Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2007

Ήταν η εξέγερση του Πολυτεχνείου που έριξε την Χούντα των Συνταγματαρχών;



Στο ευρύ κοινό επικρατεί η άποψη ότι η εξέγερση των φοιτητών (και όχι μόνο) με αποκορύφωμα τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, ήταν αυτά που έριξαν την Χούντα των Συνταγματαρχών.

Η πραγματικότητα όμως δεν είναι ακριβώς αυτή.
Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου έγιναν το Νοέμβριο του 1973 (τα τανκς μπήκαν στο Πολυτεχνείο στις 17 Νοεμβρίου 1973).

Μετά από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, η Χούντα συνέχιζε να κυβερνά την Ελλάδα για ακόμα 9 μήνες, μέχρι τις 24 Ιούλιου του 1974!

Στις 20 Ιουλίου του 1974 έγινε η Τουρκική εισβολή στη Κύπρο! Τρείς μέρες μετά έπεσε η Χούντα λόγω της εισβολής. Η Χούντα έπεσε όταν, λόγω ηλιθιότητας* του Ιωαννίδη χάθηκε ένας πόλεμος μαζί με τη μισή Κύπρο! Μη αντέχοντας το βάρος αυτής της εθνικής τραγωδίας οι χουντικοί παραιτήθηκαν.

*Όταν έδειχναν στον Ιωαννίδη τα πάνοπλα τουρκικά καράβια που έπλεαν προς την Κερύνεια, αυτός απαντούσε ότι πρόκειται για στρατιωτική άσκηση επειδή έτσι τον διαβεβαίωναν οι Αμερικανοί φίλοι του και παρέμενε απαθής… Όταν οι Τούρκοι κατέβηκαν ανενόχλητοι και έκαναν περίπατο στην Κερύνεια αποφάσισε να παραιτηθεί!

1 σχόλιο:

Νίκος είπε...

Είναι αλήθεια ότι οι Αμερικανοί ήθελαν να ξεφορτωθούν τον Παπαδόπουλο για δύο λόγους:
α) Δεν έπεσε στην παγίδα να κάνει "εξαγωγή" πραξικοπήματος στην Κύπρο, πράγμα που έκανε αργότερα ο Ιωαννίδης με τα γνωστά αποτελέσματα.
β) Τους είχε αρνηθεί την χρήση ελληνικών βάσεων για υποστήριξη του Ισραήλ στον πόλεμο του 1973.

Μάλλον το πιθανότερο είναι να του έστησαν το Πολυτεχνείο οι Αμερικανοί, κάτι άλλωστε που λεγόταν ήδη από τότε.