Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010

Μήπως φταίει και ο απλός κόσμος για την οικονομική κατάντια της Ελλάδας;

Η φοροδιαφυγή την οποία ανέχονται και κάνουν όλοι σχεδόν οι έλληνες, η διαφθορά και οι μίζες τις οποίες όχι μόνο ανεχόμαστε αλλά υποθάλπουμε με τον τρόπο μας, η δημιουργία πελατειακών σχέσεων με τους πολιτικούς, το βόλεμα και ο εγωιστικός τρόπος με τον οποίο κοιτάζουμε ο καθένας την τσέπη του (ενάντια στο κοινό καλό και το καλό της χώρας μας) είναι οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στην άθλια οικονομική κατάσταση της Ελλάδας μας.

Σε ένα άρθρο-καταπέλτη για την Ελλάδα, ο αμερικανός δημοσιογράφος του περιοδικού «VanityFair», Michael Lewis (ο οποίος ταξίδεψε μέχρι την Αθήνα για να μελετήσει τα αίτια της οικονομικής πτώσης) αφού επισημάνει, αυτά που όλοι γνωρίζουμε:
1. την κρατική δυσλειτουργία,
2. τα σκάνδαλα,
3. την κλεψιά των πολιτικών και του περίγυρου τους,
4. την σπατάλη των κρατικών λειτουργών,
καταλήγει να περιγράφει μια χώρα σε βαθιά ηθική κατάπτωση, οι πολίτες της οποίας ενδιαφέρονται μόνο για το προσωπικό τους όφελος εις βάρος του κοινού καλού.

Ο Lewis δηλώνει όχι μόνο έκπληκτος αλλά και συγκλονισμένος από την κατάσταση που συναντά. «Όσο έμεινα στην Αθήνα, ένιωσα κάτι πρωτοφανές στη δημοσιογραφική μου καριέρα: την παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος για πράγματα τα οποία κανονικά θα έπρεπε να προκαλούν σοκ».

Το θέμα που του προκάλεσε τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν η έκταση της φοροδιαφυγής. Ζητώντας να μάθει το λόγο για τον οποίο το 2009 το κράτος δεν εισέπραξε φόρους, έμαθε ότι… ήταν χρονιά εκλογών. «Το πρώτο πράγμα που κάνει οποιαδήποτε κυβέρνηση τη χρονιά που θα διεξαχθούν εκλογές, είναι να αποσύρει τους φοροεισπράκτορες από τους δρόμους», του εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου!!!

Και μερικά ανατριχιαστικά στοιχεία
Όσον αφορά το πού πήγαν όλα αυτά τα χρήματα, ο Lewis δείχνει τον δημόσιο τομέα. Την τελευταία δεκαετία οι μισθοί των δημόσιων υπαλλήλων διπλασιάστηκαν - και στους αριθμούς αυτούς δεν υπολογίζονται οι δωροδοκίες. Η μέση κυβερνητική δουλειά προσφέρει τριπλάσιο μισθό από μια ανάλογη στον ιδιωτικό τομέα.
Ο εθνικός σιδηρόδρομος έχει ετήσια έσοδα 100 εκατ. ευρώ, την ώρα που πληρώνει 400 εκατ. σε μισθούς και 300 εκατ. σε «άλλα έξοδα». Ο μέσος μισθός υπαλλήλων στο σιδηρόδρομο είναι 65.000 ευρώ ετησίως. Το πρόβλημα δεν είναι σύγχρονο. Πριν από 20 χρόνια, ο τότε υπουργός Οικονομιών Στέφανος Μάνος είχε δηλώσει ότι θα ήταν φθηνότερο για την κυβέρνηση να πλήρωνε ταξί για όσους πολίτες χρησιμοποιούν το τρένο. Αυτό, εξακολουθεί να ισχύει.
Η εκπαίδευση στην Ελλάδα έχει μια από τις χαμηλότερες βαθμολογίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ εργοδοτεί τετραπλάσιο εκπαιδευτικό προσωπικό από την -πρώτη σε βαθμολογία- Φινλανδία. Και όμως, για να μάθουν κάτι τα Ελληνόπουλα, οι γονείς τους πρέπει να πληρώνουν και ιδιωτικά φροντιστήρια.
Η ηλικία συνταξιοδότησης στα «βαρέα και ανθυγιεινά» επαγγέλματα είναι 55 για τους άντρες και 50 για τις γυναίκες.
Γύρω στα 600 επαγγέλματα έχουν καταφέρει να ενταχθούν σε αυτή την κατηγορία, μεταξύ των οποίων αυτά των κομμωτών, εκφωνητών, σερβιτόρων και μουσικών.

Πηγή: Beware of Greeks Bearing Bonds. Vanity Fair, Oct. 1, 201o. Διαθέσιμο στο:
http://www.vanityfair.com/business/features/2010/10/greeks-bearing-bonds-201010Και μια διαφορετική ματιά:
Ο π. Θεμιστοκλής από την Σιέρρα Λεόνε σχολιάζει την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και θέτει (κάποια) πράγματα πιθανότατα στις σωστές τους διαστάσεις .
Αξίζει να δείτε το δίλεπτο βίντεο:


7 σχόλια:

osr είπε...

όταν αναφέρεσαι σε "σοβαρούς" πολιτικούς απλά χάνεις από σοβαρότητα εσύ ο ίδιος

ποια είναι τα κριτήρια τάχα των "σοβαρών" πολιτικών σε σχέση με τους μη σοβαρούς;

σιγά τον σοβαρό συλιjιώτη υπουργό ρατσισμού ή τον στυλιανίδη τον μπλάμπλα εκφραστή της χείριστης νεοφιλελευθερης αρχικαπιταλιστικής πολιτικής παντού

και φυσικά ο αντρέας χρίστου ο οποίος σε συμπαίγνια με τον τότε πρόεδρο του τάσσο ως υπουργός εσωτερικών ΠΑΡΑΝΟΜΑ εξυπηρετησαν τον απλό πολίτη και τα δικαιώματα του παραχωρόντας παντελώς παράνομα άδεια για το mall ikea αλλάζοντας τους όρους πολεοδομικής άδειας ενώ δεν μπορούσαν

αυτή την στιγμή πχ ο ιδιοκτήτης των πιο πάνω ακόμη πληρώνει φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας για χωράφι ενώ υπάρχουν πάνω στην γη του τα μεγαθήρια

μπράβο σύντροφε κομουνιστή!!!! συνέχισε!!!!!

osr είπε...

άκυρο το προηγούμενο σχόλιο

πήγαινε εδώ

http://thetrim1.blogspot.com/2010/10/blog-post.html

και ήταν ανοικτό και αυτο εδώ

όσο για το κείμενο σας εδώ
συγχαρτήρια ωρε παλληκάρια

είστε τα τέλεια παπαγάλάκια
αναπαράγετε την μεγαλύτερη μπαρούφα για να πεισθεί ο κόσμος ότι φταίει ο απλός μισθωτός για το φάγωμα του δημοσίου χρήματος

"Και μερικά ανατριχιαστικά στοιχεία
Όσον αφορά το πού πήγαν όλα αυτά τα χρήματα, ο Lewis δείχνει τον δημόσιο τομέα. Την τελευταία δεκαετία οι μισθοί των δημόσιων υπαλλήλων διπλασιάστηκαν - και στους αριθμούς αυτούς δεν υπολογίζονται οι δωροδοκίες. Η μέση κυβερνητική δουλειά προσφέρει τριπλάσιο μισθό από μια ανάλογη στον ιδιωτικό τομέα.
Ο εθνικός σιδηρόδρομος έχει ετήσια έσοδα 100 εκατ. ευρώ, την ώρα που πληρώνει 400 εκατ. σε μισθούς και 300 εκατ. σε «άλλα έξοδα». Ο μέσος μισθός υπαλλήλων στο σιδηρόδρομο είναι 65.000 ευρώ ετησίως. "

ρε πάτε καλά!!!!!!!

ακόμη και με τις πιο απλές πράξεις μαθηματικω΄ν δημοτικού αυτά δεν βγαίνουν

από το βίντεο που ακολουθεί:

“την δεκαετεία του ΄80 η εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους απαιτούσε το 63% των φορολογικών εσόδων, στην δεκαετεία του 1993-2002 το δημόσιο χρέος φεύγει πάνω από το 100% του ΑΕΠ.

1993 101,1% του ΑΕΠ,

1995 108,7% του ΑΕΠ

2000 106,2% του ΑΕΠ

2002 104,9% του ΑΕΠ

2007 107,9% του ΑΕΠ

2008 109,6% του ΑΕΠ

2009 125,3% του ΑΕΠ”

Η ενορχηστρωμένη προπαγάνδα καλά κρατεί…………. με τα μέσα μαζικής εξαπάτησης τσιράκια των τραπεζιτών που παίρνουν δισεκατομύρια από τις διαφήμισεις συν τα μπόνους αν είναι καλά παιδιά να αναπάραγουν την προπαγάνδα και τον τρόμο όπως αναλύθηκε σε προηγούμενο άρθρο

Η πλέον ενορχηστρωμένη προπαγάνδα παγκοσμίως

http://osr55.wordpress.com/2010/02/10/

Τα μέσα μαζικής εξαπάτησης προβάλλουν συνεχώς τους πολιτικάντηδες που κατασπάραξαν τον ελληνικό λαό για την αποπλήρωση των “δανείων αέρα κουπανιστού” να κάνει θυσίες να δεκτεί μειώσεις μισθών συντάξεων επιδομάτων, αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης ώστε να δουλεύει μέχρι να πεθάνει

με τον γιωργάκη τον μέγα μαλακισμένο που από το 1988 ήταν ανελλιπώς υπουργός στις κυβερνήσεις πασοκ και φυσικά του σημίτη που κατακοροίδεψε τον ελληνικό λαό όσο κανείς άλλος και με το “δάνειο” του 2002 ο οποίος ήδη από το 1999 προσπάθησε με τον Γιαννίτση να πετσοκόψει κι άλλο τα ασφαλιστικά ταμεία επειδή τα φάγανε τα λαμόγια του υπουργού παπαντωνίου στο “χρυσοφόρο” χρηματιστήριο

ο κωστάκης ο μέγας καραγκιόζης το έτερο τσιράκι των τοκογλύφων εκτελώντας τις εντολές πήρε από τον ελληνικό λαό

28 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ευρώ δίνοντας τα στις τράπεζες

την στιγμή που ο κόσμος δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα ζώντας στο κλουβί των 50 τετραγωνικών μέτρων με 800 ευρώ το μήνα με τις δόσεις και τους λογαριασμούς να τρέχουν έστω και αν δουλεύει 12 ώρες την ημέρα….

από το βίνετο που ακολουθεί:

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας: 197,24% ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ 15% ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΩΝ

Alpha Bank: 45,48% ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ 29,7% ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΩΝ

Τράπεζα Πειραιώς: (κρατηθείτε) 460,6% ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ 284,97% ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΩΝ

Eurobank: 114,5% ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ 40,57% ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΩΝΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΚΟΜΗ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ…………… ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝ “ΘΥΣΙΕΣ” ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΛΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΩΣ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ 10 ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΣ ΔΙΟΗΚΗΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΗΡΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ 8 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ 767 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΤΙΣ “ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ” ΤΟΥ δηλαδή να στηρίζει τους τοκογλύφους να πετσοκόβουν ακόμη περισσότερο τους απλούς ανθρώπους

http://www.youtube.com/watch?v=4L6UeYN3cs0


μια πολύ κατατοπιστική επίσης και τεκμηριωμένη αναδημοσίευση του άρθρου του Νίκου Μπγιόπουλου στον “Ριζοσπάστη”

osr είπε...

«Τρελάθηκαν» στα λεφτά!
Ιδού – με τα ίδια τους τα στοιχεία – πώς γεννιέται το δημόσιο χρέος, αν «υπάρχουν λεφτά», ποιοι τα λυμαίνονται και σε ποιους ανήκουν!

Επί μήνες επιδίδονται σε μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση λοβοτομής του ελληνικού λαού, που καλείται να φάει το παραμύθι ότι «δεν υπάρχει σάλιο» και ότι η «ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας» περνάει μέσα από τον πλήρη εξανδραποδισμό του εργάτη, του άνεργου, του βιοπαλαιστή!
Αλλά «πού πήγαν τα λεφτά», εκείνα δηλαδή τα λεφτά που τα… έψαχνε ο Παπανδρέου προεκλογικά;

Ιδού!
Ιδού πώς, μαζί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τα ξαφρίσανε από τον ελληνικό λαό και τώρα στήνουν εξεταστική, για να συμψηφίσουν και να κουκουλώσουν τα «έργα» τους.
Να για ποιους κηφήνες και σφετεριστές καλείται ο ελληνικός λαός, μετά τους κόπους του, να «καταθέσει» ακόμα και το αίμα του!
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το Ενεργητικό του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα ανερχόταν στα τέλη του 2000 στα 233 δισ. ευρώ.

Προσέξτε:
Μετά από μια θητεία του ΠΑΣΟΚ κι άλλη μία της ΝΔ, στα τέλη του 2009, το σύνολο του Ενεργητικού του τραπεζικού τομέα, δηλαδή ο συνολικός πλούτος που έχουν ενθυλακώσει οι τράπεζες, υπερδιπλασιάστηκε και εκτοξεύτηκε στο αστρονομικό ποσό των 579 δισεκατομμυρίων ευρώ!
Αυξήθηκε, δηλαδή, κατά 148% έναντι του 2000 και κατά 110% έναντι του 2004, όταν το Ενεργητικό των τραπεζών αποτιμήθηκε στα 275 δισ. ευρώ.

Με άλλα λόγια:
Όση ακριβώς είναι η εκτίναξη του δημόσιου χρέους, κοντά στα 300 δισ., τόση (και ακόμα παραπάνω!) είναι η αύξηση του αμύθητου πλούτου που ομολογούν ότι απέσπασαν οι τράπεζες μέσα στην αντίστοιχη δεκαετία!
Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του Σεπτέμβρη του 2009, από αυτά τα 579 δισ., τα 400 (!) έχουν καταληστευθεί (σ.σ.: «νόμιμα και ηθικά») από επτά μόνο τράπεζες, τις Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, ΑΤΕ, Εμπορική, Marfin!

Γιατί, επομένως, «ψάχνουν» να βρουν, τάχα, πώς προέκυψε το δημόσιο χρέος; Νάτο, εδώ μπροστά τους είναι που ορθώνεται «ολοζώντανο» και «ακέραιο» το δημόσιο χρέος της Ελλάδας! Τα λεφτά που «βούτηξε» πριν και μετά την κρίση η χρηματιστική ολιγαρχία (δηλαδή, η σύμφυση τραπεζικού και βιομηχανικού κεφαλαίου που συνθέτουν το χρηματιστικό κεφάλαιο) ανέρχονται στα 346 δισ. ευρώ (!) από το 2000 και στα 304 δισ. ευρώ από το 2004!

Το δημόσιο χρέος, δεν είναι παρά τα λύτρα μιας πολιτικής ομηρίας που υπέστη ο ελληνικός λαός, λύτρα τα οποία μετατράπηκαν σε ιδιωτικό πλούτο για μια «παρέα» χρυσοκάνθαρων με ξεχειλισμένα σεντούκια και παραγεμισμένες θυρίδες!
Να, λοιπόν, ποιοι τα «έφαγαν»! Να ποιοι τα κατέχουν! Έχουν ονοματεπώνυμα, έχουν διευθύνσεις!
Να από ποιους να πάνε να τα ζητήσουν!

Να πού βρίσκονται όσα δημιούργησαν οι εργαζόμενοι, να ποιοι καρπώθηκαν τον πλούτο που γέννησε η δουλειά του λαού.
Και να ποιοι είναι αυτοί που πρέπει να πληρώσουν, αλλά που ο «σοσιαλιστής» κ. Παπανδρέου δεν τους ζητάει πεντάρα…

Θα το επαναλάβουμε:
Το επιπλέον ποσό των 350 δισ. ευρώ που «άρμεξε» μια κάστα πλουτοκρατών – μιλάμε για τον πλούτο μόλις μιας ντουζίνας τραπεζών που ξεπερνά ολόκληρο το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας (!) – ισούται επί το 10πλάσιο με το δημοσιονομικό έλλειμμα του προϋπολογισμού και ξεπερνάει το σύνολο του δημόσιου χρέους της χώρας!

Πέρα, όμως, από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που αποτυπώνουν τον αμύθητο πλούτο που έχει σφετεριστεί μια κάστα ολιγαρχών και ταυτόχρονα δηλώνει τη σαθρή βάση της καπιταλιστικής οικονομίας αφού μια χούφτα πλουτοκρατών παίζοντας με το «πλασματικό χρήμα» και κερδοσκοπώντας πάνω σε «φούσκες», απαιτεί να κατέχει πλούτο υπερδιπλάσιο ολόκληρου του ΑΕΠ της χώρας, υπάρχει μακρά αλυσίδα αποδείξεων, εξίσου αποκαλυπτικών σχετικά με το περίφημο ερώτημα «αν υπάρχουν λεφτά».

osr είπε...

Συγκεκριμένα:

1. Ως γνωστόν, μέσω των «οφ σορ» δεν κάνουν τις συναλλαγές τους ούτε συνταξιούχοι, ούτε άνεργοι, ούτε μισθωτοί. Άλλοι τις κάνουν… Σύμφωνα, λοιπόν, με τις αναφορές από το λεγόμενο Παγκόσμιο Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης, αλλά και εκτιμήσεις των επιτελών του τμήματος Οικονομικών Ερευνών του ΣΔΟΕ (εφημερίδα «Νέα», 11/5/2009), οι ελληνικών συμφερόντων «οφ σορ» εταιρείες υπερβαίνουν τις 10.000 (!) και διακινούν ετησίως περί τα 500 δισ. ευρώ! «Αυτά είναι λεφτά»!

2. Οι καταθέσεις και οι συμφωνίες επαναγοράς (τα περίφημα repos) των επιχειρήσεων στις τράπεζες από 160 δισ. ευρώ το 2004 εκτινάχτηκαν στα 277 δισ. ευρώ μέχρι το Νοέμβρη του 2009. Δηλαδή, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, οι «ραντιέρηδες» (κατά τη ρήση του Αντρέα Παπανδρέου) αύξησαν σε μια πενταετία το χρήμα που διαθέτουν κατά 117 δισ. ευρώ (ποσοστό αύξησης 73%). «Είναι πολλά τα λεφτά»!3. Οι καταθέσεις προθεσμίας των επιχειρήσεων και των ιδιωτών στις τράπεζες, όπως βεβαιώνει και πάλι η Τράπεζα της Ελλάδας, από 36 δισ. ευρώ το 2004 έφτασαν στα 136 δισ. ευρώ το Νοέμβρη του 2009. Εκείνες οι καταθέσεις δηλαδή που κατά τεκμήριο αφορούν σε μορφή κατάθεσης των πλουσιότερων κοινωνικά στρωμάτων, αυξήθηκαν σε μια πενταετία κατά 100 δισ. ευρώ (ποσοστό αύξησης 278%). Κι άλλα λεφτά!

4. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ, ο ένας στους δύο εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με κάτω από 1.090 ευρώ ενώ περίπου 250.000 εργαζόμενοι αμείβονται με το κατώτατο ημερομίσθιο των 33 ευρώ, ήτοι, μηνιαίως 740 ευρώ. Την ίδια ώρα το επίσημο Ενεργητικό των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στη χώρα, όπως καταγράφεται στα στοιχεία της ICAP, έχει φτάσει στα 700 δισ. ευρώ. «Ωκεανός» από λεφτά!

5. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «δεν υπάρχει σάλιο» για τους ανέργους (χωρίς βέβαια να εξηγεί πώς τα χρήματα των εργαζομένων που παρακρατούνται στην πηγή «κάνουν φτερά» μέχρι να φτάσουν στον ΟΑΕΔ). Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τη χρηματοδότηση με 10 δισ. ευρώ των μεγαλοεπιχειρηματιών μέσω του ΕΣΠΑ, με άλλα 7,2 δισ. ευρώ μέσω του Επενδυτικού Νόμου, με άλλα 6 δισ. ευρώ μέσω των περιβόητων «Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα», με άλλα 4 δισ. ευρώ που χαρίζονται για τις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών που οφείλουν οι εργοδότες. «Βρέχει» λεφτά!

6. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που κατατέθηκαν για τη φοροδιαφυγή στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών (31/3/2007), από τα 17,7 δισ. ευρώ βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις εφορίες, τα 15 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 85% της φοροδιαφυγής, προέρχονται από 6.000 μεγαλο-οφειλέτες (υπάρχουν διευθύνσεις και ονόματα) που απαρτίζουν τον κόσμο της «ευπατρίδου» πλουτοκρατίας. Γιατί δεν τους ζητούν τα λεφτά;

osr είπε...

7. Το έλλειμμα των 30 δισ. ευρώ ισούται, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» (8/9/2009), με μια και μόνο παραγγελία των Ελλήνων εφοπλιστών ύψους 30 δισ. για τη ναυπήγηση των νέων 777 ποντοπόρων πλοίων τους εντός του 2009! Το ποσό δηλαδή για το οποίο ο ελληνικός λαός θα βυθιστεί σε ένα ακόμα τούνελ τετραετούς διάρκειας, είναι ίσο με το ποσό μιας και μόνο παραγγελίας των εφοπλιστών για την ανανέωση του στόλου τους! Πω, πω λεφτά!

8. Το έλλειμμα ισούται με τα ακόμα 30 δισ. ευρώ των ανενεργών καταθέσεων του εφοπλιστικού κεφαλαίου στις εγχώριες τράπεζες και φυσικά ισούται – παρά κάτι – με το ποσό των 28 δισ. ευρώ που εγγυήθηκε το ελληνικό κράτος στις τράπεζες για να «σωθούν» από την κρίση! «Υπάρχουν λεφτά»;!

9. Το έλλειμμα ισούται – παρά κάτι – με την απόφαση του Συμβουλίου Άμυνας για εξοπλιστικά προγράμματα ΝΑΤΟικού χαρακτήρα ύψους 27 δισ. ευρώ για την περίοδο 2006 – 2015, όταν ήδη οι εξοπλιστικές δαπάνες της προηγούμενης δεκαετίας, 1996 – 2005, ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ, και χωρίς να υπολογίζονται οι γαλλικές φρεγάτες που θα φορτωθούμε επιπλέον ως επιστέγασμα της… στήριξης του Σαρκοζί ή το 1 εκατομμύριο ημερησίως που στοιχίζει η «εθνική κυριαρχία» στο… Αφγανιστάν! Κι άλλα λεφτά!

10. Το έλλειμμα ισούται με τα… μισά (!) και μόνο καθαρά κέρδη που βάσει των ισολογισμών τους σημείωσαν τη δεκαετία 2000 – 2009 οι εισηγμένοι στο χρηματιστήριο βιομήχανοι, εργολάβοι, τραπεζίτες και εφοπλιστές και τα οποία ξεπερνούν τα 60 δισ. ευρώ! «Τρελαθήκανε» στα λεφτά!

Έτσι δημιουργούνται τα χρέη και τα ελλείμματα στο δημόσιο ταμείο, το οποίο δεν αποτελεί παρά δοχείο μέσω του οποίου ο πλούτος που παράγει ο ελληνικός λαός «μεταγγίζεται» στα ιδιωτικά ταμεία της πλουτοκρατίας.

Η απάντηση στο ερώτημα «αν υπάρχουν λεφτά» είναι προφανής.
Και φυσικά, τα λεφτά αυτά υπάρχουν. Ούτε εξανεμίστηκαν, ούτε εξαερώθηκαν.
Τα έχουν εκείνοι στους οποίους κάνουν πλάτες το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, ο ΛΑ.Ο.Σ. Αλλά δεν τους ανήκουν. Ανήκουν στον ελληνικό λαό! Σε αυτόν ανήκει και η απόφαση: Να τα πάρει πίσω! Να μην τους επιτρέψει να του κλέψουν ούτε ένα ευρώ πλέον! Να οργανωθεί, να αντισταθεί, να τους ανατρέψει και να βάλει τέλος σε αυτήν τη ληστεία!

Νίκος Μπογιόπουλος
«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» 21-2-2010

Ίδας είπε...

@osr, Όπως και να το δεις η ευθύνη (και) του ελληνικού λαού είναι, δυστυχώς, τεράστια. Και για τη φιλοτομαριστική νοοτροπία που απέκτησε τόσα χρόνια και για την ανοχή που δείχνει στους κλέφτες πολιτικούς!

osr είπε...

ιδα, η ευθύνη του ελληνικού λαού και όλων των λαών είναι που δυστυχώς δεν ανοίγουν τα μάτια τους

και να θέσουν ερωτήματα:

είναι αυτό το σύστημα στο οποίο ο πολίτης δεν έχει απολύτως καμιά συμμεττοχή στην λήψη οιασδήποτε απόφασης

απλά κάθε 5 ή τέσσερα χρόνια "ψηφίζει" κάποιους που κάποιοι άλλοι με συγκεκριμένα συμφέροντα φυσικά βάλαν εκεί για να αποφασίζουν για αυτόν χωρίς αυτόν

είναι αυτό δημοκρατία;

όχι βέβαια

είναι αυτό το σύστημα που κάνει τους πλουσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους έστω το μη χείρον;

όχι βέβαια

ο άνθρωπος είναι ον κοινωνικά καθορισμένο

προσαρμόζεται στις κοινωνικές συνθήκες που τον περιβάλλουν

και άμα βλέπει ότι η ρήση του Σόλωνα του Αθηναίου του μεγάλου νομοθέτη της αρχαιότητας που είπε

ότι ο νόμος είναι όπως τον ιστό της αράχνης, παγιδεύει στον ιστό της μόνο τα μικρα έντομα

ενώ τα μεγάλα τον ξεσκίζουν και τον διαπερνούν

πχ υπάρχει απόφαση ημερομηνίας 7/11/2005 που καταδικάζει τον άγιο τζύκκου να κατεδαφίσει το παράνομο τμήμα του kykko bowling πίσω από το χιλτον παρκ

http://www.cylaw.org/cgi-bin/open.pl?file=apofaseis/aad/meros_4/2005/4-200511-324-04.htm&qstring=7%20AND%20%ED%EF%E5%EC%E2%F1%E9%EF%F5%20AND%202005%20AND%20kykko

και είναι εκεί

το mall to ikea είναι παντελώς παράνομα με συμπαίγνια του τότε υπ εσ και του τάσσου το maddison δεν εχει καν αίτηση για πολεοδομική άδεια και όμως είναι εκεί ακλόνητα

το μολλ και το ικεα σύμφωνα με το δήμο στροβόλου δεν υπάρχουν και έτσι ο ιδιοκτήτης πλήρώνει φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας μόνο για χωράφι

κλπ κλπ

στην ελλάδα τα ίδια και χειρότερα

εγώ προσωπικά κατανοώ απόλυτα τον απλό ανθρωπο που θέλει να γλιτώσει όσα μπορεί από τον πενιχρο μισθό του και κάνει ό,τι μπορεί για αυτό

την στιγμή που ο καραμανλής έδωσε άνευ όρων 28 δισεκατομύρια στις τράπεζες τάχα ως βοήθεια την στιγμή που ακόμα και τώρα βγάζουν προκλητικά δις κέρδη

κλπ κλπ