Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2008

Επιστροφή των οστών 10 ελλαδιτών αγνοουμένων

Τα λείψανα δέκα Ελλαδιτών παλικαριών παραδοθήκαν χθες στους οικείους τους
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ από την εφημερίδα Φιλελεύθερος της Κύπρου

Με δόξα και τιμή αποχαιρέτησε χθες η γη της Κύπρου δέκα παλικάρια από την Ελλάδα που το 1974 την πότισαν με το αίμα τους υπερασπιζόμενοι την ελευθερία και την ανεξαρτησία της. Με μια μεγαλοπρεπή τελετή, αντάξια του μεγαλείου της θυσίας τους, η κυπριακή ηγεσία, πολιτική, στρατιωτική και εκκλησιαστική, ξεπροβόδισε χθες από την πατρίδα μας δέκα νέους από την Ελλάδα που πριν από 34 χρόνια την υπεράσπισαν μέχρι θανάτου.

Δέκα μικρές κιβωτοί σκεπασμένες με ελληνικές και κυπριακές σημαίες κι ένα δάφνινο στεφάνι απιθωμένο ευλαβικά στη κάθε μια, δέκα ανάμενα καντήλια μπροστά από δέκα μαυρόασπρες φωτογραφίες συνέθεταν το εντυπωσιακό και συνάμα συγκινητικό σκηνικό χθες το πρωί στο προαύλιο του ΓΕΕΦ. Κάθετα με τις κιβωτούς των λειψάνων των δέκα πεσόντων παραταγμένος ένας λόχος καταδρομών για την απόδοση τιμών. Απέναντι από τα λείψανα η εξέδρα των επισήμων μαζί με τους συγγενείς τους. Αδέλφια, αδελφές και ξαδέλφια ήλθαν από την Ελλάδα ειδικά για τούτη την ιερή στιγμή. Ούτε μια μάνα δεν άντεξε, δεν κρατήθηκε στη ζωή για να κλάψει τούτα τα παλικάρια 34 χρόνια μετά. Η τελετή αρχίζει με την τέλεση θρησκευτικού μνημοσύνου. Κάθε φορά οι ιερείς αμέσως μετά το «υπέρ πίστεως και πατρίδος αγωνισαμένων» αναφέρουν τον πλήρη ονομαστικό κατάλογο των πεσόντων και των βαθμό που έφεραν όταν θυσιάστηκαν. Καθώς μέλλεται το «αιωνία η μνήμη» το στρατιωτικό άγημα στέκεται «προσοχή».

Ακολουθεί το προσκλητήριο πεσόντων. Δυο αξιωματικοί, ένας της ΕΛΔΥΚ και ένας της Ε.Φ. αναφωνούν τα ονοματεπώνυμα και τον βαθμό με βροντερή φωνή. Μετά από κάθε όνομα ακολουθεί χαιρετιστήρια τιμητική ριπή από πυροβόλο όπλο. Τα μάτια των συγγενών βουρκώνουν κάτω από την τέντα των επισήμων και το ηλιόλουστο λευκωσιάτικο πρωινό αποκτά για μια στιγμή ένα χρώμα μουντό. Η συνέχεια δίδεται με τις ομιλίες των εκπροσώπων της Πολιτείας, κυπριακής και ελλαδικής.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στρέφοντας το βλέμμα προς τα αδέλφια των ηρωικώς πεσόντων τους διαβεβαιώνει πως «η Ελλάδα και η Κύπρος υποχρεούνται να τιμούν τη θυσία τους και να αγωνίζονται για τη δικαίωσή της». κατάθεση στεφάνων Μετά τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας στεφάνια καταθέτουν τα αδέλφια και οι άλλοι συγγενείς των πεσόντων. Είναι όλοι συγκείμενοι με μάτια θολά, βουρκωμένα. Ατενίζουν τις φωτογραφίες των αγαπημένων τους τις κιβωτούς με τα λείψανα τους και σκύβουν το κεφάλι. Στη συνέχεια, δια χειρός του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι συγγενείς των πεσόντων λαμβάνουν τιμητικές πλακέτες εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη θυσία των δικών τους.

Η τελετή πλησιάζει προς το τέλος της με τη βουβή πορεία μιας διμοιρίας ΕΛΔΥΚάριων που παραλαμβάνει τις κιβωτούς με τα λείψανα ανά δυο. Μόλις λαμβάνουν ανά χείρας τις κιβωτούς με τα λείψανα η φιλαρμονική της Ε.Φ. αρχίζει να παιανίζει ένα πένθιμο εμβατήριο και οι πομπή ξεκινά κάνοντας μια κυκλική πορεία και φτάνοντας μπροστά από δέκα τζιπ της ΕΛΔΥΚ που είναι σταθμευμένα στη σειρά. Με αργές και επιβλητικές κινήσεις, απόλυτοι συγχρονισμό και σοβαρότητα, τα λείψανα μπαίνουν στο πίσω μέρος του κάθε τζιπ και η φάλαγγα ξεκινά για το στρατόπεδο της Μαλούντας. Τα αδέλφια των ηρωικώς πεσόντων σκουπίζουν τα μάτια και παίρνουν τις μαυρόασπρες φωτογραφίες των αγαπημένων τους στα χέρια. Πρέπουσα και οφειλόμενη τιμή Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέδωσε εκ μέρους της πολιτείας και του λαού, την «πρέπουσα και οφειλόμενη τιμή προς τους εξ Ελλάδος αδελφούς μας, που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την ελευθερία της Κύπρου», διερμηνεύοντας προς τους Ελλαδίτες προσκεκλημένους «τα ειλικρινή αισθήματα της παντοτινής τιμής και εκτίμησης του λαού μας, για την ηρωική θυσία των δέκα γενναίων αδελφών μας».

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ
1 Ανθυπολοχαγός Καταδρομών Δημήτρης Τσαγκιράνης
2 Δεκανέας Καταδρομών Κωνσταντίνος Μπαρώπας
3 Δεκανέας Τεχνικού Δημήτρης Καβρέντζος
4 Λοχίας Τεχνικού Ιωάννης Πολυζώης
5 Επιλοχίας Πυροβολικού Αθανάσιος Σέτσκος
6 Επιλοχίας Πυροβολικού Γεώργιος Προδρομίδης
7 Λοχίας Πεζικού Χρυσόστομος Μπολομίτης
8 Δεκανέας Πεζικού Ηλίας Κουλιαντώνης
9 Επιλοχίας Διαβιβάσεων Χαράλαμπος Γλαρέντζος
10 Λοχίας Πεζικού Μηνάς Γιαννακάκης.

οι φοτο από το blog http://aytonoma-elefthera.blogspot.com/

3 σχόλια:

Λεωνίδας Φιλόκυπρος είπε...

Τιμή και δόξα στους περήφανους ήρωες μας. Και μπράβο στην Κυπριακή Δημοκρατία και στον πρόεδρο της για τη σεμνή τελετή παράδοσης των οστών τους.
Τα παλληκάρια αυτά, όπως και χιλιάδες άλλα, έδωσαν το αίμα τους για την υπεράσπιση της ελευθερίας της πατρίδος. Και όλοι εμείς που σήμερα απολαμβάνουμε, έστω και με μισή την ελευθερία μας , το χρωστάμε σ' αυτούς.
Και παρ' ότι σίγουρα, η προάσπιση της ελευθερίας είναι ιερό καθήκον, και δεν εκτιμάται με τα χρήματα, πιστεύω, και εισηγούμαι όπως, τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία όσο η Δημοκρατία της Ελλάδος, ενισχύσουν, έστω και σήμερα που ίσως είναι πολύ αργά, οικονομικά τις οικογένειες τους.
Αιωνία τους η μνήμη, φάρος και πυξίδα η θυσία τους...

vetdino είπε...

ΑΘΑΝΑΤΟΙ!!

ΦΙΛΟΣ είπε...

απ ότι φανηκε, η είδηση "θάφτηκε" κανονικά στην Ελλάδα. (να μην στεναχωρούμε τους Τούρκους .. με το να θυμόμσατε τι μας έκαναν πριν 30 χρόνια). Κρίμα...

Ας κάνουμε μια προσπάθεια να τη διαδόσουμε,
ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΞΑ ΤΩΝ ΠΑΛΙΚΑΡΙΩΝ ΠΟΥ ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ,
Γιατί ακόμη και στον 20 αιώνα υπάρχουν ΗΡΩΕΣ!
Καλή ανάπαυση ΑΔΕΡΦΙΑ