Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Πρόσληψη αστυνομικών μέσω των προεισαγωγικών εξετάσεων

Δυστυχώς το ρουσφέτι στην Κύπρο, αντί να ξηλώνεται, ριζώνει ακόμη περισσότερο. Οργανώνεται σε λίστες της Excel και αποστέλλεται με email και με φαξ.

Πρόσφατα κατά τις εξετάσεις πρόσληψης νέων αστυνομικών, γίναμε μάρτυρες μιας χυδαίας και έκδηλα προκλητικής διαδικασίας, αφού κατά "διαβολική σύμπτωση" οι 19 εκ των 20 ερωτήσεων, προήλθαν από ένα συγκεκριμένο βιβλίο !!! Το αποκορύφωμα ήταν ότι παρά την έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως που ζητούσε επανάληψη της διαδικασίας, οι διάφοροι υπουργοί και αρχηγοί προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο ήλιος που βλέπουμε είναι φεγγάρι και αντίστροφα. Αυτό που λέμε στη Κύπρο, "προσπαθούν να μας παντρέψουν μ' άδρωπο".

Είναι λοιπόν ηλίου φαεινότερον ότι η ξεχωριστή διαδικασία πρόσληψης των αστυνομικών, γίνεται καθαρά και μόνον για να βολεύουν και να βολεύονται ορισμένοι και κυρίως όσοι προέρχονται από τους εκάστοτε κυβερνώντες.

Πέραν τούτου, πολύ σοβαρό πρόβλημα είναι το γεγονός ότι από τη στιγμή που οι εξετάσεις για πρόσληψη αστυνομικών γίνονται ξεχωριστά από τις Προεισαγωγικές Εξετάσεις όλων των Ανώτερων και Ανώτατων Σχολών, στερούν αφ' ενός την ευκαιρία να γίνει αστυνομικός ένας νέος των 18 ετών που αυτό είχε σκοπό, ένας νέος με όνειρα και φιλοδοξίες και αφ' ετέρου και συνεπακόλουθο, καταλήγουν να γίνονται αστυνομικοί, όσοι κατά το πλήστον απέτυχαν στην ζωή τους να σπουδάσουν ή να γίνουν κάτι.

Συμφωνούμε λοιπόν με την Επίτροπο Διοικήσεως στο γεγονός ότι στις εξετάσεις πρόσληψης αστυνομικών υπήρχαν καταφανείς παρασπονδίες, ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ όμως στην σύσταση της για επανάληψη τους.

ΟΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΠΑΡΑΥΤΑ. Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΠΡΟΕΙΣΑΓΩΓΙΚΏΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ, ΟΠΩΣ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ (ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ, ΙΑΤΡΟΙ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΚΤΛ)

5 σχόλια:

antioxlos είπε...

Δεν κατάλαβα τη σκέψη σου εδώ που λες ότι στερούν την ευκαιρία να γίνει αστυνομικός ένας 18άρης. Αν γίνει στα 20 του πειράζει σε; Να βγάλει και το στρατό;
Εδώ στις εισαγωγικές οι μισοί παραδίδουν λευκή κόλλα με το όνομά τους και πάλι περνανε σε ΤΕΙ κλπ. Σημαίνει είναι έξυπνοι; Άμα λες ότι αστυνομικοί γίνονται όσοι απέτυχαν στη ζωή τους (σκληρά λόγια) να σπουδάσουν ή να γίνουν κάτι δείχνεις μια έχθρα προς εμάς αλλά και ότι είσαι ανίδεος για το ποιοι τελικά κατατάσσονται στην αστυνομία. Ουκ ολίγοι είναι τελειωμένοι κολλεγιών και πανεπιστημιων. Σε ενδιαφέρει και ποιοι γράφονται στη Συτα ή στην ΑΗΚ ή μόνο η Αστυνομία εν το άγχος σου; Εν πάσι περιπτώσι, δεν είναι με τις σπουδές που μετριέται ο άνθρωπος και σε προκαλώ πήγαινε να ξεγελάσεις έναν αστυνομικό. Θα σε στείλει αδιάβαστο.

antioxlos είπε...

Πέραν τούτου συμφωνώ ότι έγιναν σημεία και τέρατα με τις τελευταίες εξετάσεις. Με διασκεδάζει το γεγονός ότι είναι από το Υπουργείο Παιδείας που κάναν την επιλογή των θεμάτων και όχι κάποια επιτροπή αξιωματικών της αστυνομίας διότι τότε θα μας περνούσατε γενεές δεκατέσσερις.

Λεωνίδας Φιλόκυπρος είπε...

Φίλε AST.

Μου λες "Δεν κατάλαβα τη σκέψη σου εδώ που λες ότι στερούν την ευκαιρία να γίνει αστυνομικός ένας 18άρης. Αν γίνει στα 20 του πειράζει σε; Να βγάλει και το στρατό; "

--Το γεγονός ότι στα 18 όπου όλοι αποφασίζουν για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, δεν υπάρχει η επιλογή του Αστυνομικού (το όνειρο αρκετών στην παιδική ηλικία), δημιουργεί τεράστια προβήματα. Νέοι που πιθανόν να είχαν στις επιλογές τους να γίνουν αστυνομικοί, καταλήγουν να σπουδάζουν κάτι άλλο, ενώ όσοι θέλουν οπωσδήποτε να γίνουν αστυνομικοί θα πρέπει να ρισκάρουν περιμένωντας τις επόμενες εξετάσεις της Αστυνομίας.

Έπειτα λες: "Εδώ στις εισαγωγικές οι μισοί παραδίδουν λευκή κόλλα με το όνομά τους και πάλι περνανε σε ΤΕΙ κλπ. Σημαίνει είναι έξυπνοι; ".

-- Φυσικά και δεν σημαίνει ότι είναι έξυπνοι. Οι εισαγωγικές όμως εξετάσεις είναι ένας τρόπος σύγκρισης, όλων των μαθητών κατά τον ίδιο τρόπο και με αξιοκρατικές μεθόδους.

Μετά: "Άμα λες ότι αστυνομικοί γίνονται όσοι απέτυχαν στη ζωή τους (σκληρά λόγια) να σπουδάσουν ή να γίνουν κάτι δείχνεις μια έχθρα προς εμάς..."

--Προς θεού σε καμία περίπτωση έχθρα. Πρόκεται για μια οδυνηρή διαπίστωση που δεν είναι μόνον δική μου αλλά ολόκρηρης της κοινής γνώμης, και όχι τυχαία.

Μετά: "... αλλά και ότι είσαι ανίδεος για το ποιοι τελικά κατατάσσονται στην αστυνομία. Ουκ ολίγοι είναι τελειωμένοι κολλεγιών και πανεπιστημιων..."

--Φυσικά και ξέρω ποιοί κατατάσσονται στην αστυνομία. Στην πλειοψηφία τους βέβαια δεν είναι αυτοί που λες. Αλλά δεν είναι εκεί το θέμα.

Με ρωτάς: "...Σε ενδιαφέρει και ποιοι γράφονται στη Συτα ή στην ΑΗΚ ή μόνο η Αστυνομία εν το άγχος σου;..."

--Βεβαίως και με απασχολεί για το ποιοί προσλαμβάνονται στη Σύτα ή στην ΑΗΚ. Το παρόν άρθρο αφορούσε την Αστυνομία εξ' αφορμής των πρόσφατων γεγονότων με τις εξετάσεις. Και σκοπός του δεν είναι να πλήξει την Αστυνομία αλλά να βοηθήσει να γίνει ακόμη καλύτερη. Και να τη σέβονται όλοι.

Λες στο τέλος: "Εν πάσι περιπτώσι, δεν είναι με τις σπουδές που μετριέται ο άνθρωπος και σε προκαλώ πήγαινε να ξεγελάσεις έναν αστυνομικό. Θα σε στείλει αδιάβαστο."

--Εδώ δεν θέλουμε να μετρήσουμε τον άνθρωπο ή κάτι τέτοιο. Θέλουμε η ευκαιρία του να γίνεις αστυνομικός να δίδεται σε έναν νέον στα 18 του χρόνια και να επιλέγεται μέσα από αξιοκρατική διαδικασία.

Επαναλαμβάνω ότι πρόθεση μας είναι να στηρίξουμε την Αστυνομία και το θεσμό του Αστυνομικού. Πιστεύουμε ότι για να κερδίσει η Αστυνομία τον σεβασμό του πολίτη χρειάζονται πολλά. Όμως πρέπει να ξεκινήσουμε από τη διαδικασία επιλογής. Έπειτα, γνώμη μου είναι, όσοι επιλέγονται για Αστυνομικοί να απαλλάσσονται της Στρατιωτικής Θητείας και να τυγχάνουν 4ετούς πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όπως συμβαίνει με τους Στρατιωτικούς. Θα πρέπει επίσης να τοποθετούνται και σε ανάλογες μισθολογικές κλίμακες.

antioxlos είπε...

Δεν εχω να διαφωνήσω στα περισσότερα που λες, απλά μιλάς για την κοινή γνώμη τι διαπιστώνει λες και η κοινή γνώμη δεν χειραγωγείται ή παραπληροφορείται. Όπως έχουμε κακούς αστυνομικούς, έχουμε και κακούς στρατιωτικούς και κακούς λογιστές και...και...Μας πιάσατε εμάς μονότερμα. Όποιον και να βάλεις κάτω από το μικροσκόπιο θα βρείς ατέλειες.

Ξέρω ότι μια μερίδα ανθρώπων θέλει να μας στηρίξει για να γίνουμε καλύτεροι διότι ξέρουν ότι χρειάζεται ο θεσμός της αστυνομίας. Βάζω τους δημιουργούς και επισκέπτες του μπλογκ σας σε αυτή την κατηγορία. Άλλα είναι τα μπλογκ που είναι ανοικτά εναντίον μας και θα ήταν πολύ χαρούμενοι αν δεν υπήρχαμε καθόλου μέσα στα πόδια τους.

Λεωνίδας Φιλόκυπρος είπε...

Φίλε AST καλά κάνεις και θεωρείς ότι το παρόν μπλόγκ στηρίζει το θεσμό της Αστυνομίας. Ουέ κι αλοίμονο αν δεν έχουμε ισχυρή αστυνομία. Με δόντια και με νύχια. Δυστυχώς με τα μυαλά που ορισμένοι κουβαλάνε έχουνε ξενυχιάσει και ξεδοντιάσει την Αστυνομία, και μετά απορούν γιατί αυξάνεται η εγκληματικότητα, τα ναρκωτικά, η βία στα γήπεδα κτλ.

Συμφωνώ πως η κοινή γνώμη δεν είναι πάντοτε ο γνώμονας για το τι είναι καλό και τι όχι. Όμως πραγματικά πιστεύω, πως η ίδρυση μιας Αστυνομικής Σχολής Πανεπιστημιακού επιπέδου, τετραετούς φοίτησης, στην οποία θα εισέρχονται οι Υποψήφιοι Αστυνομικοί με τις Εισαγωγικές Εξετάσεις, θα εξυψώσει τόσο το επίπεδο εκπαίδευσης της Αστυνομίας όσο και την εκτίμηση του κοινού προς αυτήν.

Μάλιστα, πιστεύω πως θα μπορούσε κάλλιστα, οι υποψήφιοι Αστυνομικοί να απαλλάσσονται αφ' ενός της στρατιωτικής θητείας όπως συμβαίνει με τους Στρατιωτικούς, αφ' ετέρου δε να αναλάβουν κατά την 4ετή τους εκπαίδευση την φύλαξη καίριων πόστων της γραμμής καταπαύσεως του πυρός, είτε στην 1η είτε στην 2η γραμμή. Με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί και η εμπιστοσύνη του κοινού στην φύλαξη της ΓΚΠ, μιας και γνωρίζουμε για πολλούς και διάφορους λόγους, πολλές φορές αυτή είναι ελλιπής.