Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Να απολογηθεί το ΡΙΚ για τον «απαγχονισμό» του Κυριάκου Μάτση

Σε ρεπορτάζ που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του ΡΙΚ, έγινε αναφορά σε «απαγχονισμό» του ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, Κυριάκου Μάτση, ο οποίος έπεσε ηρωικά στις 19 Νοεμβρίου 1958, στο κρησφύγετό του στο χωριό Δίκωμο, όταν εξερράγη χειροβομβίδα που έριξε Βρετανός στρατιώτης, αρνούμενος να παραδοθεί.

Σε ανακοίνωσή της, η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους καλεί το ΡΙΚ να απολογηθεί.
Αναφέρει η κ. Θεοχάρους στην ανακοίνωσή της: «Με έκπληξη ακούσαμε το Σάββατο το βράδυ, από το δελτίο ειδήσεων του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος της Κύπρου, ότι η 19η Νοεμβρίου είναι ημέρα ''του απαγχονισμού'' του ήρωα της ΕΟΚΑ Κυριάκου Μάτση! Βεβαίως, αυτό το οποίο αγνοούν όσοι έχουν την ευθύνη για τη μετάδοση αυτής της παραπληροφόρησης συνιστά βασικό στοιχείο της πιο λαμπρής σελίδας της ιστορίας της Κύπρου και του Ελληνισμού.
Αυτήν του έπους της ΕΟΚΑ του 55-59 και της θυσίας των αγωνιστών και ηρώων μας.
Ο Κυριάκος Μάτσης, κύριοι του ΡΙΚ, δεν βρίσκεται στον κατάλογο των απαγχονισθέντων του απελευθερωτικού μας αγώνα. Ο Κυριακός Μάτσης θυσιάστηκε στο κρησφύγετό του στο χωριό Δίκωμο, στις 19 Νοεμβρίου 1958, από χειροβομβίδα Βρετανού στρατιώτη, αρνούμενος να παραδοθεί. Όταν οι Βρετανοί τον κάλεσαν να παραδώσει της ΕΟΚΑ τα όπλα τα ιερά, ο Μάτσης απάντησε: ''Αν θα βγω, θα βγω πυροβολώντας''!.

»Το ΡΙΚ το Σάββατο το βράδυ έριξε τη δική του χειροβομβίδα στην ιστορία μας και το ελάχιστο που θα πρέπει να πράξει η διεύθυνση του κρατικού καναλιού είναι να απολογηθεί και να ζητήσει συγγνώμη από την οικογένεια του ήρωα, από τον κυπριακό λαό και ειδικότερα από τις νέες γενεές, οι οποίες πρέπει να μαθαίνουν την ιστορία μας ορθά και μέσα από πρότυπα ηρώων όπως ο Μάτσης. Η θυσία του Μάτση και των λοιπών ηρώων μας είναι ανυπέρβλητες και σύμβολα ελευθερίας, ειδικώς σήμερα, περίοδο κατά την οποία η πατρίδα μας τελεί υπό τουρκική κατοχή.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι Τούρκοι εξαφάνισαν το κρησφύγετο του Κυριάκου Μάτση στο κατεχόμενο Δίκωμο, καθότι συνιστά χώρο θυσίας, ανδρείας και ελευθερίας, μνημείο του ελληνικού συστήματος αρχών και αξιών μας, και κληρονομιά μοναδική και ελληνική, που γίνεται σεβαστή από όλο τον δημοκρατικό κόσμο. Το ΡΙΚ οφείλει να σέβεται την ιστορία μας και οφείλει να προχωρήσει σε δημόσια απολογία, αφού με τον ''απαγχονισμό'' του Κυριακού Μάτση έγινε, λόγω αμάθειας, απόπειρα ''απαγχονισμού'' της ιστορίας μας».

Πηγή: Sigma Live (Η σημερινή),   20 Νοεμβρίου 2011όμως ο εξευτελισμός  δεν έχει τέλος ... διαβάστε και τη συνέχεια :
Λάθος πάνω στο λάθος στο ΡΙΚ


Μετά τον «απαγχονισμό»… βάπτισε Γιαννάκη τον Κυριάκο Μάτση
Σε «διορθωτικό» ρεπορτάζ, που μετέδωσε το κρατικό κανάλι το βράδυ της Κυριακής, αναφερόταν σε μνημόσυνο του Γιαννάκη Μάτση αντί του Κυριάκου Μάτση.


Λανθασμένο ήταν και το «διορθωτικό ρεπορτάζ» του κρατικού καναλιού, το οποίο αναφερόταν σε μνημόσυνο του ήρωα του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ Κυριάκου Μάτση, ο οποίος έπεσε ηρωικά στις 19 Νοεμβρίου 1958, στο κρησφύγετό του στο χωριό Δίκωμο, όταν εξερράγη χειροβομβίδα που έριξε Βρετανός στρατιώτης.
Το πρώτο ρεπορτάζ που μεταδόθηκε το Σάββατο, στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του καναλιού, έκανε λόγο για «απαγχονισμό» του Κυριάκου Μάτση, προκαλώντας τη δυναμική παρέμβαση της ευρωβουλευτού του ΔΗΣΥ Ελένης Θεοχάρους.

Το ΡΙΚ, όμως, έκανε λάθος και στο διορθωτικό ρεπορτάζ που μετέδωσε το βράδυ της Δευτέρας, αφού στους υπότιτλους πέρασε το όνομα του Γιαννάκη Μάτση αντί του Κυριάκου Μάτση.

Το απανωτό λάθος προκάλεσε την οργή της Ελένης Θεοχάρους, η οποία σε δηλώσεις της ανέφερε: «Δεν είναι δουλειά μου να κρίνω τη δουλειά συντακτών, ωστόσο, εκείνο που με ενόχλησε και οφείλει να ενοχλεί τον καθένα, είναι το ιδεολογικό κεφάλαιο της προηγούμενης γενιάς, το οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε. Δεν υπάρχει καθόλου σεβασμός και το αφήνουμε να εξανεμίζεται στους πέντε ανέμους. Εκείνο που με καίει είναι το γεγονός ότι δεν έκανε τον στοιχειώδη έλεγχο στην είδηση που μετέδωσε».
Η Ελένη Θεοχάρους τόνισε ότι «κάποιοι θα σπεύσουν να μας πουν γραφικούς, επειδή επιμένουμε σε αυτήν την ιερή παρακαταθήκη, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να κρατούμε το στόμα μας κλειστό».
Πηγή: SigmaLive 22/11/2011

Στους αμόρφωτους του ΡΙΚ συστήνουμε 
να διαβάσουν:

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΤΣΗΣ: "ού περί χρημάτων των αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής"!

Δεν υπάρχουν σχόλια: