Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Εις μνήμην Νεοκλή Σαρρή

Στη μνήμη του καθηγητή Νεοκλή Σαρρή που χάσαμε στις 19 Νοεμβρίου 2011
Είχαμε την τιμή να τον γνωρίσουμε από κοντά σε επισκέψεις του στη Θεσσαλονίκη. Με μεγάλη προθυμία αποδεχόταν κάθε πρόσκληση και ερχόταν ως ομιλητής. Τον θυμόμαστε συχνό ομιλητή σε εκδηλώσεις της ΠΕΟΦ άλλοτε στο Πανεπιστήμιο,άλλοτε στο Πνευμ/κό Κέντρο της Μητρόπολης Θεσ/νίκης.
Καθώς τον άκουγες έβλεπες ένα ανεξάντλητο πλούτο γνώσης να ξετυλίγεται μπροστά σου.



Ήξερε τόσα πρόσωπα, είχε ζήσει τόσες περιστάσεις. Τόσο ποιοτική σκέψη. Μία νέα σχολή σκέψης για την ακρίβεια.
Μιλούσε, μιλούσε ακαταύπαστα,  παρουσιάζοντας περιστατικά και αξιολογώντας περίφημα καταστάσεις. Μόλις πριν 1 χρόνο, σε εκδήλωση της ΠΕΟΦ στον Κιν/φο Ολύμπιον είχε προβλέψει ότι ίσως διεθνής συγκυρίες (φυσικό αέριο κλπ) ευνοήσουν την θέση μας στην περιοχή. Τι κρίμα που δεν αξιοποιήθηκε σοβαρά από τις Κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου.



Ο Νεοκλής Σαρρής ήταν, ίσως, ο καλύτερος γνώστης της τουρκικής πραγματικότητας. Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη γνώριζε άπταιστα την τουρκική γλώσσα και μελετούσε τις τουρκικές πηγές (μεταξύ των οποίων το Στρατηγικό βάθος του Νταβούτογλου, το οποίο μεταφράστηκε στα ελληνικά 10 χρόνια αργότερα).


Ο Σαρρής μιλούσε και προειδοποιούσε από τη δεκαετία του 90’ αλλά η μικρόψυχοι πολιτικάντηδες στην Ελλάδα χλεύαζαν και κορόιδευαν…
Καλό Παράδεισο κ. Σαρρή
Καλό Παράδεισο μεγάλε Έλληνα.
Αντιπαρακμή
(φωτογραφίες: Ιστολόγιο Αντιπαρακμή)








για τον κ.Νεοκλή Σαρρή έγραψαν:

Νεοκλής Σαρρής, ο αντιρατσιστής διανοούμενος

(...)
Είναι χαρακτηριστική η παρέμβαση του Νεοκλή Σαρρή στο Κυπριακό και οι αναλύσεις του για τις εξελίξεις. Έτσι όταν όλοι μιλούν για διζωνικές ομοσπονδίες, για τεχνητές πλειοψηφίες σε ξεχωριστές περιοχές και εκ περιτροπής προεδρίες και σταθμισμένες ψήφους θυμούμαστε πάντοτε για την παράλληλη ανάγνωση της Ιστορίας της Αγγόλας, της Ροδεσίας και της Νότιας Αφρικής που μας εξέθεσε ο Νεοκλής Σαρρής σε σχέση με τις επιλογές της κυπριακής ηγεσίας.
Οι νέγροι της  Νότιας Αφρικής, οι υπερήφανοι Ζουλού, τόνισε σε διάλεξή του στη Λευκωσία το 1985,  δεν δέχονται διαμερισμό της κυριαρχίας, δημιουργία ξεχωριστών περιοχών και ξεχωριστών εκλογικών σωμάτων, δεν δέχονται αυτούς τους ρατσιστικούς διαχωρισμούς, ζητούν ενιαία χώρα με κάθε άνθρωπο να διαθέτει μία ψήφο.

Εδώ στην Κύπρο, σε ένα ρατσιστικό παραλήρημα, φιλοτουρκικό ρατσιστικό παραλήρημα, η κυπριακή ηγεσία προβάλλει άλλα πράγματα, ζητά τη δημιουργία ενός πολιτικού κατασκευάσματος στο οποίο κάθε τουρκοκύπριος θα διαθέτει  12 ψήφους σε αντίθεση με τον Έλληνα που θα διαθέτει μόνο μία και θα υπόκειται σε χίλιους άλλους περιορισμούς μέσα σ’ αυτό το πολιτειακό μόρφωμα που μεθοδεύουν. Πάντως οι Ζουλού επέμεναν και κέρδισαν το δίκαιό τους πανηγυρικά ύστερα από λίγα χρόνια.

Έχουμε γίνει εξευτελισμένοι νεοκύπριοι, ασπόνδυλοι και ευπειθείς σε διάφορα κέντρα εξουσίας.
Ο  Νεοκλής Σαρρής μας έμαθε πώς εμείς οι Έλληνες της Κύπρου πρέπει να γίνουμε περήφανοι Ζουλού.





«Εις Μνήμη ενός σπάνιου Καθηγητή, Δασκάλου των Δασκάλων»
19 Νοεμβρίου 2011
Φανούλα Αργυρού
(...)
Το Μάρτιο του 2004 ως Κίνηση Κυπρίων Πολιτών στο Λονδίνο εναντίον του καταστροφικού «Σχεδίου Ανάν» καλέσαμε τον Καθηγητή Ν. Σαρρή ως κύριο ομιλητή σε εκδήλωση στα πλαίσια της εκστρατείας μας εναντίον του σχεδίου αυτού.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα τη Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2004, στις 8.00 μ.μ. στο οίκημα της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας Λονδίνου (Britannia Road, North Finchley, London N12).

Και είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε σε βάθος. Συμφωνούσε απόλυτα μαζί μου ότι για να καταλάβεις καλύτερα τον αντίπαλό σου πρέπει να γνωρίζεις τη γλώσσα του. ‘Οπως και ο ίδιος και  εγώ (λόγω Μικρασιατικής καταγωγής της οικογένειας του πατέρα μου) γνωρίζαμε τη τουρκική και τη μιλούσαμε μεταξύ μας.
Η γλώσσα είναι το σπουδαιότερο  εργαλείο που σε οδηγεί να εμβαθύνεις στο τρόπο σκέψης και εκτίμησης του αντιπάλου. Κάτι δυστυχώς που δεν εκτίμησε ούτε η ελλαδική ούτε και η ελληνοκυπριακή πλευρά (...) 

 Αιωνία να είναι η Μνήμη, ναι και αυτού του πραγματικού Έλληνα και ίσως κάποιοι στις επόμενες γενιές του Ελληνισμού φανούν πιο άξιοι τιμητές από τους σημερινούς Έλληνες στο να αξιολογήσουν πολύ καλύτερα και καταγράψουν με όλη τη πρέπουσα αξιοπρέπεια και ευγνωμοσύνη τον ιστορικό πλούτο και ΓΝΩΣΗ που μας άφησε κληρονομιά. Ευχή μόνο να μην είναι πολύ αργά για την ελληνική μας Κύπρο..
Tα βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
απόσπασμα, το πλήρες κείμενο μπορείτε να διαβάσετε 

Δεν υπάρχουν σχόλια: