Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

SOS: Μητροπολίτης Τριπόλεως της Λιβύης: «Απειλούν να με σκοτώσουν» – Κλείνει ο Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Τριπόλεως Λιβύης

Φανατικοί μουσουλμάνοι απειλούν να σκοτώσουν τον μητροπολίτη Τριπόλεως Λιβύης κ. Θεοφύλακτο  και να κάψουν ζωντανούς τους χριστιανούς που εκκλησιάζονται στον ιστορικό ελληνορθόδοξο  ιερό ναό Αγίου Γεωργίου στην Τρίπολη.


«Αν σας βρούμε άλλη φορά εδώ μέσα, θα σας κάψουμε όλους ζωντανούς και εσένα παπά θα σου πάρουμε το κεφάλι», ήταν το τελεσίγραφο προς τους έντρομους  πιστούς της μικρής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, ομάδας  μουσουλμάνων  που εισέβαλε στον ιερό ναό, όπως δήλωσε αποκλειστικά στο «ierovima.gr» ο μητροπολίτης κ. Θεοφύλακτος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του.


«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα στην Τρίπολη για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς. Με πόνο ψυχής σκέφτομαι να κλείσω τον ιστορικό ναό και να τον ανοίξω το Πάσχα», μας είπε ο 68χρονος μητροπολίτης που βρίσκεται αυτές τις μέρες στη γενέτειρά του την Κατερίνη και συνέχισε: 
«Το τελευταίο διάστημα δεν έρχεται ούτε ένας χριστιανός στο ναό, γιατί φοβούνται. Και ξέρετε γιατί;   
Προ μηνός, ομάδα περίπου δέκα  σαλαφιστών μουσουλμάνων, είναι  οι υπερσυντηρητικοί σουνίτες, εισέβαλαν την ώρα της Θείας Λειτουργίας στο ναό του Αγίου Γεωργίου και ούρλιαζαν πως πρέπει τώρα αμέσως να  αδειάσει η εκκλησία γιατί θα μας κάψουν ζωντανούς. Όταν τους παρακάλεσα να φύγουν από τον ιερό χώρο, εξαγριωμένοι μου απάντησαν πως θα με σκοτώσουν, πως θα με αποκεφαλίσουν… Δεν τους φοβάμαι αλλά από τότε δεν έρχεται ούτε ένας πιστός στην εκκλησία μας. Τις καλές εποχές, το εκκλησίασμα έφθανε και τους 150 πιστούς, ενώ σήμερα ούτε ένας…».


Ο μητροπολίτης κ. Θεοφύλακτος κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας εξέφρασε την λύπη του γιατί τα ελληνικά ΜΜΕ έχουν ξεχάσει την Ιερά Μητρόπολη Τριπόλεως και πώς την τελευταία φορά που τον αναζήτησαν ήταν τότε με την εξέγερση κατά του Καντάφι το 2011.

«Όλοι οι Ορθόδοξοι χριστιανοί και φυσικά και η ελληνική παροικία αντιμετωπίζουμε προβλήματα, γιατί δεν υπάρχει πλέον ασφάλεια. Πριν από δύο μήνες άγνωστοι βεβήλωσαν το ελληνικό νεκροταφείο στην Τρίπολη,  σκορπώντας τα οστά των νεκρών! Ο ναός μας, που βρίσκεται στην Τρίπολη από το 1647, κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να γίνει παρανάλωμα του πυρός και εγώ αναγκάζομαι να κυκλοφορώ πλέον με πολιτική περιβολή, για να μη με αναγνωρίζουν οι συμμορίες των μουσουλμάνων. Γράψτε τα αυτά, για να μάθει ο κόσμος ότι εκεί χανόμαστε… Χρειαζόμαστε κάθε μορφής στήριξη.»


ΣΧΟΛΙΟ
Συμπαραστεκόμαστε φυσικά ολόψυχα στον δοκιμαζόμενο Ορθόδοξο μητροπολίτη.

Αναπόφευκτα όμως μου προκαλούνται προβληματισμοί :
Μου προκαλεί εντύπωση η άμεση "εξαφάνιση" των 150 Ορθοδόξων πιστών από την εκκλησία με τις πρώτες απειλές. Τέτοιους πιστούς λοιπόν "φτιάχνουμε" στην εκκλησία; Τίποτε δεν διδάχθηκαν τόσα χρόνια; Άσκοπα λειτουργούσε η εκκλησία από το 1647;

Ο μητροπολίτης λέει ότι αναγκάζεται να κυκλοφορεί με πολιτική περιβολή για να μην τον αναγνωρίζουν οι συμμορίες των μουσουλμάνων και σκέφτεται να κλείσει την εκκλησία μέχρι το Πάσχα. Υποδειγματικό (...) "σθένος".
Στην ιστοσελίδα που δημοσίευσε αρχικά την είδηση εμφανίζεται και ο
τραπεζικός λογαριασμός της  Μητρόπολης Λιβύης. Δηλαδή αν στείλουμε χρήματα στον μητροπολίτη θα καλυτερεύσουν τα πράγματα;

Κανείς δεν μπορεί να προτείνει σε κάποιον δοκιμαζόμενο, να γίνει μάρτυρας.
Αλλά η Ορθόδοξη παράδοσή μας είναι γεμάτη από χιλιάδες παραδείγματα από πιστούς- ιερωμένους ή μη- που όταν απειλήθηκαν δεν έσκυψαν, αλλά σήκωσαν ψηλά το κεφάλι.

Μάλλον πρέπει να θυμίσουμε στον μητροπολίτη και στους 150 πιστούς στην Τρίπολη ότι το νόημα της παρουσίας μας στη γη είναι να μπορέσουμε να πάμε στον Παράδεισο, στη "Βασιλεία των Ουρανών". Μάλλον έχουμε ξεχάσει το πιο σημαντικό μήνυμα εμείς οι Ορθόδοξοι. Ούτε οι τραπεζικοί λογαριασμοί, ούτε τα αξιώματα θα μας σώσουν. Και όταν οι "άπιστοι" μας υποχρεώνουν να βαδίσουμε το δρόμο του μαρτυρίου, καλό είναι να μην κλαψουρίζουμε προσπαθώντας να ξεφύγουμε αλλά να κρατάμε ψηλά το κεφάλι. Τον Χριστό πάμε να συναντήσουμε, μέσα από το δήμιο. Δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε.ΥΓ. Φυσικά πρέπει να κινητοποιηθεί ΑΜΕΣΑ το πάντα κοιμισμένο "Ελληνικό" (πάντα σε εισαγωγικά) ΥΠ.ΕΞ. Μόλις δηλαδή βρουν λίγο χρόνο από τις ΕλληνοΤουρκικές φιέστες.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Σας ενημερώνουμε ότι στις 20/3/2013, ο βουλευτής κ. Χρ.Παππάς (του Λαϊκού Συνδέσμου Χρ.Αυγή), υπέβαλε σχετική ερώτηση στον Υπουργό Εξωτερικών:

Υπάρχει (ως κείμενο) εδώ:
http://xristospappas.blogspot.gr/2013/03/blog-post_5849.html

και εδώ (μορφή pdf):
http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/8004690.pdf