Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε τα μηνύματα του για το Κυπριακό


Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κύπρο (την πρώτη συμβολικά εκτός Ελλάδος) ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα για την στάση που θα κρατήσει ο ίδιος αλλά και το κόμμα του (πλέον) στο Κυπριακό!

Ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος δήλωσε ότι «δεν είμαστε αισιόδοξοι για λύση στο Κυπριακό» ζήτησε «δίκαιη, βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με σεβασμό ταυτόχρονα, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο της Κύπρου».

Είναι ενδεικτικό ότι δεν έκανε καμία αναφορά στον όρο – πιπίλα των κυβερνώντων στην Κύπρο - «Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία» ενώ όταν ρωτήθηκε για την εκ περιτροπής προεδρία δεν απάντησε για να μην φέρει σε δύσκολη θέση τον Χριστόφια!

Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε και προς το Νίκο Αναστασιάδη του ΔΗΣΥ διαχωρίζοντας τις δικές του θέσεις δηλώνοντας ενδεικτικά: "...Ο καθένας έχει μέσα του αποτυπωμένες απόψεις για το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού, και δεν σημαίνει ότι μια τέτοια συνεργασία, που είναι όντως απαραίτητη, θα σημαίνει αυτόματα και ταυτίσεις απόψεων".

Μια δεύτερη ειλικρινής παραδοχή των διαφορών στις θέσεις Νέας Δημοκρατίας - ΔΗΣΥ, έγινε από τον Τομεάρχη Εξωτερικών της Ν.Δ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος ανέφερε ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οι συνεργασίες των δύο κομμάτων, "παρά τις όποιες προσπάθειες είχαν γίνει, δεν είχαν δώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα"

Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε την ανάγκη "εκεί που συμφωνούμε να το προβάλλουμε με μεγαλύτερη δύναμη, δηλαδή να κτυπάμε όλοι με το ίδιο σφυρί πάνω στο ίδιο καρφί στο ίδιο συγκεκριμένο σημείο, προκειμένου να είναι σαφέστερη για τους έξω η ελληνική τοποθέτηση".


Παρατήρησε ότι η παρουσία του ιδίου και άλλων ηγετικών στελεχών της Ν.Δ. στην Κύπρο, δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία το κόμμα αντιμετωπίζει τις επαφές της στο νησί και την αγωνία που έχουν να βρεθεί μια λύση και να σταματήσει η απαράδεκτη κατοχή του νησιού.

Συμβολικά ο Αντώνης Σαμαράς επισκέφτηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα (όπου βρίσκονται θαμμένοι ήρωες της ΕΟΚΑ που έχασαν την ζωή τους το 1955-1959 πολεμώντας για ένωση με την Ελλάδα) και τον Τύμβο Μακεδονίτισσας όπου βρίσκονται θαμμένοι Έλληνες στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας για την Κύπρο το 1974.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο Αντώνη! επιτέλους μια ελληνική δήλωση με σωστό περιεχόμενο και όχι νερόβραστη και ξαναζεσταμένη αναπαραγωγή των δηλώσεων της ΕΚ ηγεσίας.

APOELfire - Ίδας είπε...

Επιτέλους και ένας πολιτικός με αρχές και σωστές θέσεις στα Εθνικά θέματα!