Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Οδομαχίες, τραυματισμοί και συλλήψεις έξω από την ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΒΑΣΗ Ακρωτηρίου (Κύπρος).

 Με σοβαρά επεισόδια, που περιλάμβαναν, πετροπόλεμο, οδομαχίες, τραυματισμούς και συλλήψεις, σημαδεύτηκε η εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από την Πύλη των Βρετανικών Βάσεων Ακρωτηρίου, στην οποία πήραν μέρος πέραν των 100 διαδηλωτών.
Πέντε τουλάχιστον τραυματίες, αρκετές υλικές ζημιές και τρεις συλλήψεις είναι το αποτέλεσμα της χθεσινοβραδινής εκδήλωσης διαμαρτυρίας εναντίον των Αγγλικών Βάσεων που πραγματοποιήθηκε στο Ακρωτήρι.
Η διαμαρτυρία οργανώθηκε με πρωτοβουλία της «Εθνικής Αντί-αποικιακής Πλατφόρμας» κι άρχισε λίγο μετά τις 18.00 χθες το απόγευμα.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική είσοδο των Βάσεων, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της Βρετανικής πολιτικής συνέχισης της διατήρησης των Βάσεων στην Κύπρο.



Οι αστυνομικοί των Βάσεων που είχαν ενισχυμένη παρουσία στον χώρο από νωρίς, άρχισαν να προκαλούν με την συμπεριφορά τους, με αποτέλεσμα να απωθούν προκλητικά τους διαδηλωτές κι έτσι, να ξεσπάσουν επεισόδια. Άρχισαν οι επιθέσεις με ξύλα και γκλόπ και στη συνέχεια πετροπόλεμος. Συνέπεια της κατάστασης αυτής ήταν να σημειωθούν τραυματισμοί και να πάρουν διαστάσεις τα επεισόδια.
Κατά την διάρκεια των επεισοδίων πετούσε ελικόπτερο των Βρετανικών Βάσεων, με τους προβολείς να ρίχνουν φως στα σημεία της διαμαρτυρίας.



Ως Ε.Φ.Α.Ε.Φ.Π καταδικάζουμε απερίφραστα και καταγγέλλουμε την ωμότητα και βαρβαρότητα με την οποίαν αντιμετωπίστηκαν οι διαδηλωτές στη βρετανική βάση ακρωτηρίου (02/01/12) από τους αστυνομικούς των βάσεων.
vaseis

Επειδή γνωρίζουμε καλά την προπαγάνδα και ήδη άρχισαν να αφήνονται υπονοούμενα για τις ευθύνες των διαδηλωτών, θέλουμε να γνωστοποιήσουμε ότι όχι μόνο η βία που ασκήθηκε από πλευράς των αστυνομικών, στο όνομα της χερ μάτζεστι, ήταν υπέρμετρη και αδικαιολόγητη, αλλά ήταν και επιδίωξή τους εξ αρχής. Από την πρώτη στιγμή που οι διαδηλωτές έφτασαν στον εν λόγω χώρο, άρχισαν να δέχονται βρισιές και προπηλακισμούς από τους αστυνομικούς, προφανώς με σκοπό να οξυνθούν τα πνεύματα και να τους δοθεί αφορμή να προβούν σε συλλήψεις.



Γίναμε μάρτυρες, ιδίοις όμμασι, των αστυνομικών να περνούν πάνω από κόσμο ο οποίος είχε καθίσει κάτω στον δρόμο για να καταδείξει τις ειρηνικές τους προθέσεις. Οι προθέσεις τους έγιναν δεχτές από τους αστυνομικούς με πολλή ευχαρίστηση. Τόση, που όχι απλώς δεν αρκέστηκαν να τους ποδοπατήσουν αλλά θεώρησαν καλό να τους κτυπήσουν και με τα ρόπαλα.
Είδαμε γυναίκα να πέφτει στον δρόμο και τους αστυνομικούς να τρέχουν από πάνω της και να τη χτυπούν ενώ κειτόταν χάμω. Μια άλλη γυναίκα έτρεξε και κάλυψε με το σώμα της την «τρομοκράτισσα» που ξυλοκοπείτο ενώ βρισκόταν ανήμπορη ξαπλωμένη στον δρόμο, με αποτέλεσμα να δεχτεί αυτή τον ξυλοδαρμό.



Δύο φορές προσπάθησε μικρή ομάδα (των 2 και 3 ατόμων) να προσεγγίσει τους αστυνομικούς με σηκωμένα χέρια για να συζητήσουν. Την πρώτη, χωρίς καμμιά αιτία, δέχτηκαν ψέκασμα από τους αστυνομικούς στα μάτια ενώ τη δεύτερη δέχτηκαν την ειρωνεία και τον χλευασμό των οργάνων που υπηρετούν την χερ μάτζεστι οι οποίοι δεν δέχτηκαν να συζητήσουν. Σε τέτοια σημεία ειρωνίας έφτασαν που όταν σηκώθηκε ελικόπτερο (προφανώς για να αντιμετωπίσει τους 100 άοπλους «τρομοκράτες») και ρωτήθηκαν αν είχαν σκοπό να κάψουν τους διαδηλωτές, αφού είναι συνήθης τακτική των άγγλων αποικιοκρατών να καίνε όσους δεν μπορούν να νικήσουν, απάντησαν «γιατί επελλάναμε; μπορεί να κρούσουμε τζιαι ‘μεις έτσι».


Οι υπηρέτες των αγγλικών συμφερόντων προέβησαν και σε δύο συλλήψεις. Η πρώτη αφορά διαδηλώτρια η οποία στην προσπάθειά της ν’ αποφύγει την αστυνομική βία έχασε το ένα της παπούτσι και επέστρεφε μόνη να το πάρει. Η δεύτερη αφορά δικηγόρο ο οποίος ζήτησε να μιλήσει με την πρώτη κοπέλα που είχε συλληφθεί, τι πιο φυσικό σε ένα ευνομούμενο κράτος, και συνελήφθη και ο ίδιος. Τόσο θρασύδειλα και άνανδρα φέρθηκαν. Όταν μάλιστα ο δικηγόρος που τους εκπροσώπησε ζήτησε να μάθει γιατί κατηγορούνται δεν είχαν να του πουν κάτι συγκεκριμένο και μάλιστα δεν έβρισκαν τον αστυνομικό που τους είχε κατηγορήσει!



Μικρή ομάδα των τεσσάρων ατόμων προχωρούσε προς την είσοδο της μονάδας ενώ η μεγαλύτερη μερίδα των διαδηλωτών είχε αποχωρήσει και αστυνομικός φωνάζει «συλλάβετέ τους τζιαι τούτους να τελειώνουμε».
Οι «πολιτισμένοι» Βρετανοί έδειξαν πάλι το πρόσωπό τους.
Το χειρότερο είναι ότι οι εντολές τους εκτελούνταν διά χειρός Κυπρίων, που ασπάστηκαν το στέμμα. Κυπρίων που χωρίς κανένα δισταγμό σήκωναν το ρόπαλό τους και έψαχναν κεφάλι. Ο στόχος ήταν το κεφάλι.




Υ.Γ: Κύριε Χριστόφια ευχαριστούμε που τους πιστώσατε τις Βάσεις εώς our children and grandchildren. Περιμένουμε να δούμε την αντίδραση της Κυπριακής Κυβέρνησης για την ωμή και αδικαιολόγητη βία που ασκήθηκε στους πολίτες της οι οποίοι διαδήλωσαν καθώς αποτελει συνταγματικό τους δικαίωμα.




 Διαβάστε αναλυτικά ρεπορτάζ
ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ
Η διαδήλωση λεπτό προς λεπτό
Μεγάλη αυτοκινητοπομπή γύρω στις 19.15 οδεύει προς τις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου για την προγραμματισμένη εκδήλωση της Εθνικής Αντι - αποικιοκρατικής πλατφόρμας. Στα αυτοκίνητα κυματίζουν οι γαλανολευκες σημαίες. Ισχυρή είναι η δύναμη της αστυνομίας, που συνοδεύει την αυτοκινητοπομοπή.
19.40. Η αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων περικυκλώνει την αυτοκινητοπομπή.
20.00. Γίνονται σοβαρά επεισόδια. Οι Βρετανοί των Βάσεων επιτέθηκαν κατά των διαδηλωτών. Άγριος πετροπόλεμος μεταξύ αστυνομικών. Σημειώθηκαν τραυματισμοί. Έχουν γίνει συλλήψεις.
20. 30. Οδομαχίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι Βρετανοί ρίχνουν φωτοβολίδες. Έχει απογειωθεί το ελικόπτερο των Βρετανικών Βάσεων.  Ακολούθησε άγριος πετροπόλεμος, χρήση χημικών και σκηνές βίας. Μέχρι στιγμής οι Βρετανοί έχουν συλλάβει μία κοπέλα, ενώ υπάρχουν τραυματισμοί αστυνομικών και διαδηλωτών.
20.40. Οι Βρετανοί αστυνομικοί των Βάσεων συνέλλαβαν μια γυναίκα της πλατφόρμας, ενώ προηγουμένως την έσερναν στο έδαφος.
20.45. Το ελικόπτερο συνεχίζει να πετά πάνω από το χώρο των συμπλοκών. Οι συμπλοκές κάπως  έχουν περιοριστεί αλλά οι Βρετανοί πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίων των διαδηλωτών της πλατφόρμας.
20.55. Μέχρι αυτή την ώρα έχουν καταγραφεί δέκα τραυματισμοί.
21.00. Έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για να αφεθεί ελεύθερη η κοπέλα που συνέλλαβαν οι Βρετανοί. Το ελικόπτερο συνεχίζει να υπερίπταται στην περιοχή. 
21.10. Οι βρετανοί έφεραν στον χώρο κλούβες και ειδικά οχήματα του στρατού.
21.30. Καθιστική εκδήλωση διαμαρτυρίας των διαδηλωτών μπροστά από τις Βάσεις. Ζητούν απελευθέρωση των κρατουμένων.
21.40. Οι Βρετανοί αρνούνται να απελευθερώσουν όσους έχουν συλλάβει και ανασυντάσσονται.
22.00. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στο Κάστρο του Κολοσσίου για να αφεθούν ελεύθεροι οι διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί.
22.40. Αστυνομικοί με πολιτικά της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκονται στο Κάστρο του Κολοσσίου και διερευνούν τα επεισόδια που προκλήθηκαν.
23.00. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, οι διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί θα κατηγορηθούν γραπτώς και θα αφεθούν ελεύθεροι.



Δείτε φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ

Δείτε εκτενές  βίντεο :


Δείτε τα υπόλοιπα (11 μικρά αποσπάσματα) βίντεο ΕΔΩ!

Συγχαίρουμε το πάντα εξαιρετικό ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ για την άψογη ειδησιογραφική κάλυψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: