Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

"Γκουροποίηση": Η νέα αρρώστια στην Εκκλησία μας και οι 7 "εκτροπές" του κ.Άνθιμου

Πριν ενημερωθείτε για τις 7 "εκτροπές" του κ.Άνθιμου, παρακαλούμε διαβάστε τις 3 παραγράφους που ακολουθούν. Νομίζουμε ότι είναι η αιτία του προβλήματος.
 

"Γκουροποίηση": 
Η νέα αρρώστια στην Εκκλησία μας.

Όντας πιστά μέλη της Ορθόδοξης εκκλησίας μας, διαπιστώνουμε ένα άρρωστο φαινόμενο :
Υπάρχουν ΙΕΡΑΡΧΕΣ "κλειδωμένοι" μέσα στα γραφεία τους, που είναι αδύνατο να συναντηθείς μαζί τους (αν δεν έχεις κάποιο γνωστό, είναι πάντα "απασχολημένοι"), περιστοιχισμένοι από αυλοκόλακες, με μοναδική επαφή τους με την σύγχρονη κοινωνία τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ (βραδινά δελτία ειδήσεων), να τοποθετούνται συχνά και επί μακρόν επί "παντός επιστητού" στο κυριακάτικο κήρυγμά τους (ουσιαστικά την μοναδική "επικοινωνία τους" -έστω κ ως μονόλογο- με τον πιστό λαό).

Ακόμη πιο νοσηρό είναι το φαινόμενο, ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ, να αποφεύγουν να επισημάνουν στους Ιεράρχες τα λάθη τους. Έτσι οι επευφημίες των αυλοκολάκων στα μητροπολιτικά γραφεία υπερισχύουν και η σιωπή των πιστών ενισχύει τον εγωισμό και την οίηση των Ιεραρχών και τους κάνει να "ξεφεύγουν" ακόμη περισσότερο.

Δυστυχώς αυτό που συνέβαινε μέχρι σήμερα μόνον με τους Ιεράρχες, επεκτείνεται σε ένα πνεύμα "γκουροποίησης" όλων των ιερωμένων. Οι πιστοί υπάρχουν στην εκκλησία μόνο σε ρόλο "κομπάρσου", η υγιής σχέση πιστών-ιερωμένων γίνεται πλέον νοσηρή και ο εγωισμός και το "αλάθητο" των Ιεραρχών μεταδίδεται ως ιός πλέον και στους χαμηλόβαθμους ιερείς.  
Οι προσωπικές απόψεις συγκεκριμένων αρχιμανδριτών γίνονται πλέον ΔΟΓΜΑ και αναπαράγονται ως "θεϊκές εντολές" και οι αποφάσεις, οι υπερβολές και τα λάθη τους τους -φυσική συνέπεια της οίησής τους- σκανδαλίζουν τους πιστούς, οι οποίοι προσπαθούν μάταια να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα...


Ας δούμε τώρα ένα τέτοιο παράδειγμα :
Σε πρόσφατη τοποθέτηση του, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης  κ. Άνθιμος, δήλωσε ότι η στάση της Χρ. Αυγής στο κοινοβούλιο είναι "εκτροπή"

για να μην έχετε καμία αμφιβολία, δείτε το βίντεο στο 26ο λεπτό:


Έχοντας επανειλημμένα στηρίξει τον ποιμενάρχη μας (δείτε ενδεικτικά εδώ, εδώ και εδώ ), νομίζω ότι ως πιστοί, δικαιούμαστε να του κάνουμε μερικές συστάσεις :


1. κ. Άνθιμε, "εκτροπή" είναι,  
ένας ιεράρχης να καταντάει "μασκότ" των πολιτικών :



Στις προηγούμενες Δημοτικές εκλογές, όλοι  σχεδόν οι υποψήφιοι της Θεσσαλονίκης έβαζαν στο φυλλάδιό τους και μια φωτογραφία τους με τον μητροπολίτη Άνθιμο.


Έτσι είδαμε φυλλάδια με υποψηφίους που -για 1η φορά-  ανακοίνωναν πλέον επίσημα την ιδιότητά τους ως Ροταριανοί και Λάϊονς και είχαν σε μια άκρη του φυλλαδίου τους και τη φωτογραφία τους με τον κ.Άνθιμο, ίσως ως "ντεκόρ" της πόλης (όλο και κάποιοι πιστοί θα παρασυρθούν και θα τους ψηφίσουν θεωρώντας τους υποψηφίους "θρησκευόμενους").
Θυμίζουμε την σχετική ανάρτησή μας εδώ



2. κ. Άνθιμε, "εκτροπή" είναι,   
να υμνείτε την Κυβέρνηση Παπαδήμου :



"Ο κ. Άνθιμος σε δηλώσεις που παραχώρησε στους δημοσιογράφους ζήτησε να αφήσουν τα κόμματα την παρούσα κυβέρνηση να ολοκληρώσει την αποστολή της.
«Ευχόμαστε η νέα κυβέρνηση να επιτύχει γιατί είναι η πιο καλή στιγμή για την πορεία της χώρας μας να εκπληρώσει την αποστολή της», είπε ο Μητροπολίτης για να προσθέσει απευθυνόμενος προς τον υπουργό προστασίας το πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, «και μετά κάνετε εκλογές, μία ψήφο έχουμε όλοι». Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης στις δηλώσεις που παραχώρησε στα ΜΜΕ κατά την εκδήλωση εγκαινίων του νέου κτιρίου του Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης πήρε σαφή θέση για τα πολιτικά πράγματα ζητώντας πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση
"

( Δείτε σχετικά εδώ)



3. κ. Άνθιμε, "εκτροπή" είναι 
να υπερασπίζεστε τον υβριστή του γέροντα Παϊσίου :

Διαβάστε μόνοι σας την δήλωση του κ.Άνθιμου:
''Δε συμφωνώ με τη δίωξή του, καλύτερα να τον αφήσουν. Δεν μπορεί κανένας να ιδιοποιηθεί την πίστη'' ( δείτε τις δηλώσεις του εδώ )
Πληροφοριακά ενημερώνουμε τον κ.Άνθιμο ότι το Σύνταγμα της Ελλάδας προστατεύει κάθε θρησκεία -πολύ περισσότερο την επικρατούσα  (διαβάστε σχετικά εδώ)



4. κ.Άνθιμε, "εκτροπή" είναι,  
να υποδέχεστε και να φωτογραφίζεστε 3 ημέρες πριν τις εκλογές (14 Ιουνίου 2012) με τον αρχηγό της ΝΔ :

δείτε σχετικά εδώ και εδώ




5. κ.Άνθιμε, "εκτροπή" είναι 
να εκφράζετε την χαρά σας για το εκλογικό αποτέλεσμα


"Την ανακούφιση της Εκκλησίας και του ιδίου για την ανάδειξη σταθερής κυβέρνησης, μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, εξέφρασε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο οποίος έκανε λόγο «για ένα καλό αποτέλεσμα». "    (δείτε σχετικά  εδώ)




6. κ.Άνθιμε, "εκτροπή" είναι,   
να ευχαριστείτε τον Πρωθυπουργό κ.Σαμαρά στη ΔΕΘ για τις προσπάθειες στήριξης (!!!) της οικονομίας της Β.Ελλάδος 


"Τέλος οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, ευχαρίστησε τον κ. Σαμαρά και για τις προσπάθειες που κάνει να ενισχύσει με οποιονδήποτε τρόπο την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας."   (δείτε σχετικά εδώ)



Και η σημερινή μας αποκάλυψη:


7. κ.Άνθιμε, "εκτροπή" είναι,  
ενώ έχετε ορίσει εδώ και μήνες Επιτροπή στη Μητρόπολή σας για τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης,  να ματαιώνετε  την πραγματοποίηση ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ εκδήλωσης όπως σχεδιαζόταν, για να μην αποδοκιμάσει ο κόσμος την παρουσία πολιτικών
και να προγραμματίζετε πλέον μόνον μικρής έκτασης εκδηλώσεις.


Τι λέτε τώρα σεβαστέ ποιμενάρχη μας κ.Άνθιμε, δεν είναι "εκτροπή" η τόσο έκδηλη ενασχόλισή σας με την πολιτική αλλά και η ανεξήγητη υποστηριξή σας στο συγκεκριμένο κόμμα;
Περιλαμβάνεται αυτό στα καθήκοντά σας ως Ιεράρχη;
Δεν προσβάλει η στάση σας αυτή τους πιστούς που ανήκουν στα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα;
Δεν προσβάλει η στάση σας αυτή το αξίωμα του Ιεράρχη και την ίδια την Ορθόδοξη Εκκλησία μας;


Όσο για τη στάση της Χρυσής Αυγής ΜΕΣΑ στη Βουλή που τη χαρακτηρίσατε "εκτροπή",
επειδή ως ακομμάτιστο ιστολόγιο αρκετά σιωπήσαμε μέχρι σήμερα,
και επειδή δεν πρόκειται να σας ενημερώσουν ποτέ γι αυτά τα δελτία ειδήσεων που παρακολουθείτε,
Κάντε τον κόπο να διαβάσετε λοιπόν :

  • Ερώτηση της Χρυσής Αυγής για τον εκκλησιασμό, την πρωινή προσευχή, την έπαρση της σημαίας στα σχολεία αλλά και τις καταστρατηγήσεις (μέσω εγκυκλίων) του υποχρεωτικού χαρακτήρα του εκκλησιασμού. Διαβάστε την εδώ.
  • Ερώτηση της Χρυσής Αυγής για την προσβολή του γέροντος Παϊσίου από χρήστη του facebook Διαβάστε την εδώ
  • Τοποθέτηση του βουλευτή κ.Παππά ενάντια στο βλάσφημο θεατρικό έργο Corpus Christi εντός της βουλής. Δείτε το βίντεο εδώ.
  • Ερώτηση για την Κάρτα του Πολίτη. Διαβάστε την ερώτηση εδώ και δείτε το βίντεο εδώ 
  • Ερώτηση για την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα της Συρίας. Δείτε το βίντεο εδώ
δείτε τις εκατοντάδες άλλες ερωτήσεις-"εκτροπές" τους(!)- στο λίγο διάστημα που λειτουργεί η Βουλή:  εδώ



Παναγιότατε ποιμενάρχη μας,
κάποιος πρέπει να τολμήσει να σας πει ότι ΔΕΝ διαθέτετε ούτε οξύνεια πνεύματος ούτε πολιτική σκέψη.
Η γνώμη σας στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η γνώμη ενός μέσου υπερήλικα που αναπαράγει όσα άκουσε στην τηλεόραση.

Προσέξτε όμως μήπως
  • αφενός με την επιμονή σας να εναγκαλίζεστε με τους Μασόνους και τους Ροταριανούς της ΝΔ
  • και αφετέρου -παραπληροφορημένος- να αισθάνεστε καθήκον σας τη στήριξη την εκάστοτε κυβέρνησης, 
σας καταγράψει τελικά η Ιστορία όχι για την -δεδομένη- ευαισθησία σας για τα εθνικά θέματα αλλά ως ενός ακόμη ατόμου που συμμετείχε στο ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ της ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ.

3 σχόλια:

Nomikos είπε...

Πολύ σωστά, όπως εκτροπή για δεσπότη είναι και να ανακατεύετε κάποιος στα εξωτερικά θέματα και της ονομασίας ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ για να εκλεγεί (επί Χριστόδουλου, θυμίζω) ιεράρχης της Θεσσαλονίκης και μόλις κατσικωθεί στον επίζηλο μητροπολιτικό θρόνο να αλλάζει στάση (!) και να εναγκαλίζεται με τους πολιτικούς που κάποτε κατηγορούσε και που ξεπουλούν στα κρυφά το όνομα της Ελληνικότατης Μακεδονίας μας! Αυτό και αν είναι "εκτροπή" - Ο.Φ.Α!!!

Μαχητής Θεσσαλονίκης είπε...

8η εκτροπή (13/10/2012):
Μέγας πανηγυρικός εσπερινός στη Θεσσαλονίκη για την υποδδοχή της εικόνας του Άξιον Εστί.
http://www.romfea.gr/diafora-ekklisiastika/14094-esperinos-thessaloniki-arxiepiskopos


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Άνθιμος, σημείωσε ότι είναι "μεγάλη ευλογία για την Θεσσαλονίκη η έλευση του Αρχιεπισκόπου".

Ο κ. Άνθιμος κλείνοντας απευθυνόμενος προς τον Μακαριώτατος, αναφώνησε «ΑΞΙΟΣ!».
Καλά, ο ίσιος δεν έλεγε μέχρι πριν λίγες μέρες ότι ο "Μακαριώτατος" σιωπά ενώ έπρεπε να μιλάει; Χωρίς να έχεις αλλάξει τίποτε πως γίνεται ξαφνικά "άξιος";;

Δεν υπάρχει κανένας δίπλα του να του θυμίζει τι έλεγε ο ίδιος;



9η εκτροπή (7/11/2012):
η σημερινή εκτροπή του Άνθιμου.
Πάλι τα δημόσια φλερτάκια με τη ΝΔ. Ενώ όταν ζητάει να τον επισκεφθεί ένας πιστός "τρώει πάντα πόρτα", την ΟΝΝΕΔ την υποδέχεται αυτοπροσώπως :

http://www.thestival.gr/actions/item/61563-klimakio-tis-nd-tha-dzrhhrdkwoownvnxzfjjewiiwcebfzrhhrdkwoownvnxzfjjewiiwsei-royxa-sti-mitropoli


10η εκτροπή (26/10/2012):
Την ημέρα του Αγίου Δημητρίου παρασημοφορεί τον Σαμαρά και τον Παπούλια:
http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/2012/10/blog-post_29.html


Μετά είναι να απορεί κανείς που δεν άνοιξε φέτος η λάρνακα του Αγίου Δημητρίου;
Μέχρι και ο ίδιος ο Άνθιμος αναγκάζεται να προβληματιστεί:
http://anavaseis.blogspot.gr/2012/11/blog-post_336.html


Σεβασμιότατε,
πότε θα σταματήσει η κατρακύλα μπορείτε ν μας πείτε;

Μαχητής Θεσσαλονίκης είπε...

Επισυνάπτω την απάντηση που έλαβα από φίλο ιερέα, για αντίστοιχο θέμα:

Τα όσα λές δεν αφίστανται της πραγματικότητας. Δεν την εξαντλούν, όμως.
Όταν ο Μέγας Ναπολέων μπήκε στο Παρίσι με τις δυνάμεις του και αυτοαναγορεύτηκε Αυτοκράτορας κάλεσε τον Αρχιεπίσκοπο των Παρισίων και του είπε πως έχει ως πρωταρχικό του στόχο να καταστρέψει την Εκκλησία. Ο Αρχιεπίσκοπος ατάραχος του απάντησε: "Δεν το έχουμε καταφέρει αυτό εμείς οι ρασοφόροι, ενω προσπαθούμε χίλια οκτακόσια χρόνια, και νομίζει πως θα το καταφέρει η μεγαλειότης Σας;" . Που πάει να πεί ότι σε όλες τις εποχές υπάρχουν ιερείς και αρχιερείς που διψούν για εξουσία, που εναγγαλίζονται την εξουσία, που χωρίς τους εναγκαλισμούς με την εξουσία νοιώθουν ένα τίποτα.

Είναι επαινετή η αγωνία σου για την κατάσταση του κλήρου, όμως νομίζω πως τα πράγματα αλλάζουν κυρίως στον τόπο της καρδιάς, με έναν τρόπο μυστηριακό και μη αντιληπτό στους πολλούς, όταν ο κάθε άνθρωπος, ο κάθε κληρικός, ακόμη και όσοι είμαστε επιλήσμονες των δωρεών του Θεού και της κλήσης στην οποία μας έχει καλέσει, έρθει αντιμέτωπος με την αλήθεια του βαθύτερου εαυτού του, που κρύβεται πίσω απο μεγαλοσχημίες, αξιώματα και θώκους.
Το ξεκαθάρισμα το οποίο ποθείς θα γίνει, όμως θα γίνει απο τον Χριστό, όταν θα έρθει "μετά δόξης, κρίναι ζώντας και νεκρούς", όπως ομολογούμε στο "Σύμβολο της Πίστεως". Μέχρι τότε θα "συναυξάνονται" και το στάρι και η αγριάδα...


Ένα άλλο θέμα τώρα: η ταύτιση της Εκκλησίας με την Ιεραρχία της είναι κάτι για το οποίο την μόνη ευθύνη φέρει η Ιεραρχία.
Όμως, όπως πολύ καλά γνωρίζεις, η εκκλησία είναι όχι απλώς το σύνολο των μελών της, αλλά και η θριαμβεύουσα Εκκλησία στους ουρανούς, ο Κύριος, η Θεοτόκος, ο Τίμιος Πρόδρομος και οι Άγιοι, που αποτελούν και την μόνη ελπίδα των πιστών.