Τετάρτη 30 Αυγούστου 2006

ΚΥΠΡΟΣ: Γίναμε ποτέ Ανεξάρτητο κράτος ή παραμένουμε Αποικία των Άγγλων;


Από 1960 μετά δηλαδή την επανάσταση του 1955 - 1959, με την αποδοχή των συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου η Κύπρος έχει κερδίσει την ανεξαρτησία της από την Μεγάλη Βρετανία, και από τότε το ελληνικό νησί μας ονομάζεται «Κυπριακή Δημοκρατία». Είναι όμως αλήθεια έτσι τα πράγματα;

Μικρή ιστορική αναδρομή για τον ρόλο των Βρετανών στην Κύπρο:

Περίοδος μέχρι το 1960
· Πολύ πριν τον αγώνα της ΕΟΚΑ οι Άγγλοι ξερώντας ότι η Κύπρος με την τεράστια Ελληνική πλειοψηφία και τις καλές σχέσεις μεταξύ τους και των Τουρκοκυπρίων θα γινόταν σύντομα μέρος της υπόλοιπης Ελλάδας που ήταν και σταθερό αίτημα των Ελλήνων της Κύπρου με την υποστήριξη πολλές φορές και αυτών των Τουρκοκυπρίων. Γνωρίζοντας αυτά οι Άγγλοι φρόντισαν με πολλούς τρόπους να φέρουν σε ρήξη τις δύο εθνότητες ενώ με δικές της πρωτοβουλίες έβαλε και την Τουρκία ξανά στο παιχνίδι της διεκδίκησης μέρους της Κύπρου.
· Η συμφωνία εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας περιλάμβανε και την παραχώρηση σημαντικού εδάφους της Κύπρου στην Βρετανία στρατιωτικές βάσεις έναντι ενοικίου. Η παραχώρηση των Βάσεων στους Βρετανούς έδωσε αυτό που επιζητούσαν την δυνατότητα να επεμβαίνουν στα εσωτερικά της Κύπρου κατά το δοκούν.
· Οι συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου ήταν ως γνωστό ένα σύνταγμα δοτό και θεωρείται από πολλούς ότι οι συμφωνίες αυτές γράφτηκαν από αγγλικά χέρια. Με βάση τις συμφωνίες λοιπόν υπήρχε δικαιώματα επέμβασης σε τρία κράτη!!! Και με τέτοια δικαιώματα στην μειοψηφία των Τούρκων που με την έξαρση του εθνικισμού που επικρατούσε τότε ήταν αδύνατο να λειτουργήσει το κράτος.
Περίοδος 1960 - 1963
· Από την «ανεξαρτησία μέχρι και την εισβολή» οι Άγγλοι ήταν «παρόντες» σε όλες τις φάσεις των δια – κοινοτικών ταραχών και κυρίως ήταν οι ηθικοί αυτουργοί των ταραχών αυτών, πιο συγκεκριμένα οι Βρετανοί ήταν οι από μηχανής θεοί που συμβούλευσαν τον Μακάριο στο να προχωρήσει στην Καταγγελία των Συμφωνιών της Ζυρίχης με την υποβολή των περιβόητων 13 σημείων που έδωσαν την τεράστια αφορμή για γεωγραφικό διαχωρισμό μεταξύ των δύο εθνοτήτων. Είπαν στον Μακάριο ότι θα ήταν 100% στο πλευρό του για το θέμα αυτό. Τόση πίστη έδωσε ο Μακάριος στον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή που δεν άκουσε τις αγωνιώδεις παραινέσεις του Ευάγγελου Αβέρωφ του τότε Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, για να μην κάνει αυτή την καταστροφική αυτή κίνηση. Με εξαγγελία των 13 σημείων από τον Μακάριο ως δια μαγείας οι Τούρκοι σε ελάχιστο χρόνο δημιούργησαν τους Θύλακες και αποχώρησαν από την κυβέρνηση με την δικαιολογία πως η ελληνική πλευρά είχε παραβιάσει τις συμφωνίες. Και οι Βρετανοί τι νομίζεται πως έκαναν; Σταμάτησαν άμεσα και αυτοί να πληρώνουν το ενοίκιο προς την Κυπριακή Δημοκρατία με την δικαιολογία πως το ενοίκιο θα έπρεπε να καταβαλλόταν και για όφελος και των δύο κοινοτήτων!! Δηλαδή έδωσαν όλα τα ερείσματα στους Τούρκους να συνεχίσουν το δρόμο που πήραν αυτό της διχοτόμησης.
Περίοδος 1964 – 1974
· Σύμφωνα και με πρόσφατο ρεπορτάζ από το BBC οι Άγγλοι κατά την περίοδο αυτή όχι μόνο δεν προστάτευσαν καθώς όφειλαν την ανεξαρτησία της Κύπρου αλλά την υπέσκαπταν με κατασκοπίες σε όφελος των Τούρκων βοηθούσαν στην προετοιμασία της εισβολής ενώ τους παρείχαν και στρατιωτική ακόμα εκπαίδευση. Υπάρχουν ακόμα και μαρτυρίες ακόμα και για μεταφορά οπλισμού και άλλου υλικού προς τους θύλακες των ΤΚ από Βρετανικά οχήματα.
· Κατά την Τουρκική εισβολή δεν εκπλήρωσαν ούτε κατά το ελάχιστον τις συμβατικές τους υποχρεώσεις για προστασία της ανεξαρτησίας της Κύπρου το αντίθετο μάλιστα είχαν κάνει όλες τις προετοιμασίες που χρειάζονταν για να ευκολύνουν την Τουρκία τόσο στο διεθνές όσο και στο πολεμικό επίπεδο.

Περίοδος 1975 μέχρι και σήμερα
· Οι Άγγλοι από την εισβολή της Τουρκίας πέτυχαν την ιδανική λύση για αυτούς τον διαχωρισμό στα Κύπρου δύο και σε συνδυασμό με την μη συμφωνημένη λύση στο κυπριακό έχουν πάντοτε λόγο και μας το παίζουν οι φίλοι οι εγγυητές και χώρα φίλος μας (όπως άλλωστε το παίζουν και με τους Τούρκους), είναι λογικό πως η οποιαδήποτε λύση μας έχει από τότε προταθεί το μόνο που σαφέστατα ξεκαθάριζε ήταν η για πάντοτε παραμονή των Άγγλων και των συμφερόντων τους σε αυτό τον τόπο.
· Η μεγάλη τους επιρροή και στον διεθνή χώρο σε συνδυασμό με την πολιτική του καλού παιδιού από τις κυβερνήσεις του Γ. Βασιλείου και του διαδόχου του Γλ. Κληρίδη μας έφεραν το σχέδιο Ανάν το οποίο ήταν και πάλι μια δοτή λύση γραμμένη από αγγλικά χέρια (σερ Ντέιβιτ Χάνεϊ), ενώ ταυτόχρονα την ίδια περίοδο στα κατεχόμενα κατέβασαν από την εξουσία τον Ντεκτάς και τοποθέτησαν τον «λογικό» Ταλάτ την ίδια περίοδο και στην Ελλάδα και στην Τουρκία υπήρχαν «λογικές» κυβερνήσεις που θα βοηθούσαν στο να περάσει το σχέδιο των Βρετανών..
· Και ενώ όλα ήταν έτοιμα και όλα πήγαιναν σύμφωνα με το σχέδιο τους οι κυβερνήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο άλλαξαν το χειρότερο για αυτούς ήταν πως στην Κύπρο την εξουσία πήρε ο πατριώτης Τάσσος Παπαδόπουλος που όχι μόνο δεν υπήρξε ποτέ αγγλόφιλος άλλα και ήταν πάντοτε πολύ επιφυλακτικός και δύσπιστος απέναντι τους.
· Το σχέδιο Ανάν καταψηφίστηκε και η Κύπρος μετά από λίγες μέρες ολόκληρη η επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μέρος της Ευρωπαϊκής ένωσης. Η μεγαλύτερη ήττα των Άγγλων από το 1878 που αγόρασαν την Κύπρο από τους Τούρκους.

Από την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή ένωση μέχρι και σήμερα έχουμε ένα εμπόδιο σε ότι και να κάνουμε βρίσκουμε μπροστά μας τους Άγγλους που σε κάθε ευκαιρία που τους δίδεται προσπαθούν να μειώσουν το κράτος μας και εμμέσως την ανεξαρτησία του. Ευτυχώς για μας το παιχνίδι δεν παίζεται πλέον στο Αγγλικό γήπεδο στο οποίο είχαν συνηθίσει και έχουμε από τότε πετύχει κάποιες μικρές αλλά σημαντικές νίκες.

Σίγουρα δεν φτάσαμε εκεί που θέλουμε άλλα έχει γίνει η αρχή.

3 σχόλια:

Andkand είπε...

Αν οι τούρκοι είναι σκύλοι, οι εγγλέζοι είναι φίδια και μάλιστα κολοβά!
Ποτέ δεν είδαμε κάτι καλό από αυτούς (με εξαίρεση ίσως τους τουρίστες που μας στέλνουν στην Αγία Νάπα).
Διαχρονικά ήταν εχθροί των Ελλήνων της Κύπρου και πάντα προσπαθούσαν ύπουλα να προωθήσουν τα σχέδια τους…

Είναι για αυτό ακριβός τον λόγο που όταν σε ηλικία 17 χρόνων άρχισα να αντιλαμβάνομαι τι εστί Αγγλία, σταμάτησα να υποστηρίζω την Manchester United αλλά και κάθε άλλη αγγλική ομάδα…

Η χειρότερη ράτσα στον κόσμο είναι οι τούρκοι.
Η πιο αηδιαστική ράτσα μέσα στην Ευρώπη είναι οι εγγλέζοι (εννοείται – για να σας προλάβω πριν με πείτε ρατσιστή – ότι εξαιρέσεις συναντάς πάντα στον απλό κόσμο).


Υγ: Ένα άλλο ενδιαφέρον κεφάλαιο το οποίο ίσως θα πρέπει να θίξουμε εδώ είναι και ο εμετικός ρόλος της Μ. Βρετανίας στην Ε.Ε.

Γόρδιος Δεσμός είπε...

Συμφωνώ με το θέμα του τουρισμού που μας στέλνουν αλλά ο λόγος που το κάνουν είναι γιατί θεωρούν το νησί μας μέρος της μεγάλης αυτοκρατορίας τους!!

Συμφωνώ επίσης στο ότι ήταν πάντοτε εχθροί των ελλήνων της Κύπρου αλλά κυρίως εχθροί του ελληνισμού γενικότερα, ας θυμηθούμε λίγο τον την Μικρασιατική Καταστροφή, τον ρόλο τους στο Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο που εγκατέλειψαν τους έλληνες την ώρα που μπήκαν οι Γερμανοί στην Ελλάδα, ενώ το έπαιζαν οι υπερ-προστάτες των ελλήνων.

Οι Βρετανοί ήταν αυτοί που με τη φυγή των Γερμανών έπαιξαν το ρόλο των νέων κατακτητών για ένα διάστημα και ταυτόχρονα έκαναν όλες τις ενέργειες που απαιτούνταν για να προκαλέσουν τον εμφύλιο στη χώρα που οι συνέπειες του ήταν ίσως πολύ καταστροφικότερες και από την Γερμανική κατοχή.

Anonymous είπε...

Οι Άγγλοι σαφώς ήταν πάντα και εξακολουθούν να είναι ο κακός δαίμονας της Κύπρου (ποιος κατασκεύασε το έκτρωμα Ανάν;).
Στην υπόλοιπη Ελλάδα, ο μεν ρόλος τους στην Μικρασιατική καταστροφή ήταν περιορισμένος. Εκεί μας εγκατέλειψαν κυρίως οι Γάλλοι και οι Ιταλοί, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει ότι και οι Άγγλοι «σύμμαχοι» από τον Α’ΠΠ έδειξαν κάποια καλύτερη στάση.
Έχεις δίκιο για τον Β’ ΠΠ. Εκεί πράγματι υπήρξε η στάση των ελεεινή και διότι εγκατέλειψαν αβοήθητη την χώρα, αλλά και διότι αθέτησαν την υπόσχεσή τους στον Ιωάννη Μεταξά να δώσουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης στην Κύπρο. Η Ελλάδα πήρε τα Δωδεκάνησα από τους νικημένους Ιταλούς (και αυτά με τα χίλια ζόρια), αλλά για Κύπρο οι «φίλοι» μας δεν δέχτηκαν κουβέντα.
Σχετικά με τον Συμμοριτοπόλεμο, δεν νομίζω ότι τον θέλησαν, απλώς τον προκάλεσαν θέλοντας να επιβάλουν την κυριαρχία τους και στον Ελλαδίτικο χώρο, αφού τους είχε κατακυρωθεί από την μοιρασιά της Γιάλτας.