Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2007

Κύπρια Αρτέμιδα, η δικιά μας Αρτέμιδα!



Μετά την εξαγγελία του Τάσσου Παπαδόπουλου και σε συνεννόηση με την Ελληνική Κυβέρνηση, επιλέγηκε το χωριό Αρτέμιδα του δήμου Ζαχάρως (Νομός Ηλείας) για να ανοικοδομηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Αρτέμιδα είναι ένα από τα τρία χωριά με τα περισσότερα θύματα από την πύρινη λαίλαπα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος είχε ανακοινώσει ότι η Κύπρος θα αναλάβει συμβολικά, την ανοικοδόμηση όσων οικιών έχουν καταστραφεί και την αναπλήρωση όλων των πόρων και των πηγών εισοδήματος των κατοίκων μιας κοινότητας που θα υποδείκνυε η Ελληνική Κυβέρνηση.

Με οδηγίες του Προέδρου Παπαδόπουλου, πέντε υπουργοί ανέλαβαν να επιληφθούν όλων των θεμάτων, πρακτικών και διαδικαστικών, προκειμένου να υλοποιηθεί τάχιστα η δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανοικοδόμηση της κοινότητας Αρτέμιδα.

Τη Δευτέρα το πρωί θα βρίσκεται στην κοινότητα Αρτέμιδα κλιμάκιο πέντε εμπειρογνωμόνων από την Κύπρο προκειμένου να καταγράψει επιτόπου τις ζημιές που υπέστησαν οι 110 κάτοικοι της κοινότητας τόσο σε έμψυχο όσο και σε άψυχο υλικό. Το κλιμάκιο θα αποτελείται από έναν αρχιτέκτονα, έναν πολιτικό μηχανικό, έναν εκτιμητή, ένα λειτουργό του Κτηνιατρείου και ένα λειτουργό της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας. Η μετάβαση των Κυπρίων εμπειρογνωμόνων στην Πελοπόννησο διευθετήθηκε χθες το απόγευμα κατόπιν επικοινωνίας μεταξύ των Υπουργών Δικαιοσύνης Κύπρου και Ελλάδας.
Οι Κύπριοι εμπειρογνώμονες, με την επιστροφή τους στην Κύπρο, θα ετοιμάσουν λεπτομερέστατη έκθεση προς στην Υπουργική Επιτροπή αναφορικά με το ύψος των ζημιών, αλλά και των χρημάτων που θα χρειαστεί να δαπανηθούν μεταξύ άλλων για την ανέγερση των 30 περίπου κατοικιών στην κοινότητα Αρτέμιδα που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Θερμές ευχαριστίες

Θερμές ευχαριστίες προς την κυπριακή κυβέρνηση για την απόφαση να ανοικοδομήσει την κοινότητα Αρτέμιδας, στην Ηλεία, εξέφρασε ο κοινοτάρχης της Γιώργος Κόσσυφας. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο κ. Κόσσυφας ανέφερε ότι τα καλά νέα έφτασαν στην Αρτέμιδα χθες βράδυ, προσθέτοντας ότι η κοινότητα περιμένει τη βοήθεια, που θα την δεχθεί με ευχαρίστηση.

Η κατάσταση, ανέφερε ο κ. Κόσσυφας, είναι τραγική, αφού η φωτιά πέρασε σχεδόν από όλα τα σπίτια του χωριού. Τριάντα καταστράφηκαν ολοκληρωτικά, όπως και όλες οι καλλιέργειες και το πράσινο.

Εντωμεταξύ, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας, στόχος είναι να καταστεί δυνατή η ανοικοδόμηση ακόμη ενός κατεστραμμένου χωριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: