Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Το Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950: "AΞΙΟΥΜΕΝ ΤΗΝ ΕΝΩΣΙΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 1950 πραγματοποιήθηκε σε όλη την Κύπρο δημοψήφισμα για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Παρά τις απειλές των Βρετανών – κατακτητών προς τους ελληνοκύπριους δημοσίους υπαλλήλους, σύσσωμος ο κυπριακός λαός , το 95.7% των ψηφοφόρων τάχθηκαν υπέρ της Ένωσης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ακόμα και τουρκοκύπριοι ψήφισαν υπέρ της Ένωσης.

Η αδιαφορία της Βρετανικής αποικιοκρατικής κυβέρνησης του νησιού, θα οδηγήσει μερικά χρόνια αργότερα στον εθνικοαπελευθεροτικό αγώνα της ΕΟΚΑ (1955-1959).

5 σχόλια:

Η Κύπρος είναι Ελληνική είπε...

Ένωσις ή Θάνατος όρκος απαράβατος!
ΕΝΩΣΙΣ με μια ΕΛΛΑΔΑ Ελληνική χωρίς σκουπίδια και γενίτσαρους.
Ακόμα Ελπίζουμε...

Anonymous είπε...

me tin elpida enna meinete xxaxaxaxaa!!!!!

Anonymous είπε...

Κάποτε οι Έλληνες της Κύπρου έδιναν και την ζωή τους ακόμα για την Ένωση. Οι δυνάστες πάντα εναντιώνονταν και προσπαθούσαν να τους αλλάξουν την εθνική τους ταυτότότητα. Παρά τις Θυσίες τους οι μεγάλες δυνάμεις τους έδωσαν μια κολοβή ανεξαρτησία με το έτσι θέλω.

Που να ήξεραν οι καϋμένοι οτι οι απόγονοί τους, μαζι με τις άλλες κρίσεις αξιών , έφεραν και κρίση ταυτότητας ακολουθώντας πιστά τα Νεοταξικά προστάγματα!

Anonymous είπε...

Πρός Ανώνυμο Νεοκύπριο,

Ναί εμείς με την ελπίδα και εσείς με την ρετσινιά του δοσίλογου.

Ο παππούς σου ή ο πατέρας σου που εψήφισαν Ένωση θα σε ... καμαρώνουν!

Anonymous είπε...

Παρομοίως εσείς με την ίδια ελπίδα για δημιουργία νεο-"κυπριακής" εθνικότητας. Είσαι τζαι που τους "αναρχικούς" της Κύπρου ρε ανώνυμε??
χαχαχαχαχα

Συμφωνώ μαζί σου ανώνυμε 2 αλλά οι πρόγονοι που έδωσαν τη ζωή τους ήξεραν ότι και η Ελλάδικη κυβέρνηση με τον Εθναρχη(δη) Καραμανλή ήθελε ανεξαρτησία και όχι Ένωση. Ακόμα και σήμερα σόι πάει το βασίλειο...

Εν πάση περιπτώσει, ένωση με όλα τα Ελληνικά μέρη. Μακεδονία Ύπειρος Κωνσταντινούπολη Κύπρος...Είναι όλα ΕΛΛΑΣ.