Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Γιορτή 28 Οκτωβρίου- Μ.Δέρειο. Οι ΠΟΜΑΚΟΙ αντέχουν και θα νικήσουν!















Μέχρι πριν λίγες βδομάδες στο Μεγάλο Δέρειο του Έβρου

-πιέσεις κ απειλές προς τους αλεβίτες (κυρίως) πομάκους για να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο δημοτικό σχολείο

-προκλητικές ανακοινώσεις από το τζαμί ότι "εδώ είναι Τουρκία"

-επισκέψεις των δύο μουσουλμάνων βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου (Αχμέτ Χατζηοσμάν και Ιλχάν Αχμέτ) επίσης στην ευρύτερη προσπάθεια άσκησης πιέσεων εις βάρος των αλεβιτών κυρίως πομάκων

-επισκέψεις 3 Τούρκων βουλευτών και πολυάριθμης θρησκευτικής -ισλαμικής συνοδείας (ιμάμηδων κλπ φερμένους από την Τουρκία)

-σικέ εκδηλώσεις για τον καρκίνο του μαστού που έντεχνα μετατρέπονται σε "λαϊκό δικαστήριο" από τους εκατοντάδες φερμένους με πούλμαν από άλλα χωριά εις βάρος της αξιέπαινης ηρωίδας δασκάλας σχεδιασμένα και οργανωμένα από το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής

-πιέσεις και απειλές "θα σας κάψουμε" εις βάρος ακόμη και της ζωής της δασκάλας Χαράς Νικοπούλου κ του συζύγου της (βλέπε εφημ εσπρέσο http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=21&la=1&catid=1&artid=854248&pg=1)


όμως σε πείσμα όλης της σατανικής προσπάθειας του τουρκικού προξενείου να ελέγξει το πομακικό αυτό χωριό,

ΣΗΜΕΡΑ
28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2008

δεκάδες μαθητές του δημοτικού σχολείου του Μ.Δερείου
ντυμένοι στα γαλανόλευκα
παρέλασαν όλο ζωντάνια
απήγγειλαν ποιήματα με τόσο πάθος
τραγούδισαν τα εμβατήρια του 40
σήκωσαν ΨΗΛΑ τις ελληνικές τους σημαίες και
τραγούδησαν περήφανα τον εθνικό μας ύμνο!


Κάποιοι από τους πομάκους μαθητές αφιέρωσαν τα ποιήματά τους στους προπάππους τους που πολέμησαν ηρωικά το 1940 προασπίζοντας την ελληνική γη!

Δίπλα στους μαθητές πολυάριθμοι γονείς και μητέρες (με τις παραδοσιακές φορεσιές και τις μαντήλες) να καμαρώνουν τα παιδιά και την αξιέπαινη προσπάθεια της ηρωικής δασκάλας!

παραθέτουμε τις όμορφες φοτογραφίες
συνοδευμένες με ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
στα παιδιά και στην δασάλα τους
για τα τόσα δάκρυα και τη συγκίνηση που μας προκάλεσαν.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους
- εκ μέρους του ελλ/κού κοινοβουλίου ο βουλευτής κ. Ηλίας Πολατίδης
- ο Σταύρος Λάλας (που πλήρωσε με 13 χρόνια σκληρής φυλάκισης στις ΗΠΑ την προσφορά του στην Ελλάδα)
- ο τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασίλης Κόκκινος
- στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές
- εκδότες, πολιτευτές, επώνυμοι καθώς και πομάκοι δημοσιογράφοι και
- εκατοντάδες φίλοι της ηρωικής δασκάλας!



Τέλος να επισημάνουμε ότι για πρώτη φορά μετά το 1971 τελέστηκε δοξολογία στην εκκλησία του χωριού! Επιτέλους 37 χρόνια μετά η γαλανόλευκη κυματίζει και κάτι αλλάζει σ αυτό τον τόπο.




ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΑ ΛΑΒΑΡΑ ΕΒΡΟΥ
Μοναδική αντίθεση στην συγκινητική ατμόσφαιρα του Μεγάλου Δερείου ήταν περιστατικό που συνέβει στα Λάβαρα (έδρα του δήμου Ορφέα). Ο γνωστός δήμαρχος κ. Πουλιλιός επέδειξε άλλη μια φορά την εμπάθειά του. Μέλη του Πατρ.Ελλ/κού Συνδέσμου μετέβησαν στα Λάβαρα του Έβρου για να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον δήμαρχο και να πετάξουν τρικάκια με τον τίτλο "Κάτω τα χέρια από την δασκάλα και τους Πομάκους"..

Επειδή ο δήμαρχος απουσίαζε (όπως μας ενημέρωσαν) το ψήφισμα θυροκολήθηκε διακριτικά στην εξώπορτα του Δημαρχείου. Δεν πέρασε ούτε ένα λεπτό και ένας δημοτικός σύμβουλος ξέσχισε το ψήφισμα βρίζοντας τους διαμαρτυρομένους ("μαλ... "). Παραδόξως δευτερόλεπτα μετά την θυροκόληση-σχίσιμο του ψηφίσματος διαμαρτυρίας εμφανίστηκε (και ο κατά τ άλλα απουσιάζων) δήμαρχος.

Επέδειξε μάλιστα μια μεγάλη έγρωμη αφίσα για να αποδείξει ότι εθνικές γιορτές γινόταν πάντα στο Μ.Δέρειο και δεν είναι έργο της δασκάλας. Δεν μας ενημέρωσε όμως από που βρήκε αυτές τις φωτογραφίες. Μήπως από τον τέως διευθυντή του δημ/κού σχολείου ο οποίος είχε παραδώσει την επίσημη σφραγίδα του δημοτικού σχολείου στο Τουρκικό προξενείο για να σφραγίσουν λαχνούς? Ή μήπως από τον ψευδο-ιμάμη του χωριού και τέως πρόεδρο της σχολικής επιτροπής. Όπως δεν μας ενημέρωσε ο δήμαρχος και για το ποιος ανέλαβε να εκδώσει και να εκτυπώσει αυτή την αφίσα. (Παρεμπιπτόντως η ελληνική σημαία απουσίαζε από αρκετές φωτογραφίες ενώ το μόνο που θύμιζε γιορτή 25ης Μαρτίου σε μία από αυτές ήταν ένα σκέτο '1821'!). Πάντως μιλώντας σε τοπικό κανάλι χθες βράδυ απέδωσε το "σχίσιμο" του ψηφίσματος και την προκλητική στάση του ιδίου και των δημοτικών του συμβούλων στα "τσιπουράκια" που είχανε πιει πιο πριν.

Δεν αμφιβάλουμε ότι όλοι είμαστε Έλληνες. Όμως τώρα που έφυγε η επίδραση από τα "τσιπουράκια" καλό θα ήταν να προβληματιστεί ο δήμαρχος Ορφέα για ποιο λόγο οι δηλώσεις και οι κινήσεις του προβάλλονται από τα τουρκικά κανάλια. Και για ποιο λόγο τυχαίνει συνοδοιπόροι του στην προσπάθεια να διώξει την ηρωική δασκάλα να είναι άνθρωποι του Τουρκικού προξενείου. Μήπως πρέπει να αφήσει τις προσωπικές εμπάθειες (η χάρη που ζήτησε από τον πατέρα της δασκάλας και πρόεδρο του Αρείου Πάγου για ευνοϊκή μεταχείριση δικαστικής υπόθεσης συγγενή του και η οποία φυσικά δεν έγινε δεκτή) ή μικροπολιτικές επιδιώξεις (πχ ψήφοι μουσουλμάνων στις εκλογές που κατευθύνονται από το Τουρκικό Προξενείο) και να σταθεί πλάι στην προσπάθεια προστασίας των πομάκων από τις αρπαχτικές διαθέσεις της Άγκυρας?




Κάναμε μια βόλτα στο χωριό Μεγάλο Δέρειο. Δεκάδες ελληνικές σημαίες κυμάτιζαν περήφανα σε όλα σχεδόν τα σπίτια και στα καφενεία των πομάκων κατοίκων του χωριού και σε πείσμα κάθε είδους πρακτόρων ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΚΥΜΑΤΙΖΟΥΝ και ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ!

10 σχόλια:

Αντώνης είπε...

Ένα μεγάλο ΈΥΓΕ στην ηρωική δασκάλα και σε όσους την στήριξαν και την στηρίζουν.
Οι Τούρκοι πρέπει να λάβουν ηχηρά το μήνυμα ότι οι Πομάκοι είναι Έλληνες.

"Κάτω τα χέρια από τους Πομάκους".

Anonymous είπε...

Τι να πω?!!

Ένα μεγάλο ΈΥΓΕ στην ηρωική δασκάλα

http://chomatery.blogspot.com είπε...

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΜΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΛΑΒΑΙΝΕΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΝΕΘΝΙΚΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ.

Anonymous είπε...

Μπράβο στην ΑΝΤΙΠΑΡΑΚΜΗ που ανέδειξε το θέμα!
Συνεχίστε τον αγώνα!

Γεωργία είπε...

Συγχαρητήρια σε όλους σας,
συνεχίστε έτσι δυνατά!

Δημήτρης είπε...

Μπράβο στη δασκάλα και στο σύζυγό της για τον αγώνα τους. Συγχαρητήρια και σε όσους παρεβρέθηκαν στο χώρο για συμπαράσταση.

Anonymous είπε...

Συγχαρητηρια σ'αυτους που μας δειχνουν καθε μερα πως ειναι να εισαι ΕΛΛΗΝΑΣ και οχι Νεο-"Ελληνας".
Οι τουρκοι δειχνουν για αλλη μια φορα ποσο βαρβαροι ειναι και ποσο ΗΛΙΘΙΟΙ ειναι αυτοι που εχουν την ψευδαισθηση οτι μπορουμε να ζησουμε "ειρηνικα" με τουτους τους πιθηκους.

τουρκος καλος ΜΟΝΟ ΝΕΚΡΟΣ!

Thessaloniki Fighter είπε...

και επειδή κάποιος (ελπίζουμε χωρίς δόλο...) τόλμησε να ισχυριστεί ότι τάχα οι υπόλοιπες συναδέλφισες της Χαράς διαφωνούν μαζί της και με την προσπάθειά της, παραθέτουμε το κείμενο ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ανακοίνωσης:


Ως συνάδελφοι και συνεργάτες στο ίδιο σχολείο με την Κυρία Χαρά Νικοπούλου, όπου το κυρία εμπεριέχει όλη τη σημασία της λέξης και όχι απλά την έννοια του εκπαιδευτικού, νιώθουμε την ανάγκη να δηλώσουμε απερίφραστα τη συμπαράστασή μας στο εκπαιδευτικό έργο που συντελεί στο μειονοτικό σχολείο του Μεγάλου Δερείου.

«Παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας η Χαρά Νικοπούλου», λένε οι δάσκαλοι του Μ. Δερείου

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες γεγονότων που μας κάνουν να στεκόμαστε στο πλευρό της. Για πολλούς από μας αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και παράλληλα έναν καλό σύμβουλο, τόσο στα πρώτα μας βήματα στην εκπαιδευτική πραγματικότητα όσο και στη συνέχεια.

Έτσι λοιπόν εκφράζουμε το θαυμασμό για τη μεγάλη υπομονή και επιμονή που δείχνει, παρά τον πόλεμο που δέχεται. Επανειλημμένα διαπιστώνουμε τις αρνητικές καταστάσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθημερινά η κυρία Χαρά Νικοπούλου, παρ’ όλα αυτά όμως δεν παραμελεί ούτε στο ελάχιστο το εκπαιδευτικό της έργο και τα αφήνει όλα αυτά έξω από τις σχολικές τάξεις.
Κανένας άλλος δεν μπορεί να γνωρίζει καλύτερα από εμάς τι συμβαίνει στο σχολείο μας.

Εμείς βιώσαμε τα γεγονότα και γνωρίσαμε μέσα από τη καθημερινή μας επαφή την Κυρία Χαρά Νικοπούλου, τη δική μας Χαρά, πρώτα απ’ όλα σαν άνθρωπο και στη συνέχεια σαν εκπαιδευτικό, γι’ αυτό την εκτιμούμε βαθύτατα και τη στηρίζουμε απόλυτα.

ακολουθεί το ποίημα "Στο Δάσκαλο"
του Κωστή Παλαμά

Αφιερωμένο στη Χαρά μας...

Ακολουθούν οι υπογραφές
Ιμπατζή Αλεξάνδρα, δασκάλα, Γαντακή Ελένη, δασκάλα, Ειρήνη Λεοντίδου, καθ. Αγγλικών, Κων/νος Αράπης, γυμναστής, Κεραμιδά Δήμητρα, καθηγήτρια πληροφορικής, Μηλιόπουλος Ευστράτιος, γυμναστής, Μαρία Λέλη, αγγλικά

www.xronos.gr

Anonymous είπε...

Όποιος αισθάνεται Τούρκος να πάει απέναντι να δει τη γλύκα. Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες.

Thessaloniki Fighter είπε...

Το μόνο που συνδέει τους πομάκους με τους Τούρκους είναι οι απειλές ο εκφοβισμός και η συστηματική προπαγάνδα που ασκούν οι δεύτεροι στους πρώτους με στόχο να τους εκτουρκιστούν.

Η δασκάλα με το παράδειγμά της απέδειξε ότι ακόμη και με τις πιο αντίξοες συνθήκες (δεν είναι και ότι πιο εύκολο να τα βάζεις με κάθε λογής πράκτορες του προξενείου) και παρά την προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης (εκλογές πλησιάζουν- μην δυσαρεστήσουμε το προξενείο) η προσπάθεια ποτέ δεν πάει χαμένη.

Ενημερώνουμε τους φίλους μας ότι μετά την επιτυχία της παρέλασης, ΟΛΟΙ οι μικροί μαθητές επέστρεψαν στο σχολείο κ ζούνε την αγάπη και τη ζεστασιά της δασκάλας τους!
Η προσπάθεια του προξενείου για μπουκοτάζ-εκτοπισμό της δασκάλας έπεσε στο κενό.