Δευτέρα 19 Μαΐου 2008

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ - ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!




























Ιστορικά

17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1914
: 2000 Βορειοηπειρώτες (Ιερολοχίτες), με τους 3 μητροπολίτες (Δρυϊνουπόλεως, Κονίτσης και Κορυτσάς) και τον Γεώργιο Χ. Ζωγράφο (γιο του μεγάλου ευεργέτη της πατρίδος μας) ανακηρύσουν την ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ Β.ΗΠΕΙΡΟΥ!

17 Μαϊου 1914 (3 μήνες αργότερα) μετά τα νικηφόρα αποτελέσματα των αγώνων, το νεοσύστατο Αλβανικό κράτος αναγκάζεται να υπογράψει το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας και να παραχωρίσει ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ Β.ΗΠΕΙΡΟ.

Σήμερα (19/5/2008) όπως κάθε χρόνο, στο ακριτικό Δελβινάκι (λίγα χλμ μακρυά από τα ελληνοαλβανικά σύνορα) γιορτάστηκε από την Ι.Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως κ Κονίτσης η επέτειος υπογραφής (αναγνώρισης από την Αλβανία) της Αυτονομίας της Β.Ηπείρου, το 1914.

Εντυπωσιακή ήταν φέτος η συμμετοχή εκτός από τη ΣΦΕΒΑ-ΠΑΣΥΒΑ και αρκετών βορειοηπειρωτικών Συλλογων- νεολαιών αλλά και εκατοντάδων βορειοηπειρωτών.

Ανάμεσα στα συνθήματα που με πάθος φωνάχτηκαν από τη νεολαία ήταν
"Αυτονομία στη Βόρειο Ήπειρό μας",
"Οι Βορειοηπειρώτες και πάλι θα νικήσουν",
"από την Κερήνεια ως την Κορυτσά - οι έλληνες παλεύουν -για τη λευτεριά"
"ελληνικά σχολεία στη Βόρειο Ήπειρό μας" κ.α.
ενώ δεν έπαψαν να ακούγονται τα γνωστά μαχητικά τραγούδια της ΣΦΕΒΑ

Υπενθυμίζουμε ότι στον ένοπλο αγώνα του 1914 συμμετείχαν εκτός από Κρητικούς και Κύπριοι εθελοντές που έσπευσαν να προσφέρουν τη ζωή τους θυσία στο σκλαβωμένο κομάτι της Ηπείρου.


(ενημερωτικό υλικό για τους αγώνες του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα:
http://www.sfeva.gr )

3 σχόλια:

Anonymous είπε...

Η ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

πάνος είπε...

Η Βόρειος Ήπειρος αποτελεί ακόμα ένα τρανό παράδειγμα της κοντόφθαλμης και αθηνοκεντρικής πολιτικής που ακολουθούν ελλαδικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.

Το χειρότερο βέβαια είναι ότι όχι μόνον έπαψαν να συναισθάνονται το χρέος που επωμίζονται ως προς την ελευθερία των αλύτρωτων συν-Ελλήνων, αλλά δέχονται αγόγγυστα τις καρπαζιές των βαρβάρων και συνεχώς διεκδικητικών γειτόνων μας όπως οι Τούρκοι και οι Αλβανοί.

Ιδιαίτερα συγκινητικό είναι το σύνθημα των βορειοηπειρωτών αδελφών μας και που αναφέρεται στην Κερύνεια, καθώς και το γεγονός ότι πολλοί ήσαν οι Κύπριοι που έδωσαν το αίμα και τη ζωή τους για την ελευθερία της Βορείου Ηπείρου, όπως έπρατταν άλλωστε σε κάθε εθνικό αγώνα.

Anonymous είπε...

Στις 10 αυγούστου η απάντηση πρέπει να είναι δυναμική καί ξεκάθαρη,τόσο προς την Αλβανική κυβέρνηση όσο καί στο Ελληνικό κράτος γιά την πλήρη καί οριστική αποκατάσταση των δικαιωμάτων των ντόπιων Πληθυσμών.