Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

18 χρόνια χωρίς τον Σεβαστιανό, τον Επίσκοπο του χρέους, του αγώνα και της θυσίας

Τον αείμνηστο Σεβαστιανό τον θυμάμαι, σαν χθες,
ήταν ψηλός, αδύνατος, είχε ασκητική όψη, ήταν επιβλητικός, είχε μια λεβεντιά.

Την ίδια λεβεντιά είχαν και οι λόγοι του. Καθαρός λόγος, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιεί υπονοούμενα. Είναι σαν να άκουγες κάποιον που ήταν απόλυτα σίγουρος για την αλήθεια και μόνον αυτήν έλεγε.Δεν χαρίστηκε σε κανέναν.
Ο επίσημος αγώνας για το βορειοηπειρωτικό και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ξεκίνησε κάπου στο 1980, με Κυβέρνηση της ΝΔ (όταν άρχισαν να φτάνουν οι πρώτοι βορειοηπειρώτες δραπέτες από τον κομμουνιστικό "Παράδεισο", περνώντας από ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα). 
Συνεχίστηκε με την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (1981-1990)  ..., με την προδοτική Άρση του Εμπολέμου με την Αλβανία (χωρίς υπογραφή συνθήκης ειρήνης για την προστασία των βορ/τών αδερφών μας). 

Το 1990 έπεσε ο Κομμουνισμός και άνοιξαν τα σύνορα. 
Από την αρχή διέβλεψε τον κίνδυνο να ερημώσει η Βόρειος Ήπειρος και καλούσε την Κυβέρνηση  να δίνει μόνον εποχιακές βίζες το καλοκαίρι, για αγροτικές εργασίες, ώστε να επιστρέφουν οι βορειοηπειρώτες στις εστίες τους. 
Δεν φοβόταν να καταγγείλει την Κυβέρνηση της ΝΔ  και τον ίδιο τον Αν.Σαμαρά που δεν έθετε  θέμα εδαφικής διεκδίκησης της Β.Ηπείρου (το εδαφικό θέμα ήταν σε εκκρεμότητα στην επιτροπή των Νικητριών δυνάμεων του Β' Παγκ.Πολέμου).

Για δεκαετίες ήταν ο μόνος που τιμούσε την επέτειο Αυτονομίας της Β.Ηπείρου (Υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας), στο ακριτικό Δελβινάκι.
Θυμάμαι όταν του τηλεφώνησε ο Αστ.Δντής να του πει ότι θα γίνουν επεισόδια και ότι μέλη του ΠΑΣΟΚ θα μας αποκλείσουν το δρόμο για το Δελβινάκι. Με ήρεμη φωνή ο Σεβαστιανός του απάντησε :  θα τους παίρνουμε έναν έναν και θα τους ρίχνουμε στο αυλάκι δίπλα στο δρόμο!
Φυσικά δεν τόλμησε να φανεί κανείς για να μας κλείσει το δρόμο!

Καταγγελίες εντός και εκτός Ελλάδος για τα δεινά του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Ο Σεβαστιανός αν και δεσπότης, δεν μασούσε τα λόγια του. 
Μάταια επίσης παρακαλούσε ορισμένους μητροπολίτες για να του επιτρέψουν να μιλήσει στην μητρόπολή τους. Οι περισσότεροι δεν ήθελαν να δυσαρεστήσουν την τότε πανίσχυρη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Θυμάμαι ακόμη την ανακοίνωση στο Κρατικό ραδιόφωνο Γρεβενών. Το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε την παρουσία του Σεβαστιανού στην πόλη και καλούσε τον λαό να απέχει από τη συγκέντρωση για τη Β.Ήπειρο. Ο λαός φυσικά ξέρει να διακρίνει τον Ποιμένα από τους λύκους. Και ευτυχώς εμπιστεύεται τον αληθινό Ποιμένα.
Καλό Παράδεισο άξιε αγωνιστή και Ιεράρχη.
Μαχητής Θεσσαλονίκης

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΣΦΕΒΑ:Στις 12 Δεκεμβρίου  1994 έπαψε να πάλλει μια  μεγάλη, ηρωική, αρχιερατική και αγιασμένη καρδιά. Η καρδιά του Πνευματικού Ηγέτη των Βορειοηπειρωτών, του αείμνηστου Γέροντα της Κόνιτσας, μακαριστού Σεβαστιανού.
Στις 12 Δεκεμβρίου έφυγε από κοντά μας  ο Άνθρωπος  με το φαρδύ μέτωπο και τις βαθιές σκέψεις,  το διαπεραστικό βλέμμα και τα ορατά μηνύματα, το γλυκό χαμόγελο και την μεγάλη καρδιά.
Έφυγε ο  Άνθρωπος πατέρας και αδερφός για δεκάδες απλούς ανθρώπους. Ο Άνθρωπος ιεράρχης, που δόξασε, με την προσωπικότητα και την αγωνιστικότητά του, το όνομα της Μητρόπολης κι όλου του χώρου. Ο Άνθρωπος αγωνιστής, που μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του, δεν έπαψε ν' αγωνιεί, να γράφει, να μιλάει, να προσεύχεται… για τη Βόρειο Ήπειρο και τους Βορειοηπειρώτες, για την Ελλάδα κι όλους τους Έλληνες.
 Έφυγε στην αιωνιότητα και στην Βασιλεία των Ουρανών. Πήγε κοντά στους Αγγέλους, γιατί ένας άγγελος ήταν, αφήνοντάς μας πιο ορφανούς. Πιο ορφανούς γιατί για πολλά χρόνια είχαμε μάθει με Αυτόν. Είχαμε μάθει με την αγγελική του εικόνα και την τρυφερή του καρδιά, με την πονεμένη ψυχή του, για τα βάσανα και την τύχη  των  Βορειοηπειρωτών και την ζεστασιά που νιώθαμε  σαν  βρισκόμασταν κοντά του. Μα πάνω απ' όλα είχαμε μάθει με τους τιτάνιους αγώνες που έχει δώσει, για τη Βόρεια Ήπειρο και τους Βορειοηπειρώτες,  μην αφήνοντας σε χλωρό κλαρί κανέναν, όσο ψηλά κι αν στέκονταν εκείνος, και όσο πιο ακουστό ήταν το όνομά του. Είχαμε μάθει με  εκείνη τη μπάσα, βροντερή και κραυγαλέα φωνή,  που άρχιζε με το «Αδέλφια Βορειοηπειρώτες!» και που τελείωνε με την ευχή: «Χριστός Ανέστη και η Βόρειος Ήπειρος ανέστη!».
 Την 12η Δεκεμβρίου 1994 η Βόρεια Ήπειρος έμεινε πιο φτωχή, πιο αδύναμη, πιο απροστάτευτη. Γιατί ήταν ο Γέροντας εκείνος που ταρακουνούσε τα λιμνάζουσα νερά, ήταν εκείνος που ανάγκαζε Οργανισμούς και Φορείς να παρακολουθούν τα κατεστημένα και στην Αλβανία  και οι Βορειοηπειρώτες να νιώθουν πιο ασφαλείς, πιο προστατευμένοι.
«Ο νους μου στρέφεται προς τους αλύτρωτους αδελφούς μας της Β. Ηπείρου, τους στενάζοντας υπό τον ζυγό της πικράς  δουλείας δια να τους διαδηλώσωμεν ότι, όχι μόνον αι προσευχαί μας θα τους συνοδεύουν καθημερινώς, αλλά και παν το δυνατόν θα πράξομεν, όπως λυτρωθούν των δεσμών της δουλείας και συντόμως επανέλθουν εις τους κόλπους της μητρός Ελλάδας…» τόνιζε στον ενθρονιστικό λόγο του στις 29 Ιουνίου 1967.
 Δεκάδες οι διαμαρτυρίες, οι επιστολές, οι φλογεροί του λόγοι για 27 ολόκληρα χρόνια, μέχρι τη στιγμή που ο Πανάγαθος Θεός τον πήρε πλάι του.
«Όχι κ. Πρέσβη, το Βορειοηπειρωτικό θέμα δεν «έχει πεθάνει». Είναι ανοικτών ενώπιον των τεσσάρων Υπουργών των Μεγάλων Δυνάμεων…» έγραφε στο αλβανό πρέσβη στις 16.6.1981. Ενώ στην εγκύκλιο της 1ης Αυγούστου 1983 έγραφε:  «Όχι! Δε θα νικήσει η βία και το ψεύδος, αλλά ο Χριστός και η αλήθεια. Το δε αίμα των συγχρόνων νεομαρτύρων της Β. Ηπείρου, που χύνεται δια τον Χριστόν, θα γίνει ορμητικός ποταμός, ο οποίος θα πνίξει τον θεόμαχον τύραννων, όπως ακριβώς ετιμωρήθησαν και όλοι εκείνοι που πολέμησαν μέχρι τώρα τον Χριστόν και την Εκκλησία Του».
Τα σοφά του λόγια επίκαιρα όσο ποτέ. Το τηλεγράφημα του στις 17 Σεπτεμβρίου 1984 επίκαιρο όσο ποτέ: «…απευθύνω συγχρόνως κραυγήν πόνου, αλλά και θερμοτάτην έκκλησην προς την Κυβέρνησην και την Αντιπολίτευσην, όπως, του λοιπού, χαραχθή κοινή εθνική πολιτική, προς αντιμετώπισιν του φλέγοντος Βορειοηπειρωτικού θέματος…»
Ακόμα κι ένα μήνα, προτού η ψυχή του ανέβει εις τον Παράδεισο, στο μήνυμά του προς τους κατοίκους της Κονίτσης αναφέρει: «Από το κρεβάτι της ασθένειάς μου, μια ευχή αφήνω, να σώζει και να φυλάττει ο Θεός το πολυπαθές ΕΘΝΟΣ μας. Και να το διατηρεί ενωμένο και μονοιασμένο, γιατί μόνον έτσι θα είναι άτρωτο και δεν θα έχει να φοβηθεί κανένα εχθρό…».
 Ο αείμνηστος μακαριστός Σεβαστιανός χάρηκε πάρα πολύ όταν ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός για πρώτη φορά μπόρεσε να δημιουργήσει τη δική του πολιτική οργάνωση και να συσπειρωθεί γύρω απ' αυτή, γι αυτό σ' ένα του κήρυγμα  προς τους Βορειοηπειρώτες τόνιζε: «Την ΟΜΟΝΟΙΑ και τα μάτια σας».
Έφυγε πρόωρα  χωρίς να βοηθήσει, στην πορεία αυτή. Έφυγε πικραμένος σε μια κρίσιμη στιγμή που την ίδια την Ομόνοια την είχαν καρφώσει στον τοίχο. Όπου δικά της στελέχη τα είχαν δικάσει και φυλακίσει. Όπου πάρα πολλές οικογένειες άφησαν τα πατρώα τους εδάφη από το φόβο και τη βία. Πατρώα εδάφη που Αυτός βροντοφώναζε, ποτέ να μην  εγκαταλείψουν.
Έκλεισαν 18 χρόνια από την 12η εκείνη Δεκεμβρίου. 18 χρόνια που απουσιάζει από κοντά μας ο Εμπνευστής και Ήρωάς μας. Ο Πνευματικός μας Ηγέτης. Ο άνθρωπος που έκλεισε τα μάτια του με τον πόνο μας. Με την εικόνα της αλύτρωτης Βορείου Ηπείρου. Που μαζί με το πνευματικό του παιδί, το Γρηγόρη το Ντριγκόγια, τον Μενέλαο το Ζώτο και πολλούς άλλους αγωνιστές σύνδεσαν την ζωή και όλη την σταδιοδρομία τους με τον βορειοηπειρωτικό αγώνα. Γι' αυτό παρακολουθούν από κει ψηλά,  νοιάζονται από κει ψηλά, οδηγούν από κει ψηλά.
Σίγουρα η ψυχή του  απ' εκεί πάνω μας βλέπει, μας σκέφτεται, μας προστατεύει και μας ευλογεί.
Αιώνια η μνήμη στον αείμνηστο Γέροντα Σεβαστιανό, στον Άγιό μας!

3 σχόλια:

ΕΛΛΗΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ είπε...

Σήμερα, στην εποχή της εσχάτης παρακμής του Ελληνισμού, η απουσία του Σεβαστιανού είναι περισσότερο αισθητή.

Τι να πει κανείς γι'αυτόν τον ΕΘΝΑΡΧΗ ;;;

Ο μόνος που τόλμησε να μιλήσει για την ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ σε εποχές παντοδυναμίας και πλήρους ιδεολογικής τρομοκρατίας της αριστεράς.

Θλιβερή η σύγκριση με την σημερινή εκκλησιαστική ιεραρχία - πλην λίγων εξαιρέσεων.

Οι σημερινοί δεσποτάδες έχουν γίνει γλάστρες της κοσμικής εξουσίας, χαριεντίζονται με τους ΠΡΟΔΟΤΕΣ πολιτικούς, υμνούν τον οικουμενισμό και τον "πολυπολιτισμό" και ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ το Έθνος.

Α, και για να μην ξεχνιόμαστε, για όλα φταίει η "αντιχριστιανική" ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ...

Κατηγορούν την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ οι ΓΛΕΙΦΤΕΣ του Σαμαρά και του Τσίπρα, η ΚΛΙΚΑ των οικουμενιστών παπολατρών του Φαναρίου, οι ΑΝΑΞΙΟΙ της "μοντέρνας" μεταπατερικής θεολογίας, οι ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ !!!

Αλλά ο λαός βλέπει και κρίνει, και έχουν γνώση οι φύλακες.

Αγαπητέ Συνέλληνα Μαχητή, εμείς οι Εθνικιστές, εμείς οι Χρυσαυγίτες δεν μασάμε τα λόγια μας.

Όταν το Εθνικιστικό Κίνημα έρθει στην εξουσία, θα επέλθει ΚΑΘΑΡΣΗ της Ιεραρχίας.

Μασώνοι, κίναιδοι και οικουμενιστές ΔΕΝ έχουν θέση στην Ελληνορθοδοξία.

Θέλουμε Παπαφλέσσες και Σεβαστιανούς, και όχι προσκυνημένους.

Ας μας πουν "φασίστες", "ναζιστές" ή ό,τι άλλο θέλουν. Δεν μας ενδιαφέρει.

Η ΕΛΛΑΣ ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ, ΚΑΙ ΘΑ ΖΗΣΕΙ !

Σεβαστιανέ, μας λείπεις !!!

ΠΑΤΡΙΔΑ - ΤΙΜΗ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ !!!

Μαχητής Θεσσαλονίκης είπε...

Μια διευκρίνηση για να μην διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα.

Τυχαίνει να έχω γνωρίσει από κοντά κάποιους σημερινούς μητροπολίτες.
Σε διαβεβαιώνω ότι δεν είναι τόσο "αδιάφοροι" ούτε για τα εθνικά μας θέματα, ούτε για την κατάντια που προκάλεσαν οι εντολοδόχοι πολιτικοί στην πατρίδα μας.

Κάποιοι κάνουν τον αγώνα τους αθόρυβα. Γιατί έτσι επιβάλουν οι συνθήκες στην περιοχή τους.
Άλλοι δρουν πιο άμεσα και πιο δυναμικά.
Ας αναφέρω για παράδειγμα τον διάδοχο του Σεβαστιανού, τον μητροπολίτη Ανδρέα.
Ομοίως τον Καλαβρύτων Αμβρόσιο,
τον Πειραιώς Καλλίνικο,
πίστεψέ με υπάρχουν πολλοί ακόμη.

Δεν λείπουν βέβαια και οι μητροπολίτες που είτε λόγω έλλειψης ευφυίας (Άνθιμος) είτε λόγω εμπάθειας ... πέφτουν.
Δυστυχώς αυτούς προβάλει η tv και τα ΜΜΕ -υπηρέτες της Νέας Τάξης.

Με τον αείμνηστο Χριστόδουλο ... φρόντισαν και ξεμπέρδεψαν νωρίς.

ΕΛΛΗΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ είπε...

Συμφωνώ μαζί σου αγαπητέ Μαχητή, γι'αυτό και δεν τους βάζω όλους στο ίδιο τσουβάλι.

Υπάρχουν και οι ΑΞΙΟΙ Ελληνόψυχοι Ιεράρχες, όπως ο Κονίτσης Ανδρέας, ο Σεραφείμ Πειραιώς, ο Αμβρόσιος Καλαβρύτων.

Την κλίκα των οικουμενιστών παπολατρών την ξέρεις, ας μην αναφέρω ονόματα.

Είναι αυτοί που επαινούνται από τα νεοταξικά ΜΜΕ για τις "προοδευτικές" θέσεις τους και - όλως τυχαίως - για τις επιθέσεις τους κατά της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ.

Ευτυχώς όμως ο λαός, οι απλοί παπάδες και τα περισσότερα Ελληνορθόδοξα ιστολόγια τους έχουν πάρει χαμπάρι και τους κράζουν αγρίως.