Δευτέρα 21 Αυγούστου 2006

Πέστε τα να ξαλαφρώσετε


Συμφωνώ απόλυτα με την πλειοψηφία που θεωρεί ότι η συμπεριφορά και οι τακτικές της ισραηλινής (και αμερικανικής) κυβέρνησης και του ισραηλινού στρατού τις τελευταίες εβδομάδες ήταν αυθαίρετη, ασύδοτη και απάνθρωπη. Οπωσδήποτε, το πιο τραγικό και σοβαρό συμβάν ήταν η εντελώς άδικη απώλεια ανθρώπινων ζωών, και δη αμάχων, η οποία οφείλεται ως επί το πλείστον στις ενέργειες της κυβέρνησης του Ισραήλ.

Ωστόσο, δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι ο κάθε πικραμένος βρήκε χρυσή ευκαιρία να εκφράσει ασύστολα τον αντισημιτισμό του (στα πλαίσια ενός ευρύτερου ρατσισμού). Πράγματι, τα γεγονότα είναι εξωφρενικά και εξοργιστικά. Όμως δεν δικαιολογούν ισοπεδώσεις του στυλ "έτσι είναι οι Εβραίοι", "οι Εβραίοι εν ππουshτόρατσα", κ.τ.λ. Απόλυτα καλοδεχούμενη κάθε διαμαρτυρία για το άδικο, αλλά όταν το παίζουμε υπέρ της δικαιοσύνης και της ισότητας καλό είναι να δίνουμε κι εμείς το καλό παράδειγμα. Εκτός κι αν έχουν δίκιο ο Μπους κι ο Μπιν Λάντεν, ότι σ' αυτό τον κόσμο υπάρχει μόνο το άσπρο και το μαύρο, το φως και το σκοτάδι, το καλό και το κακό, και η κάθε ράτσα ανήκει σε ένα από τα δυο.

7 σχόλια:

Andkand είπε...

Σίγουρα δεν υπάρχει άσπρο – μαύρο σε αυτό το παράλογο πόλεμο για τον οποίο σίγουρα έχουν και οι 2 πλευρές (Ισραηλινοί και Χιτζμπολάχ) μερίδιο ευθύνης με την εξτρεμιστική, αδιάλλακτη και πέραν του δέοντος σκληρή στάση τους.

Αυτοί που σίγουρα δεν φταίνε σε τίποτα είναι οι Λιβανέζοι. Οι απλοί πολίτες και τα γυναικόπαιδα που δεν έχουν καμία σχέση με την Χιτζμπολάχ και όμως κατακρεουργήθηκαν από τον στρατό του Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός στρατός έκανε και συνεχίζει να κάνει πολλές ωμότητες χρησιμοποιώντας δυσανάλογη βία. Δεν είναι σωστό να γενικεύουμε και να βάζουμε όλους τους εβραίους στο ίδιο τσουβάλι.
Η πικρή αλήθεια όμως είναι μια: Όλες αυτές οι αισχρότητες που γίνονται από τον ισραηλινό στρατό και την ισραηλινή κυβέρνηση τυγχάνουν της πλήρους στήριξης της πλειοψηφίας του ισραηλίτικου λαού (ο οποίος μάλιστα δυσανασχέτησε με την υπογραφή της εκεχειρίας).

ManoWAR είπε...

Ε, όχι και να δικαιολογούμε τους εβραίους!

Γόρδιος Δεσμός είπε...

Διάβασα με ενδιαφέρον τις απόψεις σου αγαπητέ «Φύλακα ..». Με όλο το σεβασμό θα πρέπει να σου πω πως τις βρίσκω τουλάχιστον επιφανειακές (για να μην πω αφελέστατες).

Κάνεις μια γενίκευση στο θέμα του Αντισημιτισμού και το τοποθετείς αυθαίρετα κατά την άποψη μου, σαν απλά ένα ρατσιστικό φαινόμενο. Ο ρατσισμός σύμφωνα με την Βικιπαίδεια είναι:
«Ο ρατσισμός είναι μία θεωρία η οποία ταξινομεί ιδιαίτερα κληρονομικά και εξωτερικά μορφολογικά χαρακτηριστικά στις ανθρώπινες φυλές. Οι ρατσιστές πιστεύουν ότι η φυλή με συγκεκριμένα εξωτερικά ή ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά, έχει το δικαίωμα να θεωρεί εαυτόν ανώτερη από τις άλλες.»


Πιστεύω πως ο Αντισημιτισμός είναι ένας όρος πολύ ευρύτερος του Ρατσισμού παρόλο που ο Αντισημιτισμός σε πολλές περιπτώσεις είχε και ρατσιστικές εκφράσεις π.χ. Χίτλερ, Στάλιν.

Σύμφωνα και πάλι με την Βικιπαίδεια ο Αντισημιτισμός προέρχεται από: «Ο αντισημιτισμός κατά την αρχαιότητα σύμφωνα με τους υποστηρικτές αυτής της θεωρίας φαίνεται πως είχε πολιτισμική και θρησκευτική βάση. Σύμφωνα με τον Πήτερ Σάφερ (Peter Schafer), καθηγητή των Εβραϊκών σπουδών, οι Έλληνες, επαναδιατυπώνοντας τις αιγυπτιακές προκαταλήψεις και διεκδικώντας έναν παγκόσμιας εμβέλειας πολιτισμό κατά την ελληνιστική περίοδο, μετέτρεψαν τον αντι-ιουδαϊσμό των Αιγυπτίων σε αντισημιτισμό»

Ο Ρατσισμός είναι ένας όρος που υπάρχει τα τελευταία 200 - 400 χρόνια ο Αντισημιτισμός υπάρχει από τον καιρό που υπάρχει ανθρώπινη ιστορία!!
Από τον καιρό την παλαιάς Διαθήκης και των ιερογλυφικών της Αιγύπτου εντοπίζουμε το αμοιβαίο μίσος μεταξύ των Αιγυπτίων και των Εβραίων. Μετά γνωστές είναι οι προστριβές των Εβραίων με τους Σύριους και τους Έλληνες. Με τους Ρωμαίους που κατέκτησαν όλη την γνωστή τότε Ανθρωπότητα τόσα ήταν τα προβλήματα με τους Εβραίους που αναγκάστηκαν να διαλύσουν το κράτος τους. Μετά από αυτό οι Εβραίοι διασκορπίστηκαν σε όλα τα μέρη του τότε γνωστού κόσμου, και σε κανένα από αυτά δεν ενσωματώθηκαν με τον γηγενή πληθυσμό πάντοτε έμεναν σε δικές τους συνοικίες και «κατάφερναν» να είναι οι πλέον μισητοί άνθρωποι στις χώρες που έμεναν, δεν νομίζω να είναι τυχαίο πως σε όλες τις χώρες που κατακτούσε ο Χίτλερ οι προθυμότεροι να καταδώσουν τους Εβραίους ήταν οι κάτοικοι των χωρών αυτών.

Ο Ρατσισμός περιγράφει ανθρώπους που υπόκεινται σε διάφορες διακρίσεις με μοναδικό κριτήριο το έθνος ή το χρώμα τους, στην περίπτωση των Εβραίων η ιστορία μας λέει ότι υπήρξαν τόσο θύτες(Γαλλική & Μπολσεβίκικη Επανάσταση, Αραβικοί Πόλεμοι, καταπίεση παλαιστινίων) όσο και θύματα(Ναζί).

ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ≠ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ

Επειδή το θέμα μας εδώ δεν είναι οι Εβραίοι αλλά ο πόλεμος στο Λίβανο θα ήθελα να μείνω μέχρις εδώ.

ManoWAR είπε...

Φιλολογική ερώτηση: Τελικά μπορούμε να πούμε πως «κάτι ήξερε ο Χίτλερ»;

Φύλακας Διάβολος είπε...

Αγαπητέ ΓΔ,

Κατ’ αρχήν, στη συγκεκριμένη περίπτωση όταν αναφέρομαι σε «ρατσισμό» εννοώ (ίσως χωρίς να ακριβολογώ) σε οποιαδήποτε μορφή διάκρισης η οποία γίνεται σε βάρος μιας ομάδας, δηλαδή όχι σε ατομικό επίπεδο, αλλά σε συλλογικό – π.χ. και οι διακρίσεις κατά των γυναικών είναι ένα είδος ρατσισμού.

Τα επιχειρήματα του στυλ «και ο Α λαός μισεί τους Εβραίους και ο Β και ο Γ, άρα αυτό κάτι δείχνει» κατά τη γνώμη μου δεν στέκουν. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι και οι Τούρκοι είναι μαλάκες επειδή κανένας γείτονάς τους δεν τους χωνεύει – ενώ ο μέσος Τούρκος, ο μέσος Βούλγαρος και ο μέσος Αλβανός …λατρεύουν τους Έλληνες;

Η σύγκρουση μεταξύ Χριστιανισμού και Εβραϊσμού πηγάζει, κι εγώ πιστεύω, από πολιτισμικές και θρησκευτικές διαφορές. Δεν πιστεύω ότι οι Χριστιανοί είναι προκατειλημμένοι εναντίον των Εβραίων και ότι το αντίθετο δεν ισχύει. Όπως προκαταλήψεις και αντιπάθεια (αν όχι μίσος) υπάρχει μεταξύ Μουσουλμάνων και Εβραίων, καθώς και Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Αν εσύ επιλέγεις να ταυτίζεσαι με μια από αυτές τις θρησκευτικές ομάδες (ή θρησκείες, αν προτιμάς) είναι βέβαια δικαίωμά σου, αλλά αυτό σημαίνει ότι αναπόφευκτα είσαι γαλουχημένος με τις αντίστοιχες προκαταλήψεις. Αν γεννιόσουν Εβραίος φαντάζομαι θα είχες άλλες προκαταλήψεις για τους Χριστιανούς… Είναι θέμα τύχης.

Το ότι οι Εβραίοι υπήρξαν και θύτες και θύματα αυτό δεν το αμφισβητώ. Το ίδιο ισχύει για τα πλείστα έθνη, κράτη ή θρησκευτικές ομάδες που πέρασαν φάσεις τόσο δύναμης-εξουσίας όσο και αδυναμίας. Λέγοντας αυτό δεν θέλω να απενεχοποιήσω το Ισραήλ για ό,τι κάνει, αλλά για να εκφράσω την αντίθεσή μου σε αυτή τη δαιμονοποίηση. Άλλο να επικρίνεις και να καταδικάζεις κάτι, κι άλλο να δαιμονοποιείς έναν λαό.

Γόρδιος Δεσμός είπε...

Αγαπητέ Φύλακα του Κακού,

Πιστεύω πως έχεις κάποια σύγχυση σε ότι αφορά τις λέξεις «Ρατσισμός» και «Διακρίσεις» στην ελληνική γλώσσα που μιλούμε η διαφορά των δύο είναι ξεκάθαρη, όσο αφορά τον ρατσισμό, Οι ρατσιστές πιστεύουν ότι η φυλή με συγκεκριμένα εξωτερικά ή ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά, έχει το δικαίωμα να θεωρεί εαυτόν ανώτερη από τις άλλες.

Ενώ η λέξη Διακρίσεις είναι πιο γενική και χρήζει επεξήγησης π.χ. Διακρίσεις σε βάρος των φτωχών, γυναικών, μαύρων κλπ.

Μόνο στην Αγγλική γλώσσα επέρχεται αυτή η σύγχυση ΟΧΙ στην Ελληνική.

Όσο αφορά το κατά πόσο μας λέει κάτι ή όχι το ότι οι λαοί δεν συμπαθούν τους Εβραίους και πάλιν υπεραπλουστεύεις το θέμα και το γενικεύεις και συγκρίνεις ανόμοια πράγματα, δηλαδή ναι οι Βούλγαροι οι Τούρκοι και οι Αλβανοί δεν παν τους Έλληνες σωστό αυτό σίγουρα όμως υπάρχουν και άλλοι λαοί που συμπαθούν τους Έλληνες π.χ. Γάλλοι, Ρώσσοι, Σέρβοι ακόμα και αρκετοί Άραβες κλπ. Το ίδιο ισχύει και για τους Τούρκους και οποιουσδήποτε άλλους, τα πάντα είναι συνισταμένη λογιστικής, συμφερόντων και της ιστορίας. Με τους Εβραίους αν μπορούσες να κάνεις ένα γκάλοπ θα διαπίστωνες πως η συντριπτική πλειοψηφία των λαών δεν τους πάει.

Το θέμα των θρησκειών έχει πάψει προ πολλού να επηρεάζει (αν ποτέ επηρέαζε τον τρόπο σκέψης) να σε θυμίσω πως οι σταυροφόροι επιτέθηκαν στους Βυζαντινούς και στους Άραβες.. Δεν συμφωνώ με το επιχείρημα σου πως συμπαθώ κάποιο η όχι με βάση τη θρησκεία του αλλά κυρίως με βάση τις πράξεις του.

Όσο αφορά τη δαιμονοποίηση των Εβραίων δεν το έχω επιχειρήσει παρά μόνο έκανα κάποιες ιστορικές επισημάνσεις για την αντιπάθεια που υπάρχει διαχρονικά σε αυτό το έθνος αν θες κάποιες αιτίες για την αντιπάθεια αυτή θα μπορούσα να σου προσδιορίσω τους εξής:
1. Υπερβολική προσκόλληση στο Έθνος τους σε βαθμό φανατισμού γιατί να μη σμίγουν με τους άλλους λαούς; Μήπως οι άλλοι είναι βρώμικοι; Ή μήπως πιστεύουν ότι οι Ιουδαίοι είναι οι ανώτεροι άνθρωποι στον πλανήτη;

2. Η τρομακτική οικονομική επιτυχία τους ανά το Παγκόσμιο, αποδεδειγμένα ήταν και παραμένουν οι «τοκογλύφοι» των του κόσμου και ιδρυτές του τραπεζικού συστήματος καθώς και οι κυρίαρχοι του εμπορίου τα δύο αυτά επαγγέλματα απαγορεύονταν σε χριστιανούς για εκατοντάδες χρόνια (μεσαίωνας) από την εκκλησία γιατί δεν μπορούσε ο χριστιανός να «κλέβει» από τους συνανθρώπους του.

3. Η απίστευτη σκληρότητα με την οποία μεταχειρίζονται τους Άραβες βλέπε Παλαιστίνιους, Λιβάνιους.

4. Ο χυδαίος τρόπος πλέον με τον οποίο μέσω των εργαλείων που έχουν στα χέρια τους (Hollywood, Παγκόσμιο Τύπο) μας πρήζουν καθημερινά με ταινίες που αναφέρονται στους τόσο καλούς Εβραίους και τους τόσο βάρβαρους Άραβες και καμιά (γνωστή τουλάχιστον) ταινία δεν αναφέρεται στα εκατομμύρια Παλαιστινίων που εκδιώχτηκαν από τα σπίτια τους με τη βία για να ζήσουν οι (φτωχοί) Εβραίοι των πρώην ανατολικών χωρών.

5. Το κάλπικο βιβλίο «Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» το οποίο είναι το best seller μετά τον 2Ο ΠΠ.

6. Την μεγάλη ευκολία που μπορούν να προβαίνουν σε «defensive actions» όπως λέει και ο Μπούς για να τους στέλνουν και όπλα οι αμερικανοί για ξεπαστρεύουν γρηγορότερα. Ενώ στην περίπτωση των φτωχών των Σέρβων οι εχθροπραξίες μεταξύ Αλβανών και Σέρβων ήταν “Ethnic Cleansing” και έπρεπε η μητέρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να επέμβει.

7. Έγιναν δύο μεγάλοι παγκόσμιοι πόλεμοι ο 1ος και ο 2ος και στους δύο κυρίαρχο θέμα ήταν οι Εβραίοι είναι τρομακτικό αν κάποιος αναλογιστεί πως τις απόψεις του Χίτλερ συμμερίζονταν τεράστιες πλειοψηφίες σε χώρες όπως:
a. Γερμανία
b. Αυστρία
c. Ουγγαρία
d. Ρουμανία
e. Ελλάδα (Μέχρι επίθεση σε Ελλη)
f. Ιταλία
g. Σοβιετική Ένωση (υπήρχε σύμπλευση μέχρι που ο Χίτλερ έκανε επίθεση στη Σοβιετική Ένωση)
h. Φιλανδία
i. Ταϊλάνδη
j. Γιουγκοσλαβία
k. Βουλγαρία
l. Σλοβακία
m. Μεγάλη μερίδα των Γάλλων.
Μήπως δεν μας λεν κάποια πράγματα για τις αιτίες των πολέμων; Ή μήπως ήταν όλοι ηλίθιοι και «ρατσιστές».

Φύλακας Διάβολος είπε...

Ρατσισμός, διακρίσεις, ελληνικά και αγγλικά.

Έχεις δίκαιο ότι κακώς πολλοί χρησιμοποιούν τον όρο «ρατσισμός» εννοώντας τις διακρίσεις. Αυτή είναι μια σύγχυση που γίνεται τόσο στα αγγλικά όσο και στα ελληνικά. Δεν έχεις δίκαιο ότι αυτό το μπέρδεμα γίνεται μόνο στα αγγλικά. Και στα αγγλικά (όπως και στα ελληνικά), άλλο το «racism» και άλλο το «discrimination».

Θρησκεία, κουλτούρα και πράξεις

Οι σταυροφόροι επιτέθηκαν στους ορθόδοξους και τους μουσουλμάνους, όντως – καθώς και στους εβραίους. Αυτό που διχάζει δύο ή περισσότερες ομάδες είναι, πιστεύω, πρωτίστως (και συνήθως) οι πολιτισμικές διαφορές, μέρος των οποίων μπορεί να είναι και η θρησκεία.

Συμφωνώ ότι οι πράξεις κάποιου είναι το πλέον σημαντικό κριτήριο για να τον κρίνεις. Αλλά όχι όποτε μας γουστάρουμε να λέμε ότι «τις πράξεις εκείνες τις έκαναν κάποιοι συγκεκριμένοι άνθρωποι μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή/περίοδο» και όποτε γουστάρουμε να ανάγουμε μια συμπεριφορά ως διαχρονική και ως έμφυτο χαρακτηριστικό ενός ολόκληρου λαού.

Απομόνωση και αυτοαπομόνωση των Εβραίων

Δεν ξέρω σε τι βαθμό οι Εβραίοι, στην Ευρώπη τουλάχιστον, δεν θέλησαν οι ίδιοι να αναμιχθούν με τους Χριστιανούς και σε τι βαθμό ήταν οι Χριστιανοί που τους απέκλεισαν. Πιστεύω ότι αυτές οι περιπτώσεις συνήθως λειτουργούν αμφίδρομα. Αν υπήρχε αρνητική προδιάθεση έναντι των Εβραίων από πολλούς Χριστιανούς («αυτοί σταύρωσαν τον Χριστό!» - κουβέντα που άκουσα και από τη γιαγιά μου όταν ήμουν μικρός) και ταυτόχρονα προδιάθεση πολλών Εβραίων να διατηρήσουν την «καθαρότητα» και την «ανωτερότητά» τους, τότε, κατά πάσα πιθανότητα, το ένα τάιζε το άλλο και η κατάσταση έφτασε στα άκρα.


Έχεις θίξει πολλά σημεία. Θα επανέλθω σύντομα. Για την ώρα χαίρε.