Τετάρτη 6 Αυγούστου 2008

Στήριξη στη δασκάλα Χαρά Νικοπούλου


Την υπόθεση της Χαράς Νικοπούλου, της δασκάλας στο μειονοτικό χωριό Μ. Δέρειο του Νομού Έβρου, που ξυλοκοπήθηκε άγρια από "πολίτες" και ακόμα ταλαιπωρείται, λίγο-πολύ την γνωρίζουν οι χρήστες του διαδικτύου, σε αντίθεση με τους απλούς τηλεθεατές μιας και τα κεντρικά τηλεοπτικά κανάλια δεν αφιέρωσαν χρόνο σ'αυτήν την υπόθεση. Αφού δεν μπόρεσαν να την καταβάλλουν με άλλους τρόπους, τώρα ο Δήμαρχος της περιοχής της κάνει έξωση! Γι' αυτόν τον λόγο ξεκίνησε μία προσπάθεια συμπαράστασής της.
Παρακαλούμε πολύ να αποστείλετε ενυπόγραφα στο φαξ της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης στο Νο 25310-22483 καθώς και στο φάξ 2310-547341 (δικηγόρος της κ.Νικοπούλου), το παραπάνω κείμενο.

ΠΡΟΣ

Τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας
Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης
κ. Σταμάτη Δημήτριο

Κοινοποίηση: Υπουργό Εσωτερικών,
Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης
κ. Παυλόπουλο Προκόπιο

[συμπληρώστε πόλη / ημερομηνία]
Αξιότιμε κύριε Γενικέ,
Απευθυνόμαστε σε σας ως θεσμικό εκπρόσωπο της ελληνικής πολιτείας στην περιοχή, για ένα θέμα που προέκυψε εσχάτως και είναι τεράστιας σημασίας, σημειολογικά μα και ουσιαστικά. Πρόκειται για την απαράδεκτη στάση του δημάρχου Ορφέα κ. Ευάγγελου Πουλιλιού, ο οποίος υλοποιώντας τον δημοσίως διατυπωμένο εκβιασμό του (12-2-2008, Ραδιόφωνο Maximum FM) σε βάρος της δασκάλας Χαράς Νικοπούλου, με ένα έγγραφό του της ζητά - σε ύφος ιταμό - να εγκαταλείψει το σπίτι που μένει τα τελευταία 4 χρόνια και προορίζεται για τον χριστιανό δάσκαλο που έχει οργανική θέση στα μειονοτικά σχολεία. Η επίκληση οικοδομικών εργασιών συντήρησης στο οίκημα, είναι προσχηματική καθώς έχει αναλάβει τη συντήρηση του εξ ολοκλήρου η κ. Νικοπούλου και πάντα με την άδεια του δημάρχου ο οποίος εσκεμμένα το λησμονεί.


Επειδή τέτοιες ενέργειες υπερβαίνουν τα όρια δικαιοδοσίας των αιρετών εκπροσώπων και αποτελούν κατάχρηση εξουσίας (δεν προηγήθηκε ούτε ενημέρωση, ούτε υπάρχει σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου) θεωρούμε ότι αυτή η προσβολή προς μια δασκάλα που δικαιώθηκε από το υπουργείο Παιδείας για όσα έπραξε επί τρία χρόνια στη θέση της και που έγινε αληθινό σύμβολο ευσυνειδησίας και φιλοπατρίας πανελληνίως, δεν μπορεί να μένει αναπάντητη. Ζητάμε από εσάς να επιληφθείτε του θέματος πριν διασυρθούν περαιτέρω οι θεσμοί, η ίδια η ελληνική πολιτεία, σε μια υπόθεση που φαίνεται να εξυπηρετεί ταπεινά, ιδιοτελή κίνητρα, που ενδεχομένως εξαντλούν το ρόλο και την ουσία του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης σε συναλλαγή ή ψηφοθηρία ή προσωπική εμπάθεια.
Με τιμή,
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
Επωνυμο Όνομα Ιδιότητα Πόλη Υπογραφή

1 σχόλιο:

Thessaloniki Fighter είπε...

Έχοντας γνωρίσει προσωπικά τη συγκεκριμένη δασκάλα, την ανιδιοτέλεια και την αυτοθυσία της, αλλά και την επιθυμία της να διδάξει ελληνικά στους μικρούς πομάκους, και γνωρίζοντας επίσης τις μεθοδεύσεις του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής επισημαίνω την ανάγκη να στηρίξουμε ΟΛΟΙ άμεσα αυτή την προσπάθεια.

Το τουρκικό προξενείο έχοντας ντόπιους πράκτορες σε κάθε μειονοτικό χωριό, πιέζει αφόρητα όσους Πομάκους προσπαθούν να αναδείξουν την ξεχωριστή τους πολιτιστική ταυτότητα (που δεν έχει την παραμικρή σχέση με την τουρκική).

Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες συγγραφής πομακικών αναγνωστικών,παραμυθιών, διδασκαλίας πομάκικων (σε μη πομάκους-κυρίως εκπαιδευτικούς που υπηρετούνε στα πομακοχώρια) και έκδοσης εφημερίδας.
Αποκλειστικά με πρωτοβουλίες ιδιωτών.

Το επίσημο ελληνικό κράτος κωφεύει ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ.

Έτσι αντί οι πομάκοι να διδάσκονται το πομακικό ιδίωμα στο σχολείο μαζί με την ελληνική γλώσσα (που είναι η πατρίδα τους), οι πομάκοι μαθητές πηγαίνουν στο σχολείο στην Α δημοτικού για να ακούσουν τον δάσκαλο να τους μιλάει σε μια άγνωστη γλώσσα γι αυτούς (την τουρκική). Και όλα αυτά με δαπάνες της ελληνικής κυβέρνησης που αδιαφορεί για το αν με τον τρόπο αυτό εκτουρκίζει τους πομάκους.

Και το ερώτημα:
για ποιό λόγο τα 2 μεγάλα κόμματα δεν επιθυμούνε να τονισθείεί η πομακική πολιτιστική παράδοση?

Δυστυχώς η απάντηση έρχεται πιθανώς από μερίδα ψήφων της μουσουλμανικής μειονότητας που κατευθύνεται από το Τουρκικό προξενείο και ανάλογα επιδοτεί ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ (με κριτήριο την φιλοτουρκική συμπεριφορά των 2 κομάτων). Ας μην ξεχνάμε ότι η ΝΔ πήρε την αυτοδυναμία με ελάχιστες ψήφους κ στις 2 εθνικές εκλογές.

Η Χαρά έδειξε το δρόμο.
Κόρη του τέως Προέδρου του Αρείου Πάγου, προτίμησε να ρισκάρει έξοδα, συνθήκες διαβίωσης αλλά ακόμη και τη ζωή της για να προσφέρει στους Πομάκους αυτό που αναζητάνε: την πολιτιστική τους ταυτότητα (για να διαφοροποιηθούνε από την Τουρκική πλύση εγκεφάλου) και την Ελλάδα.
Ας κάνουμε και εμείς μια κίνηση συμπαράστασης. Σήμερα.