Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

17 Φεβρουαρίου 2014. 100 χρόνια από την επέτειο της Αυτονομίας Β.Ηπείρου. Τα καλέσματα μνήμης και τιμής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τα "αγκάθια".

17 Φεβρουαρίου 1914 - 17 Φεβρουαρίου 2014:
100 χρόνια από την έναρξη ενός ακόμη επικού εθνικού μας αγώνα. Έναν αγώνα που έκαναν οι βορειοηπειρώτες ΜΟΝΟΙ τους, χωρίς την συμπαράσταση του Ελληνικού κράτους (που απέσυρε στρατεύματα για να μην κατηγορηθεί από τις μεγάλες δυνάμεις). Έναν ακόμη εθνικό αγώνα στον οποίο πρωτοστάτησαν οι Ορθόδοξοι μητροπολίτες Δρυινουπόλεως, Κορυτσάς και  Κονίτσης. Έναν ένοπλο αγώνα στον οποίο προσέτρεξαν και πάλι εθελοντές από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ακόμη και από την Κύπρο και την Κρήτη. Μετά από ένοπλο νικηφόρο αγώνα 4 μηνών, στις 17 Μαϊου 1914, οι βορειοηπειρπώτες πέτυχαν (την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας) καθεστώς Αυτονομίας.


100 χρόνια μετά. ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ το πρωτόκολλο της Κέρκυρας. Ενώνουμε τη φωνή μας με τα παλικάρια της Β.Ηπείρου :


Συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις που προγραμματίστηκαν τις επόμενες ημέρες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα. Ακόμη, ανανεώνουμε το κάλεσμά μας για τον Μάιο του 2014, στο ακριτικό Δελβινάκι, όπου, όπως κάθε χρόνο, ο αγωνιστής ιεράρχης μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέας  ανανεώνει το κάλεσμα του αγώνα:

Βόρειος Ήπειρος- Αυτόνομη ΕΛΛΗΝΙΚΗ!
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ στην Β.Ήπειρο!



Επανειλημμένα τονίσαμε ότι η αιματοβαμμένη Ελληνική γη, πάντα θα γεννάει ΗΡΩΕΣ αλλά και  ΠΡΟΔΟΤΕΣ.  Όπως μπορείτε να διαβάσετε σε βορειοηπειρωτικό ιστολόγιο, κάποιοι βορειοηπειρωτικοί σύλλογοι, φρόντισαν να
οργανώσουν ANTI-εκδήλωση "κοπής πίτας" την
ημέρα των εκδηλώσεων -μήπως για να αποτρέψουν τους βορειοηπειρώτες να συμμετέχουν;;


Διαβάστε σχετικά :

Δείτε ένα παράδειγμα πως τροποποιήθηκε το καταστατικό βορειοηπειρωτικού συλλόγου:
η προσπάθεια για "απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου και της ενσωμάτωσιν της εις την μητέρα Ελλάδα" έγινε "επίδειξη ενδιαφέροντος για διεθνώς καθιερωμένων δικαιωμάτων ... Ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας!",  διαβάστε αναλυτικά εδώ


Η δική μας απάντηση:
ΔΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ! 

Στην Αθήνα:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014 - Πολεμικό Μουσείο 
6:00 μ.μ Προβολή Ταινίας : "Ένας αιώνας αγώνες του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου"
7:00 μ.μ Θεατρική και Μουσική Παράσταση "Επιστροφή στις Ρίζες μας" , Λαογραφικός Σύλλογος "Χάονες"
       Δ/νση Πολεμικού Μουσείου: Ριζάρη 2, Στάση Μετρό Ευαγγελισμός

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014
11:30 π.μ Πανηγυρική Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αεροπαγίτου (Δ/νση : Σκουφά 34 Κολωνάκι)
12:15 μ.μ Κατάθεση Στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτου
13:00 μ.μ Ομιλια Συζήτηση - Πολεμικό Μουσείο
  • Ρένος Κυριακίδης, Φυσικός - Τομεάρχης ΕΟΚΑ / "Στρατιωτικές Επιχειρήσεις Αυτονομιάκού Αγώνα 1914 και η συμβολή του Σπύρου Σπυρομίλιου"
  • Φαήλος Κρανιδιώτης, Δικηγόρος - Πρόεδρος Δικτύου '21 / " Πολιτική Ανάλυση του Αυτονομιακού Αγώνα 1914 και η συμβολή του Γεωργίου -Χριστάκη Ζωγράφου"
  • Νίκος Λυγερός, Επισκ. Καθηγητής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης / " Η γεωπολιτική θέση του χώρου της Βορείου Ηπείρου και το Βορειοηπειρωτικό Εθνικό Ζήτημα"
  • Χριστόδουλος Γιαλουρίδης, Καθηγητής Παντείου  Πανεπιστημίου - Τμήμα Διεθνών Σχέσεων / " Το Εθνικό Βορειοηπειρωτικό θέμα απο πολιτικής και διπλωματικής απόψεως"
  • Κώστας Κυριακού, Δικηγόρος, εκ των 5 φυλακισθέντων  ηγετών της "Ομόνοιας" / "Η περίοδος της Κομμουνιστικής Δικτατορίας του Ενβέρ Χότζα και η αντίσταση των Βορειοηπειρωτών"
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Βασίλης Χήτος


Επίσημο Δείπνο - Πολεμικό Μουσείο
8:00 μ.μ Προσέλευση Προσκεκλειμένων (Απαραίτητη ονομαστική Πρόσκληση)
8:30 μ.μ Χαιρετισμός Προέδρου Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Χαράλαμπου Καραθάνου
8:45 μ.μ Τιμητικές απονομές σε Προσωπικότητες του Βορειοηπειρωτικού Αγώνα: Βασίλειος Σαχίνης, Μηνάς Πάρας, Μητροπολίτης Κονίτσης κυρός Σεβαστιανός, Μενέλαος Ζώτος, Βλάσης Σωκρατείδης, Αριστοτέλης Γκούμας
9:30 μ.μ Κεντρική Ομιλία Μάκη Βορίδη, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, τέως Υπουργού/ "Το Βορειοηπειρωτικό Εθνικό Ζήτημα, Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον"
10:00 μ.μ Παραδοσιακοί Δημοτικοί Χοροί: Δημοτικό Χορευτικό Συγκρότημα "Νεολαίας Βορειοηπειρωτών"
10:15 μ.μ Δείπνο
11:00 μ.μ Δημοτική Μουσική και Τραγούδια: Σάββας Σιάτρας, Άννα Ματζόυκη, Χρήστος Φωτίου, Μπάμπης Λούκας (κλαρίνο)

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ :Σύλλογος Βορειοηπειρωτών/Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών/Νεολαία Βορειοηπειρωτών
Οι εκδηλώσεις τελούνται υπο την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής.





ΣΧΟΛΙΟ- ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ
(Ιστολογίου Αντιπαρακμή):
   
Προφανώς ο ηρωικός αγώνας της Αυτονομίας Β.Ηπείρου, δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με "επίσημα δείπνα" με "ονομαστικές προσκλήσεις", πολύ περισσότερο όταν "κύριοι ομιλητές" είναι πρόσωπα που υπέγραψαν μνημόνια και υποθήκευσαν την πατρίδα μας.
Αν ζούσαν τα πρόσωπα που θέλουν να τιμήσουν (Σεβαστιανός, Αριστοτέλης Γκούμας κλπ), θα ΑΡΝΙΟΤΑΝ να παραλάβουν πλακέτες, όπως έκανε και η ηρωική μας δασκάλα Χαρά Νικοπούλου (δείτε εδώ)
.


Στη Θεσσαλονίκη:
Ομιλίες ΣΦΕΒΑ:
Τιμώντας την επέτειο, σας καλούμε όλους στις παρακάτω εκδηλώσεις, όπου θα πραγματοποιηθούν ομιλίες από τη ΣΦΕΒΑ Θεσσαλονίκης:

- Τετάρτη 12/2, ώρα 7μμ, στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα (διοργάνωση Σωματείου Φίλων του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα).
 

 - Κυριακή 16/2, ώρα 11πμ, στην αίθουσα της Ηπειρωτικής Εστίας (Στρ. Καλλάρη 2). Νωρίτερα, μετά το τέλος της Θ. Λειτουργίας, θα τελεσθεί Δοξολογία στον Ι.Ν. Νέας Παναγίας (Τσιμισκή με Δ. Γούναρη)
 

 - Τετάρτη 19/2, ώρα 8μμ, στον πολυχώρο των Δεσμών Ελλήνων (Πασαλίδη 29, Κ. Τούμπα).

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,
ΣΦΕΒΑ ΕΕΘ 


Εκδήλωση Ιερού Λόχου 2012- Πατριωτικής Κίνησης Θεσσαλονίκης
- Σάββατο 15/2/2014, ώρα 18:00: 
Ο Ιερός Λόχος 2012 (Έφεδροι και Φίλοι των Ειδ.Δυνάμεων) και η Πατριωτική Κίνηση Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν ομιλία με την συμπλήρωση ενός αιώνα (17/2/1914) από την έναρξη του Αυτονομιακού Αγώνα της Βορείου Ηπείρου μας,εορταστική ομιλία στα γραφεία της Πατριωτικής Κίνησης Θεσσαλονίκης στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης το Σάββατο 15/2/2014 και ώρα 18:00 απογευματινή.
Θα αναλυθούν όχι μόνο τα ιστορικά γεγονότα αλλά και ποια είναι η κατάσταση αυτή την στιγμή στην Βόρειο Ήπειρο καθώς και το τι είναι οι Τσάμηδες. Είναι επιβεβλημένη η παρουσία όλων των Ελλήνων!Θα δοθεί έντυπο ενημερωτικό υλικό σε όλους!



Στην Καβάλα:

ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΙΣ

Η Πατριωτική Κίνηση Πολιτών Καβάλας και ο «Ιερός Λόχος 2012»  σας προσκαλούν την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 18.00 το απόγευμα, στην «Αίθουσα Ελλήνων – Ίωνας Δραγούμης», Ομονοίας 153, στην Καβάλα (περιοχή Αγίου Παύλου), στην ομιλία με θέμα …

Βόρειος Ήπειρος – Γη Ελληνική,

Δεν υπάρχουν σχόλια: