Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2008

Οι Πομάκοι μάχονται για την αποτουρκοποίηση


Όλη η μειονοτική πολιτική ατζέντα άνοιξε στη αίθουσα του Δικαστηρίου

Μια δίκη με ιδιαίτερη σημασία που αφορά ως ένα βαθμό τη δημοσιογραφική δεοντολογία, απορρέει όμως από τη διελκυστίνδα μεταξύ του Συλλόγου Πομάκων και των «αντιφρονούντων» του, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008 στις 11 το πρωί στο Πενταμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης.


Συγκεκριμένα εκδικάστηκε η Αγωγή για συκοφαντική δυσφήμισή σύμφωνα με το νόμο 363 του Ποινικού Κώδικα που υπέβαλλε ο εκδότης της πομάκικης εφημερίδας NATPRESH κ. Σεϊμπαντήν Καραχότζα και ο πρόεδρος του Συλλόγου Πομάκων κ. Ταχήρ Κόντε κατά των εκδοτών της τουρκόφωνης εφημερίδας Milliet κ. Μπουντούρ Μπιλάλ και Τζεγκίς Ομέρ.

Αφορμή για την υποβολή Αγωγής ένα άρθρο του κ. Τζεγκίς που δημοσιεύτηκε στο 29ο φύλλο της Milliet το οποίο αναφέρεται στον κ. Καραχότζα και Κόντε αποκαλώντας τους «απατεώνες», «σατανάδες», «ανθρώπους του παρακράτους» και ότι «υποκινούνται και πληρώνονται από σκοτεινές δυνάμεις».

Σημειώνεται ότι η εφημερίδα Milliet έχει ευρεία κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα στην μειονότητα, διανέμεται δωρεάν στην ορεινή περιοχή και έχει δικτυακό τόπο και συνεπώς ο κ. Καραχότζα και Κόντε προσέφυγαν στην Αγωγή θιγόμενοι από το περιεχόμενο του άρθρου.

Το έχουν παρακάνει …

«Η Δικαιοσύνη θα κάνει καλά τη δουλειά της! Δεν έχει λόγο να τους χαριστεί! Έχουν ξεπεράσει τα όρια της ελευθερίας του τύπου! Οι κύριοι αυτοί το έχουν παρακάνει! Εδώ και πολύ καιρό μας αποκαλούν, απατεώνες, ανθρώπους του παρακράτους, ότι πληρωνόμαστε από σκοτεινές δυνάμεις σατανάδες κ.λ.π. Μου έχουν προκαλέσει ηθική βλάβη αυτά τα υβριστικά και συκοφαντικά δημοσιεύματα γιατί τα διαβάζουν πολύ συντοπίτες μας», δήλωσε ο κ. Καραχότζα στο «Ε», λίγο πριν την έναρξη της δίκης.

Ο Σύλλογος Πομάκων τους χαλάει τη σούπα…

«Μετά την ίδρυση του συλλόγου τον Ιανουάριο του 2007 άρχισαν με διάφορα δημοσιεύματα να μας στοχοποιούν. Προσπαθούν να πείσουν το μουσουλμανικό κοινό ότι είμαστε τα κακά πρόβατα της μειονότητας Δεν θέλουν να υπάρχει ο σύλλογος Πομάκων. Θέλουν στη Θράκη να λένε όλοι ότι είναι τουρκογενείς.

Φυσικά αυτό δεν υφίσταται αφού η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, χωρίζεται σε τρεις εθνοτικές ομάδες: Τους Πομάκους, τους Τουρκογενείς και του Αθίγγανους.

Ο σκοπός τους είναι να ομογενενοποιήσουν την μειονότητα σε τουρκική.

Ο σύλλογος μας τους χαλάει τη σούπα! Κανένας δημοσιογράφος να παραβιάσει προσωπικά δεδομένα. Αφισοκόλλησαν μέσα στα Τζαμιά όλης της Θράκης βάλανε τα επίθετα και τα ονόματα των 36 ιδρυτικών μελών του συλλόγου και για να μας στοχοποιήσουν ακόμη περισσότερο έβαλαν και τα πατρώνυμα. Από τότε ξεκίνησε η δικαστική διαμάχη. Θα συνεχίσουμε όσο συνεχίζουν αυτοί με απειλητικούς τρόπους και προσπαθούν να στρέψουν τον κόσμο εναντίον μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πομάκων και έτερος ενάγων κ. Ταχήρ Κόντε.

«Για ένα άρθρο στο 29 τεύχος της εφημερίδας μας, μετά την ίδρυση του Πομακικού συλλόγου έσπευσαν να μας μηνύσουν. Είμαστε δημοσιογράφοι και μπορούμε να λύνουμε τις διαφορές μας όχι στα δικαστήρια αλλά μεταξύ μας, με γραφή, με σκέψεις και ιδέες», δήλωσε ο εις εκ των εναγομένων κ. Τζεγκίς Ομέρ.

Η δίκη του Συλλόγου Πομάκων

Η δίκη ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 και διήρκησε περίπου 1 ώρα. Δικηγόρος των εναγόντων η κα Σμαρώ Ψαλτοπούλου και ο κ. Στέλιος Γιαλάογλου, ενώ των εναγομένων ο κ. Ιξάν Αχμέτ. Μάρτυρας κατηγορίας ο κ. Σταύρος Ναθαναηλίδης, κτηνίατρο και υπεράσπισης ο κ. Χασάν Κεχαγιά Φεϊζουλά, δάσκαλος και αρθρογράφος της Milliet. Στο αίθουσα δικαστηρίου παρευρίσκονταν η κα Καραχασάν και ο κ. Ορχάν Χατζηιμπράμ

Πρώτος εξετάστηκε ο μάρτυρας κατηγορίας κ. Ναθαναηλίδης, φίλος κατά δήλωσή του κ. Καραχότζα και Κόντε. Ο κ. Ναθαναηλίδης κατέθεσε ότι θεωρεί υβριστικό, συκοφαντικό και εμπαθές το δημοσίευμα, αποδίδοντας το εμφανή προπέτεια και το συνέδεσε με την ίδρυση του Συλλόγου Πομάκων.


Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η εφημερίδα στοχοποιεί όποιον παρεκκλίνει απ’ την γραμμή ότι η μειονότητα είναι τουρκική» και ότι κάνουν προπαγάνδα μέσα στα τζαμιά για τα μέλη του συλλόγου με στόχο να τους περιθωριοποιήσουν, να μην έχουν έρεισμα στην μειονοτική κοινωνία και ότι η πλειοψηφία υιοθέτησε το δημοσίευμα. Αναφέρθηκε - απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δικηγόρων - σε περιστατικά με απειλές και εκφοβισμούς που δέχονται ο κ. Καραχότζα και Κόντε, σημείωσε δε ότι τα 7 μέλη που παραιτήθηκαν υπέκυψαν στις απειλές.

Όταν ρωτήθηκε αν γνωρίζει από ποιους δέχτηκαν απειλές τόνισε: «από άτομα του μηχανισμού του τουρκικού προξενείου», ενώ για τους εναγόμενους δήλωσε ότι είναι «Μύστες και Ιεροφάντες του εθνικισμού».Αναφέρθηκε το όνομα του κ. Εμφιετζόγλου και ο Ναθαναηλίδης κατέθεσε ότι οι Καραχότζα και Κόντε όχι μόνο δεν έχουν καμιά σχέση αλλά είναι και στον αντίποδα.


Ο μάρτυρας υπεράσπισης ο κ. Φεϊζουλά τόνισε ότι και ο ίδιος έχει γράψει τα ίδια επανειλημμένα, υπερασπίστηκε δε τους εναγόμενους καταθέτοντας ότι ο χαρακτηρισμός «απατεώνες» ήταν λόγια των 7 μελών του συλλόγου που παραιτήθηκαν δηλώνοντας εξαπατημένοι. Όταν δε ρωτήθηκε αν έγινε η απαραίτητη διασταύρωση των στοιχείων από το δημοσιογράφο ώστε να στοιχειοποιηθεί ο χαρακτηρισμός και αν ο δημοσιογράφος δεν βασίστηκε μόνο στα λόγια των καταγγελόντων που μπορεί να υποκινούνται από προσωπικούς λόγους ή αν ανέτρεξε στο καταστατικό του συλλόγου όπου αναφέρεται ο σκοπός της ίδρυσης του συλλόγου και οι δραστηριότητές του, αρκέστηκε να πει ότι ο σύλλογος αυτός φέρνει διχόνοια και ότι τα παραιτηθέντα μέλη δεν γνώριζαν ότι ο σύλλογος είναι Πομακικός! Όσο αφορά το «σκοτεινό παρελθόν» του κ. Καραχότζα(αναφέρεται στο άρθρο) επεξήγησε ότι η αναφορά αφορά δικαστικές του εκκρεμότητες.

Επίσης μετά από σχετικές ερωτήσεις κατέθεσε ότι ο σύλλογος δεν έχει αποδοχή και ότι η μειονότητα ξέρει ότι αυτά είναι πολιτικά τερτίπια
Στη συνέχεια και μετά από ερωτήσεις της δικηγόρου των εναγόντων η οποία επεσήμανε ότι κανένα μέλος από τα παραιτηθέντα δεν ήρθε για να καταθέσει άνοιξε για τα καλά ο κύκλος της συζήτησης και συμπεριέλαβε όλα τα επίμαχα μειονοτικά θέματα. Εκεί ο κ. Φεϊζουλά έγινε πιο σαφής αναφορικά με το σύλλογο: «Βγαίνουν στις τηλεοράσεις και λένε ότι δεν έχουν καμία σχέση με τους Τούρκους,. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της τουρκικής μειονότητας». Η δικηγόρος αντέτεινε: «Αφαιρείτε το δικαίωμα κάποιου να αυτοπροσδιορίζεται Πομάκος; Τόσο αντέχει η Δημοκρατία σας;» και η πρόεδρος παρενέβη υπερασπιζόμενη το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού αλλά και του συνεταιρίζεσθαι!

Η δίκη ολοκληρώθηκε και η απόφαση αναμένεται μετά από τρεις μήνες!

Μαριάννα Ξανθοπούλου


Πηγή:Εμπρός - Έγερσις

1 σχόλιο:

Φοίβος είπε...

Όποιος γνωρίζει έστω και λίγο την ιστορία της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, ξέρει πολύ καλά ότι οι Πομάκοι ούτε είναι ούτε υπήρξαν ποτέ Τούρκοι.

Το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι μάλιστα, να είναι ο ιθαγενής πληθυσμός της περιοχής, δηλαδή οι απόγονοι των Αρχαίων Θρακιωτών.

Έτσι εξηγούνται και τα φυσιογνωμικά τους χαρακτηριστικά: Κυρίως ξανθοί και με χρωματιστά μάτια.

Δυστυχώς, ο πληθυσμός αυτός, σε κάποια φάση της Οθωμανικής περιόδου εξισλαμίστηκαν και τώρα σύρονται βίαια από την Τουρκία, με σκοπό να τους προσκολλήσει στο άρμα της.

Επίσης δυστυχώς, οι Ελλαδικές κυβερνήσεις, επιδεικνύουν διαχρονικά αδιαφορία και ολιγορία.

Εύχομαι κι ελπίζω, οι προσπάθειες των ίδιων των Πομάκων να αποκολληθούν από το άρμα της Τουρκίας, να συγκινήσουν τον Ελλαδικό λαό και την Ελλαδική κυβέρνηση και επιτέλους να τους αγκαλίασει.