Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

XL Travel Group: Η συμμορία της Helios ξαναχτύπησε

“Πτώχευσε” η XL travel Group, αυτός ο Βρετανικός κολοσσός του τουρισμού. Πως πτωχεύει όμως ένας Tour operator? Θα ξετυλίξουμε το κουβάρι που οδηγεί στη συμμορία που λυμάινεται τον Ελληνικό τουρισμό εδώ και δεκαετίες, έχοντας οδηγήσει επιτηδευματίες εως την αυτοκτονία, έχοντας κοστίσει ανθρώπινες ζωές αλλά συνεχίζει να παραμένει ατιμώρητη.

Ο T.O. (διοργανωτής Τουριστικών εκδρομών) Λειτουργεί ως εξής: Μέσω συμφωνιών δομεί το λεγόμενο Τουριστικό πακέτο που περιλαμβάνει Αεροπορική μεταφορά, διαμονή και επίγειες μεταφορές- υπηρεσίες στον τόπο προορισμού. Οι μεταφορές γίνονται με μισθωμένες πτήσεις (τσάρτερ) ή τρίτες αερογραμμές. Ειδικό τμήμα κλείνει τα συμβόλαια με τα ξενοδοχεία, ενώ τοπικοί πράκτορες αναλαμβάνουν τις υπηρεσίες εδάφους (μεταφορές, εκδρομές, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, κρουαζιέρες κλπ). Ο T.O. διατηρεί προσωπικό που συνήθως στεγάζεται στις εγκαταστάσεις των τοπικών πρακτόρων για την εξυπηρέτηση των πελατών.

Η γιγάντωση των T.O. τους έχει καταστήσει μονοπωλιακούς παίκτες σε αγορές όπως η Ελλάδα, που το 78% των επισκεπτών έρχεται μέσω αυτών των οργανωμένων πακέτων. Οι ξενοδόχοι σπεύδουν να συνάψουν ταπεινωτικά συμβόλαια προκειμένου να εξασφαλίσουν πληρότητες ενώ οι πληρωμές γίνονται ακόμη και σε περίοδο 12 μηνών από την παροχή της υπηρεσίας! Το ίδιο ισχύει και με τους τοπικούς πράκτορες που λειτουργούν με ελάχιστα ποσοστά κέρδους και μεταχρονολογημένες πληρωμές. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ναυλώσεις πτήσεων, όπου οι πληρωμές ξεκινούν μετά την παρέλευση της τουριστικής περιόδου.

Ο Τ.Ο. διαθέτει τα πακέτα του μέσω συνεργαζόμενων και ίδιων τουριστικών πρακτορείων ή ηλεκτρονικά, απ’ ευθείας στο κοινό. Βασική προϋπόθεση για την επιβίβαση του πελάτη, είναι η εξόφληση είτε από τον ίδιο είτε από τον πράκτορα. Αυτό σημαίνει ότι οι Τ.Ο. λειτουργούν χωρίς χρηματοοικονομικό κόστος, αντίθετα έχουν όφελος και απο τη διαχείριση του χρήματος.

Η XL δήλωσε αδυναμία πληρωμών το μήνα Σεπτέμβριο, αμέσως μετά την εκτέλεση του 95% του όγκου των πληρωμένων εκδρομών. Έχοντας εισπράξει δηλαδή το σύνολο των εσόδων, χωρίς να έχει πληρώσει υποχρεώσεις. Το τέχνασμα είναι απλό και επαναλαμβανόμενο. οι πακτωλοί χρημάτων διαχέονται σε άγνωστες κατευθύνσεις μέσω υπεράκτιων εταιρειών ενώ οι πιστωτές αδυνατούν να εισπράξουν το ελάχιστο λόγω της εταιρικής μορφής “LTD” (ΕΠΕ κατά το Ελληνικότερον που είναι και της μόδας). Ποιοί είναι όμως αυτοί οι επιτήδειοι που παίζουν αυτά τα κατά συρροήν παιχνίδια στις πλάτες επιτηδευματιών και πελατών;

XL - Libra -Helios

Το χρονικό της πτώχευσης ήταν προαναγγελθέν όταν η XL αποφάσισε να απορροφήσει το τεράστιο χρέος της “αδελφής” εταιρείας Libra και να το μετατρέψει σε δάνειο. Η Libra με τη σειρά της, αδελφή εταιρεία με την περιβόητη Helios της αεροπορικής τραγωδίας, συστεγάζοντο μέχρι και το 2006 οπότε σε κατάσταση πανικού, έπαυσαν να διατηρούν γραφεία στην Ελλάδα, αφήνοντας τεράστια χρέη στους προορισμούς όπου λειτουργούσαν. Αφήνοντας βεβαίως αιωρούμενο και το πόρισμα για το τραγικό δυστύχημα, για το οποίο διαθέτουμε στοιχεία που θα τα κοινοποιήσουμε εν ευθέτω χρόνο. Διαβάστε αναλυτικά το χρονικό: xl-libra

Οι κατ’ ευφημισμόν Κύπριοι επιχειρηματίες, είχαν χτυπήσει πάλι με την περίπτωση της Golden Sun και παλαιότερα με τη Cypriana. Ταυτόσημες περιπτώσεις, αφήνοντας χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ σε εντόπιους επιτηδευματίες οι οποίοι έχασαν περιουσίες, τελείωσαν επιχειρηματικά και σε ορισμένες περιπτώσεις και βιολογικά. Για την περίπτωση της Golden Sun, άκρως διαφωτιστικές είναι οι μαρτυρίες του BBC για την καταστροφή που επιφέρουν οι συμμορίτες στο Ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Καταλαβαίνετε ότι οι εταιρείες αυτές, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δε σκοπεύουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, πωλούν το προϊόν σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές, ρίχνοντας παράλληλα και το επίπεδο των τουριστών, που τους καμαρώνουμε κάθε χρόνο στις γνωστές πλέον περιοχές. Οι εταιρείες αυτές επέφεραν το χαριστικό πλήγμα στη Ρόδο, την Κρήτη τη Ζάκυνθο και αλλού εξαθλιώνοντας υπέροχους προορισμούς. Σαν κερασάκι να πούμε ότι ορισμένοι από αυτούς τους δήθεν Κυπρίους, πίεζαν για την έναρξη απ’ ευθείας πτήσεων στα κατεχόμενα (!) έχοντας ήδη εξασφαλίσει συμβόλαια με τους καταπατητές τουρκοκύπριους ξενοδόχους.

New Marathon ΕΠΕ, New Marathon LTD, Ομόνοια Κύπρου!

Άλλη μια περίπτωση “πτώχευσης”, ΕΠΕ πάντα (!), είναι αυτή της NMT ΕΠΕ. Η εταιρεία αυτή μάλιστα είχε και το GSA της TAROM για την Ελλάδα. Εδώ αρχίζουν και οι περίεργες συμπτώσεις: Η New Marathon Tours Public Co με έδρα τη Λευκωσία, είναι από τους κύριους χορηγούς της ποδοσφαιρικής ομάδας Ομόνοιας Λευκωσίας. Πολυδάπανο Hobby θα λέγαμε καθ’ ότι η Ομόνοια φέτος έκανε ρεκόρ μεταγραφών όλων των εποχών. Η Co λοιπόν περιλαμβάνει ξεκάθαρα στο ενημερωτικό δελτίο της την ΕΠΕ. Επίσης βλέπουμε και την απόκτηση ενός κρουαζιεροπλοίου ονόματι Queen Constantina. Μπορείτε να μας πείτε τι έγινε αυτό το πλοίο; Μήπως κάνει παρέα στο περιβόητο Sea Diamond; Έχουμε υπομονή γιατί στην Ελλάδα υπάρχει (ακόμα) υπεύθυνος νηογνώμονας που δε σηκώνει πολλά - πολλά. Όπως π.χ. πλωτά ξενοδοχεία “ενυδρεία”. Για να δούμε και την πορεία της μετοχής σας τα τελευταία έτη:

Μάλλον ούτε έτσι δικαιολογούνται τα κουβαρνταλίκια. Τέλος πάντων, δε θέλουμε να βάλουμε κακό με το νου μας, δε θα δεχόμασταν ποτέ ότι μια “αριστερή” ομάδα δεν θα ήλεγχε την ποιότητα του εισερχομένου χρήματος. Ούτε βεβαίως θα ακούσουμε τις κακές γλώσσες που λένε ότι “τώρα με το ΑΚΕΛ η ομάδα λύνει και δένει”. Απλά θα θέλαμε να μας πείτε το μικρό μυστικό της επιτυχίας σας. Πως μετά από τόσες αναποδιές, κρατιέστε πλουσιοπάροχα.

Τρόποι Αντίδρασης

Ως συνήθως, σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει συνενοχή τόσο του κράτους όσο και των επιτηδευματιών. Εκτός λοιπόν από τους εισαγγελείς (είμαστε στη διάθεση τους) που πρέπει να πιάσουν δουλειά, οι επιτηδευματίες οφείλουν να διαφυλάξουν τις δουλειές τους και τον τόπο τους. Αν είναι δυνατόν, υπάρχουν ξενοδόχοι που δέχτηκαν 24μηνες (12+12) δίγραμμες επιταγές για τις υπηρεσίες τους και τώρα βεβαίως κλαίνε.

Το υπουργείο Τουρισμού θα πρέπει άμεσα να απαιτήσει σήμα ΕΟΤ από όλους τους Τ.Ο. που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική αγορά. Με την καταβολή εγγυητικής ανάλογης του κύκλου εργασιών. Δεν είναι δυνατόν να απαιτείς εγγυητική από τον δύστυχο που ανοίγει ένα γραφειάκι στην Ομόνοια και να αφήνεις τα μεγαθήρια να αλωνίζουν με τους ίδιους όρους. Ίσως βραχυπρόθεσμα να έχουμε απώλειες από αυτή την εκλεκτή πελατεία, αλλά πιστέψτε μας, μακροπρόθεσμα το Ελληνικό Τουριστικό προϊόν θα αποκτήσει τη χαμένη του, άδολη ομορφιά.

ΘΚ, ΣΒ.

http://olympia.gr/2008/09/14/cyprus/

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Pote akrivos eides tin new marathon san xorigo tis omonoias? Ean katafereis na mou to apodikseis tha sou apologitho dimosia.
I mythoplasia orismenon den ehei oria. Eipame na eimaste patriotes alla prosexe giati borei na pistepseis kai esy o odios oti eisai o kolokotronis.