Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΙΚΚΗΣ-ΤΟ ΘΑΥΜΑΝ Τ'ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ- ΚΥΠΡΙΑΚΟ

ΑΞΊΖΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ:




το είδαμε εδώ 


πριν λίγο διαβάσαμε ότι:


Εκατοντάδες πιστοί, με τον πόθο της επιστροφής ζωγραφισμένο στα πρόσωπά τους, συνέρευσαν, χθες το πρωί, στην κατεχόμενη Καρπασία και στο φημισμένο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, με την ευκαιρία της ιερής μνήμης του ιδιαίτερα αγαπητού, στους πιστούς της Κύπρου, Πρωτόκλητου Αποστόλου.

Το κατεχόμενο, από το 1974, Μοναστήρι του Αποστόλου Αντρέα είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την ιστορία, την παράδοση και τη λαογραφία του τόπου μας, αποτελεί τη Μονή σύμβολο για τη μαρτυρική μας πατρίδα και στον Πρωτόκλητο Απόστολο στρέφονται οι πόθοι και οι παλμοί του κυπριακού ελληνισμού για ελευθερία και δικαίωση.
Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε από τον οικονόμο π. Ζαχαρία, που για 37 τώρα χρόνια στέκεται άγρυπνος φύλακας του μοναστηριού, κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες.

Οι κατοχικές δυνάμεις αποκάλυψαν για άλλη μια φορά το πραγματικό πρόσωπό τους, προβαίνοντας σε νέα επίδειξη δυνάμεως, απαγορεύοντας στον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο να προστεί της Θείας Λειτουργίας, καταδεικνύοντας έτσι τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας, οι οποίες αντιβαίνουν σε κάθε Αρχή Διεθνούς Δικαίου και της σύμβασης που αφορά την ελευθερία άσκησης της θρησκευτικής λατρείας.
Οι Τούρκοι επέτρεψαν στον Καρπασίας Χριστοφόρο απλά να παραστεί στη Θεία Λειτουργία και να κηρύξει τον θείο λόγο.
Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά το τέλος της λειτουργικής συνάξεως, ο Θεοφιλέστατος υπογράμμισε με νόημα ότι «όταν κανείς ζήσει και βιώσει την χάρη του Θεού, τότε μέσα του καλλιεργείται και η υπομονή και η ελπίδα και η αγάπη και όλες εν γένει οι αρετές, οι οποίες είναι απαραίτητες σε ένα λαό, σε ένα έθνος ορθόδοξο, χριστιανικό για να ζήσει και να επιβιώσει».
Τα 37 χρόνια που πέρασαν από την τουρκική εισβολή άφησαν έντονα τα σημάδια τους στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα. Όσες προσπάθειες έγιναν για την αναστήλωσή του σκόνταψαν στην τουρκική αδιαλλαξία και τα παιγνίδια των κατοχικών αρχών της Άγκυρας.
Αποστομωτική απάντηση στους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα αποτελεί ιδιοκτησία του θρησκευτικού ιδρύματος ΕΒΚΑΦ, έδωσε με δηλώσεις του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, τονίζοντας ξεκάθαρα ότι «ο Απόστολος Ανδρέας ανήκει στην Εκκλησία της Κύπρου και σε κανένα άλλο».

Παράλληλα ανέφερε ότι ζήτησε από το Συμβούλιο Εκκλησιών Μέσης Ανατολής να συμφωνηθεί κοινή διακήρυξη ούτως ώστε η Τουρκία να υποχρεωθεί να σεβαστεί τα μνημεία, τα οποία ανήκουν σε όλους και να ανοίξει ο δρόμος της συντήρησης τους.
«Η προσπάθειά μας θα είναι συνεχής, ο αγώνας θα είναι συνεχής, μέχρις ότου φθάσουμε στο ποθούμενο αποτέλεσμα, να τύχουμε της πλήρους ελευθερίας μας και να είμεθα αφέντες στον τόπο μας», επεσήμανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: