Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Ο δικό μας σχολιασμός για τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Αυτονομία Β.Ηπείρου.

Πριν παραθέσουμε περιγραφές από άλλα ιστολόγια να εκφράσουμε την χαρά μας που για μία ακόμη φορά εκατοντάδες Έλληνες (Ελλαδίτες, και βορειοηπειρώτες) πήγαν στο ακριτικό Δελβινάκι (για όσους δεν γνωρίζουν, βρίσκεται κοντά στα ΕλληνοΑλβανικά σύνορα), για να τιμήσουν την επέτειο της νίκης του Αυτονομιακού Αγώνα της Β.Ηπείρου (17 Μαΐου 1914).
Τις εκδηλώσεις -100 χρόνια φέτος από την επέτειο- διοργάνωσε όπως πάντα η Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης και ο αγωνιστής ποιμενάρχης της, π.Ανδρέας.


Συνθήματα
Η ομιλία του μητροπολίτη διακοπτόταν από αγωνιστικά συνθήματα όπως :
"Η λύση είναι μία: Αυτονομία", 
"Λευτεριά, στη ΒόρειοΉπειρό μας "
"από την Κερύνεια ως την Κορυτσά, 
οι Έλληνες παλεύουνε για τη λευτεριά", 
"οι Βορειοηπειρώτες και πάλι θα νικήσουν"", 
"Σπύρομήλιο ζεις, εσύ μας οδηγείς",
Στο τελευταίο σύνθημα, το  "Σπυρομήλιο ζεις", αντικαθιστόταν και από το "Αριστοτέλη ζεις" και "Σεβαστιανέ ζεις", (προς τιμήν του εθνομάρτυρα Αριστοτελη Γκούμα και του αγωνιστή Ιεράρχη Σεβαστιανού).


Η ατμόσφαιρα
Σημαίες (ελληνικές και της αυτονομίας) παντού.
Κατά την πορεία στο ηρώο του χωριού, τραγουδήθηκαν αγωνιστικά τραγούδια όπως "Πανάρχαια χώρα", "Δεν την ξεχνούμε", "έχω μια αδερφή", εναλλάξ με συνθήματα.
Με μεγάλη χαρά διαπιστώσαμε την παρουσία πολλών νέων σε ηλικία παλικαριών από το χώρο της Β.Ηπείρου, που μπορεί να μην γνώρισαν τι θα πει "κομμουνιστικός παράδεισος", μπορεί να γεννήθηκαν σε καλύτερες συνθήκες ή ακόμη και στην ελεύθερη Ελλάδα, αλλά η ψυχή τους διψά για λευτεριά.

Απουσία βουλευτών!
Αν και προεκλογική περίοδος δεν παραβρέθηκαν καθόλου βουλευτές!
Οι "μνημονιακοί" βουλευτές της περιοχής έχουν χρόνια να φανούν, πιθανώς φοβούνταν να εμφανιστούν σε ανοιχτές εκδηλώσεις!
Κάτι άλλοι βουλευτές αριστερών φρονημάτων αν και ευαίσθητοι στις ελευθερίες και στα δικαιώματα άλλων λαών δεν εμφανίστηκαν ποτέ για να διεκδικήσουν τα δίκαια του βορ/κού ελλ/σμού (μάλλον έχουν "αλλεργία" σε κάθε τι Ελληνικό!)
Τέλος, ο βουλευτής της Χρ.Αυγής Χρ.Παπάς που έχει κάνει δεκάδες ερωτήσεις για το βορ/κό -συνεχίζει τις ερωτήσεις ακόμη και σήμερα από τη φυλακή (δείτε εδώ)-  δεν παραβρέθηκε αφού βρίσκεται προφυλακισμένος από την
περήφανη "δημοκρατική", "Ελληνική" μας κυβέρνηση. Για να θυμηθούμε την Ιστορία, κάτι αντίστοιχο συνέβαινε και το 1914 στη διάρκεια του Αυτονομιακού Αγώνα, όταν ο Βενιζέλος έδωσε διαταγή να αφοπλιστούν οι βορ/τες, να αποχωρήσει ο ελληνικός στρατός και στόλος  και να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι στρατιωτικοί συμμετείχαν ως εθελοντές (δείτε ενδεικτικά  εδώ).




Η ΑΠΟΥΣΙΑ της ηγεσίας της Μειονότητας
Από τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την επέτειο Αυτονομίας, απουσίαζαν οι εκπρόσωποι του μεγαλύτερου κόμματος ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑ. Δεν μας προξενεί φυσικά καμία εντύπωση. Όταν προεκλογικά αυτοπροσδιορίζεσαι ως "ΜΟΝΟΝ Ευρωπαίος" είναι λογικό να σε ζαλίζουν οι στροφές για να φθάσεις στο Δελβινάκι! Όταν η ηγεσία της μειονότητας έχει θέση αντπροέδρου στην αλβανική βουλή, είναι λογικό οι συναλλαγές με τα αλβανικά κόμματα να έχουν φανερά μεγαλύτερη αξία από την πατρίδα.

 και η ΠΑΡΟΥΣΙΑ της αληθινής ηγεσίας
Αντιθέτως παραβρέθηκαν δύο από τους 5 φυλακισμένους ηγέτες της πραγματικής ΟΜΟΝΟΙΑΣ, της ΟΜΟΝΟΙΑΣ του 1994 (θυμίζουμε σχετική ανάρτηση εδώ), οι κύριοι Θεόδωρος Βεζιάνης και Βαγγέλης Παπαχρήστου. Αυτοί που καταδικάστηκαν αρχικά σε θάνατο, αυτοί που έμειναν στην φυλακή για ενάμιση χρόνο. Γέροντες στην όψη αλλά πάντα αγνοί και νέοι στην ψυχή. Οι αληθινοί ηγέτες της ελληνικής μειονότητας της Β.Ηπείρου.

Παρουσίες:
Συμμετείχαν
- δεκάδες μέλη της ΣΦΕΒΑ και του ΠΑΣΥΒΑ
- νέοι της Β.Ηπείρου (που ήρθαν από διάφορες περιοχές της ελεύθερης Ελλάδας αλλά και από την Β.Ήπειρο)
- κάτοικοι της περιοχής και αρκετοί ιερείς
- ο Πατριωτικός Ελληνικός Σύνδεσμος "Ελληνοκρατείν"
- η Πατριωτική Κίνηση Ημαθίας
- ο Ιερός Λόχος 2012
 - αντιπροσωπεία της Χρ.Αυγής (σχόλιο: προς τιμήν τους απέσυραν τα κόκκινα λάβαρα με τους Μαιάνδρους όπως τους υποδείχθηκε από τους διοργανωτές και έτσι στο χώρο υπήρχαν μόνον Ελληνικές σημαίες και σημαίες της Αυτονομίας, όπως γίνεται κάθε χρόνο. Τις ξεδίπλωσαν μόνον μετά το πέρας της εκδήλωσης, στο ηρώο, για να φωτογραφηθούν)
- φοιτητές από Κύπρο, μέλη Ορθοδόξων σωματείων και παλιοί ΣΦΕΒίτες


Και το πιο ελπιδοφόρο:
Φέτος για πρώτη φορά, τόσο το Φεβρουάριο όσο και τον Μάϊο πραγματοποιήθηκαν τέτοιες εκδηλώσεις μέσα στον ιερό και αιματοβαμμένο χώρο της Β. Ηπείρου με πρωτοβουλία των νέων της. Στη Δερβιτσάνη, στις 10-5-2014, απλοί Βορειοηπειρώτες και μέλη της ΣΦΕΒΑ εόρτασαν την επέτειο της Αυτονομίας. Αυτό μας δίνει ελπίδα, ότι με τη βοήθεια του Θεού, ο αγώνας μας στο τέλος θα δικαιωθεί!
φωτογραφία από την κατάθεση στεφάνων στη ανεπίσημη τελετή μέσα στη Βόρειο Ήπειρο, στην πάντα περήφανο και ηρωικό χωριό Δερβιτσάνη
(για το τελευταίο, υποσχόμαστε ξεχωριστή ανάρτηση με φωτογραφίες!)



Ακολουθούν επίσημα Δελτία τύπου, η περιγραφή ενός βορειοηπειρώτη και σύνδεσμοι σε ιστοσελίδες:

Εορτασμός 100ης Επετείου Αυτονομίας Β. Ήπείρου


Τιμήθηκε με λαμπρότητα η 100η Επέτειος του Αυτονομιακού Αγώνα των Βορειοηπειρωτών το 1914, ο οποίος οδήγησε στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας. Το εν λόγω νομικό κείμενο προβλέπει αυτονομία στις περιοχές των Βορειοηπειρωτών, και παρόλο που είναι ενεργό μέχρι σήμερα, παραμένει ανεφάρμοστο από το αλβανικό κράτος, που το έχει όμως υπογράψει.

Οι εκδηλώσεις φέτος ήταν διπλές: το Σάββατο 10 Μαΐου, μέσα στο χώρο της Β. Ηπείρου, οι Βορειοηπειρώτες τίμησαν τους ένδοξους προγόνους τους. Την επομένη, Κυριακή 11 Μαΐου, στο ακριτικό Δελβινάκι, ο διάδοχος του αειμνήστου Σεβαστιανού, Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Ανδρέας πραγματοποίησε ομιλία μετά τη Θ. Λειτουργία με θέμα τον αυτονομιακό αγώνα, παρουσία πλήθους κόσμου. Ο αγωνιστής ιεράρχης, αφού στιγμάτισε τη στάση της ελληνικής και αλβανικής πολιτείας, πατρικά πρέτρεψε τους αδερφούς Βορειοηπειρώτες σε ομόνοια, ενότητα και περισσότερη αγωνιστικότητα.

Η ΣΦΕΒΑ και ο ΠΑΣΥΒΑ ήταν δίπλα και στις δύο αυτές μεγάλες εκδηλώσεις και θα ακολουθήσουν επιπλέον αναρτήσεις στην ιστοσελίδα σχετικά με αυτές.


Το παρακάτω ρεπορτάζ είναι από ανώνυμο Βορειοηπειρώτη:
Λαμπρή εκδήλωση στο Δελβινάκι, απούσα η Ομόνοια 

Οι δραστηριότητες της χρονιάς τόσο στον Βορειοηπειρωτικό  όσο και στο Ελλαδικό χώρο,  αφιερωμένες στα 100χρονα του αυτονομιακού αγώνα και της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας, στεφανώθηκαν με την λαμπρή εκδήλωση στις 11 Μαΐου στο Δελβινάκι.
Η συμμετοχή του κόσμου αυτή τη φορά ήταν καταπληκτική. Από το Δελβινάκι και την Κόνιτσα, από τα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη.  Αντιπροσωπείες από την Αθήνα και την Πάτρα, ένα πούλμαν του Σωματείου: «Οι φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα», από την  Σ.Φ.Ε.Β.Α. και ΠΑ.ΣΥ.Β.Α. και φυσικά  από τη Βόρεια Ήπειρο.

Η δραστηριότητα άρχισε με την Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό χοροστατώντας του Μητροπολίτη Δρυϊνοπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Σεβασμιότατου Ανδρέα. Τελέστη, μετά  επιμνημόσυνη δέηση, για τους πρωτεργάτες και όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου και γενικά στον αγώνα για τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών και στη συνέχεια τρισάγιο στον τάφο του αοιδίμου Βασιλείου, όπου κράτησαν ενός λεπτού σιγή και κατατέθηκε στεφάνι.

Ακολούθησε η ομιλία του Σεβασμιότατου Ανδρέα, μια ομιλία δυναμική και τεκμηριωμένη από το φάσμα των 100χρονων του αυτονομιακού αγώνα και της υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας και το σημερινό κατεστημένο.

Ο Σεβασμιώτατος, αυτή τη φορά, ήταν δριμύτατος τόσο για τις ελληνικές κυβερνήσεις με τη στάση τους προς το βορειοηπειρωτικό θέμα, όσο και προς την ηγεσία της Ομόνοιας και τους ίδιους τους Βορειοηπειρώτες. Τις πολιτικές ηγεσίες για την λανθασμένη εξωτερική τους πολιτική, την ηγεσία τηςΟμόνοιας για την συρρίκνωση της ίδιας της οργάνωσης, και την περιθωριοποίηση των αγωνιστών και πρωτεργατών της. 

Οι Βορειοηπειρώτες, ειπώθηκε, διαμαρτυρήθηκαν  μερικές φορές για την ελεύθερη επικοινωνία, την ταυτότητα ομογενούς, την σύνταξη του ΟΓΑ και καλά έκαναν, αλλά δεν είδαμε μια  διαμαρτυρία για την ξύλωση του Ορθοδόξων Ναών στη Βόρεια Ήπειρο, για την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, για την υφαρπαγή των περιουσιών, για τα θύματα στον βορειοηπειρωτικό χώρο κι άλλα παρόμοια. «Η φωνή μου ας κεντρίσει το δικό σας φιλότιμο  κι ας διδαχτούμε από τον αγώνα  του μεγάλου Ιεράρχη και Αγωνιστή για τα δίκαια των Βορειοηπειρωτών αοίδιμου Μητροπολίτη Δρυινοπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρού Σεβαστιανού, ο οποίος και τη ζωή του θυσίασε και έφυγε πρόωρα για τον ουρανό όπου θα προσεύχεται εκτενώς για τον λυτρωμό σας…» κατέληξε  ο δυναμικός Ιεράρχης Ανδρέας.

Μετά την ομιλία του Σεβασμιωτάτου, όπου διακόπτονταν πολλές φορές από τα συνθήματα των νέων, ακολούθησε  ειρηνική πορεία στην πλατεία του Δελβινακίου και μέχρι το Ηρώο της ηρωικής κωμόπολης, όπου κατατέθηκε στεφάνι από τον Μητροπολίτη Ανδρέα και τραγουδήθηκε ο εθνικός μας ύμνος. Η εκδήλωση έληξε με την ανάγνωση και την έγκριση του Ψηφίσματος.

Απούσα κι αυτή τη φορά η Ομόνοια. Κι όταν λέμε Ομόνοια, αυτοί που την καθοδηγούν τόσο στα υψηλά κλιμάκια, όσο και στα Παραρτήματα.
Εφέτος ήταν μια ειδική περίπτωση. Μια ιωβηλαία περίπτωση. Συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από ένα μεγάλο γεγονός, που τα χρόνια αυτά δεν το περιθωριοποίησαν, ούτε το αμαύρωσαν. Ούτε ξεχάστηκε το γεγονός, αλλά απεναντίας χάρη στους αγώνες και την διαδρομή που έχει χαράξει ο Μακαριστός Σεβαστιανός, τη συνέχιση αυτών από το διάδοχό του  Ανδρέα, των πολλών αγωνιστών ένθεν κι ένθεν των συνόρων, αναβαθμίστηκε.

Στη Δερβιτσιάνη, με την ευκαιρία της επετείου της ίδρυσης της Ομόνοιας ειπώθηκε πως με την ευκαιρία των 100 χρονων του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας θα διοργανωθεί μια μεγάλη δραστηριότητα. Πού είναι και πότε προβλέπεται να γίνει, όταν δεν κάνουν το φανό τους σε μια ιωβηλαία επέτειο. Τί έχουν να φοβηθούν; Μήπως είναι ένα ψέμα το Πρωτόκολλο; Δεν βλέπουν γύρω τους τί κάνουν οι άλλες μειονότητες στον κόσμο; Πάντως, κρίμα!

Σημείωση ΣΦΕΒΑ: στη Δερβιτσάνη, στις 10-5-2014, απλοί Βορειοηπειρώτες και μέλη της ΣΦΕΒΑ εόρτασαν την επέτειο της Αυτονομίας, δυστυχώς χωρίς καμία παρουσία "επισήμων". Φέτος για πρώτη φορά, τόσο το Φεβρουάριο όσο και τον Μάϊο πραγματοποιήθηκαν τέτοιες εκδηλώσεις μέσα στον ιερό και αιματοβαμμένο χώρο της Β. Ηπείρου με πρωτοβουλία των νέων της. Αυτό μας δίνει ελπίδα, ότι με τη βοήθεια του Θεού, ο αγώνας μας στο τέλος θα δικαιωθεί!
Πηγή (ΣΦΕΒΑ)
Διαβάστε το Δελτίο Τύπου της εκδήλωσης εδώ

Πλούσιο φωτορεπορτάζ υπάρχει εδώ

Διαβάστε ακόμη:

Αυτόνομος Βόρειος Ήπειρος - Ιστορικά Στοιχεία

Δεν υπάρχουν σχόλια: