλλά ελπίζω να μην έχεις την ψευδαίσθηση ότι οι Τουρκοκύπριοι ήθελαν την ένωση το 1950 και το 1955 άλλαξαν γνώμην.

Anonymous είπε...

Παρότι δεν αναφέρθηκα προσωπικά σε εσένα, επιβεβαίωσες την λαϊκή ρύση "απ' όσιη τη μούγια μουγιάζεται".
Αλήθεια, από μου συμπαίρανες ότι "μου έθιξες τον Στρατηγό" !!! Θα σε πληγώσω, αλλά δεν τρέφω και τα καλύτερα συναισθήματα απέναντι στο Γρίβα. Αλλά, μήπως εγώ σου έθιξα τα αδέλφια μας τους Τουρκοκύπριους? Εάν πρώτη φορά μαθαίνεις ότι πολλοί ήσαν οι Τουρκοκύπριοι που εψήφισαν στο ενωτικό δημοψίσματα, τότε θα πρέπει να διαβάσεις ακόμα λίγα βιβλία, και μετά να το παίζεις καθηγητής. Όσο για τη πηγή, έχω μια βιντεοταινεία με δηλώσεις Τουρκοκυπρίων, μετά που υπέγραφαν. Νομίζω κάπου έχω και και τον Αρχιεπίσκοπο Σωφρόνιο που υποδέχεται τον σερ Γκάρνετ Τζόζεφ Γούσλεϊ, αλλά δεν είμαι 1000% σίγουρος...

Sceptic Anonymous είπε...

Ναι καλά και εγώ έχω την κάρα του Ιωάννη του Πρόδρομου και αν θέλεις και κανένα μονόκερο κανονίζουμε το θέμα.

Μου λες να διαβάσω και άλλα βιβλία αλλά δεν μας λες και ποια βιβλία τεκμηριώνουν την άποψη σου. Άκου έχεις βιντεοταινία, ωραίο ανέκδοτο. Εγώ αύριο το μεσημέρι που θα φέρω τα στοιχεία μου θα δούμε ποιος θα γελά...

Andkand είπε...

@Sceptic Anonymous
Έστω, για χάρη της συζήτησης, ας πούμε ότι έχει ΑΠΟΛΥΤΟ δίκαιο! Ας πούμε ότι ο Λάζαρος Μαύρος έκανε λάθος και την δήλωση αυτή δεν την έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Σωφρόνιος αλλά ο Επίσκοπος Κιτίου λίγο αργότερα.

Αλήθεια, τι αλλάζει με αυτό; Η ουσία είναι μια! Η μεγάλη επιθυμία του κυπριακού Ελληνισμού για Ένωση (ακόμα και αυτού του ΑΚΕΛ, άσχετα αν αργότερα άλλαξε γραμμή για δικούς του λόγους)!

Andkand είπε...

@Sceptic
Ρολάνδος Κατσιαούνης;;;;; Χα χα χα χα….
Scepric, αν θέλεις να είσαι σοβαρός, πρότεινε μας κανένα αντικειμενικό συγγραφέα.
Αν και όπως σε κόβω εσένα μόνο Ρολάνδο Κατσιαούνη και Μακάριο Δρουσιώτη πρέπει να διαβάζεις εσύ.

Sceptic Anonymous είπε...

Απάντηση στο ιστολόγιο μου επειδή είναι μεγάλη και επειδή χρησιμοποιώ φωτογραφίες των κειμένων στα οποία αναφέρομαι.

Andkand είπε...

Προσφωνώντας τον πρώτο Άγγλο κυβερνήτη σερ Γκάρνετ Γούλσλεϊ κατά την άφιξη του στην Λάρνακα στις 22.7.1878 ο επίσκοπος Κιτίου Κυπριανός είπε μεταξύ άλλων:
«Δεχόμαστε την αλλαγή της κυβέρνησης, επειδή πιστεύουμε ότι η Μεγάλη Βρετανία θα βοηθήσει την Κύπρο, όπως έκαμε και με τα Ιόνια Νησιά, να ενωθεί με την μητέρα Ελλάδα, με την οποία είναι φυσικά συνδεδεμένη» (Απόσπασμα από τους Τάϊμς του Λονδίνου στις 7.8.1878.)

Σύμφωνα με τον Λάμπρου (2004), ο οποίος αναδημοσιεύει την δήλωση, (σ.21) το απόσπασμα αυτό λανθασμένα αποδόθηκε από ορισμένους στον αρχιεπίσκοπο Σωφρόνιο.

Ο πόθος των Ελλήνων της Κύπρου για ένωση με την Ελλάδα προϋπήρχε πολύ πριν την άφιξη των Βρετανών. Τα λόγια του Κιτίου Κυπριανού εξέφραζαν το σύνολο του κυπριακού ελληνισμού που ζητούσε Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα!

Πηγές:

- The Times [Newspaper] (7.8.1878)

- Λάμπρου, Γιάννης Κ. (2004). Τα χρόνια μετά την ανεξαρτησία 1960-2004 : ιστορία του κυπριακού, σ.21

Andkand είπε...

@Sceptic Anonymous στο ιστολόγιο σου κάτω από τον τίτλο: «Απάντηση στον Andkand» γράφεις ότι:

"...ο Σωφρόνιος δεν είπε τέτοιο πράγμα και ότι μάλλον ήταν ο Επίσκοπος Κιτίου που το είπε. Αν όντως λέχθηκε, επειδή σημειώστε ότι ο Hill λέει 'if he is correctly reported,' που υπονοεί ότι είναι ένα γεγονός που δύσκολα μπορεί να εξακριβωθεί εφόσον οι πηγές για αυτό το γεγονός είναι γραμμένες δεκαετίες ολόκληρες μετά από το γεγονός που περιγράφουν.
...Αν κάποιος από εσάς βρει μια αυθεντική αναφορά πριν από το 1903 και όσο πιο κοντά στο 1878 τόσο το καλύτερο εγώ θα απολογηθώ δημόσια και επώνυμα".


Μετά την πιο πάνω παράθεση της πηγής μου ημερομηνίας 7/8/1878 αναμένω να κάνεις αυτό που ΕΣΥ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ υποσχέθηκες: Την δημόσια και επώνυμη απολογία σου…