Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Μακεδονικός Αγώνας- Βίντεο και Κείμενα

Σε μια παιδεία που μοναδικό της θεματολόγιο είναι ο "ρατσισμός" και ο "εθνικισμός", σε ένα σχολείο που πνίγει κάθε απομεινάρι Ελλάδας και Ορθοδοξίας, είναι καιρός να επέμβουμε και να εμπνεύσουμε και πάλι τα παιδιά ιδανικά. 
Και αφού δεν το κάνει το σχολείο καλούμαστε να εμπνεύσουμε  ΟΙ ΙΔΙΟΙ  τα παιδιά μας.

Με χαρά διαπιστώνουμε ότι στο Ιστολόγιο της Ομάδας Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης "Ο Παιδαγωγός" επιλέχθηκαν και αναρτήθηκαν σειρές με βίντεο (από το Youtube) που παρουσιάζουν τον Μακεδονικό αγώνα (δείτε τα βίντεο εδώ) καθώς και αντίστοιχα κείμενα (δείτε τα  εδώ).


Ακολουθούν ενδεικτικά 2 βίντεο.
Τα υπόλοιπα βίντεο θα βρείτε εδώ:
http://opaidagogos.blogspot.com/2011/10/blog-post.html


1η σειρά βίντεο:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ - MACEDONIAN STRUGGLE, part 1 of 2





ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ - MACEDONIAN STRUGGLE, part 2 of 2






Ενδεικτικά παραθέτουμε κείμενο για τον εθνομάρτυρα μητροπολίτη Γρεβενών Αιμιλιανό (100 χρόνια από τον θάνατό του).

"...Ο Μητροπολίτης Αιμιλιανός, νέος, γενναίος, αποφασισμένος για κάθε θυσία, ύψωσε το ανάστημα. Με τακτικές Εκθέσεις προς το Πατριαρχείο και την Ελληνική Κυβέρνηση, έκανε γνωστή την κατάσταση που επικρατούσε και τα μαρτύρια των Ελλήνων. Επισκεπτόταν τα χωριά για να εμψυχώσει τους ιερείς και τους δασκάλους, να τονώσει το ηθικό των κατοίκων.

Η θαρραλέα στάση του διαρκώς αύξανε το μίσος των εχθρών. Το μόνο που επεδίωκαν ήταν να τον εξοντώσουν, να τον βγάλουν από τη μέση. Ιδίως ο Μπεκήρ αφέντης, ο ισχυρός Τούρκος, μένεα έπνεε εναντίον του.

Όμως τίποτε δεν δείλιαζε τον ατρόμητο Μητροπολίτη. Συνεχίζοντας το παράδειγμα των προκατόχων του, εξακολουθούσε το έργο του. Είχε γίνει ο καλός ποιμένας που όλοι λάτρευαν.

Την μοιραία 1η Οκτωβρίου 1911, μετά από περιοδεία, πήγε στο χωριό Σνίχοβο (Αιμιλιανό) να λειτουργήσει, να έρθει σε επικοινωνία με τους πιστούς. Το απόγευμα αποφάσισε να επιστρέψει στα Γρεβενά. Οι χωρικοί τον παρακαλούσαν να αναβάλει την αναχώρηση, γιατί είχαν πληροφορηθεί ότι Νεότουρκοι και Ρουμανίζοντες καιροφυλακτούσαν στα γύρω μέρη με κακές προθέσεις. Μα ο Μητροπολίτης δεν ήθελε να υποχωρήσει. Δεν δείλιαζε εκείνος. Το καθήκον μόνο λογάριαζε. Ξεκίνησε. Στον δρόμο, σε μια χαράδρα, οι εχθροί περίμεναν. Ανεπεράσπιστος καθώς ήταν, τον συνέλαβαν, μαζί με τον διάκονο που τον συνόδευε, τον Δημήτρη Αναγνώστου και τον αγωγιάτη τους. Αφού τους βασάνισαν, τους κατακρεούργησαν κατά τον πιο φρικτό, απάνθρωπο τρόπο..."


Τα υπόλοιπα κείμενα για τον Μακεδονικό Αγώνα θα βρείτε εδώ:
http://opaidagogos.blogspot.com/2011/10/blog-post_05.html



Ως Αντιπαρακμή δεν έχουμε παρά να συγχαρούμε την ομάδα Εκπαιδευτικών "Ο Παιδαγωγός".

Δεν υπάρχουν σχόλια: