Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

Κενάν Ακίν: ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΑ ΤΟΝ ΣΟΛΩΜΟΥ, ΘΑ ΤΟΝ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΣΑ ΞΑΝΑ!

Ο καταζητούμενος ως δολοφόνος του Σολωμού Σολωμού 13 χρόνια μετά τα αιματηρά γεγονότα της Δερύνειας, λύνει τη σιωπή του στο «Θέμα» και δηλώνει προκλητικά «Πυροβόλησα τον Σολωμού, θα τον πυροβολούσα ξανά»!
Τον αμετανόητο «εκτελεστή της Δερύνειας», τον άνθρωπο που κατηγορείται ότι σκότωσε τον Κύπριο ήρωα στον ιστό της σημαίας του ψευδοκράτους και η Ιντερπόλ αδυνατεί επισήμως να εντοπίσει, βρήκε το «Θέμα» στα Κατεχόμενα, λίγες ημέρες μετά την απόφασή του να πολιτευτεί!Είναι ο άνθρωπος που καταζητείται ως αυτός που σκότωσε εν ψυχρώ τον Κύπριο ήρωα Σολωμό Σολωμού, την ώρα που εκείνος ανέβαινε άοπλος στον ιστό της σημαίας. Αναγνωρίστηκε από τις φωτογραφίες των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων να σημαδεύει και να πυροβολεί τον Σολωμού.
Καταζητείται από την Ιντερπόλ και τα διεθνή ποινικά δικαστήρια και έχει επικηρυχθεί με το ποσό των 460.000 ευρώ.
Συνέντευξη στον Φρίξο Δρακοντίδη

Ζει στα Κατεχόμενα και η Ιντερπόλ επισήμως δηλώνει ότι αδυνατεί να τον εντοπίσει. Πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε την απόφασή του να πολιτευτεί, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στην Κύπρο…

Ο Κενάν Ακίν, «ο εκτελεστής της Δερύνειας» όπως συνηθίζουν να τον αποκαλούν οι Κύπριοι, είναι ο άνθρωπος που 13 χρόνια τώρα δεν έχει καταστεί δυνατόν να εντοπιστεί και να συλληφθεί από την Ιντερπόλ ώστε να δικαστεί για τις πράξεις του. Τον εντόπισε το «Θέμα» και, για πρώτη φορά, ο άνθρωπος που καταζητείται ως εκτελεστής του Σολωμού – και υποψήφιος βουλευτής πλέον – λύνει την σιωπή του σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης. Τα όσα λέει μόνο μεταμέλεια δεν δείχνουν. «Τον πυροβόλησα και θα τον πυροβολούσα και πάλι», δηλώνει με σιγουριά και υποστηρίζει ότι κατεβαίνει στις εκλογές γιατί, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι τουρκοκύπριοι τον λατρεύουν σαν εθνικό ήρωα! Ο 67χρονος σήμερα Ακίν υποστηρίζει ότι πυροβόλησε μεν, αλλά δεν ήταν η δική του σφαίρα που σκότωσε τον Ελληνοκύπριο.

Επικαλείται μάλιστα την ύπαρξη βαλλιστικής έκθεσης – δημιούργημα των αστυνομικών αρχών του ψευδοκράτους -, το περιεχόμενο της οποίας, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, αναφέρει ότι η σφαίρα που σκότωσε τον Σολωμό δεν έφυγε από το δικό του περίστροφο. Υποστηρίζει δε πως οι ελληνοκυπριακές αρχές γνωρίζουν το περιεχόμενό της.

Δηλώνει, τέλος, πως είναι έτοιμος σε περίπτωση που εκλεγεί, να βοηθήσει και την ελεύθερη Κύπρο, φέρνοντας νερό από την Τουρκία για να λύσει το πρόβλημα λειψυδρίας! Εξιστορεί τα γεγονότα άνετος και χαλαρός, σαν να μην έχει συμβεί το παραμικρό, φανερώνοντας την επιθυμία του να απαλλαγεί από τον «μανδύα» του δολοφόνου. Δεν παραλείπει βέβαια να υπεραμυνθεί των εθνικιστικών του πεποιθήσεων.Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε η είδηση ότι κατεβαίνετε ως υποψήφιος στις εκλογές του ψευδοκράτους με το Κόμμα Ελευθερίας και Μεταρρύθμισης του Τουργκάι Αβτζί. Ποιος είναι ο λόγος που σας ώθησε να αναμιχθείτε εκ νέου στην πολιτική;

Γνωρίζω από πολιτική γι αυτό αποφάσισα και αυτή τη φορά να είμαι υποψήφιος. Υπήρξα άλλωστε βουλευτής και στο παρελθόν. Ο λαός έδειξε ότι έχει τη θέληση να με δει πάλι στην πολιτική, γιατί ξέρει ότι μπορώ να βοηθήσω άμεσα στα προβλήματά του.

Γιατί πιστεύετε ότι ο λαός, όπως λέτε, θα σας εμπιστευτεί με την ψήφο του;

Βλέπω την ανταπόκριση μέσα από τις τακτικές επισκέψεις που πραγματοποιώ σε διάφορα χωριά και έρχομαι σε επαφή με τον απλό κόσμο. Με αγκαλιάζουν, με φιλούν, μου λένε ότι με πιστεύουν και πως πρέπει να προσπαθήσω να πετύχω το καλύτερο για αυτούς. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που θα είμαι υποψήφιος.

Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να προσφέρετε;

Πιστεύω στον εαυτό μου και στον λαό μου. Θα προσπαθήσω να τον βοηθήσω με το που μπω πάλι στην πολιτική. Ξέρετε, έχω ένα μεγάλο όραμα και θέλω να το πραγματοποιήσω με το που θα μου δοθεί η ευκαιρία. Θέλω να φέρων νερό από την Τουρκία, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τους Κυπρίους. Θέλω να βοηθήσω ολόκληρο το νησί να λύσει μια για πάντα το πρόβλημα του νερού.

Δεν σας φοβίζει το γεγονός ότι καταζητείστε από την Ιντερπόλ και την Κυπριακή Δημοκρατία;

Πριν από πολύ καιρό είχα δηλώσει στο τουρκικό Τύπο ότι δεν πυροβόλησα εγώ τον Σολωμού. Σήμερα λοιπόν που μου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσω σε μία ελληνική εφημερίδα θέλω να επαναλάβω ότι είμαι αθώος. Πολλές σφαίρες έφυγαν από όπλα στρατιωτών τότε. Και εγώ πυροβόλησα, αλλά η βαλλιστική εξέταση έδειξε ότι η σφαίρα που χτύπησε τον Σολωμού δεν έφυγε από το δικό μου όπλο. Αν θέλετε, είναι στην διάθεσή σας. Νομίζω ότι κι εσείς οι Έλληνες έχετε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν ήμουν εγώ αυτός που σκότωσε τον Σολωμού.


Γιατί τότε δεν περνάτε τα σύνορα, από τη στιγμή που δηλώνετε αθώος;

Όχι, δεν έχω σκοπό να τα περάσω ή να ταξιδέψω, επειδή γνωρίζω ότι καταζητούμαι. Και επειδή πιστεύω ότι οι κατηγορίες προς το πρόσωπό μου δεν ευσταθούν και με θεωρούν ένοχο χωρίς να έχουν στα χέρια τους επαρκή στοιχεία, δεν πρόκειται να τους κάνω το χατίρι. Ξέρω ότι σε περίπτωση που δικαστώ δεν θα τύχω σωστής μεταχείρισης και ενδέχεται να καταδικαστώ αδίκως.

Πως αισθανθήκατε τότε, όταν συνέβη το αιματηρό αυτό επεισόδιο; Όλος ο κόσμος έδειχνε εσάς ως τον δολοφόνο του Σολωμού. Η κάμερα είχε εστιάσει τη στιγμή που είχατε προτεταμένο το περίστροφό σας, σημαδεύοντάς τον όταν ανέβαινε στον ιστό της σημαίας…

Αναρωτιέμαι κι εγώ γιατί όλα τα μάτια του κόσμου έπεσαν επάνω μου. Πιστεύω ότι ακόμη και η Ελληνική Αστυνομία δεν πιστεύει ότι ήμουν εγώ εκείνος που πυροβόλησε.

Πόσο άλλαξε η ζωή σας από εκείνη την ημέρα;

Ανησύχησα πολύ, αλλά τι μπορώ να κάνω; Ξέρω ότι με κατηγορούν άδικα και πως έψαχναν να βρουν ένα εξιλαστήριο θύμα για να του τα φορτώσουν όλα.

Έχετε δηλώσει παλαιότερα σε τουρκική εφημερίδα ότι μακάρι να ήσασταν εσείς αυτός που τράβηξε τη σκανδάλη, τονίζοντας χαρακτηριστικά «γιατί κάνετε το σκότωμα ενός σκύλου να ακούγεται τόσο σημαντικό;».

Πράγματι. Δεν μετανιώνω για όσα έχω πει. Το λέω και σήμερα αυτό, και ας έχουν περάσει τόσα χρόνια από εκείνη την μέρα. Αν ήμουν στη θέση εκείνου που πυροβόλησε, το ίδιο θα έκανα κι εγώ. Θα τον σκότωνα. Ακόμα κι εσύ, αν βρεθείς σε εκείνη τη στιγμή, μπορείς να κάνεις το ίδιο. Αν κάποιος προσπαθήσει να κατεβάσει την ελληνική σημαία, εσύ τι θα έκανες; Είναι καθήκον να κάνουν όλοι το ίδιο πράγμα!
Έχετε σκεφτεί ποτέ να παραδοθείτε στις ελληνικές αρχές για να αποδείξετε, όπως υποστηρίζετε εσείς, την αθωότητά σας;

Η ελληνική πλευρά με κατηγορεί ανοιχτά και φανερά. Για να παραδοθώ σημαίνει ότι παραδέχομαι το έγκλημα. Εγώ δεν το δέχομαι αυτό. Προσπάθησα μάλιστα κάποια στιγμή να βρω δικηγόρο από την ελληνική πλευρά, αλλά κανένας δεν δέχτηκε. Πώς λοιπόν να πάω να παραδοθώ; Για αυτή την υπόθεση δεν έγινε η έρευνα όπως έπρεπε να γίνει για να πάω μετά στο δικαστήριο.

Η ελληνική πλευρά για αυτά τα δύο εγκλήματα θα έπρεπε να κάνει περισσότερες έρευνες, τις οποίες και δεν έκανε. Και στη Τουρκία, για την ίδια υπόθεση, δεν ανακοινώνεται ποτέ τίποτα.

Ξέρω ότι και οι δυο πλευρές, προκειμένου να κλείσουν την υπόθεση, συνεργάζονται στενά. Εγώ πάντως είμαι διατεθειμένος να δεχτώ την επίσκεψη εισαγγελέα από την ελληνική πλευρά και να καταθέσω όσα γνωρίζω. Σας το δηλώνω ξεκάθαρα, είμαι έτοιμος να μιλήσω. Θα πήγαινα εγώ απέναντι για να τα όλα όσα ξέρω, και να αποδείξω ότι δεν λέω ψέματα, αλλά δεν μπορώ να πάω γιατί με έχουν κρίνει ένοχο πριν με δικάσουν.

Αν είχατε μπροστά σας την οικογένεια Σολωμού, τι θα τους λέγατε;


Θέλω να τους πω ότι δεν πυροβόλησα εγώ. Λυπάμαι για ό, τι έγινε, αλλά δεν έχω καμία σχέση με τον θάνατο του παιδιού.

Το ξέρετε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία σας έχει επικηρύξει με 250.000 λίρες;

Ναι το ξέρω.

Φοβάστε για τη ζωή σας;

Όχι. Έγινε ένα επεισόδιο, αλλά δεν έχει να κάνει με μένα. Βρέθηκα σε αυτό το σημείο και με κατηγορούν. Δεν πυροβόλησα όμως εγώ. Λυπάμαι και για τον Σολωμού και για τον Ισαάκ. Οι Κύπριοι όμως δεν πρέπει να σκέφτονται την εκδίκηση.

Θα θέλατε να στείλετε κάποιο μήνυμα στον λαό της Κύπρου;

Λυπάμαι, γιατί καμιά από τις δύο πλευρές δεν δείχνει να θέλει ειρήνη. Σε αυτό το μικρό νησί υπάρχουν δύο χωριστές κοινότητες.

Στη τουρκική πλευρά πάντως όσοι Έλληνες διαμένουν δεν παθαίνουν ποτέ τίποτα. Μόνο οι Κύπριοι σκοτώνουν ο ένας τον άλλον. Και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν ό, τι χρειαστεί ώστε να έρθει η ειρήνη ανάμεσά μας και να έρθουν καλύτερες μέρες.

Έχετε οικογένεια;

Έχω δύο αγόρια και μία κόρη.

Ξέρουν ότι ο πατέρας τους είναι καταζητούμενος για φόνο;

Ναι ,ξέρουν τι έχει συμβεί και γιατί κατηγορούμαι. Πιστεύουν όμως στην αθωότητά μου και μου συμπαραστέκονται. Περνούν μάλιστα πολλές φορές στην ελληνική πλευρά και δεν αντιμετωπίζουν το παραμικρό πρόβλημα.

Έχει γραφτεί κατά καιρούς στο παρελθόν ότι είστε μέλος της οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων και πως είχατε διατελέσει πράκτορας των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

Όχι, δεν έχω καμία σχέση με αυτό. Το μόνο κλαμπ στο οποίο ανήκω είναι αυτό της ποδοσφαιρικής μου αγάπης, της Γαλατασαράι. Ούτε υπήρξα ποτέ μυστικός πράκτορας. Αυτά είναι τα αποκυήματα της φαντασίας ορισμένων που θέλουν να περιπλέκουν τα πράγματα και να δημιουργούν θέμα χωρίς να υπάρχει.

Ο αξιωματικός του Τουρκικού Στρατού που έγινε υπουργός του ψευδοκράτους.

Ο Κενάν Ακίν υπήρξε πρώην αξιωματικός του Τουρκικού Στρατού, υπουργός του ψευδοκράτους και, σύμφωνα με πληροφορίες, πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών. Σήμερα είναι ένας από τους υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο του Κόμματος Ελευθερίας και Μεταρρύθμισης του ψευδοϋπουργού Εξωτερικών Τουργκάι Αβτζί για τις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 19 Απριλίου στο ψευδοκράτος.

Το κόμμα του Αβτζί συνεργάζεται στενά με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία και μετέχει με δύο «υπουργούς». Ο Κενάν Ακίν λίγες μέρες μετά τα θλιβερά γεγονότα της Δεύνειας με τις δολοφονίες των Ισαάκ και Σολωμού, αποσύρθηκε από το πολιτικό προσκήνιο προκειμένου να μη ρίξει περισσότερο λάδι στη φωτιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, κινούνταν μεταξύ ψευδοκράτους και Τουρκίας αποφεύγοντας να ταξιδέψει στο εξωτερικό, προκειμένου να μη συλληφθεί και δικαστεί.

Είναι επικυρυγμένος από την Κυπριακή Δημοκρατία με το ποσό των 460.000 ευρώ, ενώ καταζητείται και από την Ιντερπόλ με ερυθρό δελτίο.

Πηγή: Πρώτο Θέμα
αρ.φυλ. 209
σελ.40-41

Δεν υπάρχουν σχόλια: