Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

Ένα ακόμη περιστατικό βίας στη Χειμάρρα Β.Ηπείρου


Το απόγευμα της 9ης Απριλίου 2008 οι συμπατριώτες μας Μανώλης Ζώτος και Ράππος Ερίων έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού από Αλβανούς αστυνομικούς του τμήματος Χειμάρρας μόνο και μόνο επειδή ζήτησαν το λόγο από τα όργανα του αλβανικού κράτους, οι οποίοι τους σταμάτησαν για έλεγχο.
Σαν να μην έφτανε ο ξυλοδαρμός των δύο συμπατριωτών μας, όταν το βράδυ πήγαν στο αστυνομικό τμήμα για να υποβάλλουν μήνυση κατά των εν λόγω αστυνομικών, ο διοικητής του τμήματος τούς αρνήθηκε να ασκήσουν αυτό το νόμιμο δικαίωμά τους δηλώνοντάς τους ότι πρέπει να προσέλθουν την επόμενη ημέρα προκειμένου να υποβάλλουν μήνυση.
Η παρουσία τους το επόμενο πρωί κατέδειξε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αλβανική αστυνομία στη Χειμάρρα με την ανοχή του αλβανικού κράτους. Ξανά δεν επετράπη στους Ζώτο και Ράππο να καταθέσουν μήνυση για τον ξυλοδαρμό τους, και όταν ο θείος ενός εξ αυτών πήγε στο αστυνομικό
τμήμα να διαμαρτυρηθεί, ο διοικητής Λεονάρντ Λάλαϊ τον εξύβρισε και άρχισε να πυροβολεί στον αέρα, προσπαθώντας να τον εκφοβίσει και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την σωματική ακεραιότητα των περιοίκων.
Η απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά του οργάνου της τάξης είχε ως αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν οι κάτοικοι, οι οποίοι περικύκλωσαν το αστυνομικό τμήμα ζητώντας την τιμωρία και την απομάκρυνση των συγκεκριμένων αστυνομικών από τη Χειμάρρα.
Τελικά χάρη στις
ενέργειες του Δημάρχου Χειμάρρας, κ. Βασίλη Μπολάνου, αργά το βράδυ κατέφθασε στην περιοχή εισαγγελέας, ο οποίος θα διερευνήσει την υπόθεση. Αυτό βέβαια αφού στη Χειμάρρα είχε σταλεί κλιμάκιο των δυνάμεων της SHISH, της μυστικής υπηρεσίας της Αλβανίας.


Ως Ένωση Χειμαρριωτών καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις ενέργειες των αστυνομικών οργάνων του αλβανικού κράτους, οι οποίοι δρουν με οργανωμένο σχέδιο εκφοβισμού και κατατρομοκράτησης του αδούλωτου λαού της Χειμάρρας και ζητούμε την παραδειγματική τιμωρία τους, καθώς και την απομάκρυνση όλων των αστυνομικών που εμπλέκονται στην υπόθεση. Ευελπιστούμε ότι η εισαγγελική έρευνα θα είναι ανεξάρτητη και ανεπηρέαστη και θα καταδείξει τους πραγματικούς ενόχους.
Σε κάθε περίπτωση τέτοιες ενέργειες και πρακτικές, μία ημέρα πριν ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών Θ. Κασσίμης επισκεφθεί τη Χειμάρρα και ελάχιστο καιρό μετά την έμπρακτη ελληνική συμπαράσταση στην πρόσφατη τραγωδία στα Τίρανα και κατά τη διάρκεια της ΝΑΤΟϊκής Συνόδου Κορυφής
, δεν βοηθούν καθόλου τον στόχο της Αλβανίας για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Για το Δ. Σ. της Ενώσεως Χειμαριωτών

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Φρέντης-Διονύσιος Μπελέρης
Σπύρος Κούτουλας

Τηλέφωνα επικοινωνίας 6944908605 210.3815376

1 σχόλιο:

Αλέξανδρος είπε...

Η Ελλάς, 20 χρόνια μετά το επεισόδιο με το Σεισμίκ ("Χώρα"), όρθωσε επιτέλους ανάστημα και αρνήθηκε της προσχώρηση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Στο μεσοδιάστημα αυτό, οι στιγμές κατά τις οποίες η Ελλάς δέχθηκε δουλικά τις καρπαζιές στο σβέρκο ήσαν ουκ ολίγες (Ίμια, Σχέδιο Ανάν κ.α.).
Η στάση της Ελλάδος στο θέμα των Σκοπίων-ΝΑΤΟ, θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση, τόσο για το Κυπριακό όσο και για το ΒορειοΗπειρωτικό.
Τα αδέλφια μας στην κατεχόμενη Βόρειο Ήπειρο, χρειάζονται την αμέριστη συμπαράσταση ολόκληρου του Ελληνισμού (Ελλάδα και Κύπρος). Σαν πρώτο βήμα, θα πρέπει να απαιτηθεί η πλήρης αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ελλάδα ειδικά, διαθέτει όλα τα μέσα, προκειμένου να υποχρεώσει την Αλβανία προς την κατεύθυνση αυτή.