Κυριακή, 15 Μαρτίου 2009

Το αλβανικό κράτος συνεχίζει να καταπιέζει τους Χειμαριώτες. Καταδίκη δημάρχου κ.ΜπολάνουΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

http://www.himaraunion.com/

Την Τρίτη 10 Μαρτίου, ο εισαγγελέας Αυλώνα στην δίκη του δημάρχου Χιμάρας Βασίλη Μπολάνου για την αποξήλωση των οδικών πινακίδων, πρότεινε την καταδίκη του σε φυλάκιση ενός έτους και επιβολή χρηματικού προστίμου 4000 ευρώ για κατάχρηση εξουσίας και καταστροφή δημόσιας περιουσίας.

Τα πραγματικά γεγονότα έχουν ως εξής:Το περασμένο έτος, αυθαίρετα και ως μη όφειλε, το αντίστοιχο αλβανικό ΥΠΕΧΩΔΕ αποφάσισε να τοποθετήσει πινακίδες οι οποίες υποδεικνύουν τα τοπωνύμια, τις συνοικίες, τα μνημεία καθώς και τις κύριες οδούς της Χιμάρας. Κατά την αλβανική νομοθεσία η συγκεκριμένη αρμοδιότητα ανήκει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο δήμος Χιμάρας, όμως, δεν ερωτήθη ποτέ για την τοποθέτηση των πινακίδων.Ο δήμαρχος Χιμάρας, συμμορφούμενος με τη νομιμότητα αφαίρεσε τις συγκεκριμένες πινακίδες για τρεις επιπλέον λόγους:

- Οι πινακίδες περιόριζαν τα όρια του δήμου και άφηναν τουριστικά «φιλέτα» εκτός δικαιοδοσίας του δήμου Χιμάρας με σκοπό να τα διαχειριστούν οι «εκλεκτοί» των αλβανών κυβερνώντων, όπως έγινε με την παραλία στη Νίβιτσα-Κακομαία.

- Καταστρατηγούσαν και παραποιούσαν τη σημασία των πολιτιστικών μνημείων, π.χ. το «Μοναστήρι του Σταυρού» αναφερόταν ως «Εκκλησία του Αγίου Σταυρού» και πολλά άλλα τέτοια ευτράπελα.

- Οι πινακίδες ήσαν δίγλωσσες (αλβανικά και αγγλικά) και όχι τρίγλωσσες. Δεν περιελάμβαναν δηλαδή την ελληνική ως μητρική μας γλώσσα κατά παράβαση αφ’ ενός του άρθρου 11 της Συμβάσεως Πλαισίου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις Εθνικές Μειονότητες και αφ’ ετέρου την προ ενός μόλις μηνός ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για αναγραφή των πινακίδων υποχρεωτικά και στα ελληνικά.

(...)

Η συγκεκριμένη δίωξη έρχεται να προστεθεί

  • στην πρόσφατη οριστική καταδίκη πέντε Χιμαριωτών από το ανώτατο δικαστήριο της Αλβανίας για τα γεγονότα των εκλογών του 2003 και
  • στη δίωξη δέκα Χιμαριωτών για συμμετοχή τους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του άγριου ξυλοδαρμού δύο συμπατριωτών μας από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Χιμάρας.

(...)

Η Ένωση Χειμαρριωτών καταγγέλει για μία ακόμη φορά τις αλβανικές μεθοδεύσεις και ζητά από το αλβανικό κράτος

· να σεβαστεί το δικαίωμά μας στον αυτοπροσδιορισμό ως Ελλήνων και

· να σταματήσει την ποινικοποίηση της πολιτικής και κοινωνικής μας δραστηριότητας.Προαγγέλουμε την προσφυγή μας στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση των πέντε. Θα αναλάβουμε εκστρατεία ενημέρωσης στους διεθνείς οργανισμούς έτσι ώστε να εγείρουμε εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας προς τις ευρωατλαντικές δομές έως ότου αυτή συμμορφωθεί με τους κανόνες ενός κράτους δικαίου. Πιστεύουμε σε αυτήν μας την προσπάθεια θα βρούμε αρωγό την ελληνική πολιτεία στο σύνολό της.

Ας αντιληφθούμε ότι, εάν οι εθνικιστικοί κύκλοι της Αλβανίας συνεχίσουν τις μέχρι τώρα μεθοδεύσεις τους και η αντίδραση της ελληνικής πλευράς παραμείνει η ίδια, ο ελληνισμός της Χιμάρας και της Βορείου Ηπείρου θα αποτελέσει παρελθόν.Σχόλιο Blogger: Σε άλλα ιστολόγια αναφέρθηκε πρόστιμο 40.000 ευρώ στον δήμαρχο της Χειμάρας. Πάντως είναι η πρόταση του Εισαγγελλέα και όχι η τελική ποινή.Είναι γνωστές οι προσπάθειες των αλβανών να πάρουν τις περιουσίες των βορειοηπειρωτών. Οι βορειοηπειρώτες αδερφοί μας ελπίζουν ότι στην προσπάθεια για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων κ των δικαίων τους θα βρούνε αρωγό την ελληνική πολιτεία ... Το ευχόμαστε και εμείς. Η μάνα Ελλάδα δεν πρέπει να αφήσει τα παιδιά της αβοήθητα άλλη μία φορά.

1 σχόλιο:

Χριστόδουλος είπε...

Αν Ελλάδα φίλε,εννοείς την κυβέρνηση της τότε πολύ φοβάμαι ότι ποτέ δεν θα δεις να βοηθάει κανένα απ' τα παιδιά της.Είναι πιο πιθανόν να δείς να θυσιάζει τα παιδιά της όπως έκανε με την Κύπρο μας!

Εμείς είμαστε η Ελλάδα. Ο κάθε ένας από εμάς. Και πρέπει ο κάθε ένας μας να κάνει ότι μπορεί...