Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013

Ὁ Σουλεϊμάν δέν “ἀγαπάει” μόνο…

Μόλις κυκλοφόρησε τό βιβλίο τοῦ Κοσµᾶ Καραΐσκου (τοῦ µεταξύ τῶν ἄλλων καί µεταφραστῆ µας καί ὑπευθύνου τοῦ tourkikanea.gr)
µέ τίτλο «Ὁ Σουλεϊµάν δέν ‘‘ἀγαπάει’’ µόνο…». 

Πρόκειται στήν πραγµατικότητα γιά µία παρουσίαση τῆς θέσης τῆς γυναίκας στήν γειτονική Τουρκία, ἔτσι ὅπως αὐτή ἀναδύεται ἀπό δεκάδες δηµοσιεύµατα τοῦ τουρκικοῦ Τύπου, ὅλα σχεδόν ἀνθολογηµένα ἀπό τήν ἐπικαιρότητα τῶν δύο τελευταίων χρόνων.

Ἡ εἰκόνα πού σχηµατίζεται εἶναι ἀποστοµωτική γιά ὅσους προπαγανδίζουν τήν «ὁµοιότητα» Ἑλλήνων καί Τούρκων καί γιά ὅσους ἐσχάτως ἀνακάλυψαν τήν γοητεία τῆς (νεο)ὀθωµανίας, εἴτε µέσα ἀπό τά πρόστυχα τουρκοσήριαλ εἴτε ἀπό τουριστικές ἐντυπώσεις.
Τά σχόλια τοῦ συγγραφέα εἶναι
ἐλάχιστα, ἀφοῦ δέν χρειάζονται. Ὑπάρχει µιά εἰσαγωγή στό θέµα τῆς διαφυλικῆς βίας στήν τουρκική κοινωνία, µεταφέρεται καί ἡ γνώµη τῶν ὀργανώσεων ἀνθρωπίνων δικαιωµάτων, πού µαζί µέ τά συντριπτικά στατιστικά στοιχεῖα διαγράφουν τό µεγάλο τοπίο. Ὅσο γιά τό µικρό, τά γεγονότα µιλοῦν µόνα τους, ἀκόµα καί οἱ φωτογραφίες θά ἐπαρκοῦσαν σέ κάποιες περιπτώσεις. Ἐπίσης ὑπάρχει καί περαιτέρω τεκµηρίωση σέ πολλά δηµοσιεύµατα, µέ τήν παραποµπή στά σχετικά βίντεο πού εἶναι ἀναρτηµένα στό Διαδίκτυο.

Τό βιβλίο εἶναι µία µοναδική συµβολή στή γνώση τοῦ γείτονα καί ἀντιπάλου: µέσα ἀπό ἀνθρώπινες τραγωδίες – δέν λείπουν καί οἱ …κωµωδίες – προσφέρεται µιά ἀληθινή εἰκόνα τῆς τουρκικῆς κοινωνίας πού ὅλα τά ἡµεδαπά κατεστηµένα ΜΜΕ πασχίζουν νά ἀποκρύψουν. Βιβλίο εὐρείας κατανάλωσης, ἀπευθύνεται στόν καθένα καί θά κυκλοφορήσει στά βιβλιοπωλεῖα τῆς χώρας (λιανική τιµή 11 εὐρώ). Εἶναι ἔκδοση τοῦ ἀδελφοῦ περιοδικοῦ «Ἐνδοχώρα» καί οἱ συνδροµητές µας µποροῦν νά τό λάβουν ἀντικαταβολή σέ προνοµιακή τιµή (πληροφορίες στό τηλ. 6972 551680).

Για του λόγου το αληθές δείτε και ένα χθεσινό δημοσίευμα (26/5/2013, μετάφραση: Τουρκικά Νέα):

ΦΩΝΑΖΕ ¨ΜΗ ΜΟΥΣΤΑΦΑ¨ ΑΛΛΑ Ο ΜΟΥΣΤΑΦΑ…Η 27 ετών κάτοικος του Λιμόντεπέ-Σμύρνης Σεϊντά Γ. , τραυματίστηκε σοβαρά όταν ο σύζυγος της ο Μ. Γ. έπαθε κρίση ζήλειας και της έριξε 20 λίτρα βραστό νερό.
Η Μ.Γ. και στο παρελθόν είχε υποβάλλει
καταγγελίες και μήνυση λόγω της βίας του αντρός της, αλλά την είχε ανακαλέσει μετά από την επιμονή του συζύγου της να τα ξαναβρούνε. Η μητέρα της η Μουρουβέτ δήλωσε : ¨Μα τι ανθρωπιά και συνείδηση είναι αυτή ; Μα δεν έχει συνείδηση ; Μα τι είναι αυτό, αφού την έκαψε και μετά την έσφιγγε στο λαιμό και της έριχνε μπουνιές ;

Η ΣΕΪΝΤΑ ΔΙΝΕΙ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ
Η Σείντά Γ. που μετά από το περιστατικό μεταφέρθηκε αρχικά σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο, μετά στο Εκπαιδευτικό και Ερευνητικό Νοσοκομείο Ατατούρκ και ακολούθως στην εντατική του Τμήματος Εγκαυμάτων στο Εκπαιδευτικό και Ερευνητικό Νοσοκομείο Μποζγιακά, όπου και δίνει αγώνα ζωής.
Ο Μουσταφά Γ. ο οποίος μέσα σε κρίση ζήλειας έκαψε την Σεϊντά Γ. με την οποία είναι παντρεμένος δύο χρόνια, μετά από παρακάλια της γυναίκας του που πονούσε, την πήγε ο ίδιος στο νοσοκομείο. Ακολούθως πήρε τηλέφωνο την μητέρα της και την αδελφή της και τους είπε πως ¨Η κόρη σας κάηκε από ατύχημα, ελάτε στο νοσοκομείο¨.
Η μητέρα της η Μουρρεβέτ Καγιά δήλωσε πως τρείς μέρες μετά το γεγονός, είδε για λίγο την κόρη της την 27χρονη Σεϊντά, η οποία ακόμη παλεύει για την ζωή της, και της περιέγραψε το περιστατικό.

Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΕΚΛΙΠΑΡΟΥΣΕ ¨ΜΗ ΜΟΥΣΤΑΦΑ¨
Η μητέρα Μουρεβέτ Καγιά ανέφερε ως εξής αυτά που της περίγραψε η κόρη της : ¨ Εμείς μάθαμε για το περιστατικό το πρωί. Την νύχτα την ώρα που κοιμόταν το κορίτσι μου, αυτός έβρασε νερό, το έβαλε σε ένα κουβά, αλλά η κόρη μου άκουσε τα βήματα του. «Μη Μουσταφά» τον παρακάλεσε αλλά αυτός αμέσως το έριξε πάνω της. Μετά πηγαίνει κάθεται πάνω της και αρχίζει να την γρονθοκοπεί στο πρόσωπο. Ακολούθως μη μπορώντας να συγκρατηθεί αρχίζει να της σφίγγει το λαιμό. Το κορίτσι μου σε εκείνη την κατάσταση, με πόδια και χέρια καμένα δίνει αγώνα. Μέρος του δέρματος της αλλοιώθηκε και κρέμασε. Αυτός δεν αρκέστηκε σε αυτό, αλλά πήρε το πάπλωμα και κραυγάζοντας θα σε σκοτώσω άρχισε να το σφίγγει στο στόμα της. Η κόρη μου φώναζε ¨Μη, σταμάτα, υπόσχομαι δεν θα υποβάλλω μήνυση¨. Όταν του είπε έτσι, συνήλθε και την άφησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: