Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2008

Ο εθνικισμός του Μάρκου Παγδατή




Κάποιοι ενοχλήθηκαν επειδή ο Μάρκος Παγδατής παρουσιάζεται σε βίντεο μαζί με ομάδα ομογενών της Hellas Μελβούρνης, μετά από μια επιτυχία του στο Αυστραλιανό Open, να τραγουδά τον Ελληνικό εθνικό ύμνο και να φωνάζει ΕΞΩ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.


Πατήστε εδώ για να δείτε το περιβόητο βίντεο.


Η ιαχή ΕΞΩ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ φαίνεται ότι ενοχλεί κάποιους περισσότερο ακόμα και από αυτή την τουρκική εισβολή!

Οι δε τούρκοι ζητούν τον αποκλεισμό του Μάρκου από την διοργάνωση!

Αλήθεια, είναι μεμπτό να φωνάζει κάποιος για το δίκαιο; (Γιατί η αποχώρηση των τούρκικων στρατευμάτων από την Κύπρο ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΑΙΤΗΜΑ).

Αν το να τραγουδά κάποιος τον εθνικό ύμνο της χώρας του και να φωνάζει ΕΞΩ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ είναι εθνικισμός, τότε όλοι είμαστε εθνικιστές!

6 σχόλια:

stefanos είπε...

Δυστυχώς τα αυστραλιανά ΜΜΕ το εκμεταλλεύθηκαν, και μάλιστα με χυδαίο τρόπο, αφού το βίντεο δεν είναι καθόλου πρόσφατο: παρ' όλο που πάει σχεδόν ένας χρόνος, εντούτοις το έκαναν θέμα αμέσως πριν από τον αγώνα του Παγδατή με τον Αυστραλό Χιούιτ. Θέλω να ελπίζω ότι τα κοπελλούθκια που φώναζαν "έξω οι Τούρκοι από την Κύπρο" αναφέρονταν στον τουρκικό στρατό (αν και δεν είμαι καθόλου σίγουρος). Εν πάση περιπτώσει, έπρεπε να είχαν λίγο περισσότερο μυαλό και να έχουν συναίσθηση ότι όταν αναφέρεσαι απαξιωτικά για ένα ολόκληρο έθνος, έτσι θα το εκλάβουν οι τρίτοι. Και για ένα δημόσιο πρόσωπο δεν είναι καθόλου κολακευτικό να βγάζει, λόγω απερισκεψίας, μια ρατσιστική εικόνα προς τα έξω. Ίσως ο Παγδατής να μην είναι ρατσιστής, αλλά ο ίδιος έδωσε λαβή για σχόλια και επικρίσεις. Έχει το ελαφρυντικό της ηλικίας και της ανωριμότητας, αλλά και πάλι αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία.

filokypros.leonidas είπε...

Φίλε Παρμπρίζ, φρονώ πως είτε κρίνεις εξ΄ιδίων τα αλλότρια είτε ζείς να άλλον πλανήτη?.
Όλοι μας φωνάξαμε (και όποτε χρειαστεί θα ξαναφωνάξουμε)"Έξω οι Τούρκοι από την Κύπρο".
Και όλοι μας αναφερόμασταν φυσικά στα παράνομα Τουρκικά στρατεύματα που αφού βίασαν, ρήμαξαν, εκτόπισαν και δολοφόνησαν, καταπατούν τη γη μας και τα σπίτι μας.
Μήπως εσύ όταν το φώναζες, εννοούσες και τους Τουρκοκύπριους και τώρα προσπαθείς να εξιλεωθείς? Ή μήπως δεν συμμετείχες ποτέ σε αντικατοχικές εκδηλώσεις και διαδηλώσεις, και επομένως είναι φυσικό να μην γνωρίζεις τι εννοούμε με αυτό το σύνθημα?
Έπειτα, το πώς θα το εκλάβουν οι ξένοι, εξαρτάται, και έπρεπε μέχρι σήμερα να το είχες καταλάβει, από τη διάθεση που θέλουν οι ίδιοι να το καταλάβουν. Εάν πραγματικά θέλουν να μάθουν και να καταλάβουν τι εννούσε ο Παγδατής, και μπράβο και χίλιες φορές μπράβο στον Παγδατή που φρόντισε να τους κεντρίσει έστω και έτσι, θα φροντίσουν να το μάθουν και να το καταλάβουν.
Και είναι χρέος του Παγδατή σαν Έλλην Κύπριος, αφού έχει πλεόν την δυνατότητα, να γίνεται όποτε μπορεί πρέσβης του προβλήματος-εγκλήματος που υπάρχει στην πατρίδα. Και είναι χρέος και του κάθε ενός από εμάς ξεχωριστά να φωνάζει όπου μπορεί και όσο δυνατά μπορεί: "Έξω οι Τούρκοι από την Κύπρο"¨. Και για να μην μας παρεξηγήσει κανένας κακοπροαίρετος ή ανεγκέφαλος "Οι Τουρκοκύπριοι να μείνουν μέσα".
Υ.Γ.: Μα τι μεγαλόκαρδος/ρδη που είσαι που του δίνεις και το ελαφρυντικό της ηλικίας και, άκουσον άκουσον, της ανωριμότητας.

stefanos είπε...

Φίλε Λεωνίδα, εφόσον εσύ είσαι Έλληνας (όπως είμαι κι εγώ), άρα οι "άλλοι" είναι, σύμφωνα μ' εμάς, Τούρκοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι είναι οι ίδιοι, αλλά όπως ταυτίζουμε τους εαυτούς μας με τους Έλληνες, ταυτίζουμε και τους άλλους με τους Τούρκους. Συνεπώς, όταν κάποιος φωνάζει "έξω οι Τούρκοι" δεν είναι καθόλου, μα καθόλου σαφές και βέβαιο ότι αποκλείει τους Τ/Κ. Εσύ είσαι που κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια, διότι μπορεί εσύ να ξέρεις ότι αναφέρεσαι σε συγκεκριμένους Τούρκους (δηλ. τον στρατό), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι έτσι το βλέπουν. Στο κάτω κάτω, υπάρχουν πάντοτε και οι χρυσαυγίτες κα άλλοι ακροδεξιοί.

Περί ανωριμότητας. Δεν ξέρω πόσο μεγαλόκαρδος είμαι, αυτό δεν θα το κρίνω εγώ, αλλά ούτε κι εσύ που δεν με γνωρίζεις (εκτός κι αν από πέντε γραμμές είσαι σε θέση να βγάλεις ένα σωρό συμπεράσματα για μένα). Θεωρώ ανωριμότητα και ανευθυνότητα κάποιος να φωνάζει ένα σύνθημα το οποίο δίνει λαβές για εύλογες κατηγορίες και επικρίσεις. Να το θέσω αλλιώς: αν ο Παγδατής και η παρέα του φώναζαν να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα, δεν θα μπορούσε κανείς να του τα κνίσει. Κανένα ψήφισμα του ΟΗΕ δεν λέει να φύγουν οι Τούρκοι από την Κύπρο (όχι πως έχουν πλέον οποιαδήποτε βαρύτητα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ). Κάποια ζητούν την αποχώρηση του τουρκικού στρατού. Άμα εμείς οι ίδιοι κάνουμε τη βλακεία να δίνουμε ιδανικές ευκαιρίες να μας κατηγορούν για ρατσισμό και εθνικισμό, τότε είμαστε άξιοι της τύχης μας. Και παρεμπιπτόντως, η γραμμή που χωρίζει την προάσπιση των συμφερόντων του τόπου από τον ρατσισμό και τον εθνικισμό είναι αρκετά λεπτή, γι' αυτό και χρειάζεται, κατά την άποψή μου, πολλή προσοχή.

Λεωνίδας είπε...

Φίλε Παρμπρίζ, θα συμφωνήσω μαζί σου απόλυτα σε αρκετά σημεία που θίγεις:
1ο: Πράγματι, οι γραμμές του αγνού πατριωτισμού με εκείνες του εθνικισμού και του ρατσισμού, όπως και εκείνες του δήθεν ρεαλισμού με του ενδοτισμού και τις προδοτικής υποχωρητικότητας είναι πολύ λεπτές. Και ναι, χρειάζεται μεγάλη προσοχή.
2ο: Και πράγματι, εάν ο Παγδατής και οι συμπατριώτες μας αναφέρονταν στα συνθήματα τους σαφώς σε Τουρκικά στρατεύματα θα ήταν πολύ καλύτερα. Γιατί συμφωνώ, είναι ορθότερο, όχι μόνον για αποφυγή παρεξηγήσεων με εθνικισμούς κτλ, αλλά γιατί πρέπει όσο το δυνατόν μπορούμε, να στρέφουμε τα πυρά μας στην ουσία του προβλήματος μας, τον Τουρκικό στρατό. Παρότι και πάλι, δεν θα είχε την κάλυψη των ψηφισμάτων του ΟΗΕ όπως γράφεις, γιατί δυστυχώς τα ψηφίσματα δεν αναφέρονται σαφώς σε Τουρκικά στρατεύματα, αλλά σε «ξένα στρατεύματα».

Ας μην παίζουμε όμως με τις λέξεις και ας μην αυτομαστιγωνόμαστε. Ας μην είμαστε καχύποπτοι και κακοπροαίρετοι με τον Παγδατή και με τον κάθε συμπατριώτη μας.

Προσωπικά, εξακολουθώ να πιστεύω, πως όπως όλοι μας μεγαλώσαμε με το σύνθημα «Έξω οι Τούρκοι από την Κύπρο», και όπως η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς, φωνάζοντας το εν λόγω σύνθημα αναφέρεται στον παράνομο και αιμοσταγή Τουρκικό στρατό, το ίδιο καλοπροαίρετα πιστεύω συμβαίνει και με τον Παγδατή. Εκτός, κι αν ξέραμε πως ο Παγδατής είναι Χρυσαυγίτης, πράγμα που δεν συμβαίνει.

Τέλος, εξακολουθώ να πιστεύω, πως φωνάζοντας ο Παγδατής το εν λόγω σύνθημα, δίνει το έναυσμα σε κάθε καλοπροαίρετο ερευνητή-δημοσιογράφο, να διευκρινίσει το πώς και το γιατί, και τότε είμαι σίγουρος πως ο Παγδατής θα εξηγήσει πως αναφέρεται στη βάρβαρη Τουρκική εισβολή, στον βίαιο εκτοπισμό και στην εθνοκάθαρση, στην καταλήστευση των περιουσιών μας, στους νεκρούς και στους αγνοούμενους μας, στην κατοχή καθώς και στο ρατσιστικό διαχωρισμό που επιθυμούν να επιβάλουν.

Epsilon είπε...

Παρμπριζ, Το σύνθημα «ΕΞΩ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ» (και οι τούρκοι στρατιώτες και οι τούρκοι έποικοι) είναι απόλυτα σωστό!

Λεωνίδα, δεν κατάλαβα, έχεις κανένα πρόβλημα με τους Χρυσαυγίτες;

λεωνίδας είπε...

Φίλε Έψιλον, παρότι στους Χρυσαυγίτες αναφέρθηκα απαντώντας στον φίλο παρμπρίζ που είπε "...Στο κάτω κάτω, υπάρχουν πάντοτε και οι χρυσαυγίτες και άλλοι ακροδεξιοί.", με τους Χρυσαυγίτες διαφωνώ κάθετα με την ανάρτηση ναζιστικών συμβόλων. Στο κάτω κάτω ο ναζισμός είχε σαν αποτέλεσμα να χαθούν κοντά στο 1 εκατομμύριο Έλληνες !!! Επίσης, στην Κύπρο, όπως έχουν πλέον τα πράγματα δεν χωρούν εθνικισμοί. Ο εχθρός είναι εντός των πυλών, και η Ελλάς δεν δείχνει διατεθιμένη να μας βοηθήσει. Ας αλλάξουν πρώτα οι Χρυσαυγίτες τα αδέλφια μας τους Ελλαδίτες, ας διεκδικήσουν σοβαρά την Κύπρο, και τότε τα ξαναλέμε...