Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2007

Η Αθήνα και η Κύπρος (449 π.Χ. - 2007 μ.Χ.)



(EΙΡΗΣΘΩ, TOY ΛΑΖΑΡΟΥ ΜΑΥΡΟΥ)

Η Αθήνα της βασιλικής κυβέρνησης Αλ. Ζαΐμη το 1915, μετά που εξηναγκάσθη σε παραίτηση ο πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος, απέρριψε πρόταση της Βρετανίας να ενταχθεί στην ΑΝΤΑΝΤ εναντίον Γερμανίας, Αυστροουγγαρίας και Τουρκίας, με αντάλλαγμα την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Όταν βγήκε στον πόλεμο το 1917, με τον Βενιζέλο, δεν ζήτησε την Κύπρο.

Η Αθήνα του Βενιζέλου το 1931 εναντιώθηκε στην εξέγερση των Κυπρίων για Ένωση, συστήνοντάς τους να είναι καλοί υπήκοοι της βρετανικής αποικιοκρατίας.

Η Αθήνα του δικτάτορα Ιω. Μεταξά δεν ζήτησε την Κύπρο, προκειμένου να συμπορευτεί με τη Βρετανία εναντίον του Άξονα το 1940. Ούτε ως προσωρινή έδρα τής εν εξορία κυβέρνησης κατά τη γερμανική κατοχή 1941-44. Ούτε ως αντίδωρο για τη νίκη κατά του Ναζισμού.

Η Αθήνα της δεξιάς κυβέρνησης Αλ. Παπάγου, το 1955, δεν έστειλε μυστικά ούτε εκπαιδευμένους λοκατζήδες «ούτε μισό» εν ενεργεία αξιωματικό του Ε.Σ. για τη στελέχωση της ΕΟΚΑ του αντιαποικιακού αγώνα. Ενώ το Γραφείο Ειδικού Πολέμου της Τουρκίας έστειλε μυστικά πλειάδα Τούρκων αξιωματικών υπό τον συνταγματάρχη Βουρουσκάν για τη συγκρότηση της ΤΜΤ.

Η Αθήνα της δεξιάς κυβέρνησης Καραμανλή, το 1959 συμφώνησε με τον Μεντερές της Τουρκίας και το Λονδίνο, την επιβολή της ζυριχικής «ανεξαρτησίας», με την επαναφορά στην Κύπρο και τουρκικού στρατού (ΤΟΥΡΔΥΚ).

Η Αθήνα της κεντρώας κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου το 1964 έστειλε μυστικά στην Κύπρο μεραρχία 8.478 ανδρών, για την απόκρουση τουρκικής εισβολής και την επαναδιεκδίκηση της Αυτοδιάθεσης - Ένωσης.

Η Αθήνα της χουντικής δικτατορίας απέσυρε τη μεραρχία το 1967, οραματίστηκε «ομοσπονδία Ελλάδος - Τουρκίας», διενήργησε το πραξικόπημα του 1974 και άφησε να εισβάλουν ανενόχλητες οι τουρκικές μεραρχίες του Αττίλα στην Κύπρο.

Η Αθήνα της μεταπολίτευσης, των δεξιών κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή, αποφάσισε ότι «η Κύπρος είναι μακριά» και μόνο επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ Α. Γ. Παπανδρέου και μόνο το 1994-96 αποφάσισε το «δόγμα» του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

Η Αθήνα της πασοκικής κυβέρνησης Κ. Σημίτη οδήγησε, διά του Σχεδίου Ανάν, στα πρόθυρα μετατροπής της Κύπρου σε τουρκικό προτεκτοράτο και η Αθήνα της δεξιάς κυβέρνησης Κ. Καραμανλή (Β΄) αποφασίζει και τη συγκρότηση κοινών διακλαδικών μονάδων των ενόπλων δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και τις… φυσικές καταστροφές.

Η Αθήνα, μετά το θάνατο του στρατηγού της, του Κίμωνα, στην Κύπρο, με την ειρήνη του Καλλία το 449 π.Χρ. παρέδωσε την Κύπρο στους Πέρσες.

Ο λαός μας στην Ελλάδα έχει τον λόγο…

4 σχόλια:

Κωνσταντίνος είπε...

Λίγο αυστηρός ο Λάζαρος. Η Αθήνα του Ζαίμη απέρριψε το να ενταχθεί στην Αντάντ με οποιοδήποτε αντάλλαγμα επειδή θεωρούσε τον πόλεμο εναντίον της Τουρκίας άκαιρο με αναμενόμενες καταστροφικές συνέπειες, και μάλλον δικαιώθηκε. Όταν μπήκε τελικά στον πόλεμο με τον Βενιζέλο είχε αρκετά ανταλλάγματα (που απέτυχε να πάρει), η Κύπρος είναι απλώς ένα μέρος της συνολικής εικόνας.

Η Αθήνα του Μεταξά δεν μπήκε στον πόλεμο με την θέληση της για να ζητάει και ανταλλάγματα, την έσυρε στον πόλεμο η απρόκλητη επίθεση της φασιστικής Ιταλίας. Μετά την νίκη ο Μεταξάς είχε πεθάνει προ πολλού, προφανώς και δεν μπορούσε να ζητήσει την Κύπρο τότε.

Δεν διαφωνώ με το σύνολο των όσων γράφει βέβαια αλλά υπήρχε και μία σχετική ατυχία. Όταν η Αθήνα από το 62-63 μέχρι το 67 είχε στοχεύσει στην Ένωση βρήκε στην Λευκωσία αντίθετο τον Μακάριο. Τον ίδιο βρήκε και η δικτατορία Ιωαννίδη το 73-74, με τον Βασιλείου και τον Κληρίδη αναγκαζόταν να συνομιλεί ο Ανδρέας Παπανδρέου πιο πρόσφατα. Τα μικρά χρονικά διαστήματα που η Αθήνα έδειχνε θέληση να σώσει την Κύπρο, η Λευκωσία δεν είχε καμία διάθεση να σωθεί.

Anonymous είπε...

Re paidia wraia ola auta pou lete kai pou kanete peri polemou apenanti sth blakeia alla kanete ena fobero lathos.Den diafhmizeste.Koitakste ti kanoun oi koultouriarides..Olh thn wra kanoun thorybo gyrw apo ta blog tous.Balte syndeseis parapanw,grapse sxolia se alla istologia filika me parapompes sta dika sas blog,einai paralogo na sas briskei kapoios entelws tyxaia kai me prospatheia.

Filika

Anonymous είπε...

ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΧΑΡΑΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Η ΕΥΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ "ΕΙΡΩΝΕΥΟΤΑΝ" ΤΟΝ ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΟ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ Η "ΠΙΖΑ" ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!

ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΣΤΗ ΣΕΛΕΤΕ !!
ΑΣ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!

ΠΕΤΡΟ ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΝΕΙ ΠΙΠΕΣ ΑΥΤΑ ΘΑ ΠΑΘΑΙΝΕΙΣ!!!

Anonymous είπε...

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ!
ΟΙ ΑΝΑΚΡΙΤΕΣ ΤΗΣ ΣΕΛΕΤΕ ΔΕΝ ΒΡΗΚΑΝ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΦΑΚΕΛΛΟ ΤΗΣ ΕΥΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΣΤΗ ΣΕΛΕΤΕ...ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΓΙΑΤΙ ΠΙΕΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΡHΓΙΛΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑPΑMΑΝΛΗ ΝΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ!!
ΣΕ ΕΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ!!

ΚΥΡΙΟΙ ΑΝΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΑΣ ΘΑ ΔΟΞΑΣΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ !!

ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ Ο ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΟΥ ΔΗΛΩΣΕ ΤΑ ΠΕΡΙ ΑΠΑΤΗΣ ...ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ !!!ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΑΝ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ !!ΤΙΜΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ!!