Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2007

Το λάθος στα κυπριακά νομίσματα του Ευρώ

Από την 1η Ιανουαρίου 2008 η Κύπρος μπαίνει στην ευρωζώνη ενώνοντας την οικονομία της με της χώρες του σκληρού πυρήνα της ΕΕ. Από την ημερομηνία αυτή η Κύπρος αφήνει πίσω της την κυπριακή λίρα και υιοθετεί το ευρώ.

Η επιλογή των σχεδίων που θα κοσμούν την «εθνική όψη» των κυπριακών κερμάτων ευρώ, είναι ομολογουμένως επιτυχημένη!

Τα κέρματα 1, 2 και 5 λεπτών έχουν στην «εθνική όψη» το αγρινό, χαρακτηριστικό ζώο της κυπριακής πανίδας το οποίο απεικονιζόταν κατά τη δεκαετία του 70 και στα νομίσματα των 100 μιλς.


Τα κέρματα 10, 20 και 50 λεπτών θα έχει το καράβι της Κερύνειας. Το συγκεκριμένο καράβι βρέθηκε βυθισμένο στη θάλασσα της Κερύνειας και πρόκειται για ναυάγιο ενός αρχαίου Ελληνικού καραβιού της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Από τότε το καράβι, που έμεινε γνωστό ως το "Καράβι της Κερύνειας", έγινε σύμβολο της σύνδεσης και των στενών σχέσεων της Κύπρου με το μητροπολιτικό ελληνισμό. Το νόμισμα συμβολίζει την στενή σχέση του νησιού με τη θάλασσα και το εμπόριο.

Τα κέρματα των 1 και 2 ευρώ έχουν Το σταυρόσχημο ειδώλιο που βρέθηκε μετά από αρχαιολογικές ανασκαφές στον Πωμό της Πάφου. Πρόκειται για αγαλματίδιο της χαλκολιθικής εποχής (3000 π.Χ.) το οποίο σήμερα βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λευκωσίας. Το σχέδιο αυτό συμβολίζει την μακραίωνη ιστορία του νησιού.

Παρόλη την εύστοχη επιλογή των σχεδίων, η αναγραφή της χώρας που υπάρχει στην «εθνική όψη» ΚΥΠΡΟΣ – KIBRIS είναι εντελώς άστοχη αφού:

1) Αναγράφεται το όνομα της χώρας μας εκτός από τα Ελληνικά, στα (και) Τούρκικα (!!!!) στη γλώσσα μιας χώρας η οποία εκτός από το γεγονός ότι εισέβαλε και κρατά παράνομα εδάφη της Κύπρου δεν αναγνωρίζει καν την Κυπριακή Δημοκρατία!!!

2) Νοουμένου ότι οι περισσότεροι ευρωπαίοι δεν ξέρουν να διαβάζουν το ελληνικό αλφάβητο, δεν θα μπορούν να διαβάζουν τη λέξη ΚΥΠΡΟΣ αλλά μόνο την λέξη η οποία πάνω στο κέρμα είναι γραμμένη με το λατινικό αλφάβητο! Θα διαβάζουν δηλαδή τη λέξη KIBRIS και θα μένουν με την εντύπωση ότι το συγκεκριμένο κέρμα προέρχεται από την χώρα KIBRIS!!!!

Κανονικά πάνω στα νομίσματα έπρεπε να αναγράφεται το όνομα της Κύπρου ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ αφού είναι οι ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ που έκαναν αγώνα και θυσίες για να ενταχθεί η χώρα στην ευρωζώνη!

Αν ήθελαν λόγω της κομπλεξικής νοοτροπίας κάποιων για καλοπιάσμα προς τους τουρκοκύπριους να έγραφαν όπωσδήποτε και τουρκικά, ας έγραφαν τουλάχιστον και την αγγλική λέξη CYPRUS για να γίνεται αντιληπτό από όλους τους μη ελληνόφωνους ευρωπαίους για πια χώρα μιλάμε!

Η άλλη λύση θα ήταν να μην γραφεί καθόλου η χώρα πάνω στο νόμισμα (κάτι που συμβαίνει με τα νομίσματα ευρώ των περισσότερων χωρών).

11 σχόλια:

Destination Macedonia είπε...

Καλό Τριέσπερο και για το νέο Ενιαυτό υγεία κι ευτυχία

www.lovemacedonia.blogspot.com

Έρρωσθε

Φιλόκυπρος Λεωνίδας είπε...

Θα διαφωνήσω στο ότι θα έπρεπε να υπάρχει στα Αγγλικά. Θα έπρεπε να υπάρχει το ΚΥΠΡΟΣ στα λατινικά: KIPROS. Το μεγαλύτερο σφάλμα, είναι η χρήση του σέντ αντί του ελληνικού λεπτού το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως νόμισμα για εκατοντάδες χρόνια τόσο στην Κύπρο όσο και στον ευρύτερο ελληνικό κόσμο.

Andkand είπε...

@Φιλόκυπρε Λεωνίδα, μεγαλύτερη σημασία έχει πως θα αποκαλεί ο κόσμος την υποδιαίρεση του Ευρώ, σεντ ή λεπτό;

Στο χέρι μας είναι...

Το καλό της υπόθεσης είναι ότι ξεφορτωθήκαμε ακόμα ένα κατάλοιπο της αγγλικής αποικιοκρατίας, τη Λίρα!

Λεωνίδας Φιλόκυπρος είπε...

Τα πάντα είναι στο χέρι μας. Και φυσικά, η λέξη Λεπτό, είτε την υιοθετήσαμε επίσημα ως χώρα είτε όχι, από τη στιγμή που ισχύει στην Ελλάδα, ισχύει και δεν είναι εσφαλμένο να χρησιμοποιείται οπουδήποτε στην Ευρώπη.
Απλά, όταν αποβάλλεις τα περιττώματα σου, καλό είναι να τα αποβάλλεις όλα...

Κωνσταντίνος είπε...

Η Κυπριακή Δημοκρατία αγωνίζεται αδιάλειπτα εδώ και 30 χρόνια για να βάλει φωτιά στο σύνταγμα της και να καταλύσει την ανεξαρτησία της. Η Κυπριακή Δημοκρατία κρύβεται πίσω από το σύνταγμα που η ίδια προσπαθεί να διαλύσει όποτε βολεύει τους γνωστούς κύκλους.

Andkand είπε...

@pr0I0gic Όντως οι επίσημες γλώσσες της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η Ελληνική και η Τουρκική και όπως λέει στο σύνταγμα, επί των νομισμάτων και χαρτονομισμάτων γίνεται χρήση των 2 επίσημων γλωσσών. Αυτό όμως δεν εμπόδισε την αναγραφή του ονόματος της Κύπρου και στην Αγγλική (Cyprus) στα νομίσματα που κυκλοφορούσαν μέχρι την 31 12 2007! Να σε θυμίσω επίσης ότι τα χαρτονομίσματα Ευρώ που ήδη κυκλοφορούν από την πρώτη του χρόνου στην Κύπρο δεν αναγράφουν καμία τούρκικη λέξη (γράφουν μόνο EURO και ΕΥΡΩ). Μήπως είναι αντισυνταγματική η κυκλοφορία τους;;;

Nick Batsikouras είπε...

Όντως στην Κυπριακή Λίρα υπήρχαν και Αγγλικά. Στα νομίσματα υπήρχαν Αγγλικά στην ίδια όψη μαζί με τα Ελληνικά και τα Τούρκικα και στα χαρτονόμισμα στην πίσω όψη Αγγλικά και στην άλλη Ελληνικά και Τουρκικά.

Οι λόγοι που υπήρχαν τα αγγλικά είναι απλοί:
Α) Από «παράδοση» διότι η Κυπριακή Λίρα προϋπήρξε της Κυπριακής Δημοκρατίας
Β) Για διευκόλυνση των Τουριστών / μη κυπρίων.

Η πραγματικότητα του ΕΥΡΩ:
Α) Τα ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ έχουν ΚΟΙΝΕΣ και τις ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ για όλες τις Χώρες της νομισματικής ένωσης και αναγράφουν την ονομασία του νομίσματος με ΛΑΤΙΝΙΚΟΥΣ και ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ χαρακτήρες.
Β) Τα ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ έχουν την ΚΟΙΝΗ ΟΨΗ και την ΕΘΝΙΚΗ ΟΨΗ, στην κοινή όψη αναγράφετε στα ΛΑΤΙΝΙΚΑ η αξία και η λέξη EURO, ενώ την ΕΘΝΙΚΗ ΟΨΗ κάθε χώρα τη φιλοτεχνεί κατά βούληση.

Πλέων με το ευρώ δεν υπάρχει η ανάγκη ύπαρξη αγγλικών λόγο «παράδοσης» και φυσικά με την αναγνωρισιμότητα που έχει το κοινό νόμισμα περισσεύει και η χρήση της αγγλικής για τους μη κυπρίους.

Πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο κι αυτοί που θα το βλέπουν μισογεμάτο... αυτό που με παρακίνησε δεν είναι πως είμαι λιγότερο πατριώτης, αλλά διότι το ύφος του άρθρου είναι απαράδεκτο και προπαγανδιστικό.

Nick Batsikouras είπε...

ΥΓ: ακόμα και τα χαρτονομίσματα ακολουθούν τη δίγλωσση συνταγματική επιταγή διότι το «EURO» δεν νομίζω να γράφεται διαφορετικά στα Τούρκικα… όπως και δεν γράφετε διαφορετικά σε καμία άλλη γλώσσα πλην της Ελληνικής.

Εξού και η συνύπαρξη EURO/ΕΥΡΩ στα χαρτονομίσματα ενώ στα νομίσματα δεν ήταν απαραίτητο λόγο της ύπαρξης της εθνικής όψης…

Andkand είπε...

@pr0I0gic Είναι δικαίωμα σου να κρίνεις το άρθρο απαράδεκτο και προπαγανδιστικό όπως είναι και δικό μου δικαίωμα να θεωρώ τους χαρακτηρισμούς σου ως αβάσιμους και υπερβολικούς.

Πίσω στην ουσία. Στο άρθρο εκφράζω την προσωπική μου άποψη (και προτίμηση) να γράφεται η λέξη ΚΥΠΡΟΣ μόνο στα Ελληνικά, αφού θυμίζω ότι είναι (ΜΟΝΟ) οι ελληνοκύπριοι που οδήγησαν την Κύπρο στην ΕΕ και το Ευρώ την στιγμή που οι τουρκοκύπριοι ταμπουρώνονται στο δικό τους ψευδοκρατίδιο και δεν αναγνωρίζουν καν την Κυπριακή Δημοκρατία!

Αν αυτό δεν γίνεται και πρέπει λόγω νομοθεσίας να γραφεί και στα τουρκικά, προτείνω να μπει και η λέξη CYPRUS στα νομίσματα για προφέρουν σωστά οι ξένοι (μη ελληνομαθείς) την χώρα (να την λένε δηλαδή CYPRUS και να μην μάθουν να την λένε KIBRIS όπως θα την διαβάζουν στα νομίσματα).

Ως εσχάτη λύση, πρότεινα να γίνει αυτό που γίνεται και στα κέρματα των περισσοτέρων χωρών της ΕΕ. Να μην γραφτεί το όνομα της χώρας πάνω στα κέρματα.

Αρέθουσα είπε...

@ Prologic

Η τουρκική γλώσσα, παρ'όλη την ύπαρξη των ΤΚ, ΔΕΝ αποτελεί επίσημη γλώσσα της ΕΕ, παρ'όλες τις διακαείς προσπάθειες του Ταλάτ και της Τουρκίας, που προσπαθούν να μπουν από το παραθυρο.

Όσο για το σύνταγμα, οι ίδιοι οι ΤΚ το έχουν ΚΑΤΑ-καταπατήσει, πολλαπλώς και ποικιλοτρόπως. Όταν τους συμφέρει ταμπουρώνονται πίσω από τις πρόνοιές του, αλλά κατά τα άλλα θέλουν να έχουν ΚΡΑΤΟΣ και δικούς τους νόμους...
Τα δικά μας δικά τους, και τα δικά τους πάλε δικά τους... όπως πάντα...

Άρα, συμφωνώ με τον andkand, ΚΑΚΩΣ μπήκε το KIBRIS στο ευρω της Κύπρου. Ας αναγνωρίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία με ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ αποαναγνώριση του ψευδοκράτους τους, (όχι να λειτουργούν σε δυό εκκλησιές ως συνηθίζουν...) και τότε να γράψουμε και KIBRIS στα νομίσματα, και να κάνουμε και την τουρκική επίσημη γλώσσα της ΕΕ, και να κάνουμε και τα αρμένικα (έχουμε και αρμένικη μειονότητα, θυμάστε;;;)

Nick Batsikouras είπε...

Με αυτά που λέω δεν θέλω να γίνω υπερασπιστής των τούρκων, αλλά να καταδείξω πως δεν είμαστε ίδιοι με τους κατακτητές. Το γεγονός πως υπάρχουν κλεφτές και δολοφόνοι δεν σημαίνει πως όσοι πέφτουν θύματα τους, για αντίμετρα θα πάνε κι αυτοί να παρανομήσουν.

Είναι προφανής η διαφορά ποιότητας ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και το ψευδοκράτος, από την οικονομική ευμάρεια που οι ελληνοκύπριοι πετύχαμε μέχρι την ποιότητα δημοκρατίας και την ένταξη στην Ε.Ε. και τη ζώνη του ευρώ.

Το αρνητικό δεν είναι πως η Κυπριακή Δημοκρατία σέβεται όλους τους πολίτες της, το κακό είναι πως αυτή τη διαφορά ποιότητας δεν αναδεικνύεται σε διεθνές επίπεδο. Κι αυτό είναι ένα από τα αρνητικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την εξωτερική πολιτική σε Ελλάδα και Κύπρο.

Με το να μην προπαγανδίζουμε τις θέσεις μας και τα δίκαια μας αφήνουμε τους όποιους σφετεριστές να παίζουν μπάλα μόνοι. Βλέπετε Κυπριακό, Μακεδονικό και λίαν συντόμως Ήπειρος και Θράκη.

Θα συμφωνούσα ως λύση στο να μην υπάρχει αναγραφή της χώρας όπως στα περισσότερα νομίσματα, για να μην δίνουμε «πατήματα» κρητικής.

Η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αποαναγνώριση του ψευδοκράτους από τους τούρκους είναι όνειρο θερινής νυχτός.

Όπως είπα άλλοι βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο και άλλοι μισογεμάτο, δεν θα μπω στη διαδικασία να επαναλαμβάνομαι, νομίζω πως ήταν θεμιτό να ακουστεί και μια διαφορετική άποψη και ελπίζω τα επιχειρήματα μου απλά να σας γενούν κάποιες σκέψεις όπως και εγώ μπήκα σε προβληματισμούς διαβάζοντας το άρθρο.