Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Το ΔΗΚΟ δείχνει ξανά το πολιτικό του ήθος!

Η πλειοψηφία των βουλευτών στην Κυπριακή Βουλή ψήφησε υπέρ της υποβολής ένταξης της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη – έναν οργανισμό στον οποίο συμμετέχουν οι υπόλοιπες 26 χώρες της Ε.Ε., πλην της Κύπρου. Με αυτό τον τρόπο, η Κύπρος θα επιδίωκε, από την μια να ασκήσει (αμυντικό) έλεγχο στον ζωτικό στρατηγικό της χώρο και από την άλλη να δοκιμάσει και να εκθέσει την Τουρκία (η οποία είναι επίσης μέλος) η οποία απειλεί με βέτο επειδή θέλει να έχει αυτή τον έλεγχο στην περιοχή.

Υπέρ ψήφισαν ο ΔΗΣΥ., το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και το ΕΥΡΩΚΟ. Ο βουλευτής των Οικολόγων, παρόλο που είναι υπέρ της ένταξης της Κύπρου στον εν λόγο οργανισμό τήρησε αποχή και το κυβερνών ΑΚΕΛ ψήφισε εναντίον.

Το ψήφισμα πέρασε από την Βουλή αφού τα κόμματα που ψήφησαν υπέρ έχουν την πλειοψηφία.

Οι βουλευτές των 4 κομμάτων που ψήφησαν υπέρ υποστηρίζουν ότι με βάση το σύνταγμα η Βουλή έχει το δικαίωμα να περάσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο όταν αφορά την ένταξη της χώρας σε έναν διεθνή οργανισμό.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας αμφισβήτησε αυτό το δικαίωμα και άσκησε βέτο στην απόφαση της Βουλής χαρακτηρίζοντας μάλιστα πραξικοπηματική την παρέμβαση της. Τα 4 κόμματα αμφισβήτησαν το δικαίωμα του προέδρου να ασκήσει βέτο και εξέφρασαν την πρόθεση τους να πάρουν το θέμα για εκδίκαση στο Ανώτατο Δικαστήριο. Το κλίμα οξύνθηκε με τον πρόεδρο να τα έχει κυρίως με το συγκυβερνών ΔΗΚΟ το οποίο εμμέσος πλην σαφώς απείλησε με έξοδο από την συγκυβέρνηση.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ:

Το ΔΗΚΟ με τον πρόεδρο του Μάριο Καρογιάν, προκειμένου να διατηρήσει τα κεκτημένα της εξουσίας (υπουργία και ότι άλλο αυτή συνεπάγεται) δήλωσε ότι ΔΕΝ προτείθεται να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Φυσικά η κυβέρνηση Χριστόφια χαιρέτησε την απόφαση του Μάριου Καρογιάν…

Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε: ΣΤΟ ΔΗΚΟ ΑΝΗΚΕΙ ΑΥΤΗ Η ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ (η εκλογή Χριστόφια στην εξουσία)!

Δεν υπάρχουν σχόλια: