Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Αντιλήψεις ευρωπαίων πολιτών


Μια ρωσική εταιρία ερευνών με την ονομασία «SREDA The Independent Research Service» διεξάγει μια διαδικτυακή δημοσκόπηση θέτοντας κάποιες ερωτήσεις που αφορούν τις αντιλήψεις ευρωπαίων πολιτών για διάφορα κοινωνικο-οικονομικό-πολιτικά θέματα. Αναλύοντας τις απαντήσεις λέει στον κάθε συμμετέχοντα ποια ευρωπαϊκή χώρα θα  ήταν η ιδανικότερη για αυτόν να ζήσει.
Δεν θα σταθώ στο απαράδεκτο γεγονός ότι μέσα στη λίστα των χωρών φιγουράρει, εκτός από την Κύπρο (Cyprus) και μια άλλη χώρα με το όνομα «Northern Cyprus», ούτε και στο ότι η ΠΓΔΜ αναφέρεται ως «Macedonia»!

Θα σχολιάσω όμως τα εξής:
Στην ερώτηση «Πόση εμπιστοσύνη έχετε στις ένοπλες δυνάμεις», πρώτοι στις απαντήσεις, από όλους τους λαούς της Ευρώπης, είναι οι Τουρκοκύπριοι (92%) και η Τουρκία (90%). Η Ελλάδα είναι στη μέση του πίνακα (70%) και η Κύπρος πιο κάτω (63%).

Από το πιο πάνω αποτέλεσμα μπορούμε να καταλάβουμε
πόσο ισχυροί νιώθουν οι τούρκοι και οι τουρκοκύπριοι και να αντιληφθούμε γιατί στο κυπριακό δεν συζητούν την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εγγυήσεων της Τουρκίας!
Μερικά άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία:

Στην ερώτηση αν πιστεύεται στον Θεό, η Τουρκία, η Μάλτα και η Γεωργία είναι πρώτες με 99%. Σε άλλη παρόμοια ερώτηση φαίνεται ότι οι τούρκοι δίνουν περισσότερη σημασία από όλους τους άλλους στον Θεό (93%). Οι Σουηδοί και οι Τσέχοι είναι τελευταίοι και στις δύο αυτές ερωτήσεις.
Πιο περήφανοι για το έθνος τους είναι οι Ιρλανδοί (99%) και λιγότερο περήφανοι οι Βόσνιοι (61%). Στην Ελλάδα και στην Κύπρο το ποσοστό εθνικής περηφάνιας φτάνει στο 94%.

Περισσότερο από όλους οι Αλβανοί και οι Λευκορώσσοι αποδέχονται την δωροδοκία δημοσίων υπαλλήλων, (21%).

Οι Έλληνες μαζί με τους Ολλανδούς δίνουν τη περισσότερη σημασία από όλους τους άλλους στον ελεύθερο χρόνο που επιθυμούν να έχουν (92%).
Οι τουρκοκύπριοι εμπιστεύονται λιγότερο από όλους τους άλλους τον συνάνθρωπό τους (5%) και οι ελληνοκύπριοι (9%).

Για τις αντιλήψεις των ευρωπαίων πολιτών που αφορούν τα πιο πάνω θέματα αλλά και άλλα όπως τις εκτρώσεις, την ομοφυλοφιλία, την εργασία κτλ μπορείτε να διαβάσετε εδώ:  http://sreda.org/igra/?lang=en

Δεν υπάρχουν σχόλια: