Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

«Σχέδιο ΑΝΑΝ ΙΙ»

Διάβασα πολλά άρθρα για το νέο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, κυρίως αυτά του γνώστη του θέματος κ. Δ. Κωνσταντακόπουλου. Παρακολούθησα και τη συνέντευξη Ανανστασιάδη, ο οποίος προσπαθούσε να πείσει ότι  δεν παραδίδει την Κύπρο χειροπόδαρα δεμένη στην Τουρκία. 

Μετά διάβασα συνέντευξη του Τουρκοκύπριου «ηγέτη» Έρογλου στο Crash [τεύχος 30, σελ. 8 επ.], η οποία δεν μου άφησε καμμία αμφιβολία για τα κυοφορούμενα. Δεν χρειάζεται να είσαι διάνοια ή διεθνολόγος για να καταλάβεις τί παίζεται. Διαβάστε αποσπάσματα και θα αντιληφθείτε αμέσως. Δεν έχει νόημα να διαβάσουμε ο,τιδήποτε άλλο αναλίσκοντας πολύτιμο χρόνο:
 
«Στόχος μας είναι μια συμφωνία που να βασίζεται στα θεμέλια της υπαρκτής κατάστασης στην Κύπρο …»
«Δεν είναι λογικό να σκεφτόμαστε πως επειδή η ελληνοκυπριακή πλευρά αρνήθηκε το σχέδιο Ανάν, να περιμένουν πως το σχέδιο που θα δημιουργηθεί θα πρέπει να περιλαμβάνει επιπλέον υποχωρήσεις από την τουρκική πλευρά».
«Δυστυχώς, οι Ελληνοκύπριοι γείτονές μας από το 1960 που ιδρύσαμε το συνεταιρικό κράτος κοιτάνε τα θέματα από τα δικά τους συμφέροντα, τη δική τους οπτική γωνία και δεν δέχονται πως είμαστε κι’ εμείς ιδιοκτήτες της Κύπρου».
«Μην ξεχνάτε πως εκείνος είναι ο πρόεδρος της ελληνοκυπριακής διοίκησης, ενώ εγώ είμαι ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου… εκείνος πρέπει να στηρίξει τα δικαιώματα του δικού του λαού και εγώ του δικού μου».
«Μια ρεαλιστική λύση πρέπει να παραδέχεται πως υπάρχουν στην Κύπρο δύο λαοί, να προβλέπει την ίδρυση ενός συνεταιρικού διζωνικού κράτους, το οποίο να βασίζεται στην πολιτική ισότητα και να προβλέπει τη συνέχιση των εγγυήσεων».
«Ο στρατός της Τουρκίας στην Κύπρο δεν είναι στρατός κατοχής. … βρίσκεται στην Κύπρο ύστερα από αίτηση του τουρκοκυπριακού λαού εξ αιτίας του ελληνικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 1974. Βρίσκεται εκεί για να σώσει τις ζωές των Τουρκοκυπρίων και να εμποδίσει τη μεταβίβαση της κυριαρχίας του νησιού στην Ελλάδα και βρίσκεται εκεί βάσει της Συμφωνίας των Εγγυητριών Δυνάμεων. Σύμφωνα με την απόφαση του Κοινοβουλίου της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων του 2010 έχει ληφθεί η απόφαση πως η συνέχιση της δυναμικής και πραγματικής εγγύησης της Τουρκίας είναι αδιαπραγμάτευτη για μας».
«Η στάση μας είναι ξεκάθαρη στο θέμα των υδρογονανθράκων. Υπάρχουν συμφωνίες που έχουμε συνάψει με τη μητέρα-πατρίδα Τουρκία και υπάρχει η πρόταση που έχουμε κάνει στους Ελληνοκύπριους. Αν οι Ελληνοκύπριοι γείτονές μας πουν πως “το αέριο βρίσκεται στη δική μας πλευρά, εκείνη η πλευρά είναι η δική μας και εκείνη η δική σας”, τότε, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ίσως δεν θα πρέπει να μιλάμε για ένα συνεταιρικό κράτος, αλλά για άλλα πράγματα».
[Για τους εποίκους (=κουβαλητούς)] «Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να πει κουβέντα για τους πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Μέχρι να υπάρξει συμφωνία, όσοι είναι πολίτες μας και έχουν την υπηκοότητά μας θα έχουν τα δικαιώματά τους και αυτοί θα είναι μέρος της συμφωνίας. Όπως εμείς δεν λέμε κάτι για τους υπηκόους της Νότιας Κύπρου ή της Αυστραλίας, δεν θα πρέπει κανείς να πει κάτι για τους δικούς μας υπηκόους».
«…. ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου θα έχει επαφές στην Αθήνα και θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε τις απόψεις μας απευθείας σε έλληνα αξιωματούχο και θα έχουμε συνομιλήσει μαζί του».
«Η συμβουλή μου σε όλους είναι η εξής: όλοι να χωνέψουν πως στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί, δύο διοικήσεις, δύο πλευρές και ως αφετηρία αυτά. Αν επιτευχθεί μια συμφωνία, να πιστέψουν πως θα υπάρχει όφελος στους δύο λαούς στην Κύπρο,στις μητέρες πατρίδες και στην περιοχή». 
Σωτήριος Καλαμίτσης - ΤΑΧΑΛΙΑ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: