Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Μην ξεχνάτε Έλληνες: 1η Απριλίου 1955

1η Απριλίου 1955. Η έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ που είχε σαν στόχο την αποτίναξη του βρετανικού ζυγού και την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.





6 σχόλια:

νεος είπε...

Δεν ξεχνούμε φίλε, εν η μέρα που ξεκίνησε η διχοτόμηση.

Μαχητής Θεσσαλονίκης είπε...

idiot
καιρό είχαμε να αισθανθούμε την πάντα "ευφυή"(λέμε τώρα) παρουσία σου.

Τι έγινε
άρχισαν οι περικοπές στο ΑΚΕΛ και εξαφανίστηκες;


Όσο για τον "νέο ελληνοκύπριο".
Κατ ευφημισμό δηλαδή..
Κάποτε ακόμη κ μέσα από την ανωνυμία ο καθένας διάλεγε το όνομα που τον εκφράζει.

Τώρα βλέπω όλοι οι ΑΚΕΛΙκοί επιλέγετε ονόματα αντίθετα από το "ύφος" σας.
Πάντα οι κνίτες είχαν μια αδυναμία να διαφοροποιήσουν στο παραμικρό την κομματική οδηγία-κασέτα!
Φαίνεται έπεσε γραμμή ("αρχιεπίσκοπος" ο ένας ΑΚΕΛΙκός,
"νέος ελληνοκύπριος" ο άλλος
και πάει λέγοντας).
Σας πέρασε άραγε ποτέ από το μυαλό αν σας συμπεριφέρονται ως πρόβατα;


Πάντως έχεις δίκιο:
Η ΕΟΚΑ έφερε τη διχοτόμηση (καλά είμασταν με τους Εγγλέζους)

Η επανάσταση του 21 έφερε τα μαρτύρια και το αίμα.
Θα ταν καλύτερα να "γλύφαμε" τους Τούρκους, να στέλναμε τα παιδιά μας γενίτσαρους και τις γυναίκες μας στα χαρέμια τους.
Τι επιλογή αυτές οι "Ναουσαίες" και οι Σουλιώτισες" να αυτοκτονήσουν για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων.

Ομοίως,
Το ΟΧΙ του 40 έφερε κρυοπαγήματα και νεκρούς-ήρωες στα βορειοηπειρωτικά βουνά.
Θα έπρεπε να είχαμε παραδοθεί από την αρχή στον Μουσουλίνι (εξ άλλου υπήρχε κ το σύμφωνο ΜΗ επίθεσης με τη Σοβιετική Ένωση).
Η καλύτερη λύση είναι να ΜΗΝ αντιδρούμε.
Πολύ σωστά ..
Εσείς οι κομμουνιστές ανέκαθεν (..)
πετυχαίνατε τους στόχους σας αναίμακτα..(!!)
με σεβασμό το πρόσωπο και στην διαφορετική άποψη(!!)



Με την ελπίδα κάποια μέρα,
κάποιοι από σας να βγούνε από το κοπάδι.

electrismenos είπε...

Ανθελληνικό
Κόμμα
Εγκεφαλοπλυμένου
Λαού

νεος είπε...

Σιγά φίλε μου, σιγά!

Οι κομμουνιστές στην Ελλάδα δεν έκαμαν αντικατοχικό;
Τζιαι ποιος έκαμεν ο Γρίβας τζιαι η "Χ" οι ταγματασφαλίτες;

Μαχητής Θεσσαλονίκης είπε...

Οι κομμουνιστές στην Ελλάδα,
όταν το 1940 ο Ελλ.Στρατός απελευθέρωνε ένα ένα τα βορειοηπειρωτικά εδάφη,
έστελναν προκηρύξεις στο μέτωπο και καλούσαν τους φαντάρους "να μην πολεμάνε για τους μοναρχοφασίστες" (εννοούσαν τον Μεταξά).

Αυτό έκαναν οι κομμουνιστές στην Ελλάδα.
Αλλά στη συνέχεια επιτέθηκε η Γερμανία στη Σοβ.Ένωση και ξαφνικά οι κομμουνιστές άλλαξαν ρότα.



Λίγα χρόνια αργότερα πολεμούσαν για ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (κ εννοούσαν το κράτος των Σκοπίων).
Αυτό έκαναν οι κομμουνιστές.

Διάβασε το βιβλίο "τα 10 θανάσιμα αμαρτήματα του ΚΚΕ".
Ξέρεις ποιο είναι το 10 αμάρτημα;
Το ότι ΔΕΝ μετάνιωσαν για τα 9 που προηγήθηκαν.


Και συνεχίζουν να επιμένουν ανθελληνικά
τι κρίμα...

Ήρα είπε...

Αντιιμπεριαλιστικός, αντιαποικιακός, απελευθερωτικός ο αγώνας της ΕΟΚΑ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ δεν γράφεται με τα «εάν». Καταγράφεται με αίματα και θυσίες των λαών, που αξιώνουν ελευθερία, αξιοπρέπεια, ασφάλεια και επιβίωση. Ο κυπριακός Ελληνισμός, την 1η του Απρίλη 1955, αφού είδε και αποείδε ότι με τα υπομνήματα και τα παρακάλια δεν μπορούσε να αποκτήσει τα δίκαιά του, πήρε τα όπλα κατά του Βρετανού δυνάστη. Τα παλληκάρια του Διγενή, υπό το λάβαρον της ΕΟΚΑ και με τις ευλογίες του Μακάριου, διεξήγαγαν τον μόνο αντιιμπεριαλιστικό, αντιαποικιακό και απελευθερωτικό αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού. Στόχος, η αυτοδιάθεση-Ένωση με τη Μητέρα Ελλάδα. Διάφοροι, εκ των υστέρων και με κουτοπόνηρη πρόθεση και ισοπεδωτική διάθεση, αμφισβητούν εκείνον τον ανεπανάληπτο αγώνα.
Διερωτώνται με φαρισαϊκή επιτηδειότητα αν έπρεπε να γίνει επειδή, λένε, οι συνθήκες, τα δεδομένα στην περιοχή και ειδικά η κατάσταση της Ελλάδας δεν επέτρεπαν στον κυπριακό Ελληνισμό να διεκδικήσει τα δίκαια και την ελευθερία του.
Είναι πολύ εύκολο, εκ των υστέρων και με την ασφάλεια των πολλών χρόνων που έχουν παρέλθει, περίεργοι «ιστορικοί» να επιδίδονται σε κατασυκοφάντηση, ελεεινολόγηση και υποβάθμιση εκείνου του πρωτοφανούς αγώνα ενός απόλεμου αλλά λιονταρόψυχου κυπριακού Ελληνισμού. Ιδιαίτερα, η εν πολλαίς αμαρτίαις, ύβρεις και χαρακτηρισμούς, περιπεσούσα Αριστερά (ΑΚΕΛ) δεν νομιμοποιείται καν να παίρνει στο στόμα της τον αγώνα, τους αγωνιστές και τον Διγενή. Διότι η ηγεσία του ΑΚΕΛ καθύβρισε τον αγώνα της ΕΟΚΑ, σε αντιδιαστολή προς αρκετά στελέχη του ΑΚΕΛ που βοήθησαν και ενίσχυσαν τον αγώνα. Αίφνης, διάφοροι μοιραίοι… ανακαλύπτουν σκιές και προσάπτουν μομφές εναντίον του αγώνα και αγωνιστών.
Με την ίδια ηλίθια συλλογιστική, πρέπει να αμφισβητηθεί η Γαλλική Επανάσταση, η Οκτωβριανή Επανάσταση, η Αμερικανική Επανάσταση, η Κουβανική και τόσες άλλες.
Να θυμίσουμε: Ο στόχος του αγώνα της ΕΟΚΑ ήταν η Ένωση με την Ελλάδα. Αυτό ορκίστηκαν, υπό τους ιερούς θόλους της Παναγίας της Φανερωμένης, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και δεκάδες χιλιάδες παραληρούντων Ελλήνων, στις 22 Αυγούστου 1954. Αφελείς; Ονειροπαρμένοι; Εκτός πραγματικότητας; Όχι! Ήταν συνειδητοποιημένοι πατριώτες, που αποφάσισαν να αναλάβουν τον υπέρ πάντων αγώνα ελευθερίας. Ένας αγώνας κρίνεται όχι μόνο από το αποτέλεσμα αλλά και με τα δεδομένα της εποχής που διεξάγεται. Όχι με κριτήρια ύστερα από 50 ή 60 χρόνια. Οι εκ των υστέρων κριτές ομοιάζουν με τους μετά Χριστόν προφήτες. Ο αγώνας της ΕΟΚΑ δεν τελεσφόρησε όχι εξ υπαιτιότητας των αγωνιστών αλλ’ εξαιτίας της πολιτικής ανεπάρκειας της ηγεσίας και της υποτίμησης των Εγγλέζων και των Τούρκων. Η ανεξαρτησία, δοτή και κολοβή, δεν ήταν ο στόχος του αγώνα. Ο Μακάριος τον άλλαξε. Χωρίς να ερωτηθούν οι Έλληνες της Κύπρου, που έγιναν λίπασμα ελευθερίας και άφησαν τα κόκαλά τους στους κάμπους και στις βουνοπλαγιές.
Οι ηγέτες απεδείχθησαν πολύ κατώτεροι και εγκληματικά σπιθαμιαίοι των περιστάσεων. Σήμερα τιμούμε και δοξολογούμε την 1η Απριλίου ως την πιο φωτεινή επέτειο λεβεντιάς, ηρωισμού, αυτοθυσίας και αξιοπρέπειας στη σύγχρονη κυπριακή ιστορία. Οι Έλληνες απέδειξαν ότι ξέρουν να παίρνουν ανηφοριές για την ελευθερία τους. Όσοι ηγούνται του τόπου οφείλουν να θυμούνται, έστω και αν βγάζουν ερυθρά εξανθήματα, ότι αυτό το κράτος θεμελιώθηκε στα αίματα και στα κόκαλα των ηρώων και αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Γι’ αυτό και οφείλουν σήμερα, με σεβασμό, να μεταβούν στα Φυλακισμένα Μνήματα και να καταθέσουν τα λουλούδια της συγγνώμης τους για όσα κατά των αγωνιστών, της ΕΟΚΑ και του Διγενή εξήμεσαν και ακόμα δεν αναιρούν.
http://www.sigmalive.com/simerini/columns/antistaseis/369307