Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Σχολιασμός εκδηλώσεων εορτασμού 100 ετών από την Αυτονομία της Β.Ηπείρου. Έπαινοι και προβληματισμοί.

Πολλές οι εκδηλώσεις τιμής, μνήμης και υπόσχεσης συνέχισης του αγώνα με αφορμή τα 100 χρόνια της αυτονομίας της Β.Ηπείρου. Σε κάποια γεγονότα αξίζει να σταθούμε και να σχολιάσουμε:


1) Στο 28χρονο παλικάρι από τη Χειμάρα που μοίραζε τα φέιγ βολάν που έγραφαν:

"ΣΚΛΑΒΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ"
και
"ΠΡΙΝ ΑΠΟ 100 ΧΡΝΙΑ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΕΠΡΑΞΑΝ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥΣ, ΕΜΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;"

που συνελήφθηκε από τις αλβανικές αρχές (διαβάστε αναλυτικά εδώ) και κατασχέθηκε το αυτοκίνητο του όπως διαβάζουμε στον αλβανικό τύπο.
Τέτοια  παλικάρια αξίζουν να αναλάβουν την διοίκηση της Ελληνικής εθνικής μειονότητας της β.Ηπείρου και όχι πρώην στελέχη του Χότζα που ενδιαφέρονται μόνον για υπουργοποιήσεις στην αλβανική κυβέρνηση.


2) Για πρώτη φορά τιμήθηκε η επέτειος της Αυτονομίας ΜΕΣΑ στη Βόρειο Ήπειρο, στο χωριό Κρανιά, μπροστά στο μνημείο του αγωνιστή Θύμιου Λώλη, έστω και με την παρουσία λιγοστών ανθρώπων υπό τις απειλές της αλβανικής αστυνομίας:


(πηγή φωτογραφιών: εδώ)
Διαβάζουμε σχετικά:
(...) τους μαθητές να ανεμίζουν τις ελληνικές σημαίες, την αντιπροσωπεία της ΣΦΕΒΑ Ιωαννίνων και τους γύρω εκατό τολμηρούς Βορειοηπειρώτες που αψήφησαν την εμφάνιση του αστυνομικού τζιπ και την περιπολία του στους δρόμους του χωριού, ο πατήρ Χρήστος τέλεσε μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής όλων των αγωνιστών για την υπόθεση του Αυτονομιακού Αγώνα, ενώ ο δημοσιογράφος Θεόδωρος Ασβεστόπουλος έκανε μια αναφορά στο ιστορικό του Αυτονομιακού Αγώνα και την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αχαΐας Σταύρος Γκίνος αναφέρθηκε στα γεγονότα που ακολούθησαν στα εκατό χρόνια από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου και ιδίως στην σημερινή κατάσταση στο χώρο της Βορείου Ηπείρου.

Κατατέθηκαν στέφανα στο μνημείο του Καπετάνιου του Βούρκου Θύμιου Λιώλη, κράτησαν ενός λεπτού σιγή και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο.

Η εκδήλωση στην Κρανιά έγινε με απόλυτη επιτυχία, (...) μην ξεχνώντας, όμως, πως η κατάκτηση των δικαιωμάτων και των ποθούμενων δεν έρχονται μέσα από την αδράνεια, την αμέλεια, την ευμεταβλησία και τη φοβία,  αλλά μέσα από την διεκδίκησή τους, δίνοντας το παρών και δεν κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)



Σημείωση ΣΦΕΒΑ: Ως πνευματικά τέκνα του ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ, η ΣΦΕΒΑ και ο ΠΑΣΥΒΑ θα είναι πάντα δίπλα στους αγνούς Βορειοηπειρώτες που αψηφούν την τρομοκράτηση των Αλβανών και αγωνίζονται. Για τους υπολοίπους, συμπεριλαμβάνοντας και τους "επίσημους εκπροσώπους" που αποδεικνύονται μικρότεροι των περιστάσεων, έχουμε να τους θυμίζουμε τη ρήση του Κ. Παλαμά "Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί".


Θυμίζουμε παλαιότερες ανάρτησεις μας για τον αγωνιστή του Αυτονομιακού Αγώνα Θύμιου Λώλη:

 

3) Η εκδήλωση στην Αθήνα :οι "επίσημοι" και  τα (μικρο)επεισόδια:

Είναι περιττό να επαναλάβουμε (γράψαμε ήδη εδώ) ότι η παρουσία του μνημονιακού υπουργού κ.Μάκη Βορίδη ως κεντρικού ομιλητή σε δεξίωση για την Αυτονομία, ΠΡΟΚΑΛΕΙ. Όπως προκαλεί και η
παρουσία στις εκδηλώσεις επισήμων (βουλευτών, πχ  Βούλτεψη, δείτε παλαιότερες αναρτήσεις μας και για τον Πύρρο Δήμα εδώ και εδώ) που δεν άνοιξαν ποτέ το στόμα τους να διεκδικήσουν τα δίκαια (Αυτονομία) και τα μειονοτικά δικαιώματα (σχολεία, περιουσίες) των Ελλήνων της Β.Ηπείρου.



Βλέποντας όμως τα βίντεο από την κεντρική εκδήλωση-δοξολογία-κατάθεση στεφάνων στην Αθήνα, διαπιστώνουμε δυστυχώς και  την προσπάθεια της Χρ.Αυγής να "καπελώσει" κομματικά την εκδήλωση. Μετά το Βίτσι (και το Μελιγαλά) όπου τελευταία χρόνια η Χρ.Αυγή προσπαθεί να αποτρέψει την παρουσία άλλων πολιτικών δυνάμεων, αντί να σεβαστούν την επέτειο, επιδιώκουν να πετύχουν την επιβολή της απαγόρευσης παρουσίας άλλων κομμάτων.

Επαναλαμβάνουμε ότι η παρουσία πολιτικάντηδων μας προξενεί ΑΗΔΙΑ.  Όπως ΑΗΔΙΑ μας προξενεί και η επιλογή των διοργανωτών να μην προσφωνηθούν οι βουλευτές της Χρ.Αυγής.
Όμως, οι θυσίες των προγόνων μας δεν είχαν ούτε κομματικά στεγανά ούτε κομματική ταυτότητα. Ότι κάνουν κάποιοι πολιτικοί, που ως επίσημοι, "καπελώνουν" εκδηλώσεις μνήμης και τιμής προσπαθώντας να μεταθέσουν την τιμή από τους ήρωες στο πρόσωπό τους, το ίδιο κάνουν και κάποιοι άλλοι ανεπίσημοι, ως "λαός", επίσης για κομματική εκμετάλλευση. Λίγος σεβασμός από όλους στις θυσίες των παλικαριών και λίγη ΕΝΟΤΗΤΑ σε τέτοιες εκδηλώσεις, δεν βλάπτει.


4) Εκδήλωση στην Καβάλα
 (...) Η χθεσινή ημέρα ήταν μια μέρα αυτογνωσίας και περισυλλογής, καθώς επικεντρωθήκαμε σε άλλα κέντρα του Ελληνισμού, όπως είναι αυτό της Βορείου Ηπείρου. Ήταν μια μέρα αφιερωμένη στα 100 χρόνια της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, μια αυτονομία που όχι μόνον δεν τηρήθηκε από τους Αλβανούς, αλλά δεν διεκδικήθηκε και από τους Έλληνες πολιτικούς. Όσον αφορά τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες, τα στοιχεία δυστυχώς μας δείχνουν την άγνοια από μέρους του, όπως επίσης και την αδιαφορία του γενικότερα.

Όπως και να ΄χει όμως, όσον αφορά τα της εκδήλωσης........ Η πρωτοβουλία ήταν των συλλόγων της Πατριωτικής Κίνησης Καβάλας και του Ιερού Λόχου 2012.   (...)

Ομιλητές ήταν, για την Πατριωτική Κίνηση Καβάλας ο εκπρόσωπος τύπου Χαζαρίδης Ίων Ιωάννης και για τον Ιερό Λόχο 2012, ο Γ. Γραμματέας Ανδρέας Γενιάς και ο υπεύθυνος ελληνικών μειονοτήτων Αθανάσιος Ιωαννίδης.
Δείτε τις ομιλίες της εκδήλωσης :




5) Εκδηλώσεις στην Θεσσαλονίκη
Πλήθος εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν και στην Θεσσαλονίκη.
Το Σάββατο 15/2/2014,  εκδήλωση του Ιερού Λόχου 2012 και της Πατριωτικής Κίνησης Θεσσαλονίκης με όμορφες ομιλίες και δυναμισμό.
Την επόμενη ημέρα εκδήλωση στην Ηπειρωτική Εστία της Θεσσαλονίκης.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η παρουσία 3-4 επισήμων, για 5-10 λεπτά ο καθένας, ίσα ίσα για να προσφωνήσουν και να τους δει ο κόσμος-όπως γίνεται κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές. Ανάμεσά τους, ο Περιφερειάρχης κ.Τζιτζικώστας που δεν είπε ούτε μία λέξη για τον αγώνα της Αυτονομίας (περιορίστηκε να αναφερθεί στην συνεργασία του με την Ηπ/κή Εστία..).

Στην εκδήλωση, στην κατάμεστη αίθουσα, μίλησε από πρωτότυπα ιστορικά κείμενα του Αυτονομιακού αγώνα ο πρόεδρος της ΣΦΕΒΑ Θεσσαλονίκης Φιλόθεος Κεμετσετζίδης. (δείτε σχετικά εδώ). Δείτε την ομιλία στην "Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης" εδώ, και την ομιλία στους "φίλους του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα" εδώ



6) Εκδήλωση στην Κόρινθο
Ο Σύλλογος Βορειοηπειρωτών Ν. Κορινθίας «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΟΝΑΤΟΣ», επί τη ευκαιρία της συμπληρώσεως 100 χρόνων από την κήρυξη της αυτονομία της Βορείου Ηπείρου διοργάνωσε την εκδήλωση – αφιέρωμα για να τιμήσει το γεγονός εκείνο που σημάδεψε καθοριστικά την πορεία της Βορείου Ηπείρου, επέδρασε και συνεχίζει ποικιλοτρόπως να επιδρά στον ιστορικό, πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό βίο του Ελληνισμού.
 
Παράλληλα θέλησε να αποτίσει φόρο τιμής και να εκφράσει την  ευγνωμοσύνη του προς εκείνους, Βορειοηπειρώτες και Ελλαδίτες, οι οποίοι προσέφεραν όλο τους το είναι στον Ιερό Αγώνα της Αυτονομίας. 
Ταυτοχρόνως όμως η εκδήλωση αυτή είχε ως στόχο να τονίσει προς κάθε κατεύθυνση το χρέος όλων μας και κυρίως της Ελληνικής Πολιτείας προς το εκλεκτό αυτό τμήμα του Ελληνισμού, που εξακολουθεί να ζει στις πατρογονικές του εστίες σε πείσμα των καιρών, παρά τις καθημερινές αντιξοότητες, τα δεινά, τις ταλαιπωρίες, τον ρατσισμό, την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων του.
Διαβάστε αναλυτικά εδώ
και παραπολιτικό σχόλιο εδώ



7) Οι ΑΝΤΙ-εκδηλώσεις
Στην Αθήνα, κάποιοι βορειοηπειρώτες φρόντισαν να κόψουν την ίδια ημέρα και ώρα την πίτα του Ηπειρώτη. Ομοίως, στους Άγιους Σαράντα η  ΟΜΟΝΟΙΑ Αγ.Σαράντα με την παρουσία του προέδρου του ΚΕΑΔ (βουλευτή και αντιπροέδρου της Αλβανικής Βουλής!), που αυτοπροσδιορίζονται "ΜΟΝΟΝ ευρωπαιοι" ...  έκαναν κι αυτοί την κοπή πίτας χωρίς την παραμικρή αναφορά στα 100 χρόνια του Αυτονομιακού Αγώνα. (δείτε εδώ)



8) Διαβάστε ακόμη:

Βίντεο με τραγούδια:

9) Ιστορικά: 


Σπυρομήλιο αρχηγέ:


Οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Αυτονομία,  ΔΕΝ τελείωσαν:  
Ανανεώνουμε το ραντεβού για τις αρχές Μαΐου, στο ακριτικό Δελβινάκι (επέτειος υπογραφής Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας).



Νεότερη Ενημέρωση: 
Νέες φωτογραφίες από αγωνιστικές δράσεις για τα 100 χρόνια από Αυτονομία, εδώ:
http://antiparakmi.blogspot.com/2014/02/1914.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: