Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Έκκληση βοήθειας σε συναγωνιστή

Όπως πληροφορηθήκαμε ο βορειοηπειρώτης Αργύρης Θωμάς, από τη Φράστανη Αργυροκάστρου, δραπέτευσε (κυριολεκτικά) το 1990 από την κομμουνιστική Αλβανία λίγους μήνες πριν πέσει το καθεστώς και ανοίξουν τα σύνορα, ρισκάροντας τη ζωή του και τραυματισμένος μετά από καταδίωξη Αλβανών στρατιωτών πέρασε στην μάνα Ελλάδα.

(Δυστυχώς δεν έχουν περάσει στο διαδίκτυο τα βασανιστήρια που υπέφεραν οι βορειοηπειρώτες αδερφοί μας από το καθεστώς του Χότζα και του Αλία αλλά και οι προσπάθειες βορειοηπειρωτών με κίνδυνο της ζωής τους να προσπαθήσουν να δραπετεύσουν από το κομμουνιστικό καθεστώς στη μάννα Ελλάδα. Άλλοι προσπαθούσαν να φτάσουν στην Κέρκυρα κολυμπώντας, άλλοι διαβαίνοντας τα βουνά και προσπαθώντας να περάσουν ακόμη και ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα.)

Ο Αργύρης Θωμάς δεν μπόρεσε ποτέ να ξεχάσει τις διώξεις που υπέφεραν οι βορειοηπειρώτες από το απάνθρωπο καθεστώς του Χότζα (φυλακίσεις, εξορίες, απαγόρευση κάθε θρησκευτικής πράξης, αποσχιματισμός ή εκτέλεση των ιερέων, γκρέμισμα των εκκλησιών) στην Αλβανία.

Έκτοτε δουλεύει τίμια μεροκάματο στην οικοδομή. Την υπόλοιπη ιστορία του την παραθέτουμε από την εφημερίδα Ελεύθερο Κόσμο:

Ακόμη και δύο μήνες μετά είναι εμφανή είναι τα σημάδια από τα δολοφονικά χτυπήματα που δέχτηκε ο 47χρονος βορειοηπειρώτης Την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010 συμμορία 60 περίπου αναρχικών με ορμητήριο την τοπική Ιατρική Σχολή φέροντας επιδεικτικά κουκούλες, κράνη, σιδηρολοστούς, μαχαίρια κ.λ.π. περιφερόταν ανενόχλητη στο κέντρο της Λάρισας με σκοπό να ματαιώσει εκδήλωση του «Πατριωτικού Συνδέσμου». Μεταξύ άλλων επιχείρησαν να σπάσουν με σφυριά την προτομή Γρίβα-Διγενή στην πλατεία Αγίου Βησσαρίωνος. Ο Συναγωνιστής Αργύρης Θωμάς διερχόμενος μόνος του από εκεί επιχείρησε να τους αποτρέψει φωνάζοντας. Περικυκλώθηκε από 35-40 άτομα και δέχθηκε δολοφονική επίθεση. Υπέστη τραύματα από πέτρες σε όλο το σώμα, πλήγμα μαχαιριού στο δεξί χέρι, δύο εγκεφαλικά αιματώματα και κάταγμα στον αριστερό κρόταφο. Η συμμορία ανενόχλητη από τις δυνάμεις Υπ. ΠΡΟ.ΠΟ. κατέφυγε στο «άσυλο». Ο Αργύρης Γ. Θωμάς είναι οικοδόμος 47 ετών πατέρας 4 ανηλίκων παιδιών πρώην πολιτικός πρόσφυγας με καταγωγή από την Βόρειο Ήπειρο (αρχές του 1990) και γνωστός αγωνιστής εδώ κι είκοσι έτη στην Λάρισα. Λόγω του σοβαρότατου τραυματισμού, του απαγορεύεται κάθε είδος σωματικής εργασίας τώρα και προσεχώς. Ακολουθεί πολυδάπανη νοσηλευτική αγωγή και χρήζει ιατρικής φροντίδος εκτός ασφαλιστικών ταμείων. Μην έχοντας άλλα περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματα σήμερα δυσκολεύεται να συντηρήσει την οικογένειά του και να ανταπεξέλθει στα νοσήλεια. Αντιμετωπίζει δε και το φάσμα της εξώσεως από την οικία του άμεσα. Καθένας που θα διαβάσει το κείμενο αυτό ας κάνει ότι του υπαγορεύει η εθνική του συνείδηση τώρα.

Καταθέστε οποιοδήποτε ποσό στην Εθνική Τράπεζα
Λογαριασμός ενισχύσεως:

397 / 557159 - 66 ΑΡΓΥΡΗΣ Γ. ΘΩΜΑΣ

ή τηλεφωνείστε στο 6944550198 τηλ. του ιδίου για κάθε είδους βοήθεια.


Σχόλιο Αντιπαρακμής:

Επικοινωνήσαμε με φίλους μας στην περιοχή που γνώριζαν τον Αργύρη Θωμά και επιβεβαίωσαν το θλιβερό περιστατικό. Μάλιστα παρέμεινε για πάνω από 1 εβδομάδα στην εντατική εξαιτίας των αιματωμάτων στο κεφάλι. Ο Αργύρης Θωμάς βρίσκεται σε αληθινά δύσκολη ιατρική και οικονομική θέση επειδή δεν διαθέτει ασφαλιστική κάλυψη. (Βλέπετε οι Υπουργοί στην Ελλάδα μόνο με την Κούνεβα συγκινούνται...). Επιπλέον έχει 4 παιδιά και στη δύσκολη αυτή συγκυρία του έχουν κάνει και έξωση.

Παρακαλούμε όλοι μας να δώσουμε έστω και μία μικρή οικονομική βοήθεια, έστω των 20,30, 50 ευρώ, ότι μπορεί ο καθένας. Μην περιμένετε να βρεθεί κανένας πλούσιος να "τον σώσει". Δεν θα βρεθεί.

Την στήριξη θα δώσει για μία ακόμη φορά Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ.

Με την ευκαιρία απευθύνουμε έκκληση στους αδερφούς μας βορειοηπειρώτες, να σκεφτούν (ενόψει μάλιστα της οικονομικής κρίσης που έρχεται στην Ελλάδα) το ενδεχόμενο της επιστροφής τους στα πάτρια εδάφη της Β.Ηπείρου.

Για να ζήσει η Β.Ήπειρος πρέπει οι βορειοηπειρώτες κάποια στιγμή να επιστρέψουν.

20 σχεδόν έτη στη μάνα Ελλάδα, οι περισσότεροι βορειοηπειρώτες έχουν αποταμιεύσει αρκετά χρήματα για να επιστρέψουν και να τολμήσουν ένα νέο ξεκίνημα αυτή τη φορά στη Β.Ήπειρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: