Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

Πομάκοι υπό διωγμόν

Η Εμινέ Μπουρουντζή

Του ΤΑΣΟΥ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ

Σε κλοιό απομόνωσης κι εκφοβισμού από κύκλους τουρκόφωνων της περιοχής ζουν οι μειονοτικοί της Θράκης που αυτοπροσδιορίζονται ως Ελληνες Πομάκοι, μουσουλμάνοι το θρήσκευμα. Οπως καταγγέλλουν, είναι θύματα του σχεδίου με σκοπό να στοιχειοθετηθεί ο ισχυρισμός περί αμιγούς «τουρκικής μειονότητας».

* Η ιστορία το 2007, όταν ιδρύθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Ξάνθης. Τότε, με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, η τουρκόφωνη εφημερίδα της πόλης «Μιλιέτ» ξεκίνησε άγριο πόλεμο κατά των μελών του, τα οποία χαρακτήριζε «προδότες του τουρκισμού».

* Παρά τις αποζημιώσεις που αναγκάστηκε να πληρώσει ύστερα από αγωγές του Συλλόγου, η εφημερίδα όχι μόνο δεν σταμάτησε, αλλά προχώρησε σε τρομοκρατία:
δημοσίευσε τη λίστα των ιδρυτών του Συλλόγου των Πομάκων, η οποία εν είδει προγραφών αναρτήθηκε στα τζαμιά της περιοχής!

* Αποτέλεσμα; Η στοχοποίηση ανθρώπων, οι προπηλακισμοί και η απομόνωση από φανατικούς Τουρκόφωνους. Σε μια περίπτωση, μάλιστα, λόγω συνωνυμίας, τις «συνέπειες» υπέστη λάθος άνθρωπος. Οπότε η εφημερίδα... ξαναδημοσίευσε τη λίστα, αυτή τη φορά με πατρώνυμα, προκειμένου να αποφευχθούν νέα «λάθη»!


* Λόγω των αφόρητων πιέσεων, ήδη 6-7 Πομάκοι, μέλη του Συλλόγου αναγκάστηκαν να τον εγκαταλείψουν, ζητώντας και «βεβαίωση διαγραφής»... «Η εφημερίδα στοχοποιεί όποιον παρεκκλίνει από τη "γραμμή" ότι η μειονότητα είναι τουρκική», με προφανή στόχο την περιθωριοποίηση κάθε φωνής που υποστηρίζει την πραγματικότητα, ότι δηλαδή τη μεινότητα της Θράκης συγκροτούν τρεις συνιστώσες: οι Τουρκόφωνοι, οι Πομάκοι και οι Τσιγγάνοι» λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Ταχίρ Κόντε.

* Η κατάσταση που δημιουργήθηκε οδήγησε στην άσκηση αυτεπάγγελτης δίωξης από τον εισαγγελέα Ξάνθης, βάσει της οποίας μόλις τις προηγούμενες μέρες καταδικάστηκαν σε 12 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή οι Μπουντούρ Μπιλάλ και Ομέρ Ζεγκίς, εκδότης και δημοσιογράφος της «Μιλιέτ», για «διέγερση σε διχόνοια και διατάραξη της κοινής ειρήνης».

Η απόφαση έφερε ανακούφιση στους Πομάκους, όπως λέει στην «Κ.Ε.» η Εμινέ Μπουρουντζή. Και επικαλείται το γεγονός ότι στη διάρκεια των λίγων ημερών που ακολούθησαν τη δίκη, οι εγγεγραμμένοι αυξήθηκαν από τους 138 στους 210, καθώς «έσπασε σε ένα βαθμό η κατάσταση φόβου».

* Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ορισμένα αποσπάσματα των επίμαχων δημοσιευμάτων που περιέχονται στη δικογραφία. Σ' αυτά οι ιδρυτές του συλλόγου χαρακτηρίζονται «συνεργάτες των χριστιανών ορθοδόξων, των πιο στυγερών εχθρών στην ιστορία των τουρκομουσουλμάνων αδελφών μας», «καθοδηγούμενοι από το παρακράτος», «δίποδοι σατανάδες».

* Στην επιχειρηματολογία τους οι υπεύθυνοι της εφημερίδας κατηγορούν, επίσης, το ελληνικό κράτος ότι ενώ αντιτάχθηκε στην ίδρυση της Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης (ΤΕΞ), δέχτηκε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πομάκων, χρησιμοποιώντας δύο μέτρα και δύο σταθμά.

* «Η διαφορά των δύο συλλόγων είναι ότι εμείς ποτέ δεν μιλήσαμε για ξεχωριστό έθνος, αλλά για μια εθνοτική και γλωσσική ομάδα που ζει στην Ξάνθη, ενώ και η δραστηριότητά μας -σε αντίθεση με της ΤΕΞ- δεν είναι πολιτική, αλλά πολιτιστική», απαντά ο εκδότης της εφημερίδας «Natpress», Σεμπαϊντίν Καραχότζα. Ο πομάκος δημοσιογράφος σημειώνει ότι και ο ίδιος έγινε αποδέκτης ανώνυμων απειλητικών τηλεφωνημάτων. «Δεν μας πτοούν, όμως. Είμαστε μέσα στην ίδια μας τη χώρα και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τον αυτοπροσδιορισμό μας», καταλήγει.

tsakir@enet.gr

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 09/11/2008

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2008/11/blog-post_455.htmlΠαρακαλούνται πολύ όσοι Έλληνες (από Ελλάδα και Κύπρο) το επιθυμούνε, να εγγραφούνε συνδρομητές στην μηνιαία πομακική εφημερίδα "ΝΑΤΠΡΕΣ". Είναι μια προσωπική προσπάθεια του πομάκου δημοσιογράφου Σεμπαεδίν Καραχότζα, ενός από τους λίγους που τολμάνε να αναφέρουν ότι είναι Πομάκοι. Η εφημερίδα είναι γραμμένη στην ελληνική γλώσσα (με κάποια κομμάτια στα πομακικά) και είναι αποτέλεσμα καθαρά προσωπικής προσπάθειας χωρίς ΚΑΜΙΑ δυστυχώς ενίσχυση από το επίσημο ελληνικό κράτος.

Όσοι λοιπόν θέλουν να βοηθήσουν τη Θράκη, έχουν πλέον έναν ακόμη τρόπο: pomaknews@yahoo.gr, τηλ. 6987024245 Εθνική Τράπεζα: 273/ 603804-25 στηρίζοντας την ΜΟΝΑΔΙΚΗ πομακική φωνή που μέσα σε σκοταδιστικές συνθήκες πασχίζει να ορθοποδίσει. Ετήσια συνδρομή Ελλάδας 30 ευρώ. Μπορείτε να κάνετε μια λίστα με 5-10 φίλους σας και αφού μαζέψετε τις συνδρομές να τις στείλετε στον εκδότη μαζί με τα στοιχεία σας.


Άλλα δύο θρακικά έντυπα που αντιστέκονται στο πολιτικά ορθό της Θράκης (σήμερα πολιτικά ορθό σημαίνει υποταγή στις εντολές του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή) είναι η "Ενδοχώρα" του κ. Ίωάννη Κουριαννίδη alex.eled.duth.gr/Endoxora/k.html
και ο "Αντιφωνητής" του κ. Καραΐσκου. www.antifonitis.gr

3 σχόλια:

Thessaloniki Fighter είπε...

http://www.xronos.gr/university/detail.php?ID=42910

22.11.2008
ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΗΣ UNICEF
Βραβείο στο μειονοτικό σχολείο Μεγάλου Δερείου

Το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία των δημοτικών σχολείων απέσπασε η πέμπτη τάξη του Μειονοτικού δημοτικού σχολείου του Μεγάλου Δερείου, στο διαγωνισμό «τα παιδιά ζωγραφίζουν και γράφουν τα δικαιώματά τους», ο οποίος διεξήχθη στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Εκπαιδευτικού Προγράμματος που υλοποιεί η UNICEF σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.Τα παιδιά των δημοτικών σχολείων δημιούργησαν βιβλία και περιοδικά με λόγια και εικόνες, εκφράζοντας πως εκείνα αντιλαμβάνονται τα δικαιώματά τους και τι ζητούν από τους μεγάλους.
Η απονομή των βραβείων έγινε εχθές, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στη «Στοά του Βιβλίου», στην Αθήνα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΗΡΩΙΚΗΣ ΔΑΣΚΑΛΑΣ ΧΑΡΑΣ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΤΕΛΙΚΑ ΧΑΜΕΝΗ!
ΟΙ ΠΟΜΑΚΟΙ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ!

Thessaloniki Fighter είπε...

Το τουρκικό κράτος, το κεμαλικό και το σουνιτικό κατεστημένο ανησύχησαν σφοδρά από την επιτυχία που είχε η διαδήλωση των αλεβιτών στην Άγκυρα, που έγινε για πρώτη φορά στα χρονικά της τουρκικής δημοκρατίας.

Και αυτό γιατί οι οργανώσεις και οι σύλλογοι που διοργάνωσαν την εν λόγω εκδήλωση-διαδήλωση, είναι υπέρ της αναγνώρισης των αλεβιτών ως θρησκευτική μη μουσουλμανική μειονότητα στην Τουρκία, κάτι που, μετά το Κουρδικό, πλήττει καίρια την πολυδιαφημισμένη "ενότητα" του τουρκικού έθνους και κράτους.

ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΤΟ ΜΕΓ.ΔΕΡΟΙΟ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΟΙ ΑΛΕΒΙΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΑΦΟΡΗΤΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΟΥΝΙΤΙΚΗ ΠΕΛΙΟΨΗΦΙΑ (ΠΟΥ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ)

http://infognomonpolitics.blogspot.com/2008/11/blog-post_455.html

Andkand είπε...

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ενδοχώρα» διοργανώνει εκδήλωση τιμής για την ηρωική δασκάλα Χαρά Νικοπούλου και τον σύζυγό της Ηλία Ελευθεριάδη, που τιμούν το λειτούργημα των εκπαιδευτικών στο Πομακοχώρι Μέγα Δέρειο του νομού Έβρου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Imperial (Αντιγονιδών 13, Θεσσαλονίκη) την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008 στις 12 το μεσημέρι. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλίες του αντιπροέδρου του Συλλόγου Γιάννη Κουριαννίδη και του Ηλία Ελευθεριάδη και προβολή dvd από τις δραστηριότητες της Χαράς Νικοπούλου στο Μέγα Δέρειο και βράβευση των δύο νέων Ελλήνων για την εθνική προσφορά τους. Μετά την εκδήλωση, θα ακολουθήσει γεύμα στο εστιατόριο του ξενοδοχείου. Η είσοδος στους χώρους της εκδήλωσης θα επιτρέπεται μόνο με πρόσκληση που οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθευτούν στην είσοδο της αίθουσας. Η τιμή της προσκλήσεως ανέρχεται σε 15 ευρώ και περιλαμβάνει πλήρες μενού και ποτό. Πληροφορίες: 6977-462806, 6971-896693.