Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2010

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για τη Βόρειο Ήπειρο

Η ΣΦΕΒΑ σε συνδιοργάνωση με την Ε.Ν.Ε. Αγίου Παντελεήμονος Πολίχνης την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010 στις 7:30μμ στο Δημοτικό Θέατρο Πολίχνης (Μαυρομιχάλη 56), στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζουν την εκδήλωση:

Η Βόρειος Ήπειρος
στο σταυροδρόμι της Ιστορίας

Ομιλητής:
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας Τρεμπέλας
Συμμετέχουν:
η Γυναικεία Χορωδία της Ε.Ν.Ε. και η Χορευτική Ομάδα

Με τιμή το Δ.Σ. της Ε.Ν.Ε.
http://www.sfeva.gr/EC4F14B6.el.aspx

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. ΑΝΔΡΕΑΣ, έκανε τις ακόλουθες Δηλώσεις :

« Η Ελληνική Πολιτεία έδειξε για μια ακόμη φορά την «αγάπη» και το «ενδιαφέρον» της προς την πολύπαθη Βόρειο Ήπειρο : Ύστερα, δηλαδή, από την σύνταξη του Ο.Γ.Α., που για να την λάβη ο ενδιαφερόμενος έπρεπε υποχρεωτικά να διαμένη στην Ελλάδα, τώρα νέο χτύπημα καταφέρει εναντίον του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Συγκεκριμένα, για να πάρουν οι Βορειοηπειρώτες ταυτότητα ομογενούς πρέπει να παραμένουν στην Ελλάδα !

Ποιοί νοσηροί εγκέφαλοι εκδίδουν τέτοιες αποφάσεις ; Δεν αντιλαμβάνονται οι αρμόδιοι του Υπουργείου Εξωτερικών, ότι το μέτρο αυτό θα επιφέρη την ερήμωση της Βορείου Ηπείρου ; Γιατί αν οι Βορειοηπειρώτες έλθουν να κατοικήσουν στην Ελλάδα είναι ηλίου φαεινότερον, πως η Βόρειος Ήπειρος θα σβήση. Η μήπως αυτό επιδιώκουν οι διοικούντες το υπουργείο εξωτερικών ; Εμείς δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να το πιστέψουμε. Αν, παρά ταύτα, όμως, είναι μέσα στα σχέδιά τους η ερήμωσις της Βορείου Ηπείρου και, κατά συνέπειαν, το «κλείσιμο» όπως -όπως του Βορειοηπειρωτικού θέματος, τότε λυπούμεθα, και λυπούμεθα πολύ, αλλά και διαμαρτυρόμεθα εντόνως, γιατί με τέτοια μικρόψυχη και ηλίθια τακτική δεν αντιμετωπίζονται τα εθνικά ζητήματα.

Μετά την περίπτωση των συντάξεων του Ο.Γ.Α., έρχεται τώρα και το ζήτημα της ταυτότητος ομογενούς για να δώση την χαριστική βολή στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Τότε, μετά τις διαμαρτυρίες και τον θόρυβο, η Ελληνική Κυβέρνηση υπανεχώρησε και υποσχέθηκε ότι το θέμα των συντάξεων θα ρυθμισθή. Ατυχώς, μέχρι τώρα, δεν έγινε τίποτε. Η Ελλάδα, αντί για Μητέρα Πατρίδα, αποδεικνύεται κακή μητρυϊά. Έχουμε δε την βεβαιότητα ότι και στο θέμα της ταυτότητος ομογενούς, την ίδια παρελκυστική πολιτική θα ακολουθήση ...

Ως πότε, όμως, η πολιτική της Χώρας μας θα είναι ερασιτεχνική ; Τα λάθη του παρελθόντος, αλλά και η κρισιμότητα των καιρών πρέπει να μας διδάσκουν και φρονηματίζουν. Τώρα, μάλιστα, που η πέραν του Ατλαντικού υπερδύναμη δείχνει ξανά «ενδιαφέρον» για τα Βαλκάνια, έχουμε αυξημένο καθήκον να μένουμε άγρυπνοι επί των επάλξεων του χρέους απέναντι των αδελφών της Βορείου Ηπείρου. Οι αρμόδιοι ας αναλάβουν, επί τέλους, τις ευθύνες τους ».


http://www.sfeva.gr/50A67823.el.aspx

Νεότερη ενημέρωση:
Όπως πληροφορούμαστε από την ιστοσελίδα της ΣΦΕΒΑ:

Μεγάλη ήταν η επιτυχία της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Ενοριακή Νεανική Εστία του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Πολίχνης στο Δημοτικό Θέατρο όπου κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης και πρόεδρος του ΠΑΣΥΒΑ κ.κ. Ανδρέας.

Ο αγωνιστής ιεράρχης εν συντομία ανέλυσε το βορειοηπειρωτικό από την αρχή του (δηλ. από το 1913 οπότε και για πρώτη φορά στην ιστορία η ενιαίος ήπειρος διαιρέθηκε βιαίως) μέχρι σήμερα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον πρωτεργάτη του σύγχρονου βορειοηπειρωτικού αγώνα, αείμνηστο Μητροπολίτη κυρό Σεβαστιανό.

Το κλείσιμο της ομιλίας περιείχε ένα διπλό μήνυμα. Πρώτον, ότι η λύση του αδικημένου εθνικού αυτού θέματος θα δοθεί μόνο μέσω της Αυτονομίας, δηλαδή του δικαιώματος των Βορειοηπειρωτών να ρυθμίζουν οι ίδιοι τα της εκπαίδευσής και διοίκησής τους. Δεύτερον, έστειλε προς τους Βορειοηπειρώτες, που φυλάττοντας Θερμοπύλες παραμένουν στις πατρογονικές τους εστίες, το μήνυμα: «Κουράγιο αδέρφια!».

Αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ:

2 σχόλια:

μιστερ μαξ είπε...

ειστε υπερ της αλλαγης των συνορων; Βορεια Ηπειρος να ενσωματωθει στην μητερα πατριδα;

Μαχητής Θεσσαλονίκης είπε...

κύριε "μιστερ μαξ"
Προκαλεί σίγουρα "ενδιαφέρον" το πως συνδέεται η "μαυροκόκκινη" σημαία στο προφίλ σου με το σχόλιό σου για την "ενσωμάτωση της Βορείου Ηπείρου στη μητέρα πατρίδα".

Επιγραμματικά:
Η Βόρειος Ήπειρος ήταν πάντα ενωμένη με την μητέρα Ελλάδα (μέχρι και το 1912-13).
Συνεπώς μέχρι τότε δεν υπήρχε καν ο όρος "Βόρειος Ήπειρος" αφού η Ήπειρος ήταν ενιαία.

Όταν οι μεγάλες δυνάμεις αποφάσισαν να ιδρύσουν το Αλβανικό κράτος, αφαίρεσαν αυθαίρετα το Βόρειο τμήμα της Ηπείρου και το έδωσαν στην Αλβανία.
Οι Βορειοηπειρώτες-τότε δημιουργήθηκε ο όρος αυτός- αντέδρασαν με ένοπλο αγώνα και πέτυχαν την Υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας (δηλαδή να αναγνωρίσουν οι ίδιοι οι Αλβανοί καθεστώς ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ στην περιοχή της Β.Ηπείρου).

Σήμερα διεκδικούμε το ίδιο πράγμα:
δηλαδή την προάσπιση της εθνικής Ελληνικής μειονότητας της Β.Ηπείρου μέσα από καθεστώς Αυτονομίας, κάτι απόλυτα σύμφωνο με το Διεθνές δίκαιο.
Σε τελική ανάλυση Αυτονομία ζητούσαν και οι Αλβανοί για το Κοσσυφοπέδιο (παρά το ότι το Κοσσυφοπέδιο ήταν το "λίκνο" του Σερβικού πολιτισμού-κάτι σαν το δικό μας Βυζάντιο).

Αυτονομία λοιπόν στα αδέρφια μας της Β.Ηπείρου.