Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

"Bring Parthenon marbles BACK". Φωνή Διαμαρτυρίας έξω από το Βρετανικό Μουσείο

Λονδίνο, 25 Οκτωβρίου 2010

Το προχθεσινό απόγευμα στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο δεν ήταν το ίδιο. Αυτό που τραβούσε τα φλας των επισκεπτών δεν ήταν κάποιο από τα «κλεμμένα» εκθέματα του, αλλά οι διαδηλωτές με τις μαύρες μπλούζες, οι οποίοι στεκόντουσαν στο κεντρικό προαύλιο κρατώντας πανό και πλακάτ, μεταφέροντας έτσι το μήνυμα και την απαίτηση όλων των απανταχού Ελλήνων: “BRING THEM BACK”.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, που διοργάνωσε το ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου και η μη κυβερνητική οργάνωση ‘Actclick’, στα πλαίσια της εκστρατείας Bring Them Back’, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αφού ο κόσμος την αγκάλιασε και έδωσε δυναμικά το «παρών» του.

Ενημερωμένοι οι επισκέπτες, από μέλη του ΜΕΤΩΠΟΥ που διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια έξω από το μουσείο για τα γλυπτά του Παρθενώνα και για την εκστρατεία ‘Bring Them Back’, εισέρχονταν στο προαύλιο του μουσείου και αντίκριζαν τους διαδηλωτές, και συνάμα την πραγματικότητα: Ο ελληνικός πολιτισμός είναι η περηφάνια των Ελλήνων και δίκαια οι Έλληνες διαμαρτύρονται για την κλοπή της περηφάνιας τους.


[

Ο Πρόεδρος του ΜΕΤΩΠΟΥ ΚΦΗΒ, Μάριος Νικολάου, επίδωσε ψήφισμα προς τις αρμόδιες αρχές του Βρετανικού Μουσείου, απαιτώντας την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και αναλύοντας και καταρρίπτοντας τα φτηνά επιχειρήματα τους περί προστασίας των γλυπτών. Φυσικά, τα γλυπτά δεν επεστράφησαν. Δεν θα σταματήσουμε όμως εδώ. Η προχθεσινή εκδήλωση ήταν μόνο η αρχή. Γνωρίζουμε ότι ο αγώνας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά το ΜΕΤΩΠΟ Κυπρίων Φοιτητών Ηνωμένου Βασιλείου νιώθει καθήκον του να μπει σε αυτό τον αγώνα, τη στιγμή που αυτός ο ελληνικός πολιτιστικός θησαυρός βρίσκεται στην χώρα που εδράζεται το Κίνημά μας. Πλέον, η επιστροφή των γλυπτών και η επανένωση του μνημείου στην Ελλάδα έχει γίνει στόχος και σκοπός για εμάς. Οι Βρετανικές αρχές θα ακούν κάθε φορά και πιο δυνατά το BRING THEM BACK’, από τους αυτόνομους φοιτητές του ΜΕΤΩΠΟΥ. Η εκστρατεία για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα θα φτάσει στο τέλος της, μόνο όταν θα μπορούμε να τα καμαρώσουμε, επανενωμένα μετά από 200 χρόνια, στο νέο και υπερσύγχρονο Μουσείο της Ακρόπολης.


[πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για μεγέθυνση]

Δυστυχώς, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και να μην κακίσουμε την ανυπαρξία αντιπροσώπου από το επίσημο ελληνικό και κυπριακό κράτος. Συνηθισμένη επίσης και η απουσία των υπολοίπων κομματικών παρατάξεων, όπως και της επίσημης ΕΦΕΚ Η.Β, αφού παρά τις εκατέρωθεν υποσχέσεις για στήριξη της εκδήλωσης, φαίνεται ότι τα πάρτι και οι μπουάτ είναι πιο σημαντικές από την διαφύλαξη της εθνικής μας κληρονομιάς. Βάζοντας τα μικροκομματικά συμφέροντα, για άλλη μια φορά, πάνω από την εθνική μας αξιοπρέπεια, απέδειξαν περίτρανα πως η «δράση» τους αρκείται μόνο στο να μεταφέρουν το σάπιο και μολυσμένο κομματικό μήνυμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατάντια, αλλά χωρίς υπερβολή, αφού το Βρετανικό Μουσείο είχε περισσότερη συμβολή και στήριξη προς την προσπάθεια μας, το οποίο μας παραχώρησε την είσοδό του και μας παρείχε ότι άλλο ζητήσαμε.

Δείτε και το βίντεο :




Ολόψυχα ΣΥΓΧΑΙΡΟΥΜΕ τα παλικάρια του Μετώπου Κυπρίων Φοιτητών Η.Β.
Τέτοιες ακτιβιστικές δράσεις μας γεμίζουν αισιοδοξία και ελπίδα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: