Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Τούρκοι της Κύπρου ή εξισλαμισθέντες Οθωμανοί της Κύπρου; (και οι ομοιότητες με τη Θράκη)

Το θέμα έχει απασχολήσει πολλούς που υποστηρίζουν ότι ο τουρκοκυπριακός πληθυσμός της Κύπρου αποτελείται κυρίως από εξισλαμιθέντες Έλληνες (οι γνωστοί «Λινοβάβμακοι») οι οποίοι προκειμένου να γλιτώσουν τους κεφαλικούς φόρους και τις διώξεις, δήλωναν μαζικά υποταγή στους τούρκους αλλαξοπιστίζοντας (παρόμοια φαινόμενα έχουμε σε όλα τα Βαλκάνια επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας).

Το γεγονός και μόνο ότι πριν το 1960 υπήρχαν ολόκληρα χωριά μουσουλμάνων που μιλούσαν ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, αλλά και αμιγώς μουσουλμανικών χωριών που διατηρούσαν ονόματα αγίων (όπως π.χ. Άγιος Θεόδωρος, Άγιος Ιωάννης, Άγιος Θωμάς, κ.α.) φανερώνει την ορθότητα της πιο πάνω θεωρίας.

Ανατρέχοντας όμως και στα Βρετανικά Αρχεία (θυμίζουμε ότι οι Βρετανοί κατέλαβαν την Κύπρο το 1878 μετά από συμφωνία με τους Τούρκους) παρατηρούμε ότι:

- Στην πρώτη απογραφή πληθυσμού που έκαναν το 1881 έκαναν λόγο για «Έλληνες Χριστιανούς» (Greek Christians) και (απλά) «Μωαμεθανούς» (Mahommedans).

- Στις επόμενες απογραφές πληθυσμού που έκαναν οι Βρετανοί στην Κύπρο, το 1891 και 1911 ο όρος «Έλληνες Χριστιανοί» εξαφανίστηκε (γιατί άραγε;;;) και οι Βρετανοί αναφέρονται πλέον σε «Μωαμεθανούς» και «Μη Μωαμεθανούς».

- Τέλος, στην απογραφή του 1946 χρησιμοποιούνται οι όροι «Ελληνορθόδοξοι» από τη μια και «Μουσουλμανότουρκοι» (Moslem Turkish) από την άλλη. Τότε άρχισαν να ταυτίζονται για πρώτη φορά οι Μουσουλμάνοι της Κύπρου με την Τουρκία! Ήταν η περίοδος που οι Βρετανοί ήθελαν να εμπλέξουν και την Τουρκία στα εσωτερικά της Κύπρου δίνοντας της δικαιώματα…

Δυστυχώς και τότε στην Κύπρο, όπως και σήμερα στη Θράκη αφήνουμε τους ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ μουσουλμανικούς πληθυσμούς στο έλεος της Τουρκίας, να τους οικειοποιείται και να τους εκμεταλλεύεται προς όφελος της!

Δεν υπάρχουν σχόλια: