Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

ΠΟΓΚΡΟΜ της αλβανική αστυνομίας : Ανακρίνει όσους παραβρέθηκαν στο τρισάγιο του Αρ. Γκούμα

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ Ιστολογίου Αντιπαρακμή:
Πριν μόλις 3 ημέρες είχαμε λεηλασία -με τηλεοπτική κάλυψη- Ορθόδοξης εκκλησίας της Πρεμετής Β.Ηπείρου. Οι σκηνές μας θύμισαν το καθεστώς του Ενβέρ Χότζα :

Σήμερα διαβάζουμε σε βορειοηπειρωτικο Ιστολόγιο ότι προκλητικά, Αλβανοί αστυνομικοί συνέλαβαν στα σύνορα Ελλαδίτες και βορειοηπειρώτες που παραβρέθηκαν στο μνημόσυνο του Αριστοτέλη Γκούμα.
Είναι όντως εξωφρενικό: Να σου έχουν σκοτώσει τον συγγενή, τον αδελφό, τον συγχωριανό σου και να συλλαμβάνεσαι (ανάμεσά σε άλλους συνέλαβαν την αδερφή και τον γαμπρό του) επειδή πήγαν στο 3ετές μνημόσυνo του παλικαριού.
Όσο για την "Ελληνική" Κυβέρνηση, αντί να απελάσει άμεσα μερικές χιλιάδες Αλβανούς ως απάντηση και να ζητήσει Αυτονομία στη Β.Ήπειρο, κάνει ... διαβήματα.

Πάντα υπάρχουν οι "ρομαντικοί" που πιστεύουν ότι το πρόβατο μπορεί να συμβιώσει με τον λύκο. Και διαχρονικά στην Ιστορία , οι Έλληνες ήταν τα "πρόβατα" που καταπιεζόταν και αντίστοιχα, οι Αλβανοί και οι Τούρκοι ήταν οι "λύκοι".
Κι όταν, αντί να απειλήσεις τον "θύτη", συστήνεις στο "θύμα" αυτοσυγκράτηση και "ήπιο κλίμα"..,  τότε ποια περιμένεις να είναι η συνέχεια; να συγκινηθεί ο λύκος και θα γίνει καλύτερος; ή ...
Καλώς ή κακώς, όσο η πατρίδα μας (Β.Ήπειρος) είναι σκλαβωμένη, θα την διοικούν λύκοι.
Και διαχρονικά, "ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΑΤΟ ΔΕΝ ΣΩΘΗΚΕ ΠΟΤΕ, ΒΕΛΑΖΟΝΤΑΣ". Όταν ο τσοπάνος βλέπεις τους λύκους, αφήνει τη φλογέρα ξυπνάει τα σκυλιά και πιάνει την γκλίτσα και την σφεντόνα. Για να μην θρηνήσουμε νέα Σεπτεμβριανά (1955).
Μαχητής Θεσσαλονίκης- Ιστολπόγιο Αντιπαρακμή


Αναδημοσιεύουμε από το βορειοηπειρωτικό Ιστολόγιο "Το Όραμα":

Αμέσως μετά την εντολή για  έρευνες από την αστυνομία της Αυλώνας σχετικά με την παρουσία της Χρυσής Αυγής στο μνημόσυνο του Αριστοτέλη Γκούμα οι αλβανικές αρχές έπιασαν αμέσως δουλειά με ένα αδιάκριτο κυνήγι μαγισσών που εξαπέλυσε η Ασφάλεια.

Στις 14 Αυγούστου, μόλις τρεις ημέρες μετά το τρισάγιο του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χιμάρα, η αδερφή του Εθνομάρτυρα Αθηνά και ο σύζυγος της Μόντης Κολίλας στο δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα όπου διαμένουν μόνιμα, είδαν με έκπληξη τους Αλβανούς αστυνομικούς να τους σταματούν στο συνοριακό φυλάκιο του Μαυροματίου και να εμποδίζουν την μετάβαση τους στην Ελλάδα, με την δικαιολογία ότι υπάρχει ένα "μικρό πρόβλημα" που έπρεπε να διευθετηθεί, κρατώντας τις ταυτότητες τους καθώς και την κάρτα διέλευσης του αυτοκινήτου τους. 
Μαζί με τον κύριο και την κυρία Κολίλα ήταν και ο Ελλαδίτης οικογενειακός τους φίλος Θοδωρής Ασβεστόπουλος του οποίου κράτησαν το διαβατήριο, υποχρεώνοντας και τα τρία άτομα να παραμείνουν στην αλβανική επικράτεια μέχρι νεοτέρας. 

Οι αστυνομικοί του τελωνείου κατά τις 3 μ.μ. ώρα Ελλάδος, πήραν εντός των γραφείων τον κ. Μόντη Κολίλα, στον οποίο και είπαν ότι πρέπει να παραμείνει εκεί μέχρι να έρθει ο αρμόδιος από τους Αγίους Σαράντα, για λόγο που όπως είπαν δεν γνώριζαν ούτε οι ίδιοι. Είχαν εντολή από το σύστημα ελέγχου των διαβατηρίων να μην φύγει ο γαμπρός του Αριστοτέλη Γκούμα από τη χώρα και έπραξαν αναλόγως. Μετά από δύο ώρες περίπου κατέφτασαν στο Μαυρομάτι άντρες της Ασφάλειας της Περιφέρειας Αυλώνα οι οποίοι
ανέκριναν τον κ. Κολίλα επί τέσσερις περίπου ώρες, ενώ όλο αυτό το διάστημα η σύζυγος του Αθηνά και ο κ. Ασβεστόπουλος ήταν υπό στενή παρακολούθηση από τους Αλβανούς αστυνομικούς.
Να σημειωθεί ότι όλα αυτά ήταν παντελώς παράνομα αφού δεν υπήρχε ούτε ένταλμα σύλληψης ούτε κατηγορητήριο κατά του κ. Μόντη Κολίλα 
Αντικείμενο της ανάκρισης ήταν τα όσα διαδραματίστηκαν στο τρισάγιο που έγινε στις 11 Αυγούστου στη Χιμάρα για τον Αριστοτέλη Γκούμα και ειδικά η παρουσία της Χρυσής Αυγής. 
Στον κ. Κολίλα, που αποτελεί και μέλος του Προεδρείου του κόμματος ΕΕΜΜ-MEGA, υποβλήθηκαν αρκετές φορές οι ίδιες ερωτήσεις σχετικά με πιθανή σχέση του με το ελληνικό εθνικιστικό κόμμα, αλλά και με το τι μήνυμα ήθελε να περάσει με την σύντομη ομιλία του μετά το τρισάγιο -την παραθέτουμε:


 

Λίγο μετά τις 8 μ.μ. κατέφτασε στο Μαυρομάτι ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυροκάστρο κ. Νίκος Κοτροκόης, ο οποίος είχε ενημερωθεί νωρίτερα για την υπόθεση, ζητώντας εξηγήσεις κατόπιν εντολής της Ελληνικής Κυβερνήσεως από τους αλβανούς ασφαλίτες για τον λόγο που κρατείται ένας Έλληνας πολίτης. Οι άντρες της Ασφάλειας του απάντησαν ότι επρόκειτο απλώς για συγκέντρωση καταθέσεων για την "προκλητική", όπως τη χαρακτήρισαν παρουσία της Χρυσής Αυγής στο τρισάγιο. 
Ο Έλληνας Πρόξενος τους απάντησε ότι αυτός δεν ήταν σοβαρός λόγος ώστε να ταλαιπωρούν τόσες ώρες έναν Έλληνα πολίτη και τους είπε ότι θα ζητηθεί μέσω του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών αντίγραφο της κατάθεσης και της αιτίας κράτησης του κ. Κολίλα.
Ο κ. Κοτροκόης, μετά την παρέμβαση του παρακολούθησε τέλος τους τρεις Έλληνες πολίτες που κρατήθηκαν επί έξι ώρες στο αλβανικό μεθοριακό φυλάκιο του Μαυροματίου να περνούν στην ελληνική επικράτεια λίγα λεπτά μετά τις 9 μ.μ. 

 
Την επόμενη μέρα η υπόθεση έμελλε να συνεχιστεί στο ίδιο σημείο, με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά το μέλος της Χρυσής Αυγής Ρομπέρτο Χαίδη. Στις 15 Αυγούστου γύρω στις 4 μ.μ. ο κ. Χαίδης προερχόμενος από το Αγρίνιο κατυεθυνόταν μαζί με τον γιο του και τον ανιψιό του στο χωριό καταγωγής του, το Λούκοβο Αγίων Σαράντα, όπου διατηρεί ξενοδοχειακή επιχείρηση, κρατήθηκε από τους αλβανούς αστυνομικούς στο τελωνείο του Μαυροματίου. Εκεί επαναλήφθηκαν οι ίδιες σκηνές της προηγουμένης όπως με τον κ. Κολίλα, μόνο που τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα αφού ο Ρομπέρτο Χαίδης είναι δηλωμένο μέλος της Χρυσής Αυγής, την οποία οι αλβανοί κατηγορούν άμεσα για επίκληση εθνικιστικούς μίσους και δεν θα ήταν καθόλου διαθέσιμοι να του χαριστούν. Μετά από λίγες ώρες κράτησης στον μεθοριακό σταθμό του Μαυροματίου και αφού ήρθαν οι άνδρες της Ασφάλειας Αυλώνας οι τρεις άνδρες οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα των Αγίων Σαράντα όπου και κρατήθηκαν μέχρι τις 3:30 τα ξημερώματα της επομένης.

Ο Ρομπέρτο Χαίδης υποβλήθηκε επί ώρες σε ερωτήσεις για την δράση της Χρυσής Αυγής και την παρουσία της στο τρισάγιο του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χιμάρα, οι οποίες στέλνονταν από τα Τίρανα, ενώ παρέμεινε και σε κελί μαζί με κακοποιά στοιχεία.  Στο σημείο κράτησης είχε σπεύσει δικηγόρος προς υπεράσπιση του κ. Χαίδη και του υιού του στον οποίο όμως δεν επετράπη να συναντηθεί μαζί τους. Ύστερα από παρεμβάσεις Βουλευτών της Χρυσής Αυγής στο Υπουργείο Εξωτερικών και από κει προς την αλβανική κυβέρνηση τελικά ο Βορειοηπειρώτης κρατούμενος αφέθηκε ελεύθερος τις πρώτες της Παρασκευής 16 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: