Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

"Η ΔΕΣΠΟΤΟΚΡΑΤΙΑ" , ομιλία του επισκόπου Αυγ.Καντιώτη και μερικές σκέψεις..

Αθήνα 1966. Ακούστε την καταιγιστική ομιλία του αρχιμανδρίτη τότε, πατρός Αυγουστίνου (του "Καντιώτη", όπως τον έλεγε ο κόσμος). Παρατηρήστε ότι οι πιστοί ξεσπούν διαρκώς σε χειροκροτήματα και φωνάζουν συνθήματα. Ο πιστός λαός πάντα ήξερε να  ξεχωρίζει τον αληθινό "ποιμένα" από τον "μισθωτό".

Τον έτρεμαν οι πάντες τον π.Αυγουστίνο.  
Τα ανάκτορα, οι πολιτικοί, οι μασόνοι, οι "επαγγελματίες" δεσποτάδες και ιερείς, ΟΛΟΙ. Ήξεραν ότι δεν μπορούσαν να τον κατηγορήσουν για τίποτε. Ήταν τελείως αγνός, ανιδιοτελής, μοίραζε πάντα όλη του την περιουσία στους φτωχούς. Γι αυτό ο π.Αυγουστίνος, δεν φοβόταν να καυτηριάσει την αδικία. Τον έτρεμε τον πατέρ Αυγουστίνο όλη η εξουσία γιατί ήξεραν ότι ποτέ δεν θα μπορέσουν να τον εξαγοράσουν.
Ένα χρόνο μετά την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα (δικτατορία του 1967), προς έκπληξη όλων,  αριστείνδην επισκοπική σύνοδος εξέλεξες νέους ιεράρχες, αληθινούς ποιμένες, ένας από τους οποίους ήταν και ο επίσκοπος Φλωρίνης Αυγουστίνος Καντιώτης. 
Λίγα χρόνια αργότερα βέβαια, τα έβαλε και με την Χούντα, όταν απαίτησαν να πραγματοποιούν πολιτικές ομιλίες εντός των ναών. Τότε πήγαν να τον δικάσουν (στο στρατοδικείο Ρουφ). Αλλά τελικά δεν τόλμησαν να κάνουν τίποτε περισσότερο όταν αυτός αρνήθηκε να παρουσιαστεί στο στρατοδικείο!



Ακούστε τον ΚΑΘΑΡΙΟ λόγο του (αφιερωμένο σε κάποιους αρχιμανδρίτες που
επιδιώκουν με κάθε τρόπο, να γίνουν μητροπολίτες):
 Μαχητής Θεσσαλονίκης



Σχόλιο ομιλίας:
Φοβερή ομιλία του Μητροπολίτου Φλωρίνης π. Αυγουστίνου Καντιώτου. Έγινε στην Αθήνα το 1966. Μιλά σκληρά για τους κακούς επισκόπους, που δεν είναι ούτε θεόκλητοι ούτε δημόκλητοι, αλλά αυτόκλητοι. Καυτηριάζει την πολυτελή ζωή και την φυλαργυρία των, που δεν αρμόζει σε αντιπροσώπους του Χριστού και είναι σκάνδαλο στον πιστό λαό. Επαινεί τους καλούς επισκόπους και συμβουλεύει·
«Ενω αγαπητοί υποκλινώμεθα ενώπιον παλαιών και νέων ιερών μορφών της σεπτής ιεραρχίας μας, δεν υποκλινόμεθα και δεν μας υποχρεώνει ούτε το Ευαγγέλιο ούτε οι Ιεροί Κανόνες, ούτε η Ιστορία της Εκκλησίας να υποκλινόμεθα ενώπιον κακών επισκόπων, που αποτελούν την ανατροπήν του Ευαγγελικού κηρύγματος. Δεν υποκλινόμεθα ενώπιον σκανδαλοποιών ιεραρχών. Δεν υποκλινόμεθα ενώπιον ιεραρχών οι οποίοι εισήλθαν ανωμάλως στην αγίαν μας Εκκλησία. Εάν θέλει κανείς να γίνει επίσκοπος, η αγία μας Ορθοδοξία έχει μονο μία θυρα και πας ο εισερχόμενος δια αυτής είναι επίσκοπος κανονικός....»


θυμίζουμε την πρόσφατη ανάρτησή μας:

Τι έκανε ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

 

ΜΙΑ ΚΑΘΑΙΡΕΣΙΣ ΤΙΤΛΟΣ ΤΙΜΗΣ:

«Δυστυχώς δεν υπάρχει σήμερα Χρυσόστομος, δεν υπάρχει σήμερα Βασίλειος, δεν υπάρχει Γρηγόριος ο Ναζιανζηνός. Δυστυχώς οι ολίγοι καλοί επίσκοποι που υπάρχουν είναι δειλοί, δεν έχουν σθένος ν' αγωνισθούν. Τρέμουν τους κακούς, φοβούνται να μη καθαιρεθούν· και είναι εις θέσιν να τους καθαιρέσουν. 

Και ξεχνούν οι καλοί επίσκοποι, ότι μία καθαίρεσις είναι τίτλος τιμής, δι' εκείνον ο οποίος καθαιρείται, λόγω προσηλώσεως στην πίστι. Καθηρημένος απέθανε ο Χρυσόστομος, αλλά η δόξα του είναι αιωνία μέσα στην Εκκλησία. 

Χίλιες φορές να καθαιρεθώ, από τοιούτους επισκόπους, και να πάω στην έρημο να κλαίω τ' αμαρτήματά μου, παρά να ζώ μέσα εδώ στην πόλη και να φιλώ την κακοήθεια και την διαφθορά» 

Επίσκοπος Αυγουστίνος Καντιώτης 

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: