Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

"Τέλη ΖΕΙΣ εσύ μας ΟΔΗΓΕΙΣ". Βίντεο , φωτογραφίες, ανταποκρίσεις, σχόλια από το ετήσιο μνημόσυνο για το παλικάρι της Χειμάρρας.

Ἕνας χρόνος πέρασε ἀπὸ τὴ μέρα τῆς δολοφονίας τοῦ Χειμαρριώτη  Ἐθνομάρτυρα Ἀριστοτέλη Γκούμα ἀπὸ Ἀλβανοὺς ἐθνικιστὲς καὶ ὡς ἐκ τούτου πλῆθος Χειμαριωτῶν ἀλλὰ καὶ Ἑλλαδιτῶν βρέθηκαν σήμερα στὴν ἠρωϊκὴ Χειμάρρα γιὰ νὰ τιμήσουν τὸ παληκάρι ποὺ ἔπεσε γιὰ τὴν πατρίδα.


Ἀρνητικὴ ἐντύπωση προκάλεσε ἡ  σκανδαλώδης καὶ ὕποπτη στάση ποὺ κράτησε ὁ Μητροπολίτης Ἀργυροκάστρου Δημήτριος, ποὺ ἀποχώρησε ἀπὸ τὸ ναὸ ὅπου ἦταν προγραμματισμένο νὰ τελεστεῖ τὸ ἱερὸ μνημόσυνο στὴ μνήμη τοῦ Ἀριστοτέλη, προκαλώντας ἀναβρασμὸ στοὺς πιστοὺς καὶ ὀργὴ στοὺς συγγενεῖς του.  Ὁ Μητροπολίτης στὴ συνέχεια μετέβη σὲ ἄλλο ναὸ προκειμένου νὰ τελέσει τὴν κυριακάτικη θεία λειτουργία καὶ τελικὰ ἐν μέσω ἀναταραχῆς τελέστηκε καὶ τὸ μνημόσυνο.
 
Λίγο ἀργότερα πλῆθος κόσμου κατέφθασε στὸ σημεῖο ὅπου στήθηκε ἡ προτομὴ τοῦ Ἀριστοτέλη Γκούμα. Ἀκολούθησαν τὰ ἀποκαλυπτήρια της προτομῆς ποὺ φιλοτέχνησε ὁ κ. Βασιλείου Ἀχιλλέας ἐνῶ γιὰ τὴν πλάκα τῆς ἐπιτύμβιας στήλης ἐπιλέχθηκε τὸ ρητό: "ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΩΜΕΝΟΥ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ, ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕ ΛΟΓΙΕΤΑΙ".
Ἔπειτα πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων ἀπὸ πολλοὺς φορεῖς καὶ συλλόγους (ανάμεσά τους και η ΣΦΕΒΑ), διαβάστηκε τὸ μήνυμα ποὺ ἀπέστειλε ὁ Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανὴς καὶ Κονίτσης καὶ ἐψάλλει ὁ ἐθνικός μας ὕμνος.


Ἐντύπωση προκάλεσε ἡ παρουσία πολλῶν νέων, ποὺ μὲ τὰ συνθήματά τους ἔδωσαν παλμὸ καὶ ζωντάνια στὴν ἐκδήλωση καὶ πέρασαν τὸ μήνυμα ὅτι ὑπάρχει ἀκόμα νεολαία στὴ Βόρειο Ἤπειρο ποὺ εἶναι ἕτοιμη νὰ δώσει τὸ αἷμα της γιὰ τὴν Ἑλλάδα ὅπως ἀκριβῶς ἔκανε καὶ ὁ Ἀριστοτέλης Γκούμας.
Ἐμεῖς εὐχόμαστε ὁ Θεὸς νὰ ἀναπαύσει τὴν ψυχὴ τοῦ ἥρωα τῆς Χειμάρρας ποὺ ἔπεσε  ἐπειδὴ «τόλμησε» νὰ μιλήσει ἑλληνικά.

Ὅσο καὶ ἂν προσπαθοῦν κάποιοι, τὸ ἑλληνικὸ στοιχεῖο στὴ Βόρειο Ἤπειρο θὰ παραμείνει ζωντανὸ ὅσο ὑπάρχουν ἀκόμα νέοι σὰν τὸν Ἀριστοτέλη.
Στὶς καρδιές μας θὰ παραμείνει ΑΘΑΝΑΤΟΣ καὶ θὰ ἀποδεικνύει ὅτι οἱ ἥρωες δὲν χάθηκαν ἀλλὰ πάντα θὰ δίνουν τὸ «παρὼν» ὅταν ἡ μητέρα Ἑλλάδα τοὺς χρειαστεῖ.



Το μήνυμα του αγωνιστή Ιεράρχη Κονίτσης κ.Ανδρέα :



Εθνικός Ύμνος και συνθήματα: 



Η οικογένεια του Αριστοτέλη Γκούμα
Οι γονείς του Αριστοτέλη, παρά την πικρία τους για τα όσα συνέβησαν, προσήλθαν στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας για να προσευχηθούν για την ψυχή του παιδιού τους και να λάβουν την ευχή του δεσπότη, δίδοντας μαθήματα μεγαλείου ψυχής  μιας ελληνικής και χριστιανικής οικογένειας που γέννησε έναν ήρωα!  
Σε μια τέτοια οικογένεια δεν ταιριάζουν τα συλλυπητήρια αλλά οι ευχαριστίες μας γιατί κάνουν περήφανη τη Χειμάρρα, τη Βόρειο Ήπειρο και όλον τον Ελληνισμό.  
Η παρουσία τους στα αποκαλυπτήρια και ο εξαιρετικός λόγος του κ. Κολίλα  εκ μέρους της οικογένειας (σύζυγος της αδερφής του Αριστοτέλη), λειτούργησαν σαν καταλύτης στο θυμό που υπήρχε εναντίων όσων ευθύνονταν για  τη σημερινή ατιμία. 
Ιστολόγιο Βορειοηπειρώτης
 
 (σύνθημα γραμμένο στο κοιμητήριο της Χειμάρρας)



Η ομιλία του κ. Μόντη Κολίλα, εκπροσώπου της οικογένειας του Αριστοτέλη Γκούμα: 
Αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες, είναι τιμή για την οικογένεια μας η σημερινή σας παρουσία.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τόσο εσάς όσο κι εκείνους που είχαν την πρωτοβουλία να στηθεί το μνημείο αυτό που θα θυμίζει σε όλους όσους περνούν από εδώ, το παιδί μας και τον άδικο χαμό του αλλά και τη αιτία του χαμού του - συγγνώμη για τη συγκίνηση.

Η σημερινή μέρα για μας είναι ημέρα πένθους και μνήμης και για όλη την ομογένεια.
Πριν ένα χρόνο ένας κεραυνός έπεσε στο ειρηνικό σπιτικό μας και συντάραξε συθέμελα τη ζωή μας.
Τα νιάτα του Αριστοτέλη κόπηκαν και μαζί κόπηκαν το γέλιο και η χαρά από τα πρόσωπα μας.

Η παρουσία όλων σας ως φίλοι και η συμπαράσταση στον πόνο μας, πιστέψτε με είναι αλήθεια, σηκώνει λίγο το βάρος απ' τις ψυχές μας. Όμως μέσα από τη θλίψη πέρνουμε θάρρος και για έναν άλλο λόγο. Ο θάνατος του παιδιού μας δεν ήταν ούτε από ατύχημα, ούτε από αρρώστια και πολύ περισσότερο το παιδί μας δεν χάθηκε επειδή ασχολιόταν με δουλειές περίεργες. 
Αντίθετα φονεύτηκε γιατί υπερασπίστηκε την καταγωγή του και το δικαίωμα να μιλήσει την εθνική μητρική του γλώσσα.
Τέλη, εμείς, η οικογένεια σου, οι συμπατριώτες σου όλοι, σε θεωρούμε δολοφονημένο για τα ιδανικά της πατρίδας και όχι ότι σκοτώθηκες σε τροχαίο ατύχημα. Και οι σκέψεις μας αυτές είναι ανώτερες από κάθε δικαστική μανούβρα. 
Ο θάνατος σου μπορεί να ήταν τραγικός κατά τον τρόπο, άδικος κατά την αφορμή , πρόωρος κατά τον χρόνο, ήταν ωστόσο αντριωμένος όσον αφορά τις αιτίες.

Αγαπητέ μας Τέλη για αυτό το λόγο κανείς δεν θα ξεχάσει το όνομα σου γι΄αυτό και ο χαμός σου δεν λογιέται ως θάνατος!
Εφημερίδα για το Βορειοηπειρωτικό ελληνισμό "Το Όραμα"


Ένα ακόμη δημοσίευμα:

Η στάση του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημητρίου σκανδάλισε, αν δεν εξόργησε, σε πολύ μεγάλο βαθμό όσους παραβρέθηκαν την Κυριακή 7 Αυγούστου στη Χιμάρα για να τιμήσουν τη μνήμη του Αριστοτέλη Γκούμα, ένα χρόνο μετά την δολοφονία του από Αλβανούς εθνικιστές επειδή μιλούσε στην γενετειρά του τη μητρική του γλώσσα.

Δε του ζητήθηκε η άδεια, είπε, να τοποθετηθεί η προτομή του Χιμαραίου εθνομάρτυρα στον περιβάλλοντα χώρο του Ιερού Ναού των Αγίων Πάντων.
Σαν ταύρος σε υαλοπωλείο έκανε όταν αντίκρυσε το μνημείο σκεπασμένο με την ελληνική σημαία ενώ όταν εισήλθε στον Ιερό Ναό έβαλλε κατά δικαίων και αδίκων.
"Οι Χιμαραίοι έχετε τη συνήθεια να καταπατείτε τη γη της εκκλησίας. Έρχονται και ορισμένοι από την Ελλάδα που με την παρουσία τους εδώ θέλουν να προκαλούν εθνικιστικές αναταραχές. Ο ναός αυτός δεν θα λειτουργεί όσο υπάρχει απ' έξω η προτομή..." ήταν μερικά από τα λόγια που είπε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου υπό τα βλέμματα των εμβρόντητων πιστών.

Η στάση αυτή μάλλον δεν ήταν τόσο αυθόρμητη αφού τις προηγούμενες μέρες είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο σχετικά με την τοποθέτηση ή μη του μνημείου για τον Αριστοτέλη Γκούμα με εμπλεκόμενες διάφορες πλευρές, όπως το Δήμο Χιμάρας, την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας και το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
(...)

Αυτό που γνωρίζουμε όμως σίγουρα είναι ότι μετά το 40ήμερο μνημοσυνο του τον περασμένο Σεπτέμβρη κανείς (με φωτεινή εξαίρεση τη ΣΦΕΒΑ που δεν είναι βέβαια πολιτικός φορέας) δεν ενδιαφέρθηκε να επισκεφθεί την οικογένεια του και να ρωτήσει για την εξέλιξη της υπόθεσης και αν χρειάζεται κάποια βοήθεια για την πρώθηση της.

"Τι να τα κάνουμε τα στεφάνια τους όταν ένα  χρόνο τώρα δεν μας έδωσαν καμμία σημασία;" αναρωτήθηκε εύλογα αδελφικό πρόσωπο του σύγχρονου εθνομάρτυρα...
 

Όλες οι φωτογραφίες προέρχονται από το Ιστολόγιο Ρωμαίϊκο-Οδοιπορικό  τους οποίος συγχαίρουμε για μία ακόμη φορά (κάναμε ελάχιστες αισθητικές επεμβάσεις στις φωτογραφίες)


Σχόλια Αντιπαρακμής:
1ον: Για το παρασκήνιο και τις πιέσεις που ασκήθηκαν από την αλβανική πλευρά (με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα μέχρι τελευταίας στιγμής για το αν θα τοποθετηθεί τελικά η προτομή διαβάστε εδώ). 
Ίσως δεν ήταν τυχαία η απουσία εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ παρά το ότι είχαν εξαγγείλει την παρουσία τους. 
Δυστυχώς όπως φαίνεται ακόμη και ένα κρατίδιο όπως η Αλβανία εκμεταλλεύεται την άτολμη και μειοδοτική εξωτερική πολιτική του Ελληνικού κράτους.

2ον: Η στάση του μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημητρίου έχει προφανώς αιτία. 
Και δεν είναι άλλη από την προσπάθεια του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου να "κατεβάζει" τους τόνους και να υπερασπίζεται την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη εκκλησία "της ΑΛΒΑΝΙΑΣ". 
Δεν αμφισβητούμε την προσωπικότητα και το έργο του αρχιεπισκόπου Αναστασίου. Ίδρυσε οικοτροφεία, τεχνικές σχολές, κέντρα υγείας στην περιοχή της Β.Ηπείρου στηρίζοντας έτσι τον Ελληνισμό που παραμένει στις πατρογονικές του εστίες.
Δεν μπορούμε όμως να ξεχάσουμε και αρκετά λάθη που σχετίζονται κυρίως με το εθνικό θέμα και τα οποία -όπως φαίνεται- συνεχίζονται μέχρι κ σήμερα-
  • όπως την επίμονη προσπάθειά του -ειδικά τα πρώτα χρόνια που τοποθετήθηκε εκεί ως έξαρχος του Οικ/κού Πατριαρχείου- να μην ταυτιστεί η Ορθόδοξη εκκλησία με τον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό για να μπορέσει να παραμείνει στη θέση του.
  • Δεν είναι τυχαίο που άλλοι ιερωμένοι απελάθηκαν (περίπτωση αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Μαϊδώνη) ή σε άλλους (πχ μητροπολίτης Αργυροκάστρου Αλέξανδρος που ορίστηκε κ αυτός από το Οικ/κό Πατριαρχείο) δεν επιτράπηκε ούτε η μετάβασή τους στις μητροπολιτικές τους έδρες ούτε η είσοδός τους στην Αλβανία. 
  • Ο αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αντί να έχει Ιερά Σύνοδο με Επισκόπους είχε "κληρικολαϊκή σύναξη" (με χαμηλόβαθμους ιερείς και λαϊκούς που είχε ορίσει ο ίδιος) χωρίς να δείχνει να πιέζει για την τοποθέτηση των επισκόπων που είχε ήδη ορίσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για να τοποθετηθούν τελικά μετά από πάρα πολλά χρόνια ΑΛΛΟΙ επίσκοποι- αποδεκτοί από την αλβανική κυβέρνηση (και φυσικά όταν τους Ορθόδοξους επισκόπους που θα έπρεπε να εκλέγει η Εκκλησία, τους ορίζει κατ ουσίαν μία κυβέρνηση, πόσο μάλλον η Αλβανική,τότε δικαιολογούνται και οι αντίστοιχες συμπεριφορές).
  • Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε μεμονωμένες περιπτώσεις με θείες λειτουργίες που γινόταν στα ΑΛΒΑΝΙΚΑ ενώ το πλήρωμα της εκκλησίας ήταν Έλληνες βορειοηπειρώτες
  • Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι και πέρσι, στο 40ήμερο μνημόσυνο του Αριστοτέλη Γκούμα και πάλι δεν επιτράπηκαν ομιλίες στην εκκλησία. 


    Δυστυχώς ο σύγχρονος αγώνας για το βορειοηπειρωτικό  που ξεκίνησε ο αγωνιστής Ιεράρχης ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ (γύρω στο 1980 -όταν άρχισαν να δραπετεύουν από την Αλβανία οι πρώτοι φυγάδες),
    και το ΠΕΡΗΦΑΝΟ ΕΠΟΣ που έγραψε ο Σεβαστιανός και τα παλικάρια του και όλος ο Ελλαδικός Ελληνισμός που διεκδίκησε τα δικαιώματα των βορειοηπειρωτών αδελφών μας
    -και μέσα από αυτούς η Ορθόδοξη Εκκλησία πρωτοστάτησε μία ακόμη φορά στηρίζοντας ουσιαστικά τον Ελληνισμό-  
    αμαυρώνεται σήμερα με τις προσπάθειες για "κατευνασμό" και την "αποχώρηση του μητροπολίτη από το ναό" επειδή στο προαύλιό του στήθηκε η προτομή του Αριστοτέλη Γκούμα. 


    Η στάση του μητροπολίτη Αργυροκάστρου Δημητρίου ήταν ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ  και προσβάλει και τον ήρωα και το πλήρωμα της εκκλησίας του κ.Δημητρίου: τον βορεοηπειρωτικό ελληνισμό.
    Ποιος ιερός κανόνας εξουσιοδοτεί μητροπολίτη να "απαγορεύει εις το εξής την τέλεση Θείας Λειτουργίας" σε εκκλησία επειδή στο προαύλιο της τοποθετήθηκε η προτομή ενός παλικαριού;

    Όταν μια μέρα θα πάνε οι Αλβανοί να τον λιντσάρουν -γιατί οι Αλβανοί θα συνεχίσουν να παραμένουν ακραίοι εθνικιστές που δεν καταλαβαίνουν από "αγάπη" και "καλοπιάσματα"- 
    τον βεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να τον σώσουν τα "κατορθώματά του" στο ετήσιο μνημόσυνο του Αριστοτέλη Γκούμα.

    1 σχόλιο:

    ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

    ΤΟ ΣΩΒΙΝΙΣΤΙΚΟ (ΠΑΡΑ)ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΚΙΠΕΡΙΑΣ Δ Ε Ν ΕΧΕΙ Ο Υ Δ Ε Μ Ι Α ΘΕΣΗ 'ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.ΟΙ Γ Ε Ν Ο Κ Τ Ο Ν Ο Ι ΚΑΙ Π Λ Ι Α Τ Σ Ι Κ Ο Λ Ο Γ Ο Ι ΑΥΤΟΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΒΙΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ:Η ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΣ Κ Α Τ Α Π Ι Ε Σ Η Σ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.Π Α Τ Α Ξ Η ΤΩΝ ΜΥΘΟΛΟΓΟΥΝΤΩΝ ΣΚΙΠΕΤΑΡΩΝ.