Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

17 Φεβρουαρίου 1914: Έναρξη Αυτονομιακού Αγώνα στη Β.Ήπειρο

17 του Φλεβάρη 1914.
Το επίσημο Ελληνικό κράτος έχει αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Β.Ήπειρο υπακούοντας στις εντολές των μεγάλων δυνάμεων.Οι βορειοηπειρώτες όμως δεν το βάζουν κάτω.
Με πρωτοστάτες- μία ακόμη φορά- τους επισκόπους τους ανακηρύσσουν την έναρξη του ένοπλου Αυτονομιακού Αγώνα.
Δίπλα τους σπεύδουν Έλληνες εθελοντές από την Κρήτη και την Κύπρο.

3 μήνες αργότερα (17 Μαΐου 1914) η νικηφόρα εξέγερση των βορ/των πέτυχε την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας με το οποίο η Αλβανία αναγνωρίζει και επίσημη καθεστώς Αυτονομίας στην περιοχή της Β.Ηπείρου.Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της ΣΦΕΒΑ:
Η 17η Φεβρουαρίου 1914, ημερομηνία ανακηρύξεως της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, αποτελεί ορόσημο στη ματωμένη ιστορική πορεία της πολύπαθης αυτής Ελληνικής Γης.
 Ο νικηφόρος ένοπλος αγώνας των Βορειοηπειρωτών είχε σαν επιστέγασμα την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου, που επισφραγίσθηκε με το Πρωτόκολλο της Κερκύρας (17 Μαΐου 1914), νομικό κείμενο το οποίο αποδέχθηκε και η Αλβανία, χωρίς όμως ποτέ να σεβασθεί τις προβλέψεις του.

Ο αιώνας που μεσολάβησε έκτοτε, παρά τις δραματικές γεωπολιτικές αλλαγές και τους ποταμούς αιμάτων των Βορειοηπειρωτών στο βωμό της Ελευθερίας, δε δικαίωσε τους εθνικούς πόθους των Αγωνιστών του Αυτονομιακού Αγώνα.
 Σήμερα, μέσα στο ρευστό γεωστρατηγικό περιβάλλον της Βαλκανικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και με δεδομένη την πάγια αλβανική στόχευση για πλήρη συρρίκνωσή του, ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός αναζητεί Ενότητα, Όραμα, Προοπτική.  

Όπως τότε, έτσι και τώρα, οι μηχανορράφοι της Ευρώπης στρέφονται ανερυθρίαστα κατά της Ελλάδος. Σε αγαστή συνεργασία με τους διεθνείς τοκογλύφους προσβάλλουν την εθνική μας αξιοπρέπεια, πλήττουν ευθέως την εθνική μας κυριαρχία και απεργάζονται την εθνική μας συρρίκνωση. 
 Όμως, «λαός ελευθερωθείς διά του ξίφους, δεν δουλούται δια του καλάμου» διατράνωναν οι φοιτητές που πρωτοστάτησαν στον Αυτονομιακό Αγώνα. Ο λαός μας που κέρδισε την ελευθερία του με αίμα στα πεδία των μαχών, δεν θα τη χάσει στους αμαρτωλούς διαδρόμους της Παγκόσμιας Τράπεζας!

Αθήνα, 16/2/2012
Το ΚΔΣ της ΣΦΕΒΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: