Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Ο επίσκοπος Κονίτσης Ανδέας καταγγέλει τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας για το διχασμό των Βορ/τών και ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ στις εκδηλώσεις Αυτονομίας Β.Ηπείρου

17η Μαΐου 1914:

Πρωτόκολλο Κερκύρας –

Αυτονομία Βορείου Ηπείρου



Τίποτε δεν κερδίζεται χωρίς αγώνα και η Ελευθερία χωρίς αίμα!

Αυτό το καθαρό και κρυστάλλινο μήνυμα αντλούμε από τη 17η Μαΐου 1914, ημερομηνία κατά την οποία, ο εξεγερμένος Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός κέρδισε με το αίμα της καρδιάς του και τη συνακόλουθη υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας την Αυτονομία.

Τα μήνυμα αυτό των ελευθέρων αγωνιζομένων Βορειοηπειρωτών, των ελευθέρων αγωνιζομένων Ελλήνων εκείνης της ηρωικής εποχής, αποκτά στις μέρες μας δραματική επικαιρότητα.

Ο αγώνας για εθνική επιβίωση αποτελεί μονόδρομο για το Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Η ενότητα και η ψυχική συναντίληψη των αδελφών μας συνιστούν το αναγκαίο προαπαιτούμενο.

Στον αγώνα αυτό, ΣΦΕΒΑ και ΠΑΣΥΒΑ δηλώνουμε παρόντες.

- Δίπλα στον απλό και ανώνυμο Έλληνα Βορειοηπειρώτη που παραμένει και αγωνίζεται στην πατρογονική γη.

- Κοντά στο Βορειοηπειρώτη που επιστρέφει και δημιουργεί.

-Στο ίδιο μετερίζι με τη νέα γενιά των Βορειοηπειρωτών, που αναπνέει και σκέπτεται Ελληνικά.

Το Βορειοηπειρωτικό είναι υπαρκτό Εθνικό Ζήτημα.

Το Βορειοηπειρωτικό δεν θα περάσει ποτέ το κατώφλι της Εθνικής λησμοσύνης!

Ο αγώνας συνεχίζεται ανιδιοτελής και αδιάπτωτος στα βήματα που χάραξε ο αοίδιμος Αρχηγός μας Μητροπολίτης Σεβαστιανός.

Με πίστη στη Νίκη!

Το ΚΔΣ της ΣΦΕΒΑ



Ακολουθεί απόσπασμα από το κάλεσμα του μητροπολίτη Κονίτσης Ανδρέα


Αγαπητοί μου Χριστιανοί, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !

-Α-

Η Βόρειος Ήπειρος, η πανάρχαιη αυτή Ελληνική γη, βρίσκεται σήμερα στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της ιστορικής της πορείας. Γιατί, τότε, το 1914, όταν εκήρυξε (και άρχισε) τον Αυτονομιακό της Αγώνα είχε τον εχθρό απέναντί της : Την Αυστροουγγαρία και την Ιταλία, δηλαδή τις λεγόμενες "Μεγάλες Δυνάμεις" εκείνης της εποχής, και, βέβαια και το πλασματικό κρατίδιο της Αλβανίας, δημιούργημα των μηχανορράφων των ταραγμένων εκείνων καιρών. Βέβαια, οι Βορειοηπειρώτες, με την βοήθεια του Θεού και των εθελοντών, που έσπευσαν να συνδράμουν τον ηρωϊκό εκείνο αγώνα, κατετρόπωσαν τους Αλβανούς εθνικιστές και ανεκήρυξαν την Κυβέρνηση της Αυτονόμου Βορείου Ηπείρου, τον Φεβρουάριο του 1914. Τρεις μήνες δε αργότερα - στις 17 Μαΐου 1914 - επέτυχαν την υπογραφή του "Πρωτοκόλλου της Κερκύρας" εκ μέρους όχι μόνο των "Μεγάλων Δυνάμεων", αλλά και της ίδιας της Αλβανίας. Γι' αυτό, πολύ σωστά, τόσον ο Αυτονομιακός Αγώνας, όσον και το "Πρωτόκολλον της Κερκύρας", θεωρήθηκαν θρίαμβος της εθνικής ενότητος και ομοψυχίας του Ελληνισμού.

-Β-

Είπαμε ότι τότε, το 1914, οι Βορειοηπειρώτες είχαν απέναντί τους τις "Μεγάλες Δυνάμεις" και τους Αλβανούς. Τώρα, όμως ; Τώρα, δυστυχώς, οι Βορειοηπειρώτες έχουν εχθρούς τους ... Βορειοηπειρώτες ! Γιατί, εδώ και καιρό, υποβόσκει ένας σοβαρός διχασμός στους κόλπους της Ελληνικής Εθνικής Κοινότητος της Βορείου Ηπείρου. Σ' αυτόν συνετέλεσαν προσωπικές αντιπάθειες, ξεσυνέριες, φιλοδοξίες και εγωϊσμοί μερικών ηγετικών παραγόντων. Πέρα δε από αυτά, είναι γνωστό ότι σ' αυτόν τον διχασμό συνέβαλαν και πολιτικά κόμματα της Ελλάδος, τα οποία στα πρόσωπα των Βορειοηπειρωτών έβλεπαν "κουκιά", ψήφους, δηλαδή, για την κατάκτηση της πολυπόθητης εξουσίας.


(...)

-Δ-

Η Μητρόπολις Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης, με αφορμή τον Αυτονομιακό Αγώνα και την υπογραφή του "Πρωτοκόλλου της Κερκύρας", το 1914, οργανώνει και εφέτος εκδηλώσεις για το εθνικό θέμα της Βορείου Ηπείρου. Εφέτος, μάλιστα, θα είναι αφιερωμένες στην ανάγκη της εθνικής ενότητος και ομοψυχίας των Βορειοηπειρωτών.

Έτσι : α) το Σάββατο, 21 Μαΐου 2011, το απόγευμα, θα τελεσθή εσπερινός και μνημόσυνο για τον αοίδιμο Ιεράρχη ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟ, στον εν Κονίτση Ι. Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.

β) την Κυριακή, 22 Μαΐου 2011, το πρωϊ, θα τελεσθή αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο ηρωϊκό Δελβινάκι, με την καθιερωμένη ομιλία και την ειρηνική πορεία προς το Ηρώον της κωμοπόλεως.


Η παρουσία όλων είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητη. Για να στείλουμε ένα βροντερό μήνυμα προς τους Βορειοηπειρώτες αδελφούς και προς τον πολιτικό και πνευματικό κόσμο της Ελλάδος : ότι "η ισχύς εν τη ενώσει".

Καλή συνάντηση στις 22 Μαΐου 2011, στο Δελβινάκι.

Ο Θεός και η Υπεραγία Θεοτόκος μαζί σας.

Διάπυρος προς Χριστόν ευχέτης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ

Το πλήρες Δελτίο τύπου-κάλεσμα της Μητρόπολης Κονίτσης μπορείτε να διαβάσετε εδώ:

http://www.sfeva.gr/28AA880C.el.aspx


Το χρονικό της κήρυξης της αυτονομίας της Β.Ηπείρου

και της νικηφόρας πορείας υπάρχει εδώ:

http://www.sfeva.gr/B0B8007F.el.aspx


Νεότερη ενημέρωση (23/5/2011):

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση σε νεότερη μας ανάρτηση εδώ:

http://antiparakmi.blogspot.com/2011/05/2011.html

9 σχόλια:

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Ας μην ακούετε μ η δ έ ν α ανόητο.Π ό λ ε μ ο ς 'σε όλα κ α ι από όλα τα μέτωπα για την π ρ ο ά σ π ι σ η των κ α τ α π ι ε ζ ο μ έ ν ω ν α δ ε λ φ ώ ν Βορείων Ηπειρωτών,αυτού του π ρ ο μ α χ ώ ν α και θ ε μ α τ ο φ ύ λ α κ α του Ε λ λ η ν ι σ μ ο ύ.

ΑΡΧΕΓΟΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Η Π Ε Ι Ρ Ο Σ.

Ο υ δ ε μ ί α υποχώρηση χάριν αυτών των α τ ά κ τ ω ν,χάριν αυτών των θλιβερών καταλοίπων-απομειναρίων του Ενβέρ Χότζα!

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Οι Γερμανομουσουλμάνοι Τουρκαλβανοτσάμηδες δ ε ν έχουν θέση ο υ δ ε μ ί α 'στην ε λ λ η ν ι κ ο τ ά τ η Ήπειρο.Είναι α ν ε π ι θ ύ μ η τ ο ι,α ι γ ο κ λ έ π τ ε ς και ως τέτοιοι αντιμετωπίζονται.Είναι κοινοί ζωοκλέπτες.ΕΙΝΑΙ Ε Γ Κ Λ Η Μ Α Τ Ι Ε Σ Π Ο Λ Ε Μ Ο Υ ΜΕ ΚΑΤΑΣΤΑΛΑΧΘΕΝ ΑΒΥΣΣΑΛΕΟ Μ Ι Σ Ο Σ ΕΝΑΝΤΙ Σ Υ Σ Σ Ω Μ Ο Υ ΤΟΥ Ε Λ Λ Η Ν Ι Σ Μ Ο Υ.ΤΟ ΚΑΤΑΝΟΕΙΤΕ ΑΥΤΟ;

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

http://www.paramythia-online.gr/tsamides.htm

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

http://igaiolos.blogspot.com/2010/01/blog-post_11.html

http://igaiolos.blogspot.com/2009/07/blog-post_16.html

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Παραπέμπω,ακόμη,για τους ενδιαφερομένους,'στο malkidis.blogspot.com και 'στη λέξη-κλειδί ''Τσάμηδες''.

East είπε...

Ακολουθούμε λάθος πολιτική στην Αλβανία. Δεν είναι Έλληνες μόνο οι Ελληνόφωνοι.

Οι “Αλβανοί” είναι εξισλαμισμένοι Αρβανιτόφωνοι Ρωμιοί.

Οι Αρβανιτόφωνοι προέρχονται από μίξη Ελληνόφωνων και Βλαχόφωνων(=Λατινόφωνων) Ρωμιών.

Τα αρβανίτικα, που έως πρόσφατα δεν ήταν καν γραπτή γλώσσα και που αποτελούν την επίσημη γλώσσα της Αλβανίας, είναι 50% Λατινικά 30% Αρχαία Ελληνικά και 20% άλλες προσμίξεις.

Οι Αρβανιτόφωνοι είναι συστατικό στοιχείο του Ελληνισμού, και τα Αρβανίτικα είναι Ελληνική διάλεκτος.

Το ίδιο ισχύει και για τους λατινόφωνους και τα λατινικά. Tα λατινικά είναι Αρχαία Ελληνική διάλεκτος και η Ρώμη ήταν Ελληνική πόλη και ζωντανό παράδειγμα Ελλήνων Λατινόφωνων είναι οι Βλάχοι.

Η “Αλβανία” είναι τεχνητό δημιούργημα των Δυτικών για να διασπάσουν την Ρωμιοσύνη.

Τεχνητό δημιούργημα που τώρα καταρρέει διότι οι “Αλβανοί” ξαναγίνονται Ορθόδοξοι και Έλληνες.

Ο λόγος που επανελληνοποιούνται μαζικά οι “Αλβανοί” είναι ότι ερχόμενοι στην Ελλάδα μετά το 1990, βρέθηκαν σε μία απίστευτη “έκπληξη”: Μεγάλο μέρος των Ελλήνων μιλούσε ίδια γλώσσα με αυτούς, όμως ήταν Ορθόδοξοι και ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ!

Η Ελλάδα πρέπει να επανελληνοποιήσει μαζικά τους Αλβανούς, διαδίδοντας την Ορθοδοξία, και χορηγώντας υπηκοότητα σε όποιον Ορθόδοξο κάτοικο της Αλβανίας θέλει να ξαναγίνει Έλληνας.

Τα ίδια ισχύουν και για τους Βλαχόφωνους της Αλβανίας, αλλά και για τους Τσιγγάνους-ΡΟΜ(Ρωμιοί).

Η Ελλάδα δεν πρέπει να δίνει υπηκοότητα στους Μουσουλμάνους Αλβανούς, αλλά μόνο στους Ορθόδοξους που θέλουν να ξαναγίνουν Έλληνες(Οι Μουσουλμάνοι Αλβανοί είναι ευπρόσδεκτοι για εργασία-τουρισμό-σπουδές-οικονομική συνεργασία). Και δεν πρέπει να δίνει μόνο υπηκοότητα, αλλά και ιθαγένεια, ώστε να αφομοιωθούν πλήρως και να μην αισθάνονται ως μειονότητα.

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Μας το έχεις επισημάνη και αλλαχού.Μη σπεύδης να το επαναλάβης.

Αλήθεια,δεν έχεις ακόμη αντιληφθή πως το οποιοδήποτε εθνικό όραμα και η οιαδήποτε εθνική στρατηγική που θα 'μπορούσε και θα επεβάλλετο από τις διεθνείς περιστάσεις και από τις εγχώριες τραγικές καταστάσεις να ενώση και να σ υ σ π ε ι ρ ώ σ η τους Έλληνες,έχει εξανεμισθή από το εύκολο χρήμα,από τον πακτωλό χρημάτων που έχει διαφθείρη τόσους ανθρώπους 'σε αυτή την πατρίδα;Mήπως ζης 'στην Κίνα;Δεν κατανοείς πως τέτοια ζητήματα επιλύονται μόνον και εφ'όσον ενυπάρχει το ε λ ά χ ι σ τ ο δυνατό και εφικτό,πραγματιστικό ε θ ν ι κ ό συμφέρον και α γ ν ό πατριωτικό φρόνημα;Ενστάσεις έχω και εγώ και σου 'βρίσκω πολλές α λ λ ά η πραγματικότητα -που χρειάζεται να ανατραπή,να αλλάξη- διδάσκει πως ευρισκόμεθα 'σε π ο λ λ α π λ ή κ α τ ο χ ή και με σ υ μ π τ ώ μ α τ α γ α γ γ ρ α ί ν η ς 'σε π ο λ λ ά σημεία του ε θ ν ι κ ο ύ σ ώ μ α τ ο ς.ΜΕ 'ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΥΠΑΙΤΙΟΤΗΤΑ,ΣΥΝΕΝΟΧΗ Κ Α Ι Α Ν Ο Χ Η.Είμαι βέβαιος πως η απαιδευσία θα οδηγήση 'σε νέας μορφής εμφύλιο και θα εμπλακή 'σε νέες ''περιπέτειες'' η χώρα που λέγεται ''ΕΛΛΑΣ'',χωρίς να δυνηθούμε να προσπεράσουμε το χρόνο και την αεργία της πλατείας μάζης των πόλεών μας.......

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΘΕΜΕΛΙΑ,ΕΙΜΕΘΑ ΜΕΤΕΩΡΟΙ,ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ,ΑΙΟΛΟΙ ΕΞ ΥΠΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΑΝΑΖΗΤΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ''ΑΛΒΑΝΙΑΣ'';Προς Χριστού,δηλαδή,εάν είμεθα τόσο φλύαροι,πια,ως λαός και ως έθνος,τόσον ψιττακίσκοι/μακίσκοι και δεν εννοούμε να αγωνισθούμε πράγματι και ό χ ι κενολογώντας και αναμυρηκάζοντας.Τότε κάθε βάσανος μάς αρμόζει και οι ''διαμαρτυρίες'' μας τυγχάνουν εντυπωσιοθηρίας,ανούσιες,μοδάτες,''αριστεροαναρχίζουσες''.Δυστυχία τεραστίων διαστάσεων που ένας από τους ιστορικοτέρους λαούς του πλανήτη γη στερείται π α ν ε θ ν ι κ ο ύ βηματισμού και προοπτικής.Πάντοτε με προδότες άρπαγες λύκους και με διασπαστές 'μικροπρεπείς χωρίς ευρύτητα,βάθος,ποιότητα/δημιουργικότητα.

ΕΑΝ ΑΝΑΜΕΝΗΣ,ΑΓΑΠΗΤΕ,ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΡΕΓΙΑΔΕΣ ''ΑΣΚΗΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ'' 'ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΗΘΑΡΓΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ/ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΟΥ ''ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ'' ΟΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΕΛΘΗ,ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΕΣΗΣ ΓΙΑ ΥΠΝΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΥΠΝΙΣΘΗΣ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΔΥΟ-ΤΡΕΙΣ ΓΕΝΕΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ,ΟΤΑΝ Η ''ΠΤΩΧΗ Κ Α Ι Α Τ Ι Μ Ο Σ,Α Ν Υ Π Ο Λ Η Π Τ Ο Σ ΕΛΛΑΣ'',ΣΥΡΡΙΚΝΩΘΕΙΣΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΘΕΙΣΑ ΕΔΑΦΙΚΩΣ,ΘΑ ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΔΑΦΗ,ΓΙΑ ΤΗΝ,ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΑΣ,''ΕΠΕΚΤΑΣΗ'' ΤΗΣ ΚΑΙ ''ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ'' (ΞΕΝΩΝ!!!!) ΕΔΑΦΩΝ,ΓΙΑ ΤΟΥΣ Α Λ Υ Τ Ρ Ω Τ Ο Υ Σ ,ΕΝ ΓΕΝΕΙ,ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΠΟΥ Ο Υ Δ Ε Ι Σ ΕΘΝΟΚΑΠΗΛΟΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ!ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Σ Η Μ Ε Ρ Α Κ Α Ι ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ.Ν Ε Ο Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Ε Σ Α Θ Λ Ι Ο Τ Η Τ Ε Σ,ΑΠΟΠΝΕΟΥΣΕΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ Α Μ Α Χ Η Τ Ι!

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

''Δ υ σ τ υ χ ί α τεραστίων διαστάσεων που ένας από τους ιστορικοτέρους λαούς του πλανήτη γη στερείται π α ν ε θ ν ι κ ο ύ βηματισμού και προοπτικής.Πάντοτε με προδότες άρπαγες λύκους και με διασπαστές 'μικροπρεπείς χωρίς ευρύτητα,βάθος,ποιότητα/δημιουργικότητα.''

East είπε...

"ευρισκόμεθα σε π ο λ λ α π λ ή κ α τ ο χ ή"

Το πρόβλημα δεν είναι η σωματική δουλεία. Το χειρότερο είναι η πνευματική δουλεία.

Οι Ελληνόφωνοι που έχουν φραγκέψει, απλά δεν πιστεύουν τον πολιτισμό μας, και δείγμα που δείχνει την παρακμή, είναι ότι δεν προσδιορίζονται πολιτιστικά(λογικό αφού δεν πιστεύουν στον πολιτισμό μας), αλλά εθνοφυλετικά. Δηλαδή όσοι δεν πιστεύουν στον Ελληνισμό, αισθάνονται την ανάγκη να προσδιοριστούν από "αίμα"-"εδαφική καταγωγή", και γι'αυτό είναι κομπλεξικοί. Και επιζητούν τα καλά λόγια των ξένων, και κάνουν το μάγκα μόνο με την στήριξη των ξένων.

Τα προβλήματα θα λυθούν όταν ξανασκεφτούμε ως Έλληνες-Ρωμιοί-οικουμενιστές, όταν ξαναπιστέψουμε στον Ελληνισμό, και όταν παράγουμε πολιτισμό.

Όταν ξανακάνουμε τον Ελληνισμό ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.