Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Διαδίκτυο, το σύγχρονο κρυφό σχολειό

Ανεξάρτητοι ιστότοποι και εξαρτημένο σύστημα


Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης

Πριν από δύο εβδομάδες δημοσιεύσαμε στην «Κυριακάτικη «Δημοκρατία» την πληροφορία ότι οι Τούρκοι στήνουν σκηνικό Κριμαίας στη Θράκη και ετοιμάζουν κάθοδο αυτονομιστικού μειονοτικού συνδυασμού στις ευρωεκλογές, για πρώτη φορά μετά το 1989.
Την πληροφορία, η οποία επιβεβαιώθηκε πλήρως –το βράδυ των εκλογών θα δούμε το τουρκοκίνητο κόμμα με 1% σε εθνικό επίπεδο-, είχε την καλοσύνη να αναδημοσιεύσει το kostasxan.blogsopot.gr και μέσω αυτού απλώθηκε απίστευτα μέσα στην πατριωτική διαδικτυακή κοινότητα.
Αίφνης χθες διάβασα σε κυριακάτικη εφημερίδα ένα σημείωμα για την «ακροδεξιά επέλαση» στο ίντερνετ, στο οποίο φωτογραφίζονταν ως “sites μίσους» όλα εκείνα που επιλέγουν να αναπαράγουν και να δημοσιεύουν διαδικτυακές ειδήσεις με συγκεκριμένο εθνικό προσανατολισμό. Ανάμεσα σε αυτά και το kostasxan, το οποίο θεωρείται περίπου… γιάφκα.

Ορθώς φοβούνται οι συντάκτες μελετών και σημειωμάτων όλους αυτούς τους ιστότοπους. Εγώ που καιρό τώρα τους παρακολουθώ ξέρω καλά ότι έδωσαν φωνή στους αποκλεισμένους από τα κυρίαρχα ΜΜΕ και, παρά τις κατά καιρούς υπερβολές τους (με τις οποίες, φυσικά, δεν συμφωνώ), αποτελούν γνήσιες φωνές εθνικής ανησυχίας.
Βεβαίως, αντιλαμβάνομαι καλά τους ανησυχούντες, οι οποίοι είναι «φιλελεύθεροι» στο μέτρο που επικρατεί στη δική τους οπτική παντού. Τους είναι δύσκολο να καταλάβουν τη δύναμη που έχουν αυτά τα ιστολόγια. Βλέπετε, τα «ακροδεξιά» ιστολόγια δεν έχουν χορηγούς τράπεζες, επιχειρηματίες, εταιρείες επικοινωνίας. Δεν προπαγανδίζουν με σθένος Σχέδια Ανάν έχοντας
περίεργες χρηματοδοτήσεις.
Σε νέα παιδιά που κάνουν την τρέλα τους ανήκουν τα περισσότερα και φωτίζουν γεγονότα που μας «αρέσει» να προσπερνάμε μέχρι να τα βρούμε μπροστά μας.
Για άλλους, το να είσαι διαρκώς ανήσυχος για την τύχη ενός τμήματος της ελληνικής επικράτειας είναι πατριωτικό, για άλλους, που δεν συγκινούνται καν στην θέα της Ελληνικής Σημαίας και της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου, είναι ακροδεξιό.

Να σα πω κάτι; Δεν ξέρω σε αυτές τις εκλογές, αλλά είμαι βέβαιος ότι στις άλλες, τις εθνικές, το σύστημα θα εκπλαγεί δυσάρεστα με τη διαβρωτική δύναμη του διαδικτύου σε ειδικά κοινά. Θα είναι ο σιωπηρός ρυθμιστής.

Κομμάτι του συστήματος μόλις τώρα άρχισε να καταλαβαίνει τη δυναμική των ατάκτων. Ορισμένοι μάλιστα συστήνουν και ελληνική AGB του διαδικτύου, γιατί οι μετρητές της Alexa φανερώνουν τη γύμνια τους στην επισκεψιμότητα. Πολύ αργά νομίζω. Τους ξέφυγαν. Ο έλεγχος χάθηκε. Μυρίζει τόσο πολύ στημένο το κεντρικό σύστημα ΜΜΕ, που ο πολύς κόσμος ψάχνει να βρει αυτά που δεν του λένε στο κρυφό σχολειό του διαδικτύου.
Με την ευκαιρία: Αν θέλει να ξεστραβωθεί κανείς και να καταλάβει τι προβοκάτσιες ετοιμάζουν οι Τούρκοι στις ευρωεκλογές, ας δει την τελευταία είδηση στο kostasxan. Τη γουρουνοκεφαλή που έριξαν άγνωστοι έξω από ένα τζαμί για να ηλεκτριστούν οι μουσουλμάνοι…
Πηγή «Δημοκρατία»

Σχόλιο ιστολογίου: Ένα ευχαριστώ προς τον κ. Κοττάκη (λαμπρή εξαίρεση στον χώρο του διαδικτύου, που μαζί με λίγους και εκλεκτούς δημοσιογράφους δίνει αγώνα εντιμότητας και του χρέους προς τα ιδανικά με τα οποία μεγάλωσε) είναι πολύ λίγο για να εκφράσει το μέγεθος των συναισθημάτων αυτού του σημειώματος, που αποτελεί τεράστιας ποσότητας «ηθικό καύσιμο» για την συνέχεια της πορείας μας.
Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τους επαγγελματίες κονδυλοφόρους του συστήματος σε δικαστικές αίθουσες για τις συκοφαντίες που εκτοξεύουν. Θα τους αντιμετωπίζουμε όμως με την απαξίωσή μας στην ύπαρξή τους και με τον -με όλες τις δυνάμεις μας- αγώνα μας για την αποκαθήλωση των «ιδεών» και των σκοπιμοτήτων που εξυπηρετούν. 
Όσον αφορά τη δημοκρατικότητα των μέσων που χρησιμοποιούν για να προβάλλουν τις «απόψεις» τους, ίσως εάν δημοσίευαν και τα σχόλια στα γραφόμενα των «λαμπρών αρθρογράφων» τους, θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρίσκονται σε πορεία συνάντησης με την ελευθερία του λόγου, της πολυφωνίας και της δημοκρατίας. Αλλά, επειδή δεν επιτρέπουν ούτε τον σχολιασμό επί της «δημοσιογραφικής ορθότητάς» τους, καλό θα είναι να γνωρίζουν ότι με αυτές τις πρακτικές επιβεβαιώνουν τους… «συκοφάντες» τους.  Για τον γνωστό τοις πάσι κύριο Πάσχο Μανδραβέλη, έχουμε μία ευγενική παρατήρηση: "Ο φασισμός βρίσκεται παντού και έχει πολλά πρόσωπα. Ένα από αυτά βρίσκεται στον… καθρέφτη του". Επίσης απευθυνόμενος στον κ. Μανδραβέλη, θέλω να του υπενθυμίσω πως θα πρέπει να γνωρίζει ότι η στοχοποίηση που έγινε εκ μέρους του και εναντίον μου, τον καθιστά προσωπικά υπεύθυνο για οτιδήποτε μπορεί να μου συμβεί στο μέλλον, από κάποια πιθανή επίθεση ακροαριστερών ή άλλων φασιστικών στοιχείων που "κάνουν πάρτι" τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
Καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση και καλή αντάμωση να έχουμε, κύριε Κοττάκη, όταν ετούτη η επιτήδεια ρημαδιασμένη από ελληνόφωνους πατρίδα γίνει λεύτερη, με πραγματικά δημοκράτες ανθρώπους να την διοικούν και να την υπερασπίζονται.
Πηγή 2ης φωτογραφίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: