Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

1331 ντοκουμέντα ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟΥ δημοσιογράφων, ακαδημαϊκών, πολιτικών, opinion leaders από τις Πρεσβείες των ΗΠΑ για να στηρίξουν το Σχέδιο Ανάν

Από την Αμερικανική πρεσβεία της Λευκωσίας καταβάλλονται 10.000
δολάρια στις 8 Νοεμβρίου 2003 ως επιχορηγία «για να καλυφθεί το κόστος της επόμενης φάσης της ιστοσελίδας του Τech4Ρeace» που πρωτοστάτησε στην προώθηση του σχεδίου Ανάν.

Από την Αμερικανική πρεσβεία της Λευκωσίας εγκρίνονται 10.000 δολάρια στις 16 Μαρτίου 2001 «για να χρηματοδοτηθεί η παρουσία δύο Κυπρίων σε συνέδριο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»... Τη διάθεση δεκάδων χιλιάδων δολαρίων από την αμερικανική Κυβέρνηση, μέσω των πρεσβειών στην Αθήνα, τη Λευκωσία και την Άγκυρα υπό την μορφή επιχορηγήσεων σε ιδιώτες και φορείς μέχρι τουλάχιστον το 2008, αποκαλύπτουν αμερικανικά έγγραφα που έφερε χθες στην δημοσιότητα το «Εθνος της Κυριακής» και σήμερα ο «Φιλελεύθερος».

Τα έγγραφα (κάντε κλικ στο πλάι για μεγέθυνση) αποχαρακτηρίστηκαν από ομάδα ερευνητών στην Ουάσιγκτον ύστερα από την υποβολή σχετικού αιτήματος με κεντρική αναφορά στις δραστηριότητες των τριών πρεσβειών κατά την επίμαχη περίοδο προετοιμασίας του αντιδημοκρατικού και φιλοτουρκικού Σχεδίου Ανάν.
Ύστερα από προσπάθειες τεσσάρων ετών η αρμόδια αρχή της αμερικανικής κυβέρνησης παρέδωσε 1.331 συμβόλαια επιχορηγήσεων (grants) των τριών πρεσβειών, αφού προηγουμένως έσβησε τα ονόματα των παραληπτών. Όλα τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα φέρουν την υπογραφή του Theodore Sellin της υπηρεσίας Review Authority του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αμερικανικές πρεσβείες στις τρεις πρωτεύουσες στοχεύουν ως επί το πλείστον καθηγητές, πολιτικούς, δημοσιογράφους, ακόμα και εκπροσώπους του οικονομικού κόσμου και όλους αυτούς που θεωρούνται opinion leaders, ενώ συγχρόνως με αδρές χρηματοδοτήσεις οι Αμερικανοί μέσω οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών (UNDP και UNOPS) αποκτούσαν πρόσβαση και επιρροή στη λεγόμενη Κοινωνία των Πολιτών.
Το αρμόδιο πρόγραμμα για τις επιχορηγήσεις επίσημα στοχεύει στην ενημέρωση των παραπάνω για την πολιτική των ΗΠΑ, είτε για τις συγκεκριμένες χώρες είτε για το ΝΑΤΟ είτε για την αμερικανική πολιτική γενικότερα.

Στο πλαίσιο αυτό προσφέρουν σε πολίτες επισκέψεις στην Αμερική με πληρωμένα όλα τα έξοδα ή διοργανώνουν σεμινάρια σε πόλεις της Ευρώπης, στα οποία προσκαλούν Ελληνες, Τούρκους, Κύπριους και άλλους πολίτες για ενημέρωση και επιμόρφωση.
Παράλληλα όμως από τα έγγραφα που έχουμε στη διάθεσή μας προκύπτει ότι πολλές επιχορηγήσεις διατέθηκαν στην Κύπρο σε συγκεκριμένους φορείς για την προώθηση «δικοινοτικών προγραμμάτων» που περιελάμβαναν από κοινές εκθέσεις... Κεραμικής μέχρι την έκδοση CD με παραδοσιακά τραγούδια και τη λειτουργία ιστοσελίδας για τη χλωρίδα και την πανίδα της Κύπρου.

Η μελέτη των αποχαρακτηρισμένων εγγράφων οδηγεί και στο συμπέρασμα ότι κάποιες από τις επιχορηγήσεις χρησιμοποιήθηκαν και για άλλους σκοπούς. Για παράδειγμα:

  • Σε έγγραφο της 20ής Σεπτεμβρίου 2000 εγκρίνεται ποσό 2,960 δολαρίων και στη δικαιολογία για την επιχορήγηση αναφέρει «για να προωθήσει αμερικανικά...». Και το όνομα έχει σβηστεί, αλλά και το υπόλοιπο κείμενο, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να καταλήξει κανείς σε ασφαλές συμπέρασμα.
  • Σε έγγραφο της 25ης Σεπτεμβρίου 2000 αναφέρεται ότι δίνεται επιχορήγηση 9.500 δολαρίων. Και σε αυτό έχει σβηστεί το όνομα του παραλήπτη, ενώ ως δικαιολογία αναφέρεται ότι «είναι η πρώτη από μία σειρά». Το υπόλοιπο κείμενο έχει σβηστεί, με αποτέλεσμα να καταλήγει κανείς στο λογικό συμπέρασμα ότι ακολούθησαν και άλλες επιχορηγήσεις.
  • Σε έγγραφο με ημερομηνία 23 Μαρτίου 2000, η αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας φαίνεται να καταβάλλει 24,546 δολάρια αλλά η αιτιολογία παραμένει μυστική, καθώς ο αποχαρακτηρισμός του εγγράφου άφησε την πρόταση στη μέση. Γράφει: «ο δικαιούχος πρέπει να τα χρησιμοποιήσει?». Το όνομα του δικαιούχου έχει σβηστεί. Είναι αναγκαίο να διευκρινιστούν τα εξής:

1 Αν και το βασικό ερώτημα της έρευνας αφορούσε τον ισχυρισμό για επιχορήγηση πολιτών για να υποστηρίξουν το σχέδιο Ανάν, οι ερευνητές δεν μπορούν να υποστηρίξουν με βεβαιότητα ότι οι συγκεκριμένες επιχορηγήσεις αφορούσαν μόνο το σκηνικό που στήθηκε για επιβολή του κειμένου του τότε γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές έχουν εξασφαλίσει τα ονόματα των οργανώσεων που έλαβαν επιχορηγήσεις για να στηρίξουν το σχέδιο Ανάν, αλλά υπήρξε ρητή άρνηση για να δοθούν τα ονόματα των μελών των διοικητικών συμβουλίων.

2 Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τα ονόματα των πολιτών που υπέγραψαν για να λάβουν τις επιχορηγήσεις (grants) όπως περιγράφονται στα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα των πρεσβειών Αθήνας, Αγκυρας και Λευκωσίας.

3 Οι ερευνητές υπέβαλαν έφεση χωρίς να είναι γνωστό πότε θα ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα.

4 Το «Εθνος της Κυριακής» επικοινώνησε με Αμερικανούς αρμοδίους για να σχολιάσουν τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα, αλλά λόγω χρόνου δεν κατέστη δυνατόν να συμβεί αυτό. Όμως, σε άλλες παρόμοιες υποθέσεις έχουν τονίσει με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται για προσπάθεια δωροδοκίας ξένων πολιτών.

Όταν προέκυψε θέμα αναφορικά με απόρρητο έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία για επιχορήγηση ποσού 10 χιλιάδων δολαρίων σε Κύπρια πολίτη, Αμερικανός εκπρόσωπος είχε κάνει την εξής δήλωση:

«Οι ΗΠΑ έχουν ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα βοηθείας στην Κύπρο που υπάγεται διοικητικά στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών και στοχεύει στην επανένωση της Νήσου και τη συμφιλίωση της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Την εποχή που διεξήγοντο οι διαπραγματεύσεις για το Σχέδιο Ανάν, υποστηρίξαμε προγράμματα που είχαν σκοπό να εξηγήσουν τους όρους του κατ’ ανάγκη πολύπλοκου σχεδίου με σαφή κατανοητή γλώσσα. Για παράδειγμα, προσφέραμε χρηματοδότηση για έρευνα, τη διατύπωση και την εκτύπωση του «Οδηγού των Πολιτών για το Σχέδιο Ανάν.» Η Πράσινη Βίβλος, όπως έγινε γνωστή, προσφέρθηκε στην Ελληνική, Τουρκική, και Αγγλική Γλώσσα. Δεν αποκρύψαμε την υποστήριξή μας στην προσπάθεια αυτή.

Είμαστε δικαιολογημένα υπερήφανοι για τις προσπάθειες υποστήριξης που παρέχουμε στις διακοινοτικές δραστηριότητες στην Κύπρο. Ισχυρισμοί ότι οι ΗΠΑ άμεσα ή έμμεσα πλήρωσαν κόσμο για να υποστηρίξει το Σχέδιο είναι προσβλητικοί και παντελώς ανυπόστατοι».Προσέξτε τώρα και το παρακάτω στο δημοσίευμα του Έθνους:
Πρεσβεία ΗΠΑ στην Αθήνα:
(...) Ως φυσικό επακόλουθο του Β, πολλοί Ελληνες δημοσιογράφοι είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιηθούν ως αγωγοί. Μερικοί ίσως είναι πεπεισμένοι ιδεολόγοι. Οι περισσότεροι είναι απλά αργυρώνητοι (simply venal). Αυτή η τάση είναι επικρατέστερη τώρα που οι σχέσεις με τους κομμουνιστές δεν είναι πια ταμπού».

Το πλήρες ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ (άρθρο των Μιχάλη Ιγνατίου και Νίκου Μελέτη) μπορείτε να διαβάσετε εδώ:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=45040953#


Έρευνα της Αντιπαρακμής: Τech4Ρeace


Ας δούμε τώρα ποιες ήταν οι δραστηριότητες του Τech4Ρeace μέσα από την "επιδοτούμενη" (από την αμερικανική πρεσβεία) ιστοσελίδα του http://www.tech4peace.org

Το ίδρυμα δείχνει έντονη κινητικότητα 2001-2003 και η Ιστοσελίδα τους δείχνει να σταματάει να αναφέρεται σε οποιαδήποτε δράση τα επόμενα χρόνια (με την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν μάλλον παύθηκε το ενδιαφέρον και οι χρηματοδοτήσεις!)

Στις εκδηλώσεις τους θα παρατηρήσετε συναντήσεις των ίδιων συνήθως ατόμων (Ε/Κ και Τ/Κ).
Σε κάθε συνάντηση υπάρχει πανό στα αγγλικά και το όλο χάπενινγκ θυμίζει κλασσικό Αμερικανικό event (σε κάποιες περιπτώσεις με τα αυτοκόλλητα χαρτάκια στο πέτο με το όνομα του καθενός).
Καμαρώστε τους:


3οth SEPTEMBER -CYPRUS DAY OF PEACE
όχι δεν γίνεται στην Αμερική η εκδήλωση!

"3 κι ο κούκος" αλλά όταν κάτι επιδοτείται, αξίζει η προσπάθεια!!


Και μια συνέντευξη στο Κρατικό ΡΙΚ!
Καλά, που την ανακάλυψε την εκδήλωση το ΡΙΚ!!
Λέτε να σχετίζεται με όσα αναφέρουν οι Αμερικανικές Πρεσβείες για χρηματοδότηση δημοσιογράφων;μήπως θυμίζει κάτι από αμερικάνικα christmas carols?!!

κι εδώ στην μαζικότερη συνάντησή τους (40-50 άτομα):
CYPRIOTS HEAR THE VOICE OF THE DEAF
WE WANT PEACE
Άλλο ένα πανό στα Αγγλικά (και μόνον στα Αγγλικά)
,
βρε κάτι συμπτώσεις! Φαίνεται δεν πρόλαβαν να το μεταφράσουν στην Πρεσβεία!Όχι, δεν είναι Επιτάφιος, ούτε Λιτανεία εικόνας
σε κάποια από τις εκατοντάδες βεβηλωμένες εκκλησίες στα κατεχόμενα.

Είναι ένα ακόμη επιδοτούμενο peace event!


Ρε μανία με τα αγγλικά!
Ούτε μία πρόχειρη μετάφραση; Θα σας καταλάβουν!


Ναι , ναι ... "εγκάρδιοι" χαιρετισμοί. Ξανασυναντήθηκαν μετά από τόσα χρόνια !
Μόνο που ο πιτσιρικάς δεν είχε καν γεννηθεί όταν έγινε η Τουρκική Εισβολή.

  • Ούτε μια λέξη για τους αγνοούμενους
  • Ούτε λέξη για την παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή
  • Ούτε μια λέξη για τους Τούρκους εποίκους
  • Ούτε μια λέξη για την λεηλατηθείσα πολιτιστική κληρονομιά
  • Ούτε μια λέξη και για τις περιουσίες μας.


Ρίξτε μια ματιά και στα "Sources of Funding" της οργάνωσης:
http://www.tech4peace.org/nqcontent.cfm?a_id=765

Δείτε και ποιοι είναι οι "key people" όπως γράφουν οι ίδιοι
http://www.tech4peace.org/nqcontent.cfm?a_id=774
Τις χρηματοδοτήσεις της αμερικανικής Πρεσβείας σε ακαδημαϊκούς, πολιτικούς, καθηγητές, και οργανώσεις εύστοχα σχολίασαν και τα εξαιρετικά Ιστολόγια
και

3 σχόλια:

the Idiot Mouflon είπε...

Εκατάλαες τωρά γιατί εστερέψαν τα κονδύλια για τον αντικομμμμουνιστικό αγώνα; Αφού τα διούν αλλού...

Κλαψ, λυγμ, σνιφ.

νεος είπε...

Πακτωλός χρημάτων!

Μαχητής Θεσσαλονίκης είπε...

http://eglimatikotita.blogspot.com/2010/12/video_16.html

ένα εξίσου αποκαλυπτικό παράδειγμα για το πως "επηρεάζονται" οι δημοσιογράφοι ...